Kategori: Musik (Sida 1 av 2)

Minnen av John Lennon av Yoko Ono

Minnen av John LennonNummer: 5533
Titel: Minnen av John Lennon
Originalets titel: Memories of John Lennon
Författare: Yoko Ono
Översättare: Gunnar Redmalm
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: 2005/2010
ISBN:
978-91-86369-95-8
Betyg:
3 av 5

Bokens första mening:
När John rycktes bort så brådstörtat den där natten kändes det som om halva mitt jag slets bort tillsammans med honom.

Om boken:
Det är nu 30 år sedan John Lennon blev mördad. Här får vi ta del av minnen från vänner, musiker och konstnärer, samlade av Yoko Ono.

John Lennon var förgrundsgestalt och ledarfigur i The Beatles – den första stora supergruppen inom popmusiken. Redan under de magiska åren i början av gruppens karriär stod det klart att Lennon var en stjärna med en alldeles särskild lyskraft. Även efter Beatlestiden fortsatte Lennon att inspirera människor som låtskrivare, scenpersonlighet, fredsaktivist och konstnär. Till och med efter sin död fortsätter han att inspirera nya generationer inom musik och konst.

För 30 år sedan, 1980, blev han mördad utanför sitt hem i New York och världen hade förlorat en av de största artisterna någonsin. I denna bok har Yoko Ono samlat en lång rad människors personliga minnesbilder.
Här hittar vi minnen från barndomsvänner och släktingar men även stjärnor från musikvärlden, tex. Mick Jagger, sir Elton John, Joan Baez och Pete Townshend. Men också artister som inspirerats av Lennon så som Bono, Peter Gabriel, Iggy Pop och Alicia Keyes.

Min åsikt:
Intressant!

Here We Are Now: The Lasting Impact of Kurt Cobain av Charles R. Cross

Here We Are Now: The Lasting Impact of Kurt CobainNummer: 4904
Titel: Here We Are Now: The Lasting Impact of Kurt Cobain
Författare: Charles R. Cross
Förlag: Harper collins
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-0-06-230821-4
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
On the morning of April 8, 1994, I was working in my office at the Seattle magazine The Rocket when I received a series of phone calls that would prove unforgettable.

Om boken:
In Here We Are Now: The Lasting Impact of Kurt Cobain, Charles R. Cross,  examines the legacy of the Nirvana front man and takes on the question: why does Kurt Cobain still matter so much, 20 years after his death?

Min åsikt:
Intressant!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Cdon.

Lou Reed – ett liv av Mick Wall

Lou Reed - ett livNummer: 4754
Titel: Lou Reed – ett liv
Originalets titel: Lou Reed – The Life
Författare: Mick Wall
Översättare: Lena Öhrström
Förlag: Massolit
Utgivningsår: 2013/2014
ISBN: 978-91-87785-21-4
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Kanske var den största gåvan som Lou Reed lämnade efter sig att han aldrig slutade skriva låtar om droger, smuts, gränsöverskridande sexualitet och personer med underbara namn som Lulu, Sister Ray, Candy Darling och Newspaper Joe.

Om boken:
Från inspelningen av ett av de mest kritikerrosade albumen genom tiderna med Velvet Underground & Nico, till tungt drogmissbruk och uppträdande för påven berättelsen om Lou Reed består av höga toppar och djupa dalar.
Rock n roll var Lou Reeds liv och han är en av rockhistoriens mest legendariska artister. Han har ofta varit kontroversiell, frispråkig och missförstådd, men hans inflytande på populärkulturen kan inte överskattas. Han förändrade förutsättningarna för vad rockmusik kan vara och rörde sig hela tiden framåt. Hans främsta album fick ofta ett dåligt mottagande av sin samtid, men har med tiden kommit att bli omistliga klassiker.

Min åsikt:
Bra & intressant!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Popmusik rimmar på politik: kamp och protester av Anna Charlotta Gunnarsson

Popmusik rimmar på politik: kamp och protesterNummer: 4469
Titel: Popmusik rimmar på politik: kamp och protester
Författare: Anna Charlotta Gunnarsson
Förlag: Atlas
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-7389-457-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det finns inga dokumentärer som skildrar sanningen.

Om boken:
Hur kan Izabella Scorupcos största hitlåt kopplas till apartheid?
Var The Miami Showband irländska terrorister?
Hur förvandlades soulstjärnan Fontella Bass till branschens bråkstake?
I 37 korta kapitel förklarar Anna Charlotta Gunnarson både lätt och lättsamt varför popmusiken är en pålitlig barometer över det politiska klimatet och det kan,lika gärna handla om Ebba Gröns Die Mauer som om aktivism i Eurovision Song Contest.
Temat är kamp och protester, taket är högt och ämnena spänner från Lilla Namos syn på miljonprogrammet till låten som stämplade Martha Reeves som landsförrädare.
Vem hade du själv varit utan de låtar du hört? Ett är säkert: efter att ha läst denna bok kommer du att lyssna på popmusik med helt nya öron.

Min åsikt:
Mycket intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms

Nyponbuskar nyponbuskar hela vägen nyponbuskar av Jan Gradvall

Nyponbuskar nyponbuskar hela vägen nyponbuskarNummer: 4073
Titel: Nyponbuskar nyponbuskar hela vägen nyponbuskar
Författare: Jan Gradvall
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-0-013812-7
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:
När jag var liten brukade min farmor ta med mig på biograf i Linköping för att se reklam- och journalfilmer.

Om boken:
Boktiteln ”Nyponbuskar, nyponbuskar, hela vägen nyponbuskar” är en textrad från en av Lars Winnerbäcks mest kända låtar, ”Söndermarken”. En skildring av en medelklassuppväxt i Linköping präglad av utanförskap och kampen mot konformitet i en nyplanterad historielöshet där skivaffärer var ”ett hål genom kulissen”.
Precis den uppväxten är också Jan Gradvalls egen.

Samma tema som i ”Söndermarken” återkommer hela tiden i Jan Gradvalls journalistik. Uppväxt och ursprung. Musik och kultur som identitetsskapare och räddningsplanka. Kulturell och geografisk påverkan.
Jan Gradvall skriver i förordet: ”Jag har alltid varit frilansjournalist och skrivit för en rad olika tidningar. Men om jag samlar mina texter märker jag en röd tråd: hela tiden samma frågeställningar, samma djupdykningar i kultur, samma besatthet av att förstå sig själv genom att förstå andra. Genom att samla min journalistik uppstår på ett sätt min egen självbiografi.”

I boken finns möten med några av Sveriges mest tongivande popartister i modern tid: Robyn, Veronica Maggio, Melissa Horn, Petter, Kent, Swedish House Mafia och just Lars Winnerbäck. Boken innehåller även ett av de mest uppmärksammade reportagen i svensk press under 2013: ett porträtt av Abba där alla fyra medlemmarna för första gången på 30 år gick med på att låta sig intervjuas. .

Min åsikt:
Mycket bra & mycket intressanta texter!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Fritz Ståhl.

Roxette – den osannolika resan tur och retur av Sven Lindström

Roxette - den osannolika resan tur och returNummer: 3782
Titel: Roxette – den osannolika resan tur och retur
Författare: Sven Lindström
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-1-304628-0
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
Det är sent på kvällen onsdagen den 6 maj 2009.

Om boken:
Vi får följa Roxette hela vägen. Hobbyprojektet som Per Gessle knappt vågade tro på när han var en blonderad föredetting och Marie Fredriksson Sveriges starkaste lysande kvinnliga artist. Världssuccén som matade ut internationella pophits som ”The Look”, ”Listen To Your Heart”, ”It Must Have Been Love” och ”Joyride” under slutet av 80-talet och det tidiga 90-talet. Turnéerna, skivinspelningarna och konflikterna. Chockbeskedet när Marie Fredrikssons hjärntumör sånär hade gett historien ett tragiskt slut. Den långa och svåra vägen tillbaka. Och så den närmast ändlösa globala comebacken inför jublande och gråtande fans över hela världen, en återkomst utan motstycke i svensk musikhistoria.

Min åsikt:
Intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Historien om Leila K av Petter Wallenberg

Historien om Leila KNummer: 3588
Titel: Historien om Leila K
Författare: Petter Wallenberg
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-7461-190-8
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
”Men sätt på lite Sex Pistols eller nåt…”, säger den bekanta rösten.

Om boken:
Författaren Petter Wallenberg har växt upp med Leila K som idol och långt senare – när hon själv sedan länge hade lämnat musiklivet – sökt upp henne för ett musikaliskt samarbete. Den här berättelsen har sin upprinnelse i det mötet och tiden efter det.

När Leila K slog igenom som rapartist med låten ”Got to get” sommaren 1989, var det många som i henne såg en stor stjärna födas. Hon hade kaxighet och utstrålning som få och verkade född till att stå på en scen. Förortstjejen från Göteborg blev snabbt en internationell rapstjärna och vägen mot ännu större framgångar låg öppen.

Men under en pågående turné i England med Rob’n’Raz kom det första sammanbrottet, och Leila rymde till Ibiza. Hon kom dock tillbaka som artist och hade under de närmast följande åren solohittar som covern ”Ça plane pour moi” och ”Electric”. Under en turné 1996 fördjupades dock de personliga problemen och skivbolaget bröt allt samarbete.

Leilas alkoholmissbruk tilltog och hon greps av polisen för bland annat snatteri. När hon var nominerad som bästa kvinnliga artist på Grammisgalan 1997, slutade det med att hon blev utslängd från tillställningen. Detta och mycket annat kunde man se i dokumentärfilmen Fuck you, fuck you very much som kom året därpå.

Vägen utför blev allt brantare, Leila drog på sig flera fängelsestraff. Det rörde sig inte längre om bara snatteri, utan också om misshandel, olaga hot och våld mot tjänsteman. Och efter en tids tystnad stod det klart att den före detta stjärnan nu levde som hemlös på Stockholms gator. Men när hon var så gott som uträknad kom singeln ”Legendary” som en oväntad comeback 2011. Det här är historien om resan dit.

Min åsikt:
Bra & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

16 rader av Petter Alexis Askegren

16 raderNummer: 3496
Titel: 16 rader
Författare: Petter Alexis Askegren
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-7337-530-6
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
Jag älskar att lyssna på andra rappare och bryta ner varje ord och fras och söka efter budskap mellan raderna.

Om boken:
Petter är en av de mest inflytelserika textförfattarna i musikbranschen och 38 år gammal har han hunnit bli en veteran inom svensk hiphop. Vad många inte känner till är att han under sin skolgång kämpade med läs- och skrivsvårigheter.

Han gav upp skolan efter gymnasiet, men några år senare började han på Komvux. Där läste han sitt livs första bok, Pärlan av John Steinbeck. Det blev en vändning som tände hans lust till att själv skriva.

I boken 16 rader har Petter samlat de mest betydelsefulla texterna ur sin stora produktion. Till varje text har han skrivit kommentarer om hur han tänkte och kände när texten kom till. Vilka referenser han använde. Vad han inspirerades av: sådant han hört, sett, läst eller varit med om. Vilka nyckelorden är, hur har han lagt upp sin berättelse och vilka bilder och känslor han vill förmedla.

Min åsikt:
Bra & intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Jimi Hendrix: en brors berättelse av Leon Hendrix & Adam Mitchell

Jimi Hendrix: en brors berättelseNummer: 3259
Titel: Jimi Hendrix: en brors berättelse
Originalets titel: Jimi Hendrix. A brother’s story
Författare: Leon Hendrix & Adam Mitchell
Översättare: Patrik Hammarsten
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2012
ISBN: 978-91-1-303407-2
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
En tidig septembermorgon 1970 stod jag i min fyrakvadratscell på Monroe Reformatory i Washington och tittade ut genom gallret.

Om boken:
Jimi Hendrix var världens främste gitarrist. Redan vid 27 års ålder gick han en tragisk död till mötes, omgiven av mystiska rykten. Nu berättar hans bror historien om en av rockens legendarer.

Leon Hendrix är bara 22 år gammal och sitter i fängelse när han får reda på att hans bror dött. Det var inte första gången rykten om brodern Jimis död cirkulerade, men när han får lämna sin cell för att ta emot ett samtal från deras pappa förstår han. Ingen i fängelset blev kallad till kontoret förutom när det var dags att friges eller om någon i familjen gått bort. Han förstod direkt att det inte rörde sig om det första alternativet.

Jimi Hendrix föddes den 27 november 1942 i Seattle. Hans barndom präglades av föräldrarnas fattigdom, festande och instabila förhållande. I deras hem i utkanterna av Seattle kom och gick folk som de ville och Jimi och hans lillebror Leon brukade dricka upp ölskvättarna som lämnades kvar titt som tätt. Periodvis lämnades till och med något av barnen till fosterföräldrar.

Min åsikt:
Intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Minnen, drömmar och reflektioner av Marianne Faithfull

Nummer: 1726
Titel:
Minnen, drömmar och reflektioner
Författare: Marianne Faithfull
Förlag: Bakhåll
Utgivningsår: 2007/2012
ISBN: 978-91-7742-341-6
Betyg:
3 av 5

 

Om boken:
Marianne Faithfull var bara 17 när hon slog igenom som popsångerska med ”As Tears Go By” och hamnade i det glamorösa och vilda livet med tidens rockstjärnor. Hennes fyraåriga förhållande med Mick Jagger slutade med en nedfärd i malströmmen, djupt ner i heroinmissbrukets mörker. 1972 var hon mycket illa däran och bodde bokstavligen på gatan, på en mur utanför ett rivningshud i London. Men hon kom tillbaka och det har hon gjort gång på gång. 1979 hade hon en bejublad comeback med albumet Broken English. Sedan dess har hon släppt mer än ett dussin album, skrivit böcker och haft framgångar som skådespelerska både på scenen och vita duken. Hon spelade Djävulen i William Burroughs och Tom Waits musikal Black Rider, hon spelade kejsarinnan Maria Teresa i Sofia Coppoloas storfilm Marie Antoinette. Hennes nära vänskap med Mick Jagger, Keith Richards, Bob Dylan och andra av rockmusikens ikoner har bestått genom åren – hennes bok vimlar av intressanta episoder om sådant. Hon berättar både syrligt och varmt humoristiskt om ett fullkomligt häpnadsväckande liv. Hon har genomlevt cancer. Hon har hamnat i koma – flera gånger. Hon har haft nära-döden-upplevelser. Hon har alltid kommit igen.

Min åsikt:
Bra & intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Sida 1 av 2

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén