Käre Edward av Ann Napolitano

Nummer: 11538
Titel: Käre Edward
Originalets titel: Dear Edward
Författare: Ann Napolitano
Översättare: Manne Svensson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-46-23689-4
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Wahlström & Widstrand.

Bokens första mening:
Det blänker nyrenoverat om Newark Airport.

Om boken:
En sommarmorgon lyfter ett flygplan från New York till Los Angeles. Det är 191 passagerare ombord, bland dem en ung kvinna som tar ett graviditetstest på flygplanets toalett, en Wall Street-miljonär som flirtar med flygvärdinnan, en skadad soldat som återvänder från Afghanistan och två föräldrar som flyttar över landet med sina söner. När planet kraschar på ett fält i Colorado är den yngste av dessa pojkar, 12-årige Edward Adler, den enda som överlever.

Edward kämpar för att förstå meningen med sin överlevnad och för att hitta en plats i världen utan sin familj. I det nya hemmet hos mostern och hennes man är den enda trösten vänskapen med flickan i huset bredvid, Shay. Tillsammans gör Edward och Shay en häpnadsväckande upptäckt: gömda i familjens garage finns säckar med brev från släktingar till de andra passagerarna, adresserade till Edward.

Eftersom Edward växer upp i skuggan av barndomens plötsliga tragedi tvingas han konfrontera några av livets mest djupgående frågor: Hur gör vi det mesta av den tid vi får? Och vad betyder det att inte bara överleva, utan att verkligen leva?

Min åsikt:
Lysande, stark & välskriven!

Vald till månadens bok i november 2020.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Sommaren på Park Avenue av Renée Rosen

Nummer: 11533
Titel: Sommaren på Park Avenue
Originalets titel: Park Avenue Summer
Författare: Renée Rosen
Översättare: Annika Sundberg
Förlag:: Historiska media
Utgivningsår: 2019/2020
ISBN: 978-91-7789-358-5
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Historiska media.

Bokens första mening:
Gardinerna rör sig långsamt och lättjefullt i fläktarna från de öppna fönstren.

Om boken:
New York är rätt stad att befinna sig i för unga kvinnor som Alice Weiss. Det är sommar år 1965 och Alice flyttar till metropolen för att uppfylla sin egen och sin avlidna mammas dröm. Hastigt och oväntat får hon arbete som assistent på magasinet Cosmopolitan, som är i stort behov av förändring då upplagorna sjunker.

Den nya chefredaktören Helen Gurley Brown spelar ett högt och modigt spel för att få tidningen på rätt köl igen. Trots protester fyller Helen och Alice magasinet med banbrytande artiklar om självständiga unga kvinnor och sex. Innehållet chockerar i ett samhälle där kvinnan förväntas bli hemmafru.

Sommaren på Park Avenue bygger på den verkliga historien om den ikoniska chefredaktören Helen Gurley Brown.

Min åsikt:
Lysande, underhållande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Släppa taget av Graham Norton

Nummer: 11531
Titel: Släppa taget
Originalets titel: Holding
Författare: Graham Norton
Översättare: Ann Margret Forsström
Förlag:: Whip media
Utgivningsår: 2016/2020
ISBN: 978-91-88945-71-6
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Whip media.

Bokens första mening:
Invånarna i Duneen visste att om någon begick ett brott i samhället och om poliskonstapel Collins lyckades gripa den skyldige gjorde han förmodligen inte det till fots.

Om boken:
Livet i den lugna lilla irländska byn Duneen vänds upp och ner när man hittar ett skelett på en byggarbetsplats och så småningom ytterligare ett. Vilka är de döda? Rykten och skvaller sprids. Byns lätt uttråkade polisman PJ Collins nystar långsamt upp gamla välbevarade hemligheter och skandaler. Han är en tungviktare med dåligt självförtroende som till en början har svårt för den snobbige kriminalkommissarien från Cork som leder utredningen. Men under arbetets gång mognar PJ både som polis och människa och han lyckas lösa hela den komplicerade historien. Berättelsen slutar bokstavligen med en riktig cliffhanger.

Min åsikt:
Fantastisk, rolig & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Försvararen av Anna Karolina

Nummer: 11527
Titel: Försvararen
Författare: Anna Karolina
Förlag:: Bokfabriken
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-78354-87-0
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Bokfabriken.

Bokens första mening:
”En av oss kommer att dö idag”, säger Jasmine, placerar sina svagt rosamålade läppar runt sugröret och tar en sipp av sin Gin Fizz.

Om boken:
”En av oss kommer att dö idag”

Det är julafton när Jasmine Moretti yttrar de ödesdigra orden till sin tvillingbror Nicolas. Han viftar bort henne, och tillsammans firar de av julen inne på pubens toalett med ett par linor kokain, och fortsätter festen tills de däckar hemma i Jasmines soffa. Bara en av dem vaknar igen.

Den uppsagda polisen Ebba Tapper väcks av ett envist knackande på dörren och släpar sig ut till hallen. I trapphuset står den beryktade advokaten Angela Köhler som just tagit sig an en medialt uppmärksammad klient. Hon behöver Ebbas hjälp och godtar inte ett nej. Plötsligt är Ebba biträdande jurist i Sveriges just nu hetaste mordutredning.

Brutalt kastas hon in i fallet och tvingas konfrontera både sina tidigare kollegor och orsaken till varför de frös ut henne. Det blir en maktkamp där bägge sidor vill vinna. Men frågan är vem som vill det mest.

Försvararen är första boken i serien om Ebba Tapper.

Min åsikt:
Spännande, suggestiv & fascinerande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Mio, min Mio av Astrid Lindgren & Johan Egerkrans

Nummer: 11524
Titel: Mio, min Mio
Författare: Astrid Lindgren
Illustratör: Johan Egerkrans
Förlag:: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-29-71721-1
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Rabén & Sjögren.

Bokens första mening:
Var det någon som hörde på radion den femtonde oktober förra året?

Om boken:
Var det någon som hörde på radion den femtonde oktober förra året? Var det någon som hörde att de frågade efter den försvunne Bo Vilhelm Olsson? Han var borta, och ingen fick någonsin veta vart han tog vägen …

Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i Landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onda riddar Kato, är en av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser. En storslagen, vacker och poetisk saga som väcker tankar om livet och döden, gott och ont, och kärlekens makt.

Astrid Lindgren berättade att hon fick idén till boken när hon promenerade genom Tegnérlunden i Stockholm och gick förbi en ensam pojke på en bänk. Det var en mörk höstkväll och han såg så ensam och ledsen ut. Och hon lät honom bo på Upplandsgatan 13 eftersom hon såg honom försvinna in i den porten.

Ålder 6-9 år

Min åsikt:
Lysande, spännande & snyggt illustrerad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Monica Magnus 1966 av Ulrika Eweman

Nummer: 11520
Titel: Monica Magnus 1966
Författare: Ulrika Eweman
Förlag:: Bookmark
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-89007-98-7
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Bookmark

Bokens första mening:
Vad menar du med att du inte minns nånting?

Om boken:
Året är 1965. Det är lördag och i lägenheten ovanför Arvidssons rör i Uppsala är det fest. I köket står Monica och önskar att alla kunde gå hem. Hon är fjorton år gammal och redan trött på allt sin pojkvän Janne som har samma fest varje helg, sina omogna klasskamrater och sin mamma som inte låter henne växa upp. När den åtta år äldre Magnus plötsligt står i dörröppningen och ber henne följa med honom får allt en ny början.

Hemma på Lindsbergsgatan sitter Anna-Britt och väntar på sin dotter. Hon är rädd att Monica ska göra samma misstag som hon själv. Det enda hon vill är att se sin dotter bli självständig och oberoende. Bo i en villa i Kåbo och välja en man som avgudar henne. Kanske till och med bli lycklig.

Monica Magnus 1966 är en sann berättelse om två personer som inte kan hålla sig flytande utan varandra och om den såriga relationen mellan mor och dotter. Det är en roman om den stora kärleken och hur den kan riskera att bränna sönder allt i sin väg.

Min åsikt:
Lysande, vacker & imponerande debut!

Vald till månadens bok i oktober 2020.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

En dos stryknin av Agatha Christie

Nummer: 11512
Titel: En dos stryknin
Originalets titel: The Mysterious Affair at Styles
Författare: Agatha Christie
Översättare: Eva Wahlenberg
Förlag: Bookmark
Utgivningsår: 1920/2020
ISBN: 978-91-89087-53-8
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Bookmark.

Bokens första mening:
Det intensiva intresse som väcktes bland allmänheten för det så kallade Styles-målet har nu lagt sig något.

Om boken:
England under första världskriget. Kapten Hastings, som ska vila upp sig från striderna, skickas till en herrgård i byn Styles St. Mary. Där lever den förmögna mrs Emily Inglethorp, som erbjudit flera belgare och flyktingar logi under kriget. När mrs Inglethorp hittas mördad ser detektiven Hercule Poirot det som sin plikt att hjälpa Hastings att lösa fallet. Vem förgiftade henne och hur lyckades mördaren fly från det låsta sovrummet? I den lilla byn finns det gott om misstänkta.

Min åsikt:
Underhållande, spännande & charmig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Tilly och bokvandrarna av Anna James

Nummer: 11511
Titel: Tilly och bokvandrarna
Originalets titel: Tilly and the Bookwanderers
Författare: Anna James
Översättare: Helena Dahlgren
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2018/2020
ISBN: 978-91-509-6168-3
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från HarperCollins.

Bokens första mening:
Matilda Blad, som aldrig kallades för något annat än Tilly, sköt upp dörren till Blads Bokhandel och tog ett djupt andetag, drog in den välbekanta doften av nyligen utblåsta stearinljus, mörk choklad – och så böcker, förstås.

Om boken:
Elvaåriga Tilly tillbringar större delen av sina dagar i sina morföräldrars bokhandel. Ända sedan hennes mamma försvann spårlöst är det i böckernas värld som Tilly har funnit tröst. Men en dag blir alla äventyr hon läst om plötsligt mer verkliga än hon trodde var möjligt. När två av Tillys favoritkaraktärer – Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet – dyker upp i butiken livs levande inser hon att hon har förmågan att följa med dem in i deras berättelser. Hon är en bokvandrare – och kanske kan det hjälpa henne att lösa mysteriet med vad som hänt med hennes mamma? Men alla som gillar att läsa böcker vet att faran kan vänta på nästa sida …

Tilly och bokvandrarna är första boken i serien Den magiska bokhandeln.

Ålder 9-12 år.

Min åsikt:
Underbar, spännande & charmig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Änkorna av Pascal Engman

Nummer: 11498
Titel: Änkorna
Författare: Pascal Engman
Förlag: Bookmark
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-89007-77-2
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Bookmark.

Bokens första mening:
Vanessa bet sig så hårt i läppen att hon kände blodsmak i munnen.

Om boken:
En manlig polis hittas mördad på Gärdet och bara minuter från brottsplatsen upptäcks ytterligare ett offer, en ung kvinna av okänd identitet. Dubbelmordet leder polisinspektör Vanessa Frank in på en snårig utredning som visar sig bli mer personlig än hon någonsin kunnat ana. När spåren allt eftersom börjar peka mot IS är skräcken ett faktum.

Samhällets rädsla för terrorbrott ökar samtidigt som terrornätverken blir bättre på att verka i det dolda. Och när sorgens förmåga att föra samman människor omvandlas till en effektiv drivkraft att hämnas, kan konsekvenserna bli förödande.

Änkorna är den tredje, fristående delen i Pascal Engmans serie om polisinspektör Vanessa Frank.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Eldslandet (1) & Råttkungen (2).

Min åsikt:
Lysande, spännande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Nobless av Amanda Tartt

Nummer: 11496
Titel: Nobless
Författare: Amanda Tartt
Förlag: Lusthuset
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-7557-156-0
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Amanda Tartt.

Bokens första mening:
Brevet från Amadou dök upp precis när Jade behövde något att krydda vardagen med.

Om boken:
Champagne, kaviar och sex. Nobless är en grupp vackra människor som har mer pengar än vad de kan göra av med. De anordnar storslagna fester över hela världen och den här gången har det blivit Stockholms tur. Jade, Gustav och Amadou har bjudit in sig själva, med avsikt att njuta av allt som kvällen har att erbjuda. Och mer därtill.

Detta är tionde boken om Jade.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Slutspel (1), Rollspel (2), Azur (3), Glitter (4), Vigilant (5), Sunny (6), Ertappad (7), Paint (8) & Girlpower (9).

Min åsikt:
Underhållande, spännande & het!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.