Den svarta boken av Peder Nääs Sundemyr

Nummer: 10629
Titel: Den svarta boken
Författare: Peder Nääs Sundemyr
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-32-21064-8
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från B Wahlströms.

Bokens första mening:
Han kan höra dem närma sig.

Om boken:
Trettonåriga Gabriel har nyligen flyttat från Stockholm till Frösön i Jämtland. På sin tidigare skola blev han mobbad. Nu har han fått chansen att starta om, så länge han kan hålla sig någorlunda osynlig på den nya skolan.
En kväll hittar Gabriel en svart anteckningsbok i källaren till hyreshuset där han bor med sin mamma. I boken står ett enda namn: Allan Lundmark. När Gabriel försöker söka upp Allan är det som att han aldrig existerat. Några dagar senare skriver Gabriel upp en grannes namn i boken. Samma sak igen: det är som att grannen aldrig har funnits. Då får Gabriel en idé vad skulle hända om han skrev upp namnen på skolans värsta mobbare i den svarta boken?
Om de försvann skulle han inte längre behöva hålla sig osynlig. Kanske skulle till och med Ida, som Gabriel inte kan sluta tänka på, få upp ögonen för honom Gabriel bestämmer sig för att använda boken för att göra gott, men när han börjar bryta mot sina egna regler får det livsfarliga konsekvenser.

Ålder 9-12år.

Min åsikt:
Spännande, fascinerande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Victoria Line, Central Line av Maeve Binchy

Nummer: 10624
Titel: Victoria Line, Central Line
Originalets titel: Victoria Line, Centra Line
Författare: Maeve Binchy
Översättare: Katarina Jansson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 1978/2019
ISBN: 978-91-1-309478-6
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Amy kunde tydligt se hur sex olika taxibilar undvek henne och avsiktligt närmade sig andra människor istället.

Om boken:
Från Green Park till Brixton, Shepherd’s Bush till Chancery Lane får en del av de många miljontals tunnelbaneresenärerna och londonborna sina egna berättelser nedtecknade. De 25 berättelserna i samlingen har alla fått namn efter stationer på Victoria line och Central line i Londons tunnelbana.

I berättelsen Kings Cross får en kvinnlig mellanchef en ny sekreterare, Eve, som visar sig vara inget mindre än en feministisk karriärstrateg. I Notting Hill Gate försöker en journalist klura ut en västindisk kollegas mystikomgärdade privatliv. I Highbury & Islington våndas en ung man när han ska presentera sin fästmö ur arbetarklassen för sin förnäma mor och syster. I berättelsen Shepherd’s Bush kommer irländska May till London för att göra abort, en berättelse som blivit legendarisk på Irland, eftersom ingen när samlingen publicerades skildrat den erfarenhet som många irländska kvinnor delade.

Min åsikt:
Fängslande, gripande & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Dunkel skog av Nicole Krauss

Nummer: 10621
Titel: Dunkel skog
Originalets titel: Forest Dark
Författare: Nicole Krauss
Översättare: Inger Johansson
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2017/2019
ISBN: 978-91-7337-776-8
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Vid tiden för sitt försvinnande hade Epstein varit bosatt i Tel Aviv i tre månader.

Om boken:
Jules Epstein bryter plötsligt upp från sin luxuösa tillvaro i New York. Han tar sig till hotell Hilton i Tel Aviv, men sedan hörs han inte av. Spåren leder till en nergången lägenhet i staden. Hans portfölj hittas senare i det karga ökenlandskapet i närheten av Masada.

En författare med skrivkramp lämnar man och barn i Brooklyn och reser till Israel. Hon hoppas att barndomsminnen från vistelser på hotell Hilton i Tel Aviv ska väcka skrivlusten igen. Men väl på hotellet blir hon kontaktad av en professor i litteratur, som anförtror henne en stor hemlighet; Franz Kafka dog inte i Wien 1924 utan tog sig till Israel och framlevde sina dagar under taget namn. Han lämnade efter sig aldrig tidigare kända texter. Nu vill professorn att författaren ska ta sig an dessa för publicering.

Min åsikt:
Gripande, fängslande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det andra inte ser av Christoffer Holst

Nummer: 10595
Titel: Det andra inte ser
Författare: Christoffer Holst
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-29-71466-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Om hösten blir träden till skelett.

Om boken:
Tove har just hoppat av gymnasiet. Tillsammans med sin syster Vivi och deras mamma Marie flyttar hon från Stockholm till ett tyst, litet samhälle nära Siljan i Dalarna. Till ett knarrigt, gammalt hus. Med sig har de mormor Tekla, som efter en allvarlig olycka knappt kan gå eller prata, och som är vanställd, nästan till oigenkännlighet.

I byn lär de känna det entusiastiska konditoribiträdet Edvin och Tove får upp ögonen för grannkillen Chang. Men vad som ska bli en nystart i huset börjar snart likna någonting annat. Ute är det mörkt och stormigt och Marie kan inte undgå att känna sig betraktad när hon står i köket och provlagar maträtter till den tidskrift hon arbetar för; Tove blir gång på gång vittne till oförklarliga skeenden i badrummet. Edvin nämner att huset bär på en historia som Tove börjar undersöka. Men det visar sig snart att saker och ting inte alltid är vad de ser ut att vara.

Min åsikt:
Läskig, underhållande & suggestiv!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Europa Pandemus av Peter Westberg

Nummer: 10594
Titel: Europa Pandemus
Författare: Peter Westberg
Förlag: Miramir / Whip media
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-88945-03-7
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Miramir förlag.

Bokens första mening:
Synen var grumlig.

Om boken:
En fredagsnatt i maj slocknar plötsligt all kommunikation mellan Spanien och omvärlden efter rapporter om en serie attacker som verkar kopplade till varandra. I Spanien vaknar folket upp till en levande mardröm när det visar sig att en livsfarlig smitta, som gör folk aggressiva och okontrollerbara, börjat spridas som en löpeld.

När nyheter om katastrofen når ut gör grannländerna vad de kan för att försöka hindra smittan från att spridas över gränserna, men hur kontrollerar man horder av flyende människor? Vad händer när samhället kollapsar? Vad är människor villiga att göra för att rädda sig själva?

I Europa Pandemus får vi följa en kamp för överlevnad i en värld som plötsligt kastats in i ofattbart kaos. En värld där det står klart att hotet inte enbart utgörs av de smittade …

Min åsikt:
Fascinerande, underhållande & rafflande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Spökjägare av Martin Jern

Nummer: 10593
Titel: Spökjägare
Författare: Martin Jern
Förlag: Lilla Piratförlaget
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7813-069-6
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Du Holly, vill du höra en spökhistoria?

Om boken:
Holly och hennes lillebror är tvungna att bo ett tag hos sin faster, i den lilla staden Vilaholm. På tågstationens anslagstavla sitter en bild på Flora, en flicka som är försvunnen. Strax därpå dyker två killar upp, och påstår att det är spöken som tagit henne. Och berättar att de har en spökklubb. Holly har aldrig hört något töntigare. Det är ju bara weirdos som tror på spöken.

Ålder 9-12 år.

Min åsikt:
Läskig & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Mister av E L James

Nummer: 10587
Titel: Mister
Originalets titel: The Mister
Författare: E L James
Översättare: Patrik Hammarsten, Jimmy Hofsö & Hanna Svensson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-1-309955-2
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Norstedts.

Bokens första mening:
Nej, nej, nej.

Om boken:
Huvudpersonerna är Maxim Trevelyan, en privilegierad och aristokratisk engelsman, och Alessia Demachi, en mystisk ung kvinna med musikaliska talanger och ett farligt förflutet. Maxims begär till Alessia utvecklas till en brinnande passion av ett slag han aldrig tidigare har upplevt. När Alessias förflutna hinner ikapp henne försöker Maxim desperat att skydda henne. Men även Maxim bär på en mörk hemlighet.

Min åsikt:
Spännande, underhållande & lättläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Pärlsystern av Lucinda Riley

Nummer: 10573
Titel: Pärlsystern
Originalets titel: The Pearl Sister
Författare: Lucinda Riley
Översättare: Gabriella Andersson
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 2017/2019
ISBN: 978-91-7028-518-9
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag minns exakt var jag var någonstans och vad jag gjorde när jag fick veta att min far hade dött, tänkte jag för mig själv medan jag stirrade ut genom fönstret på nattens kompakta mörker.

Om boken:

Den konstnärliga CeCe har alltid känt sig som en utböling. Efter att systrarnas adoptivfar Pa Salt, som hans döttrar tillgivet kallar honom gått bort står hon ensam kvar utan sin ständiga skugga, systern Star. Hon hoppar av konstskolan, där hon ändå vantrivts, och med en känsla av att inte ha något att förlora går hon på första bästa plan till Thailand. På Krabis vackra stränder möter hon den mystiske Ace, en man till synes lika ensam som hon själv, men med mörka hemligheter …

Etthundra år tidigare reser Kitty McBride, prästdotter från Edinburgh, till Australien som sällskapsdam. Väl på plats möts hon av upplevelser hon aldrig kunnat drömma om, inte minst i form av de två tvillingbröderna Drummond och Andrew McCrombie den ene vild och äventyrlig, den andre ambitiös arvtagare till ett framgångsrikt pärlfiskeföretag. CeCe inser när hon utforskar sin ledtråd, ett svartvitt fotografi, att även hon måste resa till Australien, och på den avlägsna och vilda kontinenten väcks för första gången en känsla av tillhörighet inom henne när hon utforskar aboriginernas historia och de dramatiska händelserna kring Kitty och familjen McCrombie.

Pärlsystern är fjärde boken om De sju systrarna.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
De sju systrarna (del 1), Stormsystern (del 2) & Skuggsystern (del 3).

Min åsikt:
Underhållande, gripande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Skuggsystern av Lucinda Riley

Nummer: 10570
Titel: Skuggsystern
Originalets titel: The Shadow Sister
Författare: Lucinda Riley
Översättare: Gabriella Andersson
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 2016/2018
ISBN: 978-91-7028-517-2
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag kommer alltid att minnas exakt var jag var någonstans och vad jag gjorde när jag fick veta att min far hade dött …

Om boken:
Star D’Aplièse står vid ett vägskäl i livet efter hennes älskade adoptivfars hastiga död. Pa Salt, som den mytomspunne miljardären kallades av sina sex döttrar, adopterade flickorna från världens alla hörn. Han har lämnat en ledtråd åt varje syster, en pusselbit för att hjälpa dem finna sina rötter, men Star – den mest gåtfulla av systrarna – känner sig tveksam till att lämna tryggheten i sitt nära förhållande med sin syster CeCe. I desperation bestämmer hon sig för att följa sin ledtråd till ett antikvariat i London, och där öppnar sig en helt ny värld …

Etthundra år tidigare svär den viljestarka och självständiga Flora MacNichol att aldrig gifta sig. Hon bor lycklig och trygg i sitt hem vid sjöarna i nordvästra England, nära sin idol Beatrix Potter, när oförutsedda händelser för henne till London, hem till en av det edvardianska societetslivets stora profiler, Alice Keppel. Flora slits mellan passionerad kärlek och sina plikter mot familjen, men inser att hon endast är en bricka i ett spel, vars regler bara andra verkar känna till. Men så möter Flora en mystisk gentleman, som avslöjar svaren på de frågor hon sökt efter under hela sitt liv …

I takt med att Star utforskar Floras otroliga livshistoria påbörjar också hon en upptäcktsresa, kliver ut ur sin systers skugga och öppnar sitt hjärta för kärleken.

Skuggsystern är tredje boken om De sju systrarna.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
De sju systrarna (del 1) och Stormsystern (del 2).

Min åsikt:
Gripande och fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Hela huset fullt av Maeve Binchy

Nummer: 10557
Titel: Hela huset fullt
Originalets titel: Full House
Författare: Maeve Binchy
Översättare: Anna Rosenqvist
Förlag: Vilja
Utgivningsår: 2012/2019
ISBN: 978-91-7723-735-8
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Det hade varit en lång dag för Dee Nolan.

Om boken:
Dee älskar sina tre barn, men nu är de vuxna. Är det inte dags att de flyttar hemifrån? Rosie flyttade ut när hon gifte sig. Nu är hon tillbaka, efter att ha bråkat med sin man. Helen är lärare, men tjänar för lite för att skaffa ett eget hem. Anthony skriver musik och väntar bara på att bli upptäckt.
Alla tre bor hemma så länge. De betalar inget, för deras föräldrar tycker väl bara att det är härligt att ha hela huset fullt?
Men så inträffar en kris och Dee bestämmer att saker och ting måste förändras i familjen – oavsett om barnen gillar det eller inte.

Lättlästnivå: X-Large

Min åsikt:
Gripande, underhållande & fin.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.