Kategori: Medicin (Sida 1 av 6)

Diabetes typ 1: handbok för nybörjare av Eva Ludvigsen

Nummer: 7984
Titel: Diabetes typ 1: handbok för nybörjare
Författare: Eva Ludvigsen
Förlag: Ordberoende
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-87595240
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Anledningen till att just du bläddrar igenom den här handboken kan vara att du precis kommit hem från sjukhuset med diagnosen typ 1 diabetes i bagaget.

Om boken:
Varje dag insjuknar två barn och en vuxen i typ 1 diabetes. Totalt sett kämpar cirka 50.000 personer med sjukdomen i Sverige idag. Än fler om man räknar in föräldrar och syskon som blir indirekt drabbade.
Ändå är kunskapen begränsad, till och med obefintlig, hos omgivningen, skola, försäkringskassa och media.
Många med typ 1 diabetes får stå ut med fördomar som; då har du gett ditt barn för mycket socker, eller barndiabetes växer ju bort med tiden, eller det är ju bara en spruta.
Typ 1 diabetes är en kronisk, allvarlig sjukdom med en komplicerad egenvård som innebär ett flertal dagliga injektioner med insulin, otaliga stick i fingret för att ta reda på blodsockernivå och reglera matintag och fysisk aktivitet efter värdet.
Trots att det bedrivs intensiv forskning runt diabetes finns inget botemedel och uppkomsten till sjukdomen är okänd.
Sverige har flest typ 1 diabetesfall i världen, näst efter Finland.
I nuläget finns det alltför få böcker om typ 1 diabetes och då ofta med en klinisk utgångspunkt.
Denna bok ”Handbokför nybörjare – typ 1 diabetes” riktar sig till alla som fått diagnosen typ 1 diabetes, eller som lever tätt intill den. Den ska även passa som referenslitteratur på till exempel skolor och förskolor. Boken är tänkt som en lättläst och överskådlig genomgång av bland annat forskningsområde, insulinets historia och hjälpmedel men även hur skolan, omgivningen och försäkringskassan hanterar diabetes. En stor del av boken är vikt till flertal familjer från olika livsfaser. De berättar om hur vardagen ser ut idag blandat med konkreta tips till andra i samma situation. Kända personer inom diabetesområdet som till exempel professor Johnny Ludvigsson, professor Leif Jansson och Diabethics-grundare Hans Jönsson medverkar också i boken.

Min åsikt:
Lärorik, lättläst & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Alla andra dagar – en cancerpratares historia med perspektiv av Annette Brodén

Nummer: 7873
Titel: Alla andra dagar – en cancerpratares historia med perspektiv
Författare: Annette Brodén
Förlag: Idus
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7577-446-6
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Idus!

Bokens första mening:
Det är bara en enda dag du skall dö på, alla andra dagar skall du leva.

Om boken:
Det finns miljontals canceröden på jorden. Det här är ett av dem. Men det är mitt. Upplägget är som ett sommarpratarprogram.
Fast om cancer.
Alltså är jag en cancerpratare.
Och det jag säger är personligt, reflekterande och resonerande. Det är ärligt, med både humor och allvar. Det sträcker sig över ganska många år, därför att det kan vara så med cancer. Med det visar också framtidstro. Det är min sanning, så som jag ser den. Andra får tycka annorlunda.

På ett personligt och tänkvärt sätt varvas två cancerhistorier med information och tips. Boken passar bra för närstående till personer med cancer. Eller för de, med eller utan cancer, som vill veta mer.

Annette berättar hur det är att leva med en ärftlig mutation för bröst- och äggstockscancer, och vad som händer när teori blir verklighet. Hon tar även upp de tvära kast som en helt oväntad cancer ger upphov till.

”En person i medelåldern skulle nog beskriva sig som en person mitt i livet. Men när man haft cancer två gånger så tänker man i stället jag är en person i livet.”

Min åsikt:
Gripande, intressant & tänkvärd!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Cancerland – tur & retur av Karin Wahlberg

Cancerland - tur & returNummer: 7171
Titel: Cancerland – tur & retur
Författare: Karin Wahlberg
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-46-23164
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
En fast hand på min axel.

Om boken:
I början av 2015 står det klart för författaren och läkaren Karin Wahlberg att hon har cancer i ändtarmen. Hon utreds under ett antal veckor då livet hänger i en skör tråd, opereras sedan och är tillbaka i arbetslivet. Nu delar hon med sig av sina sjukdomserfarenheter som ger många tillbakablickar i livet, och sina tankar om livet, det som vi alla håller kärt. I ett antal öppenhjärtiga betraktelser utgår hon både från vad hon själv har gått igenom som patient, men även om livsavgörande skeden av allmängiltig karaktär utifrån sin yrkesroll som läkare. I boken ingår även den tidigare publicerade och uppskattade texten ”Döda mammor är knepiga saker”, om att som ung flicka själv mista sin mamma i cancer.

Min åsikt:
Gripande, intressant & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Att få tillbaka sin framtid av Kajsa Sigvardsson

Att få tillbaka sin framtidNummer: 7005
Titel: Att få tillbaka sin framtid
Författare: Kajsa Sigvardsson
Förlag: Carlssons
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7331-755-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Hela mitt rum på avdelning fyra är fullt av människor i vita kläder.

Om boken:
Ett nyfött barn, ett nytt hus och en spännande yrkeskarriär. Mitt i livet får journalisten Kajsa Sigvardsson diagnosen MS, multipel skleros och framtiden ser plötsligt mycket oviss ut.
Trots behandling med de senaste läkemedlen mot MS, accelererar sjukdomen. Fyra år efter diagnosen får hon möjlighet att pröva en ny och riskfylld behandling för sin sjukdom, stamcellstransplantation. Hon ska få ett nytt immunförsvar i stället för det som angriper hennes nerver och hjärna. Fungerar behandlingen kan hon bli frisk från den annars livslånga sjukdomen.

Att få tillbaka sin framtid handlar om att bli allvarligt sjuk när man är mitt i livet och sedan få chansen att bli frisk. Om detta berättar Kajsa Sigvardsson uppriktigt och klokt, på ett sätt som berör varje läsare. I boken möter vi också de forskare och läkare som introducerat de nya behandlingsmetoderna för MS.

Fotografen Emil Malmborg har dokumenterat Kajsas historia i en fin svit bilder.

Bokens företal har skrivits av den er farne forskaren och läkaren Hans Hägglund.

Min åsikt:
Stark, gripande & viktig!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Slutdestination: Liv av Louise Gustafsson

Slutdestination: LivNummer: 6516
Titel: Slutdestination: Liv
Författare: Louise Gustafsson
Förlag: Idus
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7577-392-6
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Idus förlag!

Bokens första mening:
Den 29 december 1980 föddes jag – Louise Gustafsson – som pessimist, med Murphys lag som ofrivillig ledstjärna: om något kan gå fel, så kommer det förr eller senare att göra det.

Om boken:
Den 29 december 1980 föddes jag, Louise Gustafsson, som pessimist. Med en oro för det mesta och med Murphy’s lag som ofrivillig ledstjärna. Om någonting kunde gå fel i mitt liv skulle det säkert göra det också…

Under åren 2004-2010 besannades mina farhågor då vi kämpade med ofrivillig barnlöshet. Efter flera misslyckade försök och en kamp som tog proportioner jag inte kunde anat, föddes våra två efterlängtade barn år 2008 och 2010.

Nu skulle väl livet återgå till det normala?
Men så, i oktober 2012, fick jag vatten på min kvarn igen och lagen om alltings jävlighet bröstade åter upp sig. En högmalign hjärntumör, ett Astrocytom grad III, hade högst oinbjuden bosatt sig i mitt huvud. Efter att ha kämpat för att ge liv i så många år, stod jag nu inför risken att få avsluta mitt liv som mamma alldeles för tidigt. Livets grymma paradox.
Att till en början, med övertygelsen om att jag skulle dö, försöka hantera situationen blev ohållbart. Jag var tvungen att göra ett val. Leva med tron om att döden lurade runt hörnet, eller lära mig att våga tro på livet och våga vara optimistisk. Jag valde det senare…

Det här är boken om mina resor. Genom IVF-ens värld, vidare genom kampen för fortsatt liv. Men framförallt berättelsen om hur jag – den födde pessimisten – bestämde mig för att det måste gå att lära sig att våga vara lycklig! Häng med…

Min åsikt:
Stark, gripande & tänkvärd!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Stroke – och sedan…? av Marie Svendenius

Stroke - och sedan...?Nummer: 6515
Titel: Stroke – och sedan…?
Författare: Marie Svendenius
Förlag: Idus
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7577-372-8
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Idus förlag!

Bokens första mening:
På kvällen onsdagen den 2 november 2011 hände det ofattbara.

Om boken:
En mörk novemberkväll 2011 fick min man helt oväntat en stor stroke hemma vid köksbordet. Han var då precis fyllda 66 år och fullt frisk. Med tjutande sirener och blåljus tog en ambulans oss till intensiven på Danderyds sjukhus.
”Läget är kritiskt”, sa läkaren, ”vi vet inte om han överlever.”
Han överlevde men priset var högt. En högersidig förlamning gjorde att han blev rullstolsburen. Han förlorade talet samt förmågan att läsa och skriva.

Sedan februari 2012 bor Håkan på ett äldreboende. Han förstår – tror vi – allt vi säger och är förvånansvärt nöjd och lugn. Han har inte ont någonstans. Vi undrar ständigt vad han tänker och tycker om sitt liv.

Boken vänder sig i första hand till anhöriga till svårt sjuka personer. Dessa kämpar – ofta helt ensamma – för att ge en kär närstående ett så bra liv som möjligt. I boken ges många tips och råd, bland annat om vart anhöriga kan vända sig med alla sina frågor men också hur viktigt det är att man som anhörig har ett eget rikt liv – det gagnar båda.

Min åsikt:
Gripande, intressant & tänkvärd!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Liv, död och hjärnkirurgi av Henry Marsh

Liv, död och hjärnkirurgiNummer: 6218
Titel: Liv, död och hjärnkirurgi
Originalets titel: Do no harm; Stories of life, death and brain surgary
Författare: Henry Marsh
Översättare: Göran Grip
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2014/2015
ISBN: 978-91-7461-401-5
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag måste ofta skära i hjärnan och det är något jag avskyr.

Om boken:
Henry Marsh, en av Englands mest framstående neurokirurger, berättar här om sin långa karriär. Han har under sina trettio år i yrket räddat mångas liv, men också ödelagt andras. Hans memoarer är upplagda som en rad fallstudier och tonen är omväxlande svart, humoristisk, varm och känslosam. Marsh beskriver olika sorters hjärntumörer, alltid med utgångspunkt i en enskild människas öde. Han återger det första mötet med patienten, beskriver diagnosen, riskerna, därefter själva operationen och slutligen resultatet.
Marsh förmedlar på underbar prosa den laddade stämning, rädsla och nervositet som alla, från sköterskor till narkosläkare och kirurg, delar i operationssalen. Även en rutinoperation kan få en katastrofal utgång om något oväntat upptäcks eller skalpellen slinter.
Att kunna avgöra när man inte bör operera är en viktig del av en kirurgs arbete. Unga, oerfarna hjärnkirurger gör fler misstag än erfarna – men hur ska man bli erfaren om man inte får operera? Marsh har själv gjort många misstag under sin karriär och berättar om sina framgångar såväl som misslyckanden som varit förödande för patienten och resulterat i livslånga skuldkänslor för honom själv.

Min åsikt:
Intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Den svåra konsten att leva: berättelser om evolution, elände och evigt liv av Ulf Ellervik

 Den svåra konsten att leva: berättelser om evolution, elände och evigt livNummer: 6150
Titel: Den svåra konsten att leva: berättelser om evolution, elände och evigt liv
Författare: Ulf Ellervik
Förlag: Fri tanke
Utgivningsår: 2015
ISBN: 978-91-87513-41-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Det fräsande ljudet följdes av en kväljande lukt av bränt kött och sekunden senare vrålade lantbrukaren Nicole ut sin smärta.

Om boken:
Genom vetenskapshistorien där kemi, biologi och medicin, men också konst, litteratur och populärkultur spelar viktiga roller får vi veta hur kemin genom medicinen gjort det möjligt för människan att leva längre och längre för varje generation. Men hur länge är det möjligt för kemin att stå emot döden?

Min åsikt:
Riktigt intressant!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Den stökiga psykiatrin: minnen, samtal, tankar av P C Jersild

Den stökiga psykiatrin: minnen, samtal, tankarNummer: 5883
Titel: Den stökiga psykiatrin: minnen, samtal, tankar
Författare: P C Jersild
Förlag: Fri tanke
Utgivningsår: 2015
ISBN: 978-91-87513-52-7
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
I mitten på förra seklet fanns två stora arbetsgivare i förorten Bromma väster om Stockholm: Bromma flygfält och Beckomberga sinnessjukhus.

Om boken:
I Den stökiga psykiatrin får vi följa PC Jersild på en resa genom den svenska psykiatrin, på en krokig väg som formas efter trender, politik och ideologier. Psykiatrin har länge varit den svenska sjukvårdens särskilda sorgebarn, drabbat av konflikter och dåliga resurser. Hur kan det komma sig att en så viktig del av sjukvården tillåts fortsätta vara så dysfunktionell och aldrig verkar komma på fötter?

Mycket tyder på att svensk psykiatrisk forskning hamnat på efterkälken. Vetenskapen är varje ämnes hårda kärna och ingen medicinskt verksamhet är i längden bättre än sin forskning. Sjunker forskningens kvalitet förlorar disciplinen i legitimitet, dess status sjunker, forskningsanslagen sinar, rekryteringen minskar och vården blir sämre. Leder mer forskning till en bättre psykiatri?

Min åsikt:
Mycket intressant!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Livet är ändå värt att leva av Andrea Västlund

Livet är ändå värt att levaNummer: 5780
Titel: Livet är ändå värt att leva
Författare: Andrea Västlund
Förlag: Idus
Utgivningsår: 2015
ISBN: 978-91-7577-147-2
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag är mamma, sambo och medmänniska.

Om boken:
Samandas mamma, Andrea Västlund har skrivit boken Livet är ändå värt att leva, där hon naket och ärligt beskriver Samandas och hennes familjs känslor, reaktioner, relationer och sätt att hantera dotterns svåra sjukdom Spielmeyer-Vogts.

Spielmeyer-Vogts är en fortskridande sjukdom som påverkar motorik, tal och syn.

Hela familjens behov av socialt och psykologiskt stöd behöver tillgodoses. Mycket kring Samanda behöver anpassas och det är viktigt att detta sker i god tid.

Andrea beskriver den maktlösheten som präglar vardagen när hon ser sitt barn bli allt sämre och att tvingas leva med assistans. Men hon belyser också det viktigaste, att trots den hemska vetskapen om vad som kommer hända Samanda, kan man njuta av livet, leva och skratta tillsammans och faktiskt skapa en vardag som går att trivas i.

Min åsikt:
Intressant, fin & viktig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sida 1 av 6

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén