Den första kvinnan av Lotta Lundberg

Nummer: 10462
Titel: Den första kvinnan
Författare: Lotta Lundberg
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-27-16154-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det kommer inte att klirra någon is i glasen idag heller.

Om boken:
Sara Lander är utvald.
Försvarets tolkutbildning har äntligen öppnats för kvinnor och Sara är en av två, i en klass full av manliga meniga. Kalla kriget är över, men de unga löftena sitter fortfarande under vindskydd i skogen och böjer ryska verb. Landet i öster är alltjämt en opålitlig granne.
Två decennier senare är Sara korrespondent i Berlin, kontroversiell men alltid läsvärd. Putin bedriver imperiets expansiva politik, Krim är under ryskt styre, trollfabrikerna pumpar ut desinformation och kampen om sanningen finns överallt där nyheter förmedlas.
Sara skriver allt spetsigare om Sverige, på ett sätt som väcker ryssarnas intresse. I den nya tiden är allt i förändring och lojaliteter kan skifta över en natt. Så kommer ögonblicket då uppvaktningen blir konkret. Skulle hon vilja rapportera för den regimtrogna kanalen som går emot västerlandets konsensus om vem som är ond och vem som är god?

Min åsikt:
Fängslande, stark & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

En katts resedagbok av Hiro Arikawa

Nummer: 10461
Titel: En katts resedagbok
Originalets titel: Tabineko Ripôto
Författare: Hiro Arikawa
Översättare: Carla Wiberg
Förlag: Nona
Utgivningsår: 2015/2019
ISBN: 978-91-88901-03-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag är en katt.

Om boken:
Ibland måste man färdas långt för att kunna se vad som finns mitt framför ögonen …

Nana vet varken vart de är på väg eller varför de gör den här resan. Men han trivs med att sitta i en silverfärgad van bredvid sin älskade husse Satoru. Tillsammans far de tvärs över Japan och hälsar på hos gamla vänner.

Men varför reser de? Och varför är alla så intresserade av Nana? När det går upp för honom brister hans lilla hjärta och han gör allt för att få ett slut på äventyret.

Min åsikt:
Charmig, gripande & vacker!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Går genom vatten, går genom eld av Christian Unge

Nummer: 10460
Titel: Går genom vatten, går genom eld
Författare: Christian Unge
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-1-308054-3
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Norstedts.

Bokens första mening:
Monica Carlsson drog långsamt till sig skålen och plockade upp en djungelvrål.

Om boken:
Tekla är akutläkare på Nobelsjukhuset i Stockholm, en blivande stjärna i sitt yrke, stresstålig och handlar våghalsigt i de mest utsatta situationerna på akuten. Samtidigt bär hon på flera hemligheter. Uppväxten i en missbrukande miljö, sina egna ”bomber” – och så har hon en förmåga som är hennes främsta tillgång och största svaghet: hon kan inte glömma något.

Men den som minns allt blir också lätt farlig för andra personer.

En stor explosionsbrand i ett höghus orsakar katastroflarm i Stockholm. Mycket tyder på att det är en terroristattack med många dödsoffer. Tekla är en av de första på platsen och räddar bland annat livet på en svårt brännskadad man. Vem är han? En av terroristerna? Ett oskyldigt offer? Eller kan han vara någon som står Tekla mycket nära, någon som hon skulle offra sitt liv för?

Branden orsakar en dominoeffekt och berör snart både sjukhusledningen, polisen och kriminella nätverk. Inte minst det som leds av patriarken Victor Umarov som ser sitt familjeimperium hotas av de krafter som satts i gungning.

Går genom vatten, går genom eld är första boken om Tekla Berg.

Min åsikt:
Spännande, rapp & lysande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Dockleken av Caroline Engvall

Nummer: 10459
Titel: Dockleken
Författare: Caroline Engvall
Förlag: Southside stories
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-88725-28-8
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag var ett barn.

Om boken:
När relationsexperten Amelia Ekdahl, känd från en kommersiell tevekanal, parkerar bilen på villauppfarten i Stockholmsförorten Gamla Enskede hinner hon bara ana vad som hänger i äppelträdet innan ett vasst föremål träffar henne i magtrakten. Hennes sista stund i livet betraktas av en porslinsdocka med långa, mörka ögonfransar, rosiga kinder och klarblå ögon.

Samtidigt som läkarna på Södersjukhuset förgäves kämpar för att rädda tevekändisens liv, vaknar kriminalkommissarie Ulrika Stenhammar och journalisten Lovisa Ling upp tillsammans. Någonting är inte som det ska i deras relation och så småningom uppdagas en bitter sanning om Ulrika.

Ännu än porslinsdocka hittas i samband med ett i högsta grad misstänkt mordfall. Finns det ett samband mellan offren? Ulrika slukas av utredningen samtidigt som Lovisa tar väl (alltför väl?) hand om en praktikant på redaktionen.

När sanningen går upp för polisen ser det ut att vara för sent: mördaren har redan slagit sina klor i en nära medarbetare och är på väg att fullborda sitt verk.

Dockleken är tredje boken i serien om Ulrika Stenhammar och Lovisa Ling.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Ärren vi bär (del 1) & Judasvaggan (del 2).

Min åsikt:
Skrämmande, spännande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Nada av Carmen Laforet

Nummer: 10458
Titel: Nada
Originalets titel: Nada
Författare: Carmen Laforet
Översättare: Siri Hultén
Förlag: Komet
Utgivningsår: 1945/2017
ISBN: 978-91-639-2652-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Eftersom det hade varit svårt att få tag på en biljett i sista stund, kom jag till Barcelona vid midnatt, med ett annat tåg än det jag hade angett, och det var ingen där för att möta mig.

Om boken:
”Eftersom det hade varit svårt att få tag på en biljett i sista stund, kom jag till Barcelona vid midnatt, med ett annat tåg än det jag hade angett, och det var ingen där för att möta mig.”

Så börjar Carmen Laforets debutroman från 1945, där artonåriga Andrea en sen natt anländer till storstaden för att studera på universitetet. Hon längtar efter äventyr och frihet, men livet hos hennes släktingar i lägenheten på Calle Aribau blir inte som hon har tänkt sig.

Nada har kallats en gotisk bildningsroman, och skildrar inte bara ett krigsdrabbat Barcelona och en familj i upplösning, utan också framväxten av en väninnerelation som för Andrea får en livsavgörande betydelse.

Min åsikt:
Fascinerande, stark & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ett högre syfte av Malin Thunberg Schunke

Nummer: 10457
Titel: Ett högre syfte
Författare: Malin Thunberg Schunke
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-642-0593-3
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Kult pr.

Bokens första mening:
Amir tittade försiktigt upp.

Om boken:
Under en exklusiv svensexa på den franska rivieran hamnar den svenske medborgaren Amir Yasin mitt i ett blodigt attentat och blir frihetsberövad, misstänkt för mord. Efter flera terrordåd har stämningen hårdnat i Europa, och den ärelystne domaren Philippe Duvernoy driver den franska brottsutredningen med järnhand.

Jakten på attentatsmännen spänner över flera länder, och i Haag blir den svenska åklagaren Esther Edh och hennes färgstarka italienska chef Fabia Moretti engagerade i fallet. Vem är Amir Yasin och vad hände egentligen i baren i Juan-les-Pins? Det komplicerade ärendet präglas snart av maktspel och nationellt revirtänkande.

Isolerad från sin familj i Stockholm kämpar Amir Yasin förtvivlat för upprättelse, men framför allt för att överleva i Fleury-Mérogis, ett av Europas största och mest brutala fängelser.

Min åsikt:
Spännande, skakande & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Stormskörd av Mattias Leivinger & Johannes Pinter

Nummer: 10456
Titel: Stormskörd
Författare: Mattias Leivinger & Johannes Pinter
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-642-0535-3
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Den tunna vårnatten når sin klimax.

Om boken:
I en sjuksäng ligger polisinspektör Iris Riverdal försänkt i djup medvetslöshet. En pistolkula sitter begravd innanför hjässbenet, ändå återhämtar hon sig förvånansvärt väl.

I väntan på hennes uppvaknande söker kollegorna vid Stockholmspolisen febrilt svaret på vem den mystiske förövaren är. Han som låg bakom mordvågen i Stockholm och till slut dog i ett eldhav i Swedenborgskyrkan.

Samtidigt anländer två män till Stockholm för att slutföra det märkliga uppdraget. Med sig har de ett mardrömslikt vapen som dödar såväl kropp som själ. De överlevande samlar sig för slutstrid, för sin frihet eller undergång.

Alla har de sina speciella intressen i Iris. Men vem är vän och vem är fiende i det spel där hon plötsligt blivit centralpjäsen?

Stormskörd är uppföljaren till De mörkermärkta.

Min åsikt:
Spännande, fängslande & mörk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Avlivningskliniken Tusenskönan av Martina Montelius

Nummer: 10455
Titel: Avlivningskliniken Tusenskönan
Författare: Martina Montelius
Förlag: Atlas
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7389-581-1
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från bokförlaget Atlas.

Bokens första mening:
Bäste Brage Weindel, detta är sista gången jag skriver till dig och jag ska fatta mig kort.

Om boken:
June är premiumkund i allt hon gör, såväl vacker som framgångsrik. Men hon storknar i det här pk-samhället till den grad att hon inte vill leva längre. Alida, i sin tur, har aldrig velat leva. Hon ser sig som den första pannkakan, den som alltid går sönder. Nu vill hon utverka sin lagstadgade rätt och avlivas som landets genom tiderna yngsta suicidpatient. För Uffe är alltihop en impulsgrej, likt det mesta i hans liv. Det ena ledde till det andra och nu är han här. Vill han ens dö?
De tre möts på Tusenskönan, Sveriges främsta klinik för frivillig terminering av människoliv, som drivs av den omtalade Brage Weindel ihop med hans båda ex-fruar Marianne och Françoise. Här erbjuds patienterna service och komfort av högsta klass innan det är dags att checka ut för gott. Men livet är fullt av överraskningar, också i sitt slutskede.

Min åsikt:
Briljant, mörk & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Missne & Robin av Inger Edelfeldt

Nummer: 10454
Titel: Missne & Robin
Författare: Inger Edelfeldt
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 1980/2018
ISBN: 978-91-7781-185-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Torun satt i gräset bakom augustibusken och tänkte på hur saker och ting förändrades.

Om boken:
Torun har åkt med sina föräldrar till torpet, som de brukar göra på sommaren.Men i år har hon ingen kompis att leka med.Fast det gör inget, hon skulle ändå valt att vara ensam. Torun är tolv och har tröttnat på allt barnsligt. Det är hög tid att förvandlas, känner hon. En kväll byter hon namn och smyger sig ut i skogen som omger det gamla soldattorpet.
I skogen möter hon vilseförare, andar och hungrare. Kanske också vänner. Den androgyne Missne till exempel, som hon snabbt fäster sig vid. Tillsammans med Missne ger hon sig djupt in i skogen, för att väcka någon som sovit mycket länge. Ett äventyr där Torun måste uppamma både mod och list; och Missne är inte heller en riskfri kompanjon.

Ålder 9-12 år.

Min åsikt:
Magisk, fängslande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Boken om Abed av Tomas Bresky

Nummer: 10453
Titel: Boken om Abed – nio års kamp mot migrationsbyråkratin
Författare: Tomas Bresky
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7775-061-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Han ställde undan Coca-Colaflaskan och tittade länge på mig.

Om boken:
Plötsligt en dag står 16-åriga Abed utanför Tomas och Gunillas port. Han har tagit sig från krigets söndrade Irak och genomlevt dödshot och umbäranden för att ta sig till det kalla, välordnade och demokratiska landet Sverige. Det blir början på en nio år lång kamp för att få stanna. Mötet med den svenska migrationsbyråkratin innebär hundratals timmar i telefon och oändliga dagar av myndighetsskrivelser, allt medan Abed försöker etablera en normal tillvaro med kompisar, skola och så småningom arbete.

Min åsikt:
Gripande, stark & tänkvärd!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.