Kategori: Betyg 5 av 5 (Sida 1 av 161)

Vajlett och Rut av Karin Alfredsson

Nummer: 9757
Titel: Vajlett och Rut
Författare: Karin Alfredsson
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-76299-06-7
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Bokfabriken.

Bokens första mening:
Redan vid det första huset, det är Hugossons, ångrar hon att hon inte tog sparken.

Om boken:
Vi har försökt med fri uppfostran. Försökt med sådant som jag har hört att fröken tror på.

Det är sant. Vajlett tror inte på aga. Hon tror inte heller på att följa bibelorden lika slaviskt som barnen i Granträskåsen är vana vid. Hon vet att det finns föräldrar som tycker att ungarnas nya skolfröken är alltför slapphänt och inte gudfruktig nog. Men hon står på sig, vänjer sig nog vid hur sladdret går. Hon är inte den enda det pratas om.

Nej, bytelegrafen går även om andra. Till exempel om den nya postfröken och hennes hår. Rut är den enda kvinnan i byn som är kortklippt, kanske för att hon inte är rädd för Guds straff. När Vajlett hör vad barnens mödrar sagt om postfröken är hon tacksam att hon stått emot frestelsen att själv ta fram saxen.

Ändå har de inte hört allt. Ingen mer än Vajlett och Rut har en aning om känslorna som växer så starkt mellan dem, Gud förbjude …

Min åsikt:
Fantastisk, stark & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ord i djupaste blått av Cath Crowley

Nummer: 9752
Titel: Ord i djupaste blått
Originalets titel: Words in Deep Blue
Författare: Cath Crowley
Översättare: Ylva Spångberg
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2016/2018
ISBN: 978-91-7781-362-0
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Kära Henry, jag lämnar det här brevet på samma sida som J. Alfred Prufrocks kärlekssång, för du älskar dikten och jag älskar dig.

Om boken:
Rachel var länge hemligt förälskad i sin bästa vän Henry Jones. Dagen innan hon flyttade från Gracetown gömde hon ett kärleksbrev i Henrys favoritbok, i hans föräldrars bokhandel. Rachel väntade. Men Henry hörde aldrig av sig. Tre år senare känslomässigt bedövad efter att hennes bror omkommit i en drunkningsolycka återvänder Rachel till Gracetown. Hon ska arbeta ett år innan hon går om sista året i skolan och får jobb i bokhandeln, där hon nu tvingas arbeta med Henry, som hon helst aldrig velat träffa igen. Henry är glad över att Rachel är tillbaka och förstår inte varför hon är så kylig gentemot honom. Men så småningom börjar de komma varandra närmare igen. Livet går inte att styra och ibland är det outhärdligt. Men tänk om det finns ord, kärlek och andra chanser som gör att allt trots allt har mening?

Min åsikt:
Underbar, rolig & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri

Nummer: 9751
Titel: Pappaklausulen
Författare: Jonas Hassen Khemiri
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-0-017630-3
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
En farfar som är en pappa är tillbaka i landet som han aldrig har lämnat.

Om boken:
Och jag antar att pappa inte kan bo hos dig? säger sonen. Mamman svarar honom med en blick. Jag har hjälpt honom tillräckligt, säger hon. Jag med, säger sonen. Men jag valde inte honom. Det gjorde du. Han valde inte dig heller, säger hon.

En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig.

Min åsikt:
Fantastisk, stark & vacker skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

En ärthjärnas självbiografi av Gilles Paris

Nummer: 9741
Titel: En ärthjärnas självbiografi
Originalets titel: Autobiographie d’une Courgette
Författare: Gilles Paris
Översättare: Ragna Essén & Rasmus Erlandsson
Förlag: Elisabeth Grate
Utgivningsår: 2002/2018
ISBN: 978-91-86497-61-3
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Ända sen jag var riktigt liten har jag velat döda himlen, för mamma säger jämt: -Himlen är så stor för att vi ska komma ihåg att vi bara är små kryp, Ärtan.

Om boken:
»Ända sen jag var riktigt liten har jag velat döda himlen, för mamma säger jämt: Himlen är så stor för att vi ska komma ihåg att vi bara är små kryp, Ärtan. När livet är som tristast är det precis så där himla grått med bara en massa moln som regnar olyckor över en. Alla karlar har huvet i det blå. Och där kan dom gärna stanna, som din knäppskalle till pappa som har stuckit jorden runt med en sugga.

Mamma säger så konstiga saker ibland.»

Så inleder nioårige Icare, av alla kallad Ärtan, sin självbiografi. Efter att ofrivilligt ha dödat sin mamma placeras han på barnhem, där han får nya vänner och upplever sin första förälskelse.

Min åsikt:
Lysande, underhållande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Geniet från Breslau av Lena Einhorn

Nummer: 9740
Titel: Geniet från Breslau
Författare: Lena Einhorn
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-27-15060-7
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
En ljusblå rand vid horisonten vittnar om att det hunnit bli gryning.

Om boken:
Var han ett geni? Eller bara en osedvanligt ambitiös ung man, med ett faderskomplex och en ofördelaktig härkomst i bagaget? Och hon? Så blyg, så försynt. Vad drev henne att bli den första kvinnan att doktorera i kemi i sitt land? Fast en sak var ändå uppenbar: De var som skapta för varandra Eller?

Fritz Haber. Clara Immerwahr. Två unga människor som växte upp under den mest löftesrika av tidsåldrar, i den mest framgångsrika av nationer det kejserliga Tyskland.
Han var nära vän till Albert Einstein och hela tiden nära att lösa gåtan om hur man skulle kunna lösa jordens försörjningsproblem. Hon var uppvuxen i en varm, välbärgad och stöttande familj, som bistod henne i alla hennes extraordinära strävanden.
Allt borde ha varit perfekt. Om det inte vore för att den mest framgångsrika av nationer var en bomb som väntade på att brisera. Om det inte vore för att en ung judisk man, som älskade sitt land, och som inbjöds att leda ”kejsarens akademiska gardesregemente”, inte kunde välja rätt mellan stor vetenskap och blind patriotism.

Min åsikt:
Storslagen, fascinerande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Den som står dig närmast av Nina Källmodin

Nummer: 9730
Titel: Den som står dig närmast
Författare: Nina Källmodin
Förlag: Winai
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-981026-4-2
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Nina Källmodin.

Bokens första mening:
Det händer alltid någon annan.

Om boken:
Hur långt kan en människa gå för att stå ut med det oförlåtliga?

Alma har isolerat sig i sin lägenhet. Hela hennes värld består av ett rum och kök, högarna av böcker och datorn som blivit hennes främsta länk till livet utanför. Alma som en gång skulle lägga hela världen för sina fötter.

Vad var det som hände? Och vem är den lilla flickan, som en dag står utanför hennes dörr?

Den som står dig närmast är en stark roman som blottlägger det vi kanske inte vill se: att gränsen mellan god och ond ibland är så tunn att den brister på ett ögonblick.

Min åsikt:
Lysande, gripande & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Min älskade älskling av Gabriel Tallent

Nummer: 9722
Titel: Min älskade älskling
Originalets titel: My Absolute Darling
Författare: Gabriel Tallent
Översättare: Cecilia Berglund Barklem
Förlag: Polaris
Utgivningsår: 2017/2018
ISBN: 978-91-7795-023-3
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från bokförlaget Polaris.

Bokens första mening:
Det gamla huset hukar uppe på kullen, färgen flagar vit, burspråk och svarvade träräcken överväxta med klätterrosor och giftsumak.

Om boken:
Turtle Alveston är en överlevare. Vid fjortonårs ålder känner hon skogarna längs med norra Kaliforniens kust bättre än någon annan. Vikarna och öarna är hennes alldeles egna domäner. I hemmet däremot styr hennes karismatiske men plågade far, Martin. Efter moderns död är finner sig familjen isolerad, totalt avskuren från omvärlden. Bortsett från fadern är skolan Turtles enda band till omvärlden. En plats där hon står utanför och betraktas som en ensamvarg.

En dag lär Turtle känna Jacob. En äldre pojke med nära till skratt, som bor i ett stort välstädat hus. Jacob tittar på henne som ingen annan, som om hon vore en solnedgång. Turtle börjar undan för undan ta in mer och mer av världen runtomkring sig. Hon ser för första gången livet med fadern för vad det är, farligt och ohållbart. Tack vare nyfunnen vänskap och förälskelse vågar Turtle börja drömma om ett annat liv. Men för att börja om på nytt måste hon först fly det förflutna med hjälp av alla de överlevnadstekniker Martin hängivet ägnat sig åt att lära henne. Turtles frigörelse är en berättelse om mod och upprättelse. Om hur en tonårstjej både fysiskt och emotionellt kämpar för att få tillbaka sitt liv.

Min åsikt:
Lysande, mörk & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Han är min av Josefine Sandblom

Nummer: 9714
Titel: Han är min
Författare: Josefine Sandblom
Förlag: Mima
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-8884-500-9
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Mima förlag!

Bokens första mening:
Lilly kramade fingrarna kring sänggaveln när hon red honom, blundade och lutade huvudet bakåt.

Om boken:
Att kastas in i en familjs inrutade vardag och bli plastmamma på halvtid är inte enkelt. Lilly skäms när hon längtar efter barnfria veckor, men blir frustrerad när hon inte kan förlusta sig med sin nya man i fred eller ens gå på toaletten utan sällskap. Viktoria borde vara nöjd när hon sammanfört sin före detta med en kvinna hon verkligen gillar, men svartsjuka tar oväntat över hennes kropp. Hon kan inte sluta tänka på att det kanske finns en chans att hon kan få sin familj tillbaka. När den årliga Motalafesten i form av Vätternrundan går av stapeln tappar Lilly bort Viktorias dotter i folkvimlet, och allt går åt helvete. Igen.

Han är min är uppföljaren till Kalla mig Amanda.

Min åsikt:
Rolig, underbar och fylld med drama.
Jag ÄLSKAR den här boken!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Folkets skönhet av Merete Pryds Helle

Nummer: 9706
Titel: Folkets skönhet
Originalets titel: Folkets skønhed
Författare: Merete Pryds Helle
Översättare: Urban Andersson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-0-017614-3
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Marie satt i gräset och stirrade på de röda vinbären på busken och hur vinden fick dem att skrapa fram och tillbaka över den vitkalkade väggen.

Om boken:
1930-tal. Marie växer upp på en fattig gård i Langeland på den danska landsbygden. Barnen är många, pengarna är få och vardagen våldsam. Andra världskriget ändrar allt i tillvaron, de fattiga blir ännu fattigare, men för Marie kommer förändringen med Otto, en ung elektriker som drömmer om storstaden och det moderna livet.

Men vilket pris betalar Marie för sin klassresa?

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Om vi bara kunde byta kroppar med varandra av Johanna Nilsson

Nummer: 9689
Titel: Om vi bara kunde byta kroppar med varandra
Författare: Johanna Nilsson
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-29-71064-9
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Hon slår ner i mig som en blixt och jag bara vet – det är nu det börjar: livet.

Om boken:
Kung B är 17 år och bor i ett källarförråd i Liljeholmen i Stockholm. Utslängd, utfryst, uthängd. Det enda han fick med sig hemifrån var ett par korvsmörgåsar från mamma och ett kyligt sms från pappa. Förr hette han Bella. Men det var aldrig han.

Queen O har levt under jord i flera år. Hon kommer från Iran och har inte rätt att stanna i Sverige. Inget skyddsbehov. Att hennes egen familj har försökt dränka henne och angett henne för myndigheterna spelar ingen roll. Hon kommer att tvingas tillbaka. Och i Iran är det dödsstraff på att vara som hon, att vara född i fel kropp.

Under några varma, hetsiga sommarveckor får vi följa Kung Bs och Queen Os liv i Stockholm. De festar, gråter, älskar, snor plånböcker och hamnar i slagsmål. Hela tiden finns ångesten där: Vad ska det bli av oss, varför vill de inte ha oss? Om vi bara kunde byta kroppar med varandra!

Min åsikt:
Underbar, stark & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sida 1 av 161

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén