Kategori: Betyg 3 av 5 (Sida 1 av 319)

Honung och ättika av Anne Tyler

Nummer: 8613
Titel: Honung och ättika
Originalets titel: Vinegar Girl
Författare: Anne Tyler
Översättare: Charlotte Hjukström
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-46-22987-2
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Kate Battista jobbade i trädgården när hon hörde att telefonen ringde i köket.

Om boken:
Kate Battistas liv har gått i stå, hon jobbar halvhjärtat på en förskola och bor tillsammans med sin truliga tonårsyster och excentriske far i föräldrahemmet utan några större framtidsplaner. Den yngre systern Bunny bryr sig mer om att hata köttätare och smyga ut med killar än att hjälpa till i hushållet, och doktor Battista är för det mesta i labbet där han efter många år tycker sig vara på väg mot ett genombrott i sin forskning som kan hjälpa miljoner människor. Men hans oumbärlige assistent Pjotr Tjerbakovs studentvisum är på väg att gå ut och omintetgöra vidare framsteg och doktor Battista tycker Kate borde ställa upp som giftaskandidat – då kan hon ju fortsätta sköta om hemmet och dessutom fixa ett green card till Pjotr.
Kan den självständiga men uttråkade Kate ens närma sig Pjotr som säger så märkliga saker och har så underliga idéer, och skulle kärlek mellan dem någonsin kunna uppstå?

Honung och ättika är en modern version av Så tuktas en argbigga.

Min åsikt:
Gripande & rolig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Pinsamt och livsviktigt – Yokos andra nattbok av Annika Sandelin

Nummer: 8603
Titel: Pinsamt och livsviktigt – Yokos andra nattbok
Författare: Annika Sandelin
Illustratör: Linda Bondestam
Förlag: Förlaget
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-952-333-017-7
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Hej Nattbok, det känns lite konstigt att börja skriva i ett helt tomt skrivblock.

Om boken:
”Ibland tänker jag att det skulle vara mycket lättare att vara pojke. Pojkar brukar inte ha problem med kompisar och alla verkar kunna leka med alla. Dessutom springer de mest omkring och har inte en massa jobbiga hemligheter. De behöver inte oroa sig för att deras bröst borde börja växa och de behöver aldrig få mens. De behöver inte ens föda barn.”

I Pinsamt och livsviktigt fyller Yoko elva år. Yoko har en mamma som är sjukt pinsam, och en pappa som är snällast i världen men som kokar korvar tills de spricker och Yoko måste skämmas inför sina vänner.

I sin nattbok skriver Yoko precis allt. Hon skriver om bästisen Anna som är adopterad och är så arg på sina föräldrar att hon tänker flytta tillbaka till Kina, om Lena, Mirre och Celina som har börjat sminka sig och verkar mycket äldre än alla andra i klassen. Och så skriver hon förstås om söta Daniel som hon gärna skulle vilja pussa.

Pinsamt och livsviktigt är den fristående uppföljaren till Yokos nattbok.

Min åsikt:
Rolig, gripande & lättläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Kläderna av Inger Edelfeldt

Nummer: 8587
Titel: Kläderna
Författare: Inger Edelfeldt
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-1-308053-6
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Det är underligt, vad som stannar i minnet.

Om boken:
”The bad guy in the black hat, det är ju jag!” utbrister den hårt prövade Malin när hon bara måste ha en svart Stetsonhatt. Och Katja i ”Nyanser av Djuret” ryser av minnena, när hon återfinner sin bortglömda vinfläckiga tunika. Medan Martin i ”Allure” för allt i världen inte vill att hans mamma ska ta fram sin gulnade gamla brudklänning. Eldslukande Colins läderjacka i ”Den jävla bitchen” är ett av stegen på väg till total karisma – eller? Och åttiåriga Ako i ”Ömsa skinn” tänker att människokroppen också är ett slags kläder, till syvende och sist.

Berättelserna i Kläderna handlar om identitet, relationer, masker och de lyckliga eller olyckliga stunder när maskerna faller och vår sårbarhet och längtan skiner igenom. Och i alla novellerna figurerar förstås – klädesplagg.

Min åsikt:
Fängslande, starka & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Hundra om dagen: berättelser om abort av Anna Bengtsdotter

Nummer: 8586
Titel: Hundra om dagen: berättelser om abort
Författare: Anna Bengtsdotter
Förlag: Leopard
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-7343-738-7
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Nu ska vi träffa Aino som tycker att det är fel att göra abort.

Om boken:
Att göra abort betraktas i dag som ett vanligt inslag i en kvinnas liv. Ändå hör vi nästan aldrig talas om den personliga upplevelsen av åtgärden. Istället pratar man om aborten som politisk diskussion, som juridiskt samtalsämne eller som etiskt dilemma. Samtidigt förblir den levda erfarenheten osynlig och abort fortsätter att upplevas som tabubelagt. Många kvinnor berättar det inte ens för sina närmaste.

Hundra om dagen fokuserar på den personliga upplevelsen av att genomgå en abort. Här intervjuas personer mellan 20 och 35 år som alla har gått igenom en eller flera aborter. Alla med sin egen syn på och tankar kring ämnet. Vi får också ta del av såväl medicinsk som historisk expertis kring aborter.

Min åsikt:
Tänkvärd & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Granitmannen av Sirpa Kähkönen

Nummer: 8585
Titel: Granitmannen
Originalets titel: Graniittimies
Författare: Sirpa Kähkönen
Översättare: Janina Orlov
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2014/2017
ISBN: 978-91-7461-931-7
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Vi kom till den här staden på vårvintern 1922, strax efter att min man hade frigivits från fånglägret och vi hade gift oss.

Om boken:
Året är 1922. Den frigivne krigsfången Ilya och hans hustru Klara påbörjar sin 60 mil långa skidtur mot Sankt Petersburg (Petrograd). De är fyllda av ungdomlig entusiasm och idealism – de tror att den nya Sovjetstaten är ett Utopia. Bakom sig lämnar de sitt språk och sina finska namn.
Men det är inget paradis som väntar dem, utan en bitter kamp för överlevnad i fattiga och eländiga boningar. De fryser och svälter och är illa sedda av ryssarna.
Så småningom får de en grupp vänner med olika bakgrund och förmågor som delar deras idealism och kamp för överlevnad. Tillsammans utgör de en liten tät, sammansvetsad krets.
Runt omkring dem börjar Stalins utrensningar, Petrograd blir till Leningrad. Människor tillfångatas och försvinner. Ilyas yngre bror är den enda som förmår se sanningen i vitögat han ger upp och återvänder till Finland.
Slitningarna mellan Ilya och Klara blir allt svårare och tar död på kärleken och kanske också deras blinda idealism.

Min åsikt:
Fängslande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Upptäckten av currywursten av Uwe Timm

Nummer: 8583
Titel: Upptäckten av currywursten
Originalets titel: Die Entdeckung der Currywurst
Författare: Uwe Timm
Översättare: Jörn Lindskog
Förlag: Thorén & Lindskog
Utgivningsår: 1993/2009
ISBN: 978-91-978106-0-9
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
För lite mer än tolv år sen åt jag för sista gången en currywurst i fru Brückers korvkiosk.

Om boken:
Tyskland i maj 1945. Krigets sista vecka och Hamburg ligger i ruiner. Ett möte mellan två människor. Lena är gift och närmar sig 50. Bremer är 23 och sergeant i tyska flottan. Viljan att överleva för dem samman. Och kärleken förändrar deras liv för alltid.

Min åsikt:
Gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Fallen av Joyce Carol Oates

Nummer: 8582
Titel: Fallen
Originalets titel: The Falls
Författare: Joyce Carol Oates
Översättare: Ulla Danielsson
Förlag: Bonnier pocket
Utgivningsår: 2004/2006
ISBN: 978-91-0-011177-9
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Den person, då okänd och utan namn, som skulle kasta sig ner i Hästskofallen, visade sig för grindvaktaren vid hängbron till Goat Island ungefär klockan kvart över sex på morgonen.

Om boken:
En man klättrar över skyddsräckena och kastar sig ut i Niagara-fallen. Han är nygift och har lämnat sin brud kvar i det stora hotellets bröllopssvit. Ariah Erskine, den övergivna, väntar i sju dagar och sju nätter vid fallen på besked om att hennes makes kropp har återfunnits. Ännu inte änka. Under hennes tröstlösa likvaka börjar en osannolik ny kärlekshistoria spira. Hon möter en förmögen jurist som blir betagen i hennes märkliga, världsfrämmande blick och tunna rödlätta hår. Det är så det hela börjar på 1950-talet med de mörkt olycksbådande fallen som bakgrund.
Ur omstörtande händelser utvecklar sig ett drama om föräldrar och deras barn, om hemligheter och synder, nertystade skandaler, rättegångar, mord och så småningom en sorts försoning.

Min åsikt:
Gripande, stark & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Den yttersta lyckans ministerium av Arundhati Roy

Nummer: 8576
Titel: Den yttersta lyckans ministerium
Originalets titel: The Ministry of Utmost Happiness
Författare: Arundhati Roy
Översättare: Peter Samuelsson
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-7337-882-6
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
I den magiska timman när solen försvunnit men ljuset ännu dröjer kvar, lösgör sig härskaror av flyghundar från banjanträden på den gamla begravningsplatsen och svävar ut över staden likt rök.

Om boken:
Den yttersta lyckans ministerium är en kärlekssaga som tar oss med på en resa genom Indien, från Delhis trånga gränder till Kashmirs mäktiga berg. Vi möter Anjum som en gång hette Aftab och var någon helt annan. Hon rullar ut en matta mellan två gravstenar på en kyrkogård och kallar det sitt hem. Allt fler söker sig till henne, och kyrkogården blir snart en tillflyktsort för stadens utstötta som där finner tröst, vänskap och hopp.

Min åsikt:
Stark & vacker men svårläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Pratar så fort jag kan: från Gilmore girls till Gilmore girls av Lauren Graham

Nummer: 8574
Titel: Pratar så fort jag kan: från Gilmore girls till Gilmore girls
Originalets titel: Talking as Fast as I Can: From Gilmore girls to Gilmore Girls
Författare: Lauren Graham
Översättare: Mia Gahne
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-7461-932-4
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Lind & co!

Bokens första mening:
Om jag hade frågat mig i början av min karriär vilken rollfigur jag trodde att det var mest sannolikt att jag skulle återuppliva femton år efter att jag spelade henne första gången, hade det bara funnits ett svar.

Om boken:
”Den här boken innehåll några historier ur mitt liv: de osäkra uppväxtåren, de följande förvirrade singelåren, och de mer tillfredställande yrkesåren. Och hur det var att bli tillfrågad att spela min absoluta favoritkaraktär igen. Övrigt innehåll: berättelser från livet på en husbåt, killar man träffar på prisceremonier, och hur jag blev tillfrågad att vara rumpmodell. En ledtråd: Alla tre gjorde mig sjösjuk.”
Lauren Graham

Lauren Graham är mest känd från succéserien Gilmore Girls, där hon i sju säsonger spelade den ensamstående mamman Lorelai Gilmore. Nyligen återvände hon till den bejublade rollen i Ett år med Gilmore Girls, som blev ett efterlängtat återseende för alla trogna fans.
I Jag pratar så fort jag kan bjuder Lauren på ett antal kapitel ur sitt liv – från uppväxten och de första trevande försöken i skådespelaryrket till när hon åratal senare frågar sig själv ”Har jag blivit någon nu, eller?”.
Lauren avslöjar också detaljer från sitt liv som singel i Hollywood och hur man hanterar att vara ”för gammal” vid fyrtiofem. Sist men inte minst finns utdrag ur den dagbok hon förde under inspelningarna av Ett år med Gilmore Girls.
Jag pratar så fort jag kan är en memoar i essäform. Att läsa den är som att titta på Gilmore Girls, eller som att bli uppdaterad av sin bästa kompis: mycket skratt och roliga historier och, givetvis, mycket prat.

Min åsikt:
Rolig, charmig & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Remember Yesterday av Pintip Dunn

Nummer: 8573
Titel: Remember Yesterday
Författare: Pintip Dunn
Förlag: Entangled publishing
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-1-63375-495-9
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
My sister Callie didn’t kill herself so I could risk my future pulling stupid stunts.

Om boken:
Sixteen-year-old Jessa Stone is the most valuable citizen in Eden City. Her psychic abilities could lead to significant scientific discoveries—if only she’d let TechRA study her. But after they kidnapped and experimented on her as a child, cooperating with the scientists is the last thing Jessa would do.

But when she discovers the past isn’t what she assumed, Jessa must join forces with budding scientist Tanner Callahan to rectify a fatal mistake made ten years ago. She’ll do anything to change the past and save her sister—even if it means aligning with the enemy she swore to defeat.

Min åsikt:
Gripande, stark & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Sida 1 av 319

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén