Det du aldrig sa av Kristine Lorentzson

Nummer: 10089
Titel: Det du aldrig sa
Författare: Kristine Lorentzson
Förlag: Lorentzson
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-639-5898-4
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Kristine Lorentzson.

Bokens första mening:
Nu har jag varit tre veckor i Kalmar och inte gjort något åt varken det ena eller andra, tänker Magdalena, och jag har endast ett uppdrag än så länge, banketten hos Frimurarna.

Om boken:
Historien utspelar sig i ett nutida Kalmar och handlar om vad som händer när man väljer att inte säga det man borde, varför man håller något hemligt och vilka konsekvenser det kan få. Dramat utspelar sig inom en och samma familj och huvudpersonerna är de 44-åriga tvillingarna Magdalena och Louise. Perspektiven växlar mellan de båda systrarna och ger en inblick i hur olika man kan uppfatta händelser och skeenden. Det här är en historia laddad med idel familjehemligheter.

Min åsikt:
Lysande, gripande & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Den brinnande flickan av Claire Messud

Nummer: 10088
Titel: Den brinnande flickan
Originalets titel: The burning girl
Författare: Claire Messud
Översättare: Eva Johansson
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2017/2018
ISBN: 978-91-27-15317-2
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Man kan tycka att jag inte borde bry mig längre.

Om boken:
Julia och Cassie har varit bästa vänner sedan de gick i förskolan. De har delat allt, inklusive en längtan bort från Royston, den sömniga staden i Massachusetts där de växer upp. Men när flickorna når tonåren börjar de glida ifrån varandra. Deras olika klassbakgrunder gör sig gällande, och Cassie slår in på en farlig väg som i slutändan kommer att krossa hennes äldsta och viktigaste vänskap.

Julia berättar om vad som hände då när allt verkade börja falla isär. Men medan hon berättar, blir det allt tydligare att historien om henne och Cassie glider henne ur händerna.

Hur väl känner vi egentligen oss själva och våra närmaste? Och hur förstår vi berättelsena om våra liv, som ibland skymmer en annan, sannare verklighet? ”Den brinnande flickan” är ett psykologiskt ödesdrama som lånar tragedins form för att berätta om barndomens frihet, kvinnors vuxenblivande och hur det ser ut när fantasierna och drömmarna möter en skitigare verklighet.

Min åsikt:
Lysande, gripande och välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

En dag i december av Josie Silver

Nummer: 10087
Titel: En dag i december
Originalets titel: One Day in december
Författare: Josie Silver
Översättare: Hanna Svensson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2017/2018
ISBN: 978-91-1-308685-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det är ett mirakel att inte alla de människor som använder sig av kollektivtrafiken under vintern dör av bacillöverdoser.

Om boken:
Laurie är inte särskilt romantisk och har aldrig trott på kärlek vid första ögonkastet. Men allt förändras en snöig decemberdag när hon tittar ut genom ett bussfönster. Och får syn på honom. För en kort stund står tiden still. Tills bussen åker iväg och ögonblicket är över.

Laurie går vidare med sitt liv, men mannen dröjer kvar i hennes tankar. Ett år senare, på en julfest, presenterar Lauries bästa vän Sarah henne för sin nya pojkvän, Jack O’Mara. Laurie känner genast igen honom.

Från att tidigare ha varit närmast oskiljaktiga börjar Laurie dra sig undan Sarah i ett försök att dölja sina känslor. Sarah är dock fast besluten att allt ska vara som förut och att de alla tre ska bli bästa vänner. Men hur slutar man vara förälskad? Och kommer Jack ihåg henne?

Vi får följa Laurie, Jack och Sarah under tio år av kärlek, vänskap och missade ögonblick.

Min åsikt:
Rolig, charmig och underbar!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Den rosa nallebjörnen av Lea Awring Bamroat

Nummer: 10085
Titel: Den rosa nallebjörnen
Författare: Lea Awring Bamroat
Förlag: Noa
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-639-9173-8
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Lea Awring Bamroat.

Bokens första mening:
Vi har hamnat långt hemifrån, jag känner inte igen mig längre.

Om boken:
”Vid dörren möts vi av en vakt som släpper in oss och leder oss till vår våning via hissen. I hissen får jag syn på en liten flicka i spegeln. Ansiktet är blekt, det svarta håret är rufsigt och klänningen har blivit smutsig av att ha suttit på vägkanten. Ögonen är så sorgsna. Jag ser inte ett barn titta tillbaka från spegeln, det är en bruten själ som stirrar på mig. Det sticker till lite när jag ser tjejen i spegeln. Hon är så svag, så liten. Hon är ledsen, ögonen vädjar om att få hjälp. Jag ser hur hon vill fly långt härifrån.

Runtomkring i spegeln syns flickans föräldrar, bröder och en vänlig själ som sträckt ut en hand. Ändå är hon hopplös, ensam och övergiven. Det är som om ingen annan är där och hon försöker hitta hem. Det gör ont att stå kvar, jag vill omfamna den här sorgsna människan som bär på så mycket sorg.”

Den rosa nallebjörnen är Lea Bamroats gripande debutroman. Den är baserad på de dagböcker och brev som hon skrev under den tid som hon var på flykt med sin familj.
Under flykten möter hon sin egen dödlighet flera gånger. Hon ser på medan hennes bröder blir beskjutna framför hennes ögon, maktlös att kunna rädda dem.
Flyktingar lever under de mest förfärliga omständigheter som är svåra att föreställa sig. Boken ger insyn i hur det verkligen är att vara en av de mest utsatta grupperna på jorden.
Som läsare får du följa med familjen som, trots knapphändiga förberedelser, tvingas ta sig över de kurdiska bergen i riktning mot en okänd destination. Resan kantas av krig, fattigdom och andra prövningar som för alltid kommer att prägla familjens liv.

Resan utspelas under 1990-talet då bland annat Sverige tog emot en del människor som flydde undan krig i Mellanöstern. Leas berättelse sätter ord på hur det är att vara ett barn som tvingas växa upp alltför snabbt i en värld där det ofta inte verkar finnas annat än ondska. Trots att allt ibland känns hopplöst, lyckas hon alltid hitta ljuset i mörkret.

Min åsikt:
Fängslande, omskakande och gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Kvinnornas hus av Lotta Lundh

Nummer: 10084
Titel: Kvinnornas hus
Författare: Lotta Lundh
Förlag: Tallberg
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-984234-5-7
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Tallbergs förlag.

Bokens första mening:
Mamma kravlade baklänges på golvet i vardagsrummet, längre och längre in i hörnet.

Om boken:
Kvinnornas hus handlar om mäns våld mot kvinnor.

Det går inte att se vem som är förövare.
Det går inte att se vem som drabbas.

Det är sommar i den lilla värmländska staden Lövvik. Idyllen rämnar när två lik dyker upp i vattnet som rinner genom centrum. Båda är täckta av märken som tyder på långvarig misshandel. Kriminalaren Lars Blom inser snart att han jagar en seriemördare. Kommer han att kunna lösa fallet innan nya offer dyker upp?

Min åsikt:
Gripande, spännande och stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Evelyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid

Nummer: 10083
Titel: Evelyn Hugos sju äkta män
Originalets titel: The Seven Husbands of Evelyn Hugo
Författare: Taylor Jenkins Reid
Översättare: Birgitta Wernbro Augustsson
Förlag: Louise Bäckelin
Utgivningsår: 2017/2018
ISBN: 978-91-7799-029-1
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Louise Bäckelin förlag.

Bokens första mening:
Evelyn Hugo, filmlegend och namnet på allas läppar under sextiotalet, har just meddelat att hon kommer att auktionera ut tolv av sina mest uppmärksammade galaklänningar på Christie’s till förmån för bröstcancerforskningen.

Om boken:
Monique är inte direkt på topp. Hennes man har lämnat henne och hennes karriär som reporter har gått i stå. Så när den glamorösa Hollywoodstjärnan Evelyn Hugo kontaktar henne och vill att Monique ska skriva hennes livs historia så kunde ingen bli mer förvånad än Monique själv.
Varför har Evelyn Hugo valt just henne? Fast besluten att rädda sin karriär träffar hon skandaldrottningen och hör Evelyn Hugo berätta om livet i Los Angeles på 1950-talet och tiden fram tills hon valde att lämna rampljuset i slutet av åttiotalet. Samtidigt som Evelyn berättar om skoningslös ambition, oväntad vänskap och en stor förbjuden kärlek, så börjar Monique känna ett djupt band till skådespelerskan. Men när deras vänskap djupnar inser Monique att det faktiskt finns en anledning till varför Evelyn valde just henne. Något som kan komma att krossa henne.

Min åsikt:
Fantastisk, underhållande & suggestiv!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Hjärtats alla eldar av Alice Ekström

Nummer: 10082
Titel: Hjärtats alla eldar
Författare: Alice Ekström
Förlag: HarperCollins Nordic
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-509-3311-6
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Alice Ekström.

Bokens första mening:
Hon fruktade inte döden.

Om boken:
Helsingborg, år 1708.

Hedvig Edin har en gåva. Hon är en skicklig utövare av örtmedicin och sedan barnsben har hon lärt sig läkaryrkets knep av sin pappa. Hedvig vill inget hellre än att få utöva sitt yrke, men i den tid då hon lever finns inte utrymme för drömmar. Den viktigaste uppgiften för en kvinna är att gifta sig och föda barn. Folk kallar redan Hedvig för häxa bakom hennes rygg och hon behöver inte ge dem än mer anledning att skvallra När Hedvig möter prästen Nikolaus Vikander tänds ett hopp i hennes hjärta. Men ingen av dem kan förutspå de oanade konsekvenser som mötet får. Det är inte bara himlastormande känslor som väcks till liv utan också konflikter på liv och död och snart inser de att de måste strida mot både familj, värderingar och plikter för att få en chans att vinna lyckan.

Min åsikt:
Gripande, spännande och välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ny trånad läker snart ett brustet hjärta av Eva & Mats Eriksson

Nummer: 10081
Titel: Ny trånad läker snart ett brustet hjärta
Författare: Eva & Mats Eriksson
Förlag: Whip media
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-88813-37-4
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Eva Eriksson.

Bokens första mening:
Det man vårdar älskar man.

Om boken:
Rut är sextioett år när hennes man lämnar henne för en yngre kvinna. Samtidigt flyttar enda dottern och de två barnbarnen till andra sidan jorden.

Allt hon levt för är plötsligt borta. Hon står vilsen kvar och känner sig ensam, ratad och oattraktiv. Det stilla pensionärslivet som hon sett fram emot att få uppleva med sin man kommer aldrig att bli verklighet. Hon behöver skapa sig ett nytt liv och hon måste bygga upp sig själv igen. Vem är Rut utan man, barn och barnbarn att ta hand om? Och vem vill hon vara?

Som singel ger hon sig motvilligt ut i Stockholms krogvärld och hon skaffar sig ett nytt, udda arbete. Vid sin sida har hon två nyfunna väninnor den äventyrliga, utåtriktade Ros-Marie och den trygga, kloka Nadja. Det nya livet måste, och kan, börja.

Min åsikt:
Underhållande, härlig och gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Lazarus av Lars Kepler

Nummer: 10080
Titel: Lazarus
Författare: Lars Kepler
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-0-014269-8
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Ljuset från den vita himlen blottlägger världen i dess mest nakna grymhet, så som den måste ha framstått för Lazarus utanför grottan.

Om boken:
En död man hittas i en lägenhet i Oslo. När polisen öppnar frysboxen i köket gör de ett fruktansvärt fynd. Offret visar sig vara en dittills okänd gravskändare och trofésamlare. Några dagar senare kontaktar en tysk kommissarie Joona Linna och ber om hjälp med ett mordfall på en camping utanför Rostock. Joona förstår att mönstret som framträder är vansinnigt och samtidigt omöjligt att ignorera. Vissa skulle kalla det för ett mirakel om någon återvände från döden – andra skulle kalla det för en mardröm.

Lazarus är sjunde boken om Joona Linna.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Hypnotisören (del 1), Paganinikontraktet (del 2), Eldvittnet (del 3), Sandmannen (del 4), Stalker (del 5) & Kaninjägaren (del 6).

Min åsikt:
Mörk, spännande och välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Nora eller Brinn Oslos brinn av Johanna Frid

Nummer: 10079
Titel: Nora eller Brinn Oslos brinn
Författare: Johanna Frid
Förlag: Ellerströms
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-7247-534-2
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Allt började i en bild.

Om boken:
Hur svartsjuk får man bli? Hur ofta kan man titta på en främmande människas Instagram? Hur mycket mensvärk måste man ha? Är Norge paradisets mittpunkt?
Johanna är ihop med Emil. Emil har en exflickvän som heter Nora. Nora är allt Johanna inte är: vacker, norsk, offentligt älskad i sociala medier. När Johanna av en slump får reda på att Emil och Nora ska ses inleder hon en grundlig efterforskning om Nora på Instagram – en undersökning som inte tycks kunna få ett slut. Samtidigt förtärs Johannas kropp inifrån; inte bara av svartsjukan, utan också av en genomborrande, ändlös smärta i livmodern.

Min åsikt:
Lysande, underhållande och välskrivna!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.