Klimatglädje: åtta utmaningar för ett hållbart liv av Emilia Arvidsson

Nummer: 11156
Titel: Klimatglädje: åtta utmaningar för ett hållbart liv
Författare: Emilia Arvidsson
Förlag: Mima
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-8884-554-2
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Mima förlag.

Bokens första mening:
Jag står på Indiska i Kista Centrum tillsammans med min bästa vän Sven.

Om boken:
Efter en onormalt het sommar i Sverige började den stora massan tala om klimatångest. Och därutöver: känna den. Men hur ska vi tackla att vi behöver förändra oss?

Emilia Arvidsson vänder på begreppet klimatångest och vill istället förmedla klimatglädje, där hon själv testar åtta förändringar. Vad händer när du lever köpfritt? Hur kan vi se på vattnet i kranen som en av de största gåvorna vi har? Hur känns det att ändra sina matvanor radikalt?

Emilia intervjuar några av Sveriges främsta forskare och experter som bidrar med sin kunskap och svarar på frågan om vad som fungerar för klimatet. Det här är boken som inte vill förringa klimatförändringarna, utan ge dig motivationen och kunskapen att leva gott, på alla fronter.

Min åsikt:
Inspirerande, viktig & lättfattlig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Gretas historia: ingen är för liten för att göra något stort av Valentina Camerini

Nummer: 11049
Titel: Gretas historia: ingen är för liten för att göra något stort
Originalets titel: La storia di Greta
Författare: Valentina Camerini
Översättare: Margareta Zetterström
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7861-584-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Femton år gammal inser Greta Thunberg att det måste till stora förändringar för att rädda klimatet och miljön här på jorden.

Om boken:
För att vara en sensommarmorgon i Stockholm var den 20 augusti 2018 extremt varm. På nyheterna kunde man höra att temperaturerna de senaste månaderna varit ovanligt höga och att skogsbränder härjade runt om i Sverige. Den dagen inledde den då femtonåriga Greta Thunberg sin strejk framför riksdagen: Vi kan inte vänta längre, politikerna måste göra något för att rädda miljön.

Förbered er på en historia om hopp, mod och övertygelse. Detta är berättelsen om Greta Thunberg, men också om många andra barn över hela världen som trotsar vuxenvärldens ointresse och bristande engagemang och kämpar för en bättre framtid. Man är aldrig för liten för att göra skillnad.

Greta Thunberg, född 2003, är miljöaktivist. I augusti 2018 strejkade hon från skolan och satte sig framför riksdagshuset för att uppmana politikerna att vidta åtgärder mot den globala uppvärmningen. Hennes initiativ spred sig långt utanför Sveriges gränser och inspirerade ungdomar världen över. Greta har deltagit, och dessutom talat, på FN:s klimatkonferens i Katowice och Världsekonomiskt forum i Davos. Hon är nominerad till Nobels fredspris 2019 och hon slutar inte att kämpa för vår planets överlevnad.

Ålder 9-12 år.

Min åsikt:
Stark, tänkvärd & lättläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till av Pär Holmgren

Nummer: 11048
Titel: Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till
Författare: Pär Holmgren
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7775-074-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Vi börjar med den bistra sanningen: trots att världens länder på pappret är överens om att hålla den globala uppvärmningen väl under två grader, har de globala utsläppen under 2010-talet inte minskat.

Om boken:
Varför gör vi inte det vi egentligen vet att vi måste göra? Varför stannar vi kvar i ett system som sakta men säkert försämrar förutsättningarna för liv på jorden, som förstör allas vår framtid?

I Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till beskriver meteorologen Pär Holmgren de utmaningar vi står inför när det gäller klimatet och vad vi behöver göra för att ställa om samhället i hållbar riktning. Han förklarar hur de globala utmaningarna hänger ihop och pekar på vikten av såväl politiska lösningar som att vi som enskilda individer tar vårt ansvar. Hur ska vi annars kunna leva med de frågor som våra barn och barnbarn nu börjar ställa till oss om vad vi gjorde när vi förstod vad som höll på att hända?

Vi har fortfarande möjligheten att i framtiden kunna svara att vi gjorde så mycket som möjligt. Men då måste vi börja göra det. Nu.

Min åsikt:
Viktig, stark & tänkvärd!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Expedition rädda revet av Christina Wahldén

Nummer: 10907
Titel: Expedition rädda revet
Författare: Christina Wahldén
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-29-72026-6
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Vithajen närmar sig den gröna havssköldpaddan bakifrån.

Om boken:
Många meter under mig mot den sandiga bottnen simmar en sköldpadda som inte är så stor som de två andra vi såg tidigare. Det ser ut som om den flyger … Jag ser ner i vattnet igen. Där är sköldpaddan. Sköldpaddan och jag. För ett ögonblick är det bara den och jag.

Alice har fått följa med sin mamma till den lilla ön Lady Elliot Island i Stora barriärrevet. Det är ett riktigt äventyr och en dröm som går i uppfyllelse, och först ser Alice bara paradiset. Medan hennes mamma, som är marinbiolog, jobbar njuter Alice av livet på ön: hon går på upptäcktsfärd, lär sig snorkla och spanar på alla fåglar, sköldpaddor och mantor som lever där.

Men jorden har feber, temperaturen är för hög, och Stora barriärrevet och djuren som lever där drabbas hårt. Alices mamma försöker hitta lösningar, men läget är allvarligt. Ju mer Alice får veta, desto mer frågor dyker upp och hon inser att det inte finns några enkla svar. Är det till exempel rätt att flyga till andra sidan jorden för att forska om sköldpaddor?

Ålder 9-12 år.

Min åsikt:
Lysande, lärorik & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.