Kategori: Betyg 5 av 5 (Sida 1 av 154)

Blodlokan av Louise Boije af Gennäs

Nummer: 9078
Titel: Blodlokan
Författare: Louise Boije af Gennäs
Förlag: Bookmark
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-88545-73-2
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Bookmark!

Bokens första mening:
Smärtan var outhärdlig.

Om boken:
Efter att Saras pappa dör i en mystisk eldsvåda flyttar hon från Örebro till Stockholm för att starta ett nytt liv. Till en början går allt nästan för bra: kaféjobbet byts mot en anställning på pr-byrå och det torftiga rummet i förorten ersätts av en lyxig lägenhet på Östermalm.

Men snart utsätts hon för märkliga och obehagliga händelser, och hotet mot Sara och hennes familj känns alltmer påtagligt. Det blir uppenbart att någon tror att hon har den avgörande nyckeln till något viktigt men vem? Och till vad?

Blodlokan är första boken i Motståndstrilogin.

Min åsikt:
Spännande, lysande & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Dagar med min mamma av Sofi Jansson

Nummer: 9074
Titel: Dagar med min mamma
Författare: Sofi Jansson
Förlag: Lindelöws
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-87291-75-3
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Ibland när jag sitter vid fönstret och tittar ut tänker jag att det kunde ha varit annorlunda.

Om boken:
Liv är i trettioårsåldern och har vuxit upp med en ensamstående mamma med bipolär sjukdom. I hela sitt liv har hon kämpat med att försöka frigöra sig från modern och sjukdomen som dominerat deras tillvaro och format deras relation. Men även kostat Liv hennes eget förhållande till mannen hon velat bygga sitt liv med.

Livs trygga punkt har alltid varit mormodern som funnits där med sin whiskeydoft, Nancy Sinatra och en trave böcker för Liv att fly in i.

När Liv blir avskedad från sitt arbete beslutar hon sig för att ta med sig sin deprimerade mamma upp till släktens sommarhus i norra Sverige. Medan modern långsamt tar sig ur depressionen och återgår till sitt författarskap samt kontakt med förläggare, tidigare liv och kommande bokturné, tvingas Liv möta de känslor och tankar hon försökt fly från.

Det blir en sommar med tid för gamla minnen och den mest gäckande frågan av alla: Hur går man vidare?

Min åsikt:
Vacker, stark & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Allt det vackra är inte förstört av Danielle Younge-Ullman

Nummer: 9064
Titel: Allt det vackra är inte förstört
Originalets titel: Everything Bautiful is Not Ruined
Författare: Danielle Younge-Ullman
Översättare: Cecilia Falk
Förlag: Lavender lit
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-87879-33-3
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Kära moder!

Om boken:
Som barn reste Ingrid över hela Europa tillsammans med sin mamma, operasångerskan Margot-Sophia. Men när den talangfulla sångerskan förstör sina stämband får karriären ett abrupt slut. I ett försök att gå vidare flyttar Ingrid och hennes mamma hem till Kanada igen, och skapar sig ett vanligt, normalt liv. Men minnet av det som gått förlorat är smärtsamt närvarande och Ingrid saknar musiken så att hon går sönder. Hon lovar sin mamma att hon ska delta i ett överlevnadsläger ute i Kanadas vildmark, för att bevisa att hon är mogen nog att på egen hand flytta till London för att plugga musik. Men allt är inte som det verkar och Ingrid måste räkna ut varför hon egentligen är på lägret, och den egentliga orsaken till att musiken försvann ur deras liv.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & vacker!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Hundgården av Kristina Sigunsdotter

Nummer: 9051
Titel: Hundgården
Författare: Kristina Sigunsdotter
Förlag: Skröna
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-983-3271-1
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Skröna!

Bokens första mening:
Övertorneå, hösten 1810.

Om boken:
Beckomberga mentalsjukhus stänger ner och en av de intagna, Vargen, skickas tillbaka till gården där han växte upp. Tjugo år har gått sedan de kom och hämtade honom. Han var åtta år då.

Två nyförälskade kvinnor är på en roadtrip genom Sverige, endast en av dem vet att de är på väg till en gård långt in i skogen. Liksom människorna i den närliggande byn känner hon till ondskan som finns där. Men det är inget man talar om. Speciellt inte om det som hände i hundgården.

Min åsikt:
Briljant, läskig & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Julia finns inte av Eva Salqvist

Nummer: 8989
Titel: Julia finns inte
Författare: Eva Salqvist
Förlag: Idus
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-7577-619-4
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Idus förlag!

Bokens första mening:
Regnet landar mjukt på deras huvuden.

Om boken:
Julia är mörkhårig och fantasifull. Hon gillar fotboll och skräckfilmer. Vissa påstår att hon är en tjej. Julia själv tycker inte att det är viktigt, även om hon känner sig mer som en kille. Men alla andra verkar tycka att det är viktigt. Killarna i klassen låter henne inte vara ifred. Julia försöker göra sig osynlig. Hon skäms för sig själv och sin kropp. En dag slutar hon att skämmas. Det är Fiona som får henne att våga vara sig själv, att vara den Julia hon alltid varit.

Det här är en bok om könsdysfori – om känslan av att vara född i fel kön. Det är också en bok som ifrågasätter vad ett kön är. Vad innebär det att vara pojke respektive flicka? Vem är det som bestämmer vilka normer som ska råda i samhället?

Ålder 9-12 år.

Min åsikt:
Stark, gripande & vacker!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ärr av Audur Ava Ólafsdóttir

Nummer: 8981
Titel: Ärr
Originalets titel: ÖR
Författare: Audur Ava Ólafsdóttir
Översättare: Arvid Nordh
Förlag: Weyler
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-7681-094-1
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Jag vet att jag inte ser klok ut naken, men jag tar ändå av mig kläderna.

Om boken:
Jónas är 49 år, islänning, frånskild, besatt av att reparera saker, och det är länge sedan han kände en kvinnas kropp nära sin egen. Han har tappat lusten att leva, frågan är bara hur han ska göra. Han besöker sin gamla mor, som glömmer besöket fem minuter senare. Han försöker låna ett gevär av sin gode vän Svanur som bara vill tala om annat.

För att hans enda dotter Gudrun inte ska behöva ta hand om hans döda kropp, reser han utomlands, till ett land utan namn, och tar in på Hotel Silence. Han ger sig själv sju dagar att lyckas, skapelsen baklänges liksom. Under tiden upptäcker han saker han inte visste om både sina egna, och andras, ärr.

Min åsikt:
Gripande, stark & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Greenglass House av Kate Milford

Nummer: 8973
Titel: Greenglass House
Författare: Kate Milford
Illustratör: Jaime Zollars
Förlag: Houghton Mifflin Harcourt
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-0-544-05270-3
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
There is a right way to do things and a wrong way, if you’re going to run a hotel in a smugglers’ town.

Om boken:
It’s wintertime at Greenglass House. The creaky smugglers’ inn is always quiet during this season, and twelve-year-old Milo, the innkeepers’ adopted son, plans to spend his holidays relaxing. But on the first icy night of vacation, out of nowhere, the guest bell rings. Then rings again. And again. Soon Milo’s home is bursting with odd, secretive guests, each one bearing a strange story that is somehow connected to the rambling old house. As objects go missing and tempers flare, Milo and Meddy, the cook’s daughter, must decipher clues and untangle the web of deepening mysteries to discover the truth about Greenglass House – and themselves.

Min åsikt:
Underbar, stark, underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Alla gånger jag inte dog av Geneviève Lefebvre

Nummer: 8961
Titel: Alla gånger jag inte dog
Originalets titel: Toutes les fois où je ne suis pas morte
Författare: Geneviève Lefebvre
Översättare: Ulla Linton
Förlag: Sekwa
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-87648-90-8
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
En vintereftermiddag kom han emot mig.

Om boken:
”Att älska och vara älskad, det är den enda räddningen, det enda sanna skyddsrummet, det enda värt risken att utmana också den högsta av alla hotnivåer.”

Catherine är författare men försörjer sig som välbetald talskrivare. Hon beger sig från Montreal till Bryssel för att träffa Matt, en gammal vän som arbetar som utrikeskorrespondent. Deras vänskap har med åren utvecklats till att bli allt mer passionerad och det är med höga förväntningar de båda ser fram emot att vara tillsammans i en vecka. Det är den 13 november 2015, tre dagar efter terrordåden i Paris, och Bryssel trappar upp sin beredskap genom utegångsförbud, militär och stridsvagnar ute på gatorna. Från Montreal till Molenbeek, Paris till Shanghai, hat har aldrig tidigare varit så nära till hands, det finns inget alternativ annat än att älska.

Min åsikt:
Fantastisk, stark & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Paris passion av Eva Swedenmark

Nummer: 8951
Titel: Paris passion
Författare: Eva Swedenmark
Förlag: Ordberoende
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-87595-53-0
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Ordberoende!

Bokens första mening:
”Varför var du inte med idag?”

Om boken:
Det är en tid av politisk hetta i slutet av sextiotalet. Lena och David reser till Paris för att leva på ett nytt sätt, fria och starka i sitt skrivande. Tillsammans ska de erövra världen, som Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir.
Livet som frilansande journalist i Paris fylls av möten och intervjuer med omtalade författare, studenter och politiker. Men tillvaron blir också hårdare än Lena trott och relationen med David påverkas av deras olika syn på fri kärlek.
I det nyligen befriade Algeriet hoppas de två komma nära varandra igen. Men ett passionerat möte med en svarta panterledare och ett brutalt överfall gör att Lena ifrågasätter allt. Vilken väg ska hon välja för att hitta hem?

Paris Passion är inspirerad av Eva Swedenmarks eget liv. Mötena med personer som Jími Hendrix, Gisèle Halimi, Olof Palme, Eldridge Cleaver, resorna ut i världen. Romanen skildrar liv, politik och passion i Stockholm, Paris och Alger under den turbulenta tiden i slutet av sextiotalet.

Min åsikt:
Fantastisk, fängslande & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Huset på Saint Pauls väg av Lise Tremblay

Nummer: 8948
Titel: Huset på Saint Pauls väg
Originalets titel: Chemin Saint-Paul
Författare: Lise Tremblay
Översättare: Elin Svahn
Förlag: Rámus.
Utgivningsår: 2015/2017
ISBN: 978-91-86703-65-3
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Jag fick vänta länge innan en sjuksköterska kom och öppnade dörren till avdelningen.

Om boken:
I ett vitt rum på ett psykiatriskt sjukhus besöker författaren sin mor och påminns samtidigt om det blå rummet där hon ett år tidigare följde sin fars sista andetag. Hon tänker tillbaka på sitt eget och föräldrarnas liv präglat av sin mors ångest och en uppväxt som formades av galenskap, smärta och där alla försökte fly undan öppna spår från det förflutna.

Min åsikt:
Briljant, stark & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sida 1 av 154

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén