Kategori: Betyg (Sida 1 av 915)

Kärlek har ingen ålder av Eva Swedenmark

Nummer: 9789
Titel: Kärlek har ingen ålder
Författare: Eva Swedenmark
Uppläsare: Katarina Ewerlöf
Förlag: Word Audio Publishing
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-75239095
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Det låg där så diskret, den lilla affären Syster Yster, i centrum av förorten Aspudden.

Om boken:En överhängande hyreshöjning hotar att stjälpa den charmiga second hand-butiken Syster Yster i Aspudden. Men den till synes värdefulla docka stamkunden Petra hittat på en hylla kan vara ljuset i tunneln, och en ansedd auktionsfirma ska skicka butiksägarna Mimmi och Vera ända till New York inför försäljningen men det vill därför till att de annars så sorgligt klädda systrarna genomgår en rejäl makeover. Detta får den något nedstämda väninnan Margot att vakna till liv och hon skapar några beundransvärda kreationer.

Som tack för Petras fynd bjuder Syster Yster-systrarna henne med till New York. Och med tanke på Petras starka längtan efter sin dotter Amanda – som fått en roll i en Off Broadway-pjäs over there – kommer resan som en skänk från ovan. Bosse, Petras nya kärlek, får däremot snällt stanna hemma.

När Petra & Co anländer till New York tornar svarta moln upp sig: Amanda dyker inte upp vid flygplatsen och ingen tycks veta var hon är. Och till råga på allt triggas Bosses svartsjuka hemma i Aspudden av mobilbilder där Petra syns tillsammans med den inställsamme antikhandlaren Göran. Ska Bosse falla offer för sina demoner och jaga efter Petra?

Kärlek har ingen ålder är fortsättningen på Själen har inga rynkor.

Ljudbok uppläst av Katarina Ewerlöf.

Min åsikt:
Härlig, rolig & helt fantastisk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Se på oss nu av Geir Gulliksen

Nummer: 9788
Titel: Se på oss nu
Originalets titel: Se på oss nå
Författare: Geir Gulliksen
Översättare: Urban Andersson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-46-23491-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Sommaren han fyllde femtio fick han se en inspelning med sig själv, en video som hade gjorts tidigare, på försommaren, under ett bröllop där han var en av de perifera gästerna.

Om boken:
Passionen kan slå till när man minst anar det.
50-årige Hans har varit gift med Ingunn sedan han var trettiosex år. När romanen tar sin början ser Hans sig själv och Ingunn på en videoinspelning från ett bröllop och det får honom att fundera på exakt hur lyckligt gift han är. På bröllopet träffar Hans nämligen den mycket yngre Harriet. Det blir nödvändigt för honom att reda ut vad den gryende relationen med Harriet egentligen betyder. Är det kärlek eller är det ett simpelt begär? Kan det vara båda sakerna på samma gång? Hur är det egentligen, kan man äta kakan och ha den kvar? Hans mår ju trots allt så mycket bättre nu sedan han träffat Harriet, det borde väl vara bättre även för hustrun.

Hans måste bara komma på hur han ska undersöka sina egna känslor utan att Ingunn blir sårad. Se på oss nu är en berättelse om hur lätt vi människor knyter an till varandra och hur fort det ibland kan gå i livet, om att mista sig själv till en annan. Och hur svårt det kan vara att plocka upp sig själv efteråt.

Min åsikt:
Gripande, fängslande & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Mammorna av Alexandra Pascalidou

Nummer: 9787
Titel: Mammorna
Författare: Alexandra Pascalidou
Förlag: Atlas
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-7389-608-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Den här boken börjar med mödrar som väcks mitt i natten av poliser som berättar att deras barn bragts om livet.

Om boken:
Vi kommer från mödrarna. Alla mödrar genom historien har haft en sak gemensam – Från Moder Jord till Jungfru Maria och Moder Svea – de har sällan fått komma till tals. Tills nu. I den här boken får du möta 20 mammor bosatta i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden, de som kallas no-go-zones . Från Rosengård till Rinkeby, från Kronogården till Kronoparken, från Hammarkullen till Gottsunda, från jordens alla hörn väver de samman världen i Sverige. Det är mammor som burit sina barn närmast hjärtat. Som väckts mitt i natten av poliser som berättar att deras barn mördats. Mammor som tvingats uppleva det värsta en mamma kan uppleva men också det bästa en mamma kan uppleva. Den här boken handlar om våldet och kampen men mest av allt om kärleken. Mödrarnas kärlek till barnen och en värld som ofta vänder dem ryggen. Den här boken ger röster åt dem som levt i tystnad och vrider strålkastarljuset mot samhällets skuggsidor. Det här är deras berättelser.

Min åsikt:
Stark, viktig & tänkvärd!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Hjärtats död av Elizabeth Bowen

Nummer: 9786
Titel: Hjärtats död
Originalets titel: The Death of the Heart
Författare: Elizabeth Bowen
Översättare: Viveka Starfelt
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 1938/2018
ISBN: 978-91-7701-659-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Nattisen hade brustit sönder, och de sköra isstyckena flöt med strömmen, stötte ihop eller gled isär och bildade kanaler av mörkt vatten, där svanarna i slö indignation simmade fram.

Om boken:
Portia Quayne, 16 år och föräldralös, måste flytta till sin halvbror Thomas förmögna hem i London. Han och hustrun Anna är allt annat än förtjusta över att hysa avkomman från den vanärade Quayne den äldres andra äktenskap.
Portia möter inte bara känslokyla riktad mot sig: i detta hem tycks alla, såväl värdparet som tjänstefolket, reserverade gentemot varandra. Livet här är strypt av regler, etikett, kontroll, beräkning. Samma gäller för den 23-årige Eddie, som hon inleder ett förhållande med. Portia registrerar allt och dokumenterar sina känslor och intryck i sin dagbok. När Anna Quayne upptäcker dagboken tvingas Portia till ett livsavgörande vägval.

Min åsikt:
Lysande, gripande & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Gather the Daughters av Jennie Melamed

Nummer: 9785
Titel: Gather the Daughters
Författare: Jennie Melamed
Förlag: Tinder press
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-1-4722-4172-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Vanessa dreams she is a grown woman, heavy with flesh and care.

Om boken:
On a small isolated island, there’s a community that lives by its own rules. Boys grow up knowing they will one day take charge, while girls know they will be married and pregnant within moments of hitting womanhood.
But before that time comes, a ritual offers children an exhilarating reprieve. Every summer they are turned out onto their doorsteps, to roam the island, sleep on the beach and build camps in trees. To be free. At the end of one of such summer, one of the younger girls sees something she was never supposed to see. And she returns home with a truth that could bring their island world to its knees.

Min åsikt:
Spännande, gripande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Genom snön av Varlam Sjalamov

Nummer: 9784
Titel: Genom snön
Originalets titel: Po snegu
Författare: Varlam Sjalamov
Översättare: Ola Wallin
Förlag: Ersatz
Utgivningsår: 1978/2018
ISBN: 978-91-87891-62-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Hur trampar man upp en väg genom orörd snö?

Om boken:
Författaren Varlam Sjalamov greps under den stora terrorn i Moskva 1937 och skickades till guldgruvorna och skogsavverkningarna i Kolyma, en av jordens kallaste och kargaste platser. Efter sjutton år i olika läger frigavs han och lovade sig själv att inte glömma. I dag betraktas hans verk som den sannskyldigaste skildringen av den sovjetiska lägervärlden.

Genom snön är första boken i berättelser från Kolyma.

Min åsikt:
Stark, mörk och välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Pappa, jag och havet av Lena Frölander-Ulf

Nummer: 9783
Titel: Pappa, jag och havet
Författare: Lena Frölander-Ulf
Förlag: Förlaget
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-952-333-108-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Pappa älskar havet.

Om boken:
Man kan ha en pappa som är social fast man själv är blyg. Istället för att leka med främmande barn kanske man hellre går iväg med sin hund och sin leksaksbåt. För att leta efter vackra stenar. Och där, under vattenytan, simmar en gädda som letar efter en moster och det firas fest med dämpad musik. Ett party man går på bara om man vill.

Det slemmiga kanske inte är så farligt ändå?

Pappa, jag och havet är en fristående fortsättning på Jag, Fidel och skogen.

Ålder 3-6 år.

Min åsikt:
Lekfull, rolig & fin!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ofta är jag lycklig av Jens Christian Grøndahl

Nummer: 9782
Titel: Ofta är jag lycklig
Originalets titel: Tit er jeg glad
Författare: Jens Christian Grøndahl
Översättare: Peter Stenson
Förlag: Atlantis
Utgivningsår: 2016/2018
ISBN: 978-91-7353-935-7
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Nu är din man också död, Anna.

Om boken:
Ellinors man Georg har just gått bort och hon behöver anförtro sitt livs hemligheter åt någon. Hon väljer att berätta för sin sedan länge döda väninna Anna, tillika Georgs första hustru. Anna var mamma till de tvillingsöner, nu vuxna, som Ellinor tagit hand om. Men Anna hade också ett förhållande med Ellinors första man. En historia om svek och otrohet rullas upp.
Men Ofta är jag lycklig handlar om så mycket mer: Ellinors egen livshistoria, hennes första förälskelse, hennes klassresa, hennes mors hjärtskärande stolthet, livet med Georg och sönerna. Nu måste Ellinor, 70, bestämma sig för vad hon vill göra med resten av sitt liv.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Monster av Jørgen Jæger

Nummer: 9781
Titel: Monster
Originalets titel: Monster
Författare: Jørgen Jæger
Översättare: Cajsa Mitchell
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2015/2018
ISBN: 978-91-7779-322-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Skolbussen stannade vid hållplatsen, och en flicka med ryggsäck och långt, fladdrande hår steg av.

Om boken:
Anne lever under skyddad identitet på hemlig adress. Hon är lycklig med sin nya kärlek och dessutom höggravid, men har svårt att släppa rädslan för sin våldsamma ex-man Ragnvald.

En eftermiddag kommer dottern Thea hem vettskrämd från skolan, men vill inte säga vad som har hänt. Strax därefter hittas Annes nya man misshandlad. Och så doftar lakanen som Ragnvalds rakvatten

Anne är säker på att han lyckats hitta dem, men polisen Ole Vik och hans kollega Cecilie Hopen kommer snart att upptäcka att historien är betydligt mer komplex än så.

Monster är den åttonde boken i serien om Ole Vik och Cecilie Hopen.

Min åsikt:
Spännande, stark & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Lugnet av Tomas Bannerhed

Nummer: 9780
Titel: Lugnet
Författare: Tomas Bannerhed
Förlag: Weyler
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-7681-122-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Lilla mamma med dina storblommiga klänningar och sjalett om håret, med skrattgropar i kinderna och små spretande gula framtänder, du som var mitt enda fäste i världen, min famn och min sorg, dig som jag skulle flytta hem till om allt rasade samman.

Om boken:
»Mamma jag var ju rädd för dig. Jag visste inte vem du hade blivit. Hur skulle jag någonsin ha kunnat säga det?«

Urban har fyllt trettio och flyttat från landet till staden med drömmar om ett nytt liv, kanske som författare eller dokumentärfilmare. Men efter en misslyckad kärlekshistoria tar ensamheten över, han fylls av missmod och hat, drar sig undan människorna och börjar odla ett säreget intresse för fågelägg. Han hoppas att en ny förälskelse ska rädda honom tillbaka till livet, men hur ska han bli kvitt skulden över att han aldrig besvarade sin mammas brev?

Min åsikt:
Mörk, gripande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sida 1 av 915

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén