Kategori: Roman (Sida 1 av 58)

Kan vi inte bara låtsas som om ingenting har hänt? av Anette Eggert

Nummer: 8226
Titel: Kan vi inte bara låtsas som om ingenting har hänt?
Författare: Anette Eggert
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-7299-420-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
”Är du redo nu då Millie?”

Om boken:
Millie växer upp utan syskon, med en frånvarande pappa som dricker ibland och en mamma som inte ser henne. Hon är ensam och har stort behov av att hitta en någon som ser henne och är hennes vän, särskilt i skolan där hierarkin på högstadiet bestämmer hennes plats.
Emma är Millies enda vän och en vän hon behöver, men plötsligt är Emma borta i körtelfeber och Millie är vilse i klassens grupperingar. Hon hittar ingen ny plats. Hon sällar sig till klassens snygga och samtidigt värsta grupp, med Madde och Louise i mitten, och hon vet inte om det är dem som hon vill höra till. Tillsammans med dem är hon med om att mobba Nora. Saknaden efter Emma ligger gnagande under ytan.
Det stora sveket mot Emma, mot Nora, saknaden efter den döda farmodern, sökandet efter det egna jaget och känslan av att bara finnas till för andra finns kvar. Hon beskriver sig själv som en darttavla som allting bara snurrar omkring. Kommer hon att hitta sig själv igen?

Min åsikt:
Gripande, stark & fin!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Kabinettets hemlighet av Martin Widmark

Nummer: 8220
Titel: Kabinettets hemlighet
Författare: Martin Widmark
Förlag: En bok för alla
Utgivningsår: 2008/2012
ISBN: 978-91-7221-654-9
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
– Av jord är du kommen – och av jord skall du åter varda.

Om boken:
Magiska tidsresor från 1700-talets Sverige till antikens Rom.
Io lever i slutet av 1700-talet i Linköping. Han är lärling hos en boktryckare men också ovanligt duktig på att teckna. En dag kallar domprost Samuel Älf på honom. Io får i uppdrag av den döende domprosten att teckna av föremålen ett kuriosakabinett som finns i ett tornrum i domkyrkan. Hos domprosten bor Clara, en ung kvinna med ett mystiskt förflutet.
Vem är hon som aldrig visar sig? De märkliga föremålen i kuriosasamlingen tar med Io på magiska tidsresor ända till romartiden. Efterhand förstår Io att föremålen är ledtrådar och vägvisare och resorna genom tidsbrunnen är vägen han måste färdas för att finna svar på Claras frågor.

Min åsikt:
Intressant & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Det här kalla landet av Pernilla Gesén

Nummer: 8209
Titel: Det här kalla landet
Författare: Pernilla Gesén
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-32-17055-3
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Noomi får en känsla av att hon har rest ljusår hemifrån.

Om boken:
Noomi bor i Lindsborg, en mellanstor stad i Nordland. Hon går i gymnasiet och är en del av en trygg familj med god ekonomi fram till nu. Hyllorna i mataffären gapar tomma. Noomi är van att kunna köpa vad hon vill, men butik efter butik stänger ner.

Efter att Noomi rånats av ett gäng invandrartjejer finns inte längre några tvivel om vad som håller på att hända i landet, så hon gör gemensam sak med sin storebror, aktiv inom det främlingsfientliga parti som växer i raketfart inför valet. Men Noomis klasskompis Zahra kommer i vägen. Zahra, som alltid sticker ut hakan och käftar emot. Som liten flydde hon från krig och förödelse till Nordland, men bara halva familjen nådde säker mark. Zahra söker trygghet i en allt mer skrämmande tid av kaos och utanförskap men på fel ställen.

Zahra inte bara ifrågasätter allt som Noomi tror på, hon stjäl också hennes barndomsvän. Till en början vill Noomi bara att Zahra ska försvinna, men snart händer något inom dem båda. Det blir ett möte som förändrar de båda för alltid.

Min åsikt:
Spännande, gripande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Jag är en pojke med tur av Monica Zak

Nummer: 8185
Titel: Jag är en pojke med tur
Författare: Monica Zak
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2012
ISBN: 978-91-7299-566-6
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Esmat, pojken från Afghanistan, borde gå upp, duscha, äta frukost och gå till skolan.

Om boken:
Monica Zak har träffat Esmat från Afghanistan som har berättat sin fantastiska historia för henne. När han var fyra år flydde han från talibanerna med sin mamma och syster till Kabul. Men han tappade bort dem på vägen. Han hamnade med några gatupojkar som visade honom hur man får tag i mat och var man kunde sova under tak. Efter en tid kom en man och erbjöd honom jobb i sin mattfabrik. På så vis klarade han sig i flera år med mat, varmt boende och han lärde sig till och med att läsa. Mannen i mattfabriken gav en dag Esmat chansen att ta sig ur ett alltmer oroligt Afghanistan. Historian Esmat berättar för Monica genomsyras av hans positiva inställning till det liv han fått i Sverige och den tur han anser sig ha haft som klarade sig ensam från Afghanistan till Sverige som fjortonåring.

Min åsikt:
Gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Skuggflickan av Sally Nicholls

Nummer: 8184
Titel: Skuggflickan
Originalets titel: Shadow Girl
Författare: Sally Nicholls
Översättare: Maria Fröberg
Förlag: Argasso
Utgivningsår: 2014/2017
ISBN: 978-91-87667-67-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Okej, så här är det.

Om boken:
Fjortonåriga Clare har lärt sig att det inte tjänar något till att skaffa vänner, inte när man är fosterbarn och kanske måste flytta när som helst. Men så träffar hon den märkliga Maddy, och allt förändras. Maddy förstår hur det är att vara föräldralös och bli omhändertagen av främlingar. Men sedan försvinner Maddy…

Min åsikt:
Gripande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Tappa greppet av Katarina von Bredow

Nummer: 8183
Titel: Tappa greppet
Författare: Katarina von Bredow
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-29-70134-0
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Egentligen har ju inget förändrats.

Om boken:
Hampus och Victoria är bästa kompisar. De hänger alltid med varandra. Självklara. I alla fall var det så till alldeles nyss. Tills den där dramaläraren Vincent kom med sina idiotiska övningar och lockade fram massa sanningar. Nu är allt förstört och Hampus har ingen aning om vart han ska ta vägen. För om han inte kan vara med Victoria så finns det liksom ingen annan. Det är klart att gänget är kvar. Och Victoria står där. Precis som innan. Men nu vet hon hur han känner. Att han är KÄR i henne. Och ingenting kan någonsin bli som det har varit. För hur ska Victoria någonsin kunna vara kompis med honom när hon samtidigt vet hur han känner?

Tappa greppet är en fristående fortsättning på Släppa taget.

Min åsikt:
Fin, gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Alla frågar sig varför av Eva Susso & Anna Höglund

Nummer: 8173
Titel: Alla frågar sig varför
Författare: Eva Susso
Illustratör: Anna Höglund
Förlag: Lilla Piratförlaget
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-88279-17-0
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Varför måste man dö?

Om boken:
Är alla lika mycket värda? Varför måste man dö? Vem bestämmer över min framtid?

I Alla frågar sig varför får vi möta barn som ställer frågor om sådant vi alla funderar på, och ett antal filosofer ur historien som försökt besvara dessa eviga livsfrågor. Med hjälp av filosofins värld förstår man att frågorna är djupt mänskliga, kanske är det just dessa frågor som gör oss till människor? Boken sätter frågorna i ett större sammanhang och diskuterar dem ur ett filosofiskt perspektiv i såväl text som bild. En tankebok som låter läsaren, oavsett ålder, känna att den inte är ensam om att ställa sig svåra, existentiella frågor.

Min åsikt:
Tänkvärd & lysande med vackra illustrationer!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Tisteltankar av Anette Eggert

Nummer: 8163
Titel: Tisteltankar
Författare: Anette Eggert
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-7299-854-4
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Bröstvårta.

Om boken:
Det är sommarlov och Linn har just varit och mött sin mormor vid tåget, när mormor sjunker ihop bredvid henne på gatan. Linn blir helt paralyserad och kommer sig inte ens för att ringa ambulansen. Det gör däremot Tim, eller Badbollen som Linns kompisar kallar honom. Senare under kvällen dör mormor på sjukhuset och en liten del av Linn dör med henne.

När skolan ska börja igen har det varit vattenläcka och alla elever blir uppdelade i olika klasser på en annan skola i stan. Linn hamnar i en annan klass än Alice och Em, hennes bästa kompisar. Och det är svårt att hitta nya kompisar i klassen, som är uppdelad på ett sätt Linns gamla klass inte var. Inte blir det bättre av att Tim hamnar i samma klass som henne. Tim, vars vänskap innebär socialt självmord. Tim, som vet vad som hände i somras. Tim, som Linn på något sätt står i skuld till. Linn gör allt hon kan för att passa in, för att hamna med rätt personer. Vad det än innebär, vem hon än sårar, vem hon än ljuger för. Men det skaver i henne. Hela hon är full av tisteltankar.

Min åsikt:
Gripande, fin & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Girl Detached av Manuela Salvi

Nummer: 8149
Titel: Girl Detached
Originalets titel: Nemmeno un Bacio Prima di Andare a Letto
Författare: Manuela Salvi
Översättare: Denise Muir
Förlag: The Bucket List
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-1-911370-02-4
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
He touches me, but it’s weird because I can feel his hands but he’s not beside me, he’s over by the door.

Om boken:
Aleksandra has issues with her voice. Stress makes her stutter, and her life is one of stress. She can only speak clearly on stage, freed by the words of the character she plays. Then, when Aleksandra befriends her new neighbour Megan, and through her meets charming, handsome Ruben, it seems she has discovered a doorway into a different world, and a different Alek. But Ruben wants Aleksandra to play a particular role for him, and it is one that will come close to destroying her.

Min åsikt:
Stark, gripande & omskakande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Någon måste stoppa Ivy Pocket av Caleb Krisp

Nummer: 8147
Titel: Någon måste stoppa Ivy Pocket
Originalets titel: Somebody Stop Ivy Pocket
Författare: Caleb Krisp
Illustratör: Barbara Cantini
Översättare: Lena Karlin
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-7701-581-9
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Vad har du åt oss den här gången då, Ivy?

Om boken:
Efter att den vandrande katastrofen Ivy Pocket hindrat Klockdiamanten från att falla i orätta händer anländer hon till London, där hon adopteras av ett kistmakarpar. Ivy är övertygad om att hon är den perfekta dottern, samtidigt som Mor Snagsby tvingar henne att städa begravningsbyrån, som en annan tjänsteflicka.
Alla verkar vilja ha något av Ivy Pocket. En vacker släkting vid namn Estelle vill att Ivy avslöjar den mörka hemligheten bakom hennes brors död. Hennes nya vän miss Carnage ställer nyfikna frågor, och Ivy själv vill bara komma på ett sätt att rädda sin vän Rebecca Butterfield.
Men ondskan lurar runt hörnet. Och som vanligt är Ivy Pocket den enda som kan ordna upp allting. Hon måste skydda Klockdiamanten och rädda Rebecca – innan det är för sent!

Detta är bok 2 om Ivy Pocket.

Min åsikt:
Rolig, lysande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Sida 1 av 58

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén