Kategori: Skönlitteratur (Sida 1 av 492)

Hennes nya namn av Elena Ferrante

Nummer: 7944
Titel: Hennes nya namn
Originalets titel: Storia del nuovo cognome
Författare: Elena Ferrante
Översättare: Johanna Hedenberg
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2012/2016
ISBN: 978-91-1-306975-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Våren 1966 fick jag en plåtlåda med åtta anteckningsböcker från Lila.

Om boken:
Lilas äktenskap med charkuterihandlaren Stefano Carracci visar sig redan på bröllopsnatten vara katastrofalt och Lila försöker med alla medel att ta sig ur det. När hon av hälsoskäl skickas till ön Ischia för en sommarvistelse övertalar hon Elena att följa med som betald sällskapsdam, men vistelsen får oanade följder för dem båda och inverkar drastiskt på deras framtida liv.

Den minutiöst skildrade vänskapen mellan Elena och Lila pendlar mellan sårande nonchalans och djupaste samhörighet. I Hennes nya namn får den sin fortsättning när de båda flickorna mognar till unga kvinnor och tvingas betala ett smärtsamt pris för det, var och en på sitt vis.

Hennes nya namn är del 2 i Neapelkvartetten.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & lysande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Som universum, ungefär av Jón Kalman Stefánsson

Nummer: 7943
Titel: Som universum, ungefär
Originalets titel: Eitthvað á stærð við alheiminn
Författare: Jón Kalman Stefánsson
Översättare: John Swedenmark
Förlag: Weyler
Utgivningsår: 2015/2016
ISBN: 978-91-7681-039-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
En sak ska vi ha klart för oss innan vi fortsätter längre och djupare in i det som vi inte begriper, inte klarar av att handskas med, men likafullt längtar efter, är rädda för och saknar; en sak ska vi ha klart för oss, så att det finns någonting att hålla sig i: vi befinner oss i Keflavik.

Om boken:
Ari har slarvat bort ett äktenskap men är på väg hem för att träffa sin döende far. Allt för flutet kommer tillbaka. Barndomen i Reykjavik. Mammas död. Ungdomsåren i Keflavik. Pappas supande. En klassisk Jón Kalman-roman med Islands alla starka män och ännu starkare kvinnor.

Som universum, ungefär är en fristående fortsättning på Fiskarna har inga fötter.

Min åsikt:
Stark & gripande med fint språk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Bakom varje fönster bort ett hjärta av Soheila Fors

Nummer: 7942
Titel: Bakom varje fönster bort ett hjärta
Författare: Soheila Fors
Förlag: Libris
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7387-480-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Ingen är så klämd i sin gruppkultur i Sverige som invandrarflickor.

Om boken:
Jag vill måla de ansikten som vi inte kan se, låna min röst åt de människor som vi inte kan höra. Jag vill berätta om vår tids människor som jag ser dem, med samma värde och samma rätt till frihet och lycka som vi. Själv är jag en av dem, en invandrarkvinna från Mellanöstern.

Många av oss är fostrade till osynlighet. Många av oss fick redan i barndomen lära sig att vi var halva människor. Här i ett främmande land har vårt värde ytterligare devalverats och vi har blivit det tredje könet: invandrarkvinnor. I vårt hemland var vi omgivna av grannar som log mot oss, som kände oss och som talade vårt språk. I vårt hemland var vi bara kvinnor men vi var också systrar, döttrar, släktingar. Vi var människor med namn, historia och familjeband.
Ur boken

En röst för de människor som ingen kan höra

Hon var en gång själv förtryckt, misshandlad och förminskad som människa – idag är Soheila Fors en stark röst för alla människor som kommer till Sverige för att få frihet, men som istället finner en starkare hederskultur med ensamhet, utsatthet och språklöshet som sällskap.

Min åsikt:
Stark & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Springa av Jean Echenoz

Nummer: 7940
Titel: Springa
Originalets titel: Courir
Författare: Jean Echenoz
Översättare: Christina Norrman
Förlag: Rámus.
Utgivningsår: 2008/2016
ISBN: 978-91-86703-52-3
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Tyskarna har gått in i Mähren.

Om boken:
Det tjeckiska lokomotivet, världens bäste löpare genom tiderna, Emil Zátopek tog tre OS-guld i Helsingfors 1952. Jean Echenoz skildrar Zátopeks liv med Sovjet och kalla kriget som bakgrund, där Zátopek snart utnyttjas och kontrolleras av den stalinistiska statsapparaten. På sitt karaktäristiska sätt, lika elegant som lekfullt, berättar Echenoz om en långdistanslöpares uppgång och fall.

Springa blev en bästsäljare i Frankrike när den kom ut, och följer Zátopek från arbetet på skofabriken, via de interna löpartävlingarna (som Zátopek först motvilligt deltar i) mot hans nyvunna intresse av att undersöka kroppen och dess begränsningar genom långdistanslöpning. Zátopek utvecklar sina egna träningsmetoder, uppfinner bland annat spurten, och utvecklas till att bli en världsstjärna. Hans tre OS-guld i Helsingfors 1952 är fortfarande oöverträffat. När hans karriär tycks närma sig den absoluta toppen måste han möta den alltmer kontrollerande och totalitära sovjetstyrda regimen.

Min åsikt:
Fascinerande, intressant & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Vindskyffet av Danilo Kis

Nummer: 7939
Titel: Vindskyffet
Originalets titel: Mansarda
Författare: Danilo Kis
Översättare: Elisabeth Knutsson & Boris Micanovic
Förlag: Rámus.
Utgivningsår: 1962/2016
ISBN: 978-91-86703-58-5
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag lyssnade på de osynliga tågens klagosång i natten och de rostiga löven som klamrade sig fast med naglarna i den hårda, frusna marken.

Om boken:
Vindskyffet är såväl en poetisk kärleksroman som en berättelse om en författares kreativa process och jakt på autencitet, att kunna balansera liv och text. En liten satirisk och medryckande bohemisk bildningsroman som tar ut riktningen för Kis storslagna författarskap med ett vindlande och medryckande språk fyllt av referenser till litteraturhistorien och sitt eget berättande.

Min åsikt:
Gripande & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Jämlikhet av Hilary Mantel

Nummer: 7938
Titel: Jämlikhet
Originalets titel: A Place of Greater Safety
Författare: Hilary Mantel
Översättare: Marianne Mattsson
Förlag: Weyler
Utgivningsår: 1992/2016
ISBN: 978-91-7681-033-0
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Frankrike drabbas 1788 av en missväxt som leder till stigande livsmedelspriser, samtidigt som reallönerna sjunker.

Om boken:
Jämlikhet, del 2 av Hilary Mantels stora revolutionsroman, börjar på revolutionens andra dag, 15 juli 1789. Bastiljen är stormad Danton, Robespierre och Demoulins träder fram på allvar. Tre år av maktkamp, tre år av agitation, tre år av uppladdning inför den stora terrorn. Frankrike skakar och en ny ordning bryter fram i Europa. Mantel skildrar revolutionen och revolutionärerna i skoningslös närbild.

Min åsikt:
Gripande & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Älska mig inte av Liz Kay

Nummer: 7937
Titel: Älska mig inte
Originalets titel: Monsters – a love story
Författare: Liz Kay
Översättare: Cecilia Falk
Förlag: Printz publishing
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-88261-51-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Telefonen ringer.

Om boken:
Sedan hennes man dog har Staceys liv förvandlats till ett kaos. Hon har tappat inspirationen till att skriva poesi och känner hela tiden att hon sviker sina barn. Tommy är en ovanligt beläst Hollywood- stjärna som plötsligt förälskar sig i Staceys poesiroman, en feministisk variant av Frankenstein, och vill förvandla den till film.

Men att som ensamstående förortsmamma kastas in i Hollywoods glittrande värld bjuder på komplikationer. Speciellt när Staceys relation till Tommy blir allt mer laddad.

Min åsikt:
Charmig, underhållande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det måste vara här av Maggie O’Farrell

Nummer: 7936
Titel: Det måste vara här
Originalets titel: This must be the place
Författare: Maggie O’Farrell
Översättare: Malin Bylund Westfelt
Förlag: Etta
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-87917-22-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Här har vi en man.

Om boken:
Daniel Sullivan är en man med ett komplicerat liv. Han är en tvättäkta New York-bo som numera bor på irländska vischan, han har barn i Kalifornien han aldrig träffar och en pappa i Brooklyn han avskyr. Hans fru Claudette plockar utan att blinka fram geväret om någon skulle våga sig in på deras mark. Claudette var en av de mest omtalade kvinnorna i filmvärlden innan hon drog sig tillbaka till lugnet på den avsides gården där de bor.

Men en oväntad upptäckt och en kvinna som Daniel förlorade kontakten med för 20 år sedan skakar om tillvaron som han och Claudette omsorgsfullt byggt upp. Avslöjandet får honom att tappa fotfästet och för honom långt bort från både fru, barn och hem.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & snyggt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Mindfulness för losers av Christoffer Holst

Nummer: 7935
Titel: Mindfulness för losers
Författare: Christoffer Holst
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-76293-14-0
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
I morse när jag kom in på Hot Clip, satte på kaffebryggaren och tog en tugga av min runda frukostmacka trodde jag att den här dagen skulle bli som alla andra i mitt liv.

Om boken:
Du kan ta tjejen ur Heta nätter, men du kan inte ta Heta nätter ur tjejen.

Pamela Perssons liv är inte precis perfekt. Hon är 27 år och bor fortfarande hemma i källaren hos sina föräldrar i den jämtländska byn Solvik. Jobbet på frisörsalongen Hot Clip ger varken nog med pengar eller stimulans och alla människor i byn, inklusive hennes gamla tjejkompisar, ser ner på henne efter hennes medverkan i dokusåpan Heta nätter.

När Pamelas största intresse i livet, den amerikanska skådisen Wade Crust, är på väg till Stockholm för en filminspelning ser Pamela sin stora chans. Hon måste fly från allt som är mörkt i Jämtlands skogar till allt som glimrar i storstaden.

I Stockholm träffar Pamela den mopedåkande muskelbyggaren Sebbe och den nästan diplomerade mindfulnesscoachen Gloria. Samtidigt som det amerikanska stjärnbesöket närmar sig kryper allt hon lämnat i Solvik tätt inpå. Och frågan är vad Pamela egentligen letar efter?

Min åsikt:
Underhållande, härlig & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Dolda i det fullt synliga av Nuruddin Farah

Nummer: 7933
Titel: Dolda i det fullt synliga
Originalets titel: Hiding in Plain Sight
Författare: Nuruddin Farah
Översättare: Jan Ristarp
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2014/2016
ISBN: 978-91-7701-092-0
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
På skrivbordet i sitt kontor har Aar tre fotografier, ett av vart och ett av sina två tonårsbarn och ett tredje, ett fotografi av en mycket vacker kvinna, som upptar mittscenen.

Om boken:
FN-anställde Aar mördas i en terroristattack i Mogadishu. Hans halvsyster Bella lämnar livet som framgångsrik modefotograf i Rom bakom sig och flyttar till Nairobi, för att ta hand om sina tonåriga brorsbarn. Den frånskilda hustrun till Aar, barnens sedan länge försvunna mor, återupptar samtidigt kontakten och kräver vårdnaden om barnen. Och hon är inte precis som mödrar förväntas vara.

Min åsikt:
Fängslande, stark & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sida 1 av 492

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén