Kategori: Roman (Sida 1 av 71)

Kärlek, hat och andra filter av Samira Ahmed

Nummer: 9409
Titel: Kärlek, hat och andra filter
Originalets titel: Love, hate and other filters
Författare: Samira Ahmed
Översättare: Cecilia Falk
Förlag: Lavender lit
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-87879-38-8
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Hans tankar vandrar ett halvår tillbaka i tiden till en stinkande källare.

Om boken:
Maya Aziz är sjutton år och född i USA, men det känns som att hon lever i två världar. Hon slits mellan att följa sina indiska föräldrars önskan – att börja på college i närheten av deras hem i Chicago och så småningom gifta sig med en trevlig, muslimsk kille – och att göra det hon själv drömmer om. För hon vill inget hellre än att flytta till New York och gå en filmutbildning, stå på egna ben och klara sig själv.

Men just som hon trodde att saker inte kunde bli mer komplicerade sker en terrorattack i närheten av hennes hem, och det visar sig snart att den huvudmisstänkta delar efternamn med Maya. Grannar, klasskamrater och andra människor i Mayas närhet blir plötsligt fyllda av fruktan och hat, och hennes liv förändras till oigenkännlighet.

Min åsikt:
Gripande, fängslande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Döden är inget skämt av Karl Modig

Nummer: 9408
Titel: Döden är inget skämt
Författare: Karl Modig
Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-88279-61-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Den första ledtråden är lukten.

Om boken:
Josef är nitton år och bor i en lägenhet ihop med sina storasyskon Natascha och Alexander. Fast nu är det bara han och Natascha kvar. Han ägnar dagarna åt att skriva skämt till sin stand-up-rutin, och nätterna åt att hamna i fel säng, och pratar om vad som helst utom om Alexander. Men hyran behöver betalas och hans syster ligger bara i sängen hela dagarna, så Josef börjar jobba som resurs i skolan.
Sakta, steg för steg, tar han in det fruktansvärda som har hänt, trots att han hela tiden försöker skämta bort det.

Min åsikt:
Gripande, underhållande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Alla mina hemligheter av Non Pratt

Nummer: 9403
Titel: Alla mina hemligheter
Originalets titel: Unboxed
Författare: Non Pratt
Översättare: Nike Bengtzelius
Förlag: Argasso
Utgivningsår: 2016/2018
ISBN: 978-91-88577-06-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
På något sätt känns det värre att bryta ett löfte till någon som är död än till någon som lever.

Om boken:
Alix, Ben, Zara och Dean träffas utanför sin gamla skola för att hålla pakten som de en gång slöt tillsammans. De ska öppna en minneslåda som de lämnade där när de var tretton år gamla. Men en person saknas – deras vän Millie, som nyligen har dött i en allvarlig sjukdom. När de öppnar lådan tumlar hemligheterna ut och gamla känslor stiger upp till ytan.

För lesbiska Alix blir hemligheterna extra svåra att hantera. Vad kommer hennes vänner att tycka när de får reda på allt som hon har dolt? Och vad kommer de att få veta om Millie?

Min åsikt:
Stark, fin & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ellinor av Katarina von Bredow

Nummer: 9392
Titel: Ellinor
Författare: Katarina von Bredow
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-27-15331-8
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det sitter en ny tjej bakom disken.

Om boken:
På Ellinors födelsedag börjar en ny kille i klassen. Han heter Viktor och är snygg, rolig och tar plats direkt. Han ser rakt på Ellinor när klassen sjunger för henne. Kinderna hettar och det blir fladdrigt i magen så fort han ler mot henne. Men det är fler som påverkas av Viktor. Meja slänger med sitt långa, blanka hår när han är i närheten och Leo verkar sur för att Viktor tar all uppmärksamhet. Ellinor blir trött av att navigera efter vad alla andra vill. Hur ska hon kunna sätta ner foten och visa vad hon behöver? Och vågar hon berätta för Viktor vad hon känner?

I en trilogi för mellanstadiet får vi följa Ellinor, Leo och Viktor under några månader i 6:an, ett år då mycket förändras och saker ställs på sin spets.

Ålder 9-12 år.

Min åsikt:
Stark, gripande & fin!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tusen åter av Camilla Dahlson

Nummer: 9387
Titel: Tusen åter
Författare: Camilla Dahlson
Förlag: Idus
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-7577-730-6
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Idus förlag!

Bokens första mening:
Skolans aula var pyntad med blommor och ballonger.

Om boken:
Kia och de andra tjejerna i gänget har lovat varandra att hålla ihop under sommarlovet. De fortsätter att träffas och blogga tillsammans. Allt är toppen tills Stina ringer och berättar att det har hänt något med Hiba, den nya tjejen i gänget. Någon har skadat henne.

Kia slits mellan tjejgänget och pojkvännen Viktor. Viktor som beter sig konstigt. Vad är det han döljer? Kia bestämmer sig för att spionera på honom och inte bara på Instagram den här gången …

Ålder 9-12 år.

Tusen åter är tredje boken om Kia.

Min åsikt om övriga böcker i serien:
Gillad som du är (del 1) och En vän som du (del 2)

Min åsikt:
Gripande, fin & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Comedy Queen av Jenny Jägerfeld

Nummer: 9369
Titel: Comedy Queen
Författare: Jenny Jägerfeld
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-29-70640-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Min mamma sa en gång att det finns människor som har funny bones.

Om boken:
Mamma fick folk att gråta. Hon får fortfarande folk att gråta fastän hon inte ens lever. Ibland när pappa duschar hör jag att han gråter. Jag tror att han tror att det inte hörs. Men det gör det. Därför tänker jag aldrig gråta. Aldrig! Och jag tänker inte få folk att gråta. Jag tänker få folk att skratta. Det är min mission!

Sasha har just fyllt tolv år. Atomnumret för magnesium. Hennes mamma brukade säga att en del människor har funny bones. De är liksom roliga ända in till skelettet. Sen finns det de som kan lära sig att bli roliga, om de övar. Det finns också en tredje sort som inte är roliga alls, hur mycket de än försöker (troligen är Cecilia, Sashas lärare, en sån). Tyvärr misstänker Sasha att hon inte har funny bones, men hon har en plan: Hon SKA bli en riktig comedy queen! Och hon tänker öva tills vartenda halvtrist ben i kroppen är roligt. Om hon bara lyckas få folk att skratta kanske det andra försvinner. Det som ligger bakom ögonen och bränner och hotar att trilla ner för kinderna i form av – jo faktiskt – livsfarlig gråt.

Ålder 9-12 år.

Min åsikt:
Stark, gripande & rolig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Osynliga Emmie av Terri Libenson

Nummer: 9367
Titel: Osynliga Emmie
Originalets titel: Invisible Emmie
Författare: Terri Libenson
Översättare: Elin Nilsson
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2017/2018
ISBN: 978-91-501-1977-0
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det här är jag.

Om boken:
Det här är berättelsen om två helt olika tjejer. Tysta, blyga Emmie och populära, pratsamma Katie.
En dag korsas deras vägar av en slump och ingenting blir sig likt. Och allt på grund av en pinsam lapp som hamnar i fel händer.

Ålder 9-12 år.

Min åsikt:
Rolig, gripande & charmig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Lies My Girlfriend Told Me av Julie Anne Peters

Nummer: 9359
Titel: Lies My Girlfriend Told Me
Författare: Julie Anne Peters
Förlag: Little Brown and co
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-0-316-23495-5
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
An earthquake shakes the ground beneath me and I swim to consciousness, grasping for a handhold.

Om boken:
When Alix’s charismatic girlfriend, Swanee, dies from sudden cardiac arrest, Alix is overcome with despair. As she searches Swanee’s room for mementos of their relationship, she finds Swanee’s cell phone, pinging with dozens of unread texts. Unsure what to do, Alix reads the text messages, all of which are sent from a mysterious contact ”L.T.” The most recent text reads: ”Please tell me what I did. Please, Swan. Te quiero. I love you.” Shocked and betrayed, Alix comes to learn that Swanee’s been leading a double life — dating a girl named Liana for the entire time she’s been with Alix. Alix texts Liana from Swanee’s phone, pretending to be Swanee in order to gather information, before finally meeting face-to-face to break the news. Brought together by Swanee’s lies, Alix and Liana lean on one another to come to terms with her death. Soon, their connection deepens, and the two find themselves falling in love.But Alix is still hiding the truth from Liana – she was the one sending the texts from Swanee’s phone, pretending that Swanee was alive. Alix knows what it feels like to be lied to — but will coming clean to Liana mean losing her, too?

Min åsikt:
Gripande, vacker & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tionde våningen av Christina Herrström

Nummer: 9356
Titel: Tionde våningen
Författare: Christina Herrström
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-638-8064-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Han håller handen under.

Om boken:
Efter föräldrarnas skilsmässa bor Jorinde ensam kvar i lägenheten. Från fönstren på tionde våningen ser hon ut över staden och frihetskänslan både lockar och skrämmer. Vännerna tycker att det är ett drömupplägg – att kunna komma och gå som man vill, festa när man vill. Men att få matpengarna att räcka, att ställa mobilen på tidig väckning för att hinna plugga före skolan och att finnas där för pappan som har isolerat sig i familjens sommarstuga på en ö, känns ofta övermäktigt.

Agnes, bästa vännen, finns så klart där, men kvällarna och nätterna är långa och i mörkret virvlar alla tankar om livet runt i Jorinde. Vem är hon och vem vill hon vara? Hur ska hon räcka till för alla som behöver henne?

Så dyker Emanuel upp på en fest hemma hos Jorinde. Agnes blir svartsjuk, och förälskelsen i Emanuel fyller Jorinde med motstridiga känslor. När både Agnes och Emanuel reser bort över julledigheten tar Jorinde båten till pappan på ön, för att försöka förstå vad hon vill och vart hon vill i livet och vilka hon behöver på den resan.

Min åsikt:
Gripande, stark & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Dagen du förstörde allt av Linnea Dahlgren

Nummer: 9346
Titel: Dagen du förstörde allt
Författare: Linnea Dahlgren
Förlag: Vox
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-8866-507-2
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Vi följs alltid åt.

Om boken:
Melanie och Kassandra har varit bästisar sen de var små. De behöver inga andra, de har ju varandra: Mellan och Kass. Något av det bästa de vet är att besöka Tidssmygen, en glänta i skogen där det känns som man kan resa i tiden. De reser till gemensamma minnen och till allt roligt de ska göra i framtiden. Så en tidig morgon vaknar Melanie av telefonen. Kassandra är död. Hon har tagit livet av sig. Nyheten drabbar Melanie som ett slag. Det kan inte vara sant, det måste vara ett misstag. Hur ska hon fortsätta leva? Mellan kan ju inte finnas utan Kass. Men så kommer hon på: Tidssmygen. Tänk om hon kan resa i tiden och få Kassandra att ändra sitt beslut.

Min åsikt:
Vacker, gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sida 1 av 71

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén