Kategori: Skönlitteratur (Sida 1 av 548)

Storstadskärlek av Lina Forss

Nummer: 8856
Titel: Storstadskärlek
Författare: Lina Forss
Förlag: HarperCollins Nordic
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-509-2893-8
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från HarperCollins Nordic!

Bokens första mening:
Fia knappade ilsket på mobilen medan hon gick.

Om boken:
Den färgstarka begravningsentreprenören Fia Frid har bestämt sig för att sluta med kärlek. Men så möter hon investmentbankiren och världsmedborgaren George Dunkel. Han är nybliven änkling, men trots hans sorg och hennes kyskhetslöfte är attraktionen ofrånkomlig. Som en ursäkt för att ses efter sin första heta natt tillsammans börjar de konsultera varandra yrkesmässigt. George gillar Fias idéer om att modernisera begravningsbranschen, och jobbar i smyg för att hjälpa henne ekonomiskt med den lilla begravningsbyrån Finna Frid.

Problemet är att Fia varken vill ha hans hjälp eller kärlek innan han kommit över sin sorg och lärt sig att älska sig själv. Men när han väl gör det – kommer Fia själv våga förändras? Och kan mannen som hatar landet och kvinnan som skyr storstaden lära sig att leva ihop?

Storstadskärlek är den andra, fristående boken i trilogin Stockholm romance.

Del 1 är Arvtagerskan.

Min åsikt:
Underhållande, gripande & härlig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sorgens princip av Pernilla Wåhlin Norén

Nummer: 8855
Titel: Sorgens princip
Författare: Pernilla Wåhlin Norén
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-7701-685-4
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Modernista!

Bokens första mening:
Sorgen var basen för landets elproduktion.

Om boken:
En världsomvälvande upptäckt gjordes av en grupp energiforskare specialiserade på känsloenergi: människors sorg kan omvandlas till en energi effektivare än något annat.
Lösningen på jordens energikris innebar en ny marknad av globala mått, och det fanns ingen hejd på aptiten på förändring hos industrimakterna. Detta trots att forskningen ännu rymde stora hål av frågetecken. Sorgen var tidens naturtillgång. Sorgen var den nya oljan. Sorgen lokaliserades, granskades, vägdes, värderades. Där sorgen var som störst byggdes titaniska anläggningar. Sorgehandeln blomstrade. Världsekonomin strålade. Strax därefter kom bieffekterna.

Min åsikt:
Briljant, fascinerande & snyggt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Dit längtan tar en av Theréze Ingmarson

Nummer: 8854
Titel: Dit längtan tar en
Författare: Theréze Ingmarson
Förlag: Theréze Ingmarson
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-983436-1-8
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Theréze Ingmarson!

Bokens första mening:
”Då tar jag lunch”, sa jag när kunden med smakgaranti på hundfoder passerat ut genom dörrarna.

Om boken:
Korta noveller om längtan efter kärlek, relationer, stugliv och natur.

Min åsikt:
Underbara, härliga & vackert skrivna!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Rosor skador av Jenny Tunedal

Nummer: 8846
Titel: Rosor skador
Författare: Jenny Tunedal
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-46-23276-6
Betyg: 4 av 5

Om boken:
Rosor skador är en diktsamling som tar sin utgångspunkt i demensen som språkligt och relationellt tillstånd. Den handlar om vad som händer med kärleken och med språket när glömskan tar makten över en människas liv. Om hur relationer, exempelvis mellan mödrar och döttrar, förändras och förvrids, men också förblir, in i det sista. Med hjälp av bland annat berättelsen om Alois Alzheimers första patient Auguste D och Shakespeares tragedi Kung Lear försöker den här boken skapa ett rum där demenssjukdomen, i all dess omöjlighet, framträder som någonting läsbart, rentav delbart. Där de glömska och tröstlösa får tala.
Den dementas utsatthet och den anhörigas desperation och raseri blir på många sätt spegelbilder av varandra i en text där sjukdomen tycks ha smittat hela världen. Eller där världen är en låst avdelning, en inhägnad trädgård, en relation utan andra utvägar än att glömma att kärleken någonsin fanns. Minnesförlust och kärleksförlust som två sidor av samma grymma mynt. Hur vet du att din mamma älskar dig om hon inte längre vet vem du är? Hur vet du att hon är din mamma om hon själv förnekar det? Hur vet du att du älskar henne i denna nya oigenkännliga skepnad?
Relationen mellan mor och dotter blir i den här boken utgångspunkten för ett försök att tänka över kärlek, beroende, utsatthet och makt. Sjukdomen, den skadade hjärnans skadade språk och reaktioner, blir ett försök att skriva fram en polyfon poesi, en sorts mångstämmig sorgesång som egentligen inte kan sjunga.

Min åsikt:
Vackert, starkt & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

I en skog av sumak av Klas Östergren

Nummer: 8845
Titel: I en skog av sumak
Författare: Klas Östergren
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-27-15147-5
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
En solig sommardag i en skog av sumak lämnar spår efter sig hos den som varit där.

Om boken:
”Den här nye bar ytterrock, mörka byxor med pressveck, vit skjorta under en cardigan. Han hade välputsade brogueskor med lädersulor. Det ljusbruna, lite lockiga håret var kortklippt. På det hela taget en vuxen stil som inte betecknade någon särskild tillhörighet, och därför inte heller något klart avståndstagande.”

Den här nye heter Dan Schoultze, och anländer en dag vilken som helst till en Stockholmsskola med dåligt rykte och tusen elever inskrivna. Det är krig i Vietnam och vid huvudingången har någon klottrat »Allt nu!« Romanens jag Kenneth Jansson blir vän med den märklige Dan och hans syster, som bor tillsammans i ett stort hus som gränsar till en skog av träd som Kenneth aldrig sett förut. Sumak, med blad som ser ut som marijuana. Som visar sig växa i skuggan av sumakens blad. Några vuxna syns inte till. Inne i skogen finns en hydda, och när det blir sommarlov ligger de där alla tre, insvepta i grönska och rök.

En idyll, men den är bräcklig, omvärlden ska göra sig plågsamt påmind. Det krig som pågår i en annan världsdel drabbar alla, direkt eller indirekt. Ungdomarna i den lilla sumakskogen måste ta ställning, begå ett val som får ödesdigra konsekvenser.

Min åsikt:
Bra med fint språk men svår att få grepp om.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

De mörka vattnen stiger av Margaret Drabble

Nummer: 8844
Titel: De mörka vattnen stiger
Originalets titel: The Dark Flood Rises
Författare: Margaret Drabble
Översättare: Alva Dahl
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-7701-792-9
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Hon har ofta tänkt att hennes sista ord till sig själv och på denna jord lär bli något i stil med ”din sablans fårskalle” eller kanske, beroende på dagsformen eller nattens timme, ”jävla idiot”.

Om boken:
Fran må vara till åren kommen, men tänker inte ge sig utan en fajt. Hon njuter av vin, gillar att köra bil i hög fart och bor kvar i huset som alla tjatar om är hälsovådligt. Hennes ex Claude, en före detta läkare som skriver ut läkemedel till sig själv och är besatt av Maria Callas, hennes gamla bästa vän Jo, den flamboyante sonen Christopher och den allvarsamma dottern Poppet – alla hennes nära och kära söker lyckan, var och en på sitt sätt. Men vad kommer att bli deras hälsning till världen? Vem kommer att vinka, vem kommer att drunkna, när slutet är nära?

Min åsikt:
Lysande, gripande & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Höstdåd av Anders de la Motte

Nummer: 8842
Titel: Höstdåd
Författare: Anders de la Motte
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-37-15083-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Vattnet började sin resa i mörkret någonstans djupt nere i åsen.

Om boken:
En sensommarkväll 1990 tältar fem barndomsvänner vid sitt hemliga badställe, ett nedlagt stenbrott på en skånsk ås. Nyss har de tagit studenten och vuxenlivet väntar runt hörnet. Stämningen är därför upprymd, men också vemodig eftersom vännerna inser att den här kvällen innebär ett farväl både till ungdomstiden och till varandra. På mer än ett sätt ska det visa sig för när morgonen gryr och det första höstregnet fallit flyter det en kropp i stenbrottets mörka vatten. En tragisk olycka fastslår polisutredningen, men alla är inte övertygade.

I tjugosju år förblir händelsen ett sår i bygden, en konflikt som stilla bidar sin tid. Och när den gamle polischefen ersätts av Anna Vesper, en nyinflyttad mordutredare från Stockholm, börjar dunkla krafter sättas rörelse. Snart har Anna inget val. Hon måste ignorera alla varningar och öppna ärendet från hösten 1990. Hösten få säger sig minnas men som ändå aldrig blivit glömd.

Min åsikt:
Stark, spännande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Konstnär i den flytande världen av Kazuo Ishiguro

Nummer: 8841
Titel: Konstnär i den flytande världen
Originalets titel: An Artist of the Floating World
Författare: Kazuo Ishiguro
Översättare: Ann Henning
Förlag: Viva
Utgivningsår: 1986/1987
ISBN: 91-614-0159-5
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Om ni en solig dag klättrar uppför den branta stigen i riktning från den lilla bro, som här i trakten ännu bär namnet ”Tvekans bro”, dröjer det inte länge, förrän ni skymtar taket på mitt hus mellan topparna av två gingko-träd.

Om boken:
Andra världskriget är över och Japan börjar återuppbygga sina förstörda städer. Masuki Ono, en åldrande konstnär, ser tillbaka på sitt liv och på en karriär som sammanföll med den japanska militarismens uppgång.
Hans målningar som en gång var högt uppskattade, tycks nu vara fläckade av propaganda. Hans förflutnas största triumfer har vänts till hans ålderdoms skam och vanära.

Min åsikt:
Gripande & vackert skriven!

Bödelskyssen av Mons Kallentoft

Nummer: 8839
Titel: Bödelskyssen
Författare: Mons Kallentoft
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-37-14617-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag tog vid där han slutade.

Om boken:
I Bödelskyssen är Malin tillbaka i Linköping efter en uppslitande tid som sambandsofficer i metropolen Bangkok. Hon har lyckats hålla sig nykter, men är rastlös och behöver ett komplicerat fall för att hålla begäret efter alkohol stången.

Så kapas ett plan på Linköpings flygplats och Malin och hennes kollegor kastas in i det största gisslandramat i Sveriges historia. Över fyrtio män, kvinnor och barn hotas till livet av kaparen som har tagit sig rätten att bestämma över andras liv och död. Men kan några få liv offras för att rädda många?

Kapningen blir en tragisk händelse som får efterverkningar under lång tid framöver. När sommaren når sin kulmen exploderar Linköping i ett grymmare våld än staden någonsin skådat. Malin måste försöka stoppa en mördare som hela tiden hotar att slå till igen, och som ständigt ligger steget före.

Min åsikt:
Spännande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Loppet av Catrine Tollström

Nummer: 8831
Titel: Loppet
Författare: Catrine Tollström
Förlag: HarperCollins Nordic
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-509-2836-5
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Catrine Tollström!

Bokens första mening:
Kanske har hela livet varit en färd för att komma till denna punkt, denna främmande del av världen och till det ögonblick som ska äga rum i morgon.

Om boken:
En av segerfavoriterna kommer att dö under Vasaloppet…

Skidåkarna står beredda och när som helst går startskottet för årets största skidevenemang. Vad de inte vet är att det har framförts dödshot mot en av dem. Den grävande journalisten Åse Nordenskiöld känner till hoten och ger sig ut i spåret för att bevaka vad som sker.

Åses sambo, kameramannen Tim, blir en av det första som förstår att något har hänt ? den segertippade vitryssen Bogdan Matvejich Ivanov syns inte längre i bild. Ett intensivt sökande inleds och inom kort gör polisen fynd som tyder på att han har blivit kallblodigt avrättad. Mitt i kaoset upptäcker Tim att också Åse är försvunnen.

Inte långt därifrån tvingas Åse fly för sitt liv. Någon vill till varje pris hindra henne från att berätta vad hon vet. Samtidigt pekar polisens spår allt tydligare mot en misstänkt – Åse Nordenskiöld.

Min åsikt:
Läskig, fängslande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sida 1 av 548

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén