Kategori: Betyg 3 av 5 (Sida 1 av 340)

Ellen Holms – privatdetektiv av Nicolet Steemers

Nummer: 9227
Titel: Ellen Holms – privatdetektiv
Författare: Nicolet Steemers
Uppläsare: Emma Peters
Översättare: Kenneth von Zeipel
Förlag: Storytel
Utgivningsår: 2018
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Torsdagen den 6 september började mitt nya liv.

Om boken:
Den före detta läraren Ellen Holms har precis avtjänat ett fängelsestraff för att ha orsakat en av sina elevers död. Fallet blev en riksnyhet i Nederländerna och många vill se henne inlåst på evig tid. Hon är persona non grata inte bara i sin skola utan i hela landet. Så hennes plan när hon kommer ut är att ligga lågt och inte dra till sig någon uppmärksamhet. Det betyder i hennes fall att gå till det nya jobbet som parkskötare, läsa en kurs som rehabiliteringsnämnden tvingat henne att läsa, och inte – absolut inte – älta det förflutna.

Men det är lättare sagt än gjort. Hennes bekantskapskrets ifrågasätter varför hon fortsätter att straffa sig själv genom att inte ge sig själv en riktig nystart – med en annan domare hade utfallet blivit ett annat! Dessutom får hon en dag ett obehagligt brev. Avsändaren är någon som inte kan glömma, och än mindre inte förlåta. Polisen tar henne inte på allvar och plötsligt blir kunskaperna från detektivkursen avgörande för att hålla sig vid liv.

Ljudbok i 10 delar uppläst av Emma Peters.

Min åsikt:
Spännande, underhållande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns hos Storytel.

Kobanesyndromet av Dorpec Kobane med Theodor Lundgren

Nummer: 9220
Titel: Kobanesyndromet
Författare: Dorpec Kobane med Theodor Lundgren
Förlag: Storyhood
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-984632-0-0
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Storyhood!

Bokens första mening:
Jag gick med snabba steg mot tunnelbanan.

Om boken:
Fysioterapeuten Dorpec Kobane lämnade Sverige för att arbeta som sjukvårdare i den av IS ockuperade staden Kobane. Under en tid då nästan inga utländska läkare vågade sig dit och människor dog av enklare skador blev Dorpec tvungen att utföra uppgifter som vida översteg hans utbildning. Ingen annan västerlänning var där under lika lång tid eller hade sådan insyn bland både civila och stridande. Han kom att stanna i nästan två år och det han upplevde kom att förändra honom i grunden. Det här är hans skoningslösa berättelse mitt från kriget mot en av de mest brutala terrororganisationerna världen skådat. Det är en berättelse om lidande och ångest, men också om hopp, drömmar och kampvilja. Han berättar om sina skakande möten med patienter, traumatiserade soldater, döende terrorister och om kvinnorna som slåss för någonting som är betydligt större än att besegra IS.

Dorpec berättar också sin egen historia, om barndomsupplevelserna i hembyn i Kurdistan, flykten till Sverige, och om vad som fick honom att fatta det för många otänkbara beslutet att lämna en trygg tillvaro för att åka rakt in i en krigszon. Det här är ett unikt vittnesmål om det meningslösa kriget och om livslånga trauman. En stark berättelse om krigets fasor och om mänsklig styrka och hopp.

Min åsikt:
Stark, omskakande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Jag är Fiona som dödar av Urban Johansson

Nummer: 9219
Titel: Jag är Fiona som dödar
Författare: Urban Johansson
Förlag: Grim
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-88465-06-1
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Grim förlag!

Bokens första mening:
När jag kommer ut och drar efter andan känner jag smaken av liv och en svag doft av kompost.

Om boken:
Fiona är arton när hennes inre väggar spricker och tjäran rinner ut. Alltför många ofrivilliga möten har nått sin kulmen. År efter år, svin efter svin – det måste få ett slut. De som tagit hennes själ medan de roat sig med hennes kropp måste betala priset. Det högsta priset.

Samtidigt lockar ett annat liv. Det hela och rena livet där kärleken till litteraturen, konsten och musiken sakta läker ständigt blödande sår genom det vackra som mästarna förmedlar bortom tid och rum.

Frustration och ångest blir förödande i kombination med vrede och handlingskraft.

Hon blir Fiona som dödar.

Min åsikt:
Spännande, gripande & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

När Madonnan återvände till San Veronica av Ingvar Hellsing Lundqvist

Nummer: 9218
Titel: När Madonnan återvände till San Veronica
Författare: Ingvar Hellsing Lundqvist
Förlag: Books on Demand
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-76998137
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Ingvar Hellsing Lundqvist!

Bokens första mening:
Att pärmen inte omedelbart kommit i dagens ljus berodde enbart på något så trivialt som att man inte genast kunnat finna nyckeln till en byrålåda.

Om boken:
En skakande och internationellt prisbelönt berättelse om en av vår tids modigaste kvinnor. Som borgmästare i en mexikansk stad får vi följa hennes kamp mot social nöd och hänsynslösa drogkarteller. Berättelsen är inspirerad av verkliga händelser men får också ett skimmer av betvingande magi.

En fånge som arbetat åt kartellen misshandlas brutalt i ständiga förhör. Han besitter unik och farlig kunskap. Det är genom hans ögon och tankar vi får följa skeendet ända fram till det dramatiska men också oväntade slutet.

Min åsikt:
Fängslande med starkt språk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Överlev katastrofen – tolv sätt att förbereda sig av Herman Geijer

Nummer: 9206
Titel: Överlev katastrofen – tolv sätt att förbereda sig
Författare: Herman Geijer
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-7775-011-6
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Tänk dig att du vaknar upp i en stad som är död.

Om boken:
 Överlev katastrofen – tolv sätt att förbereda dig djupdyker zombieöverlevnadsexperten och folkbildaren Herman Geijer i vad vi faktiskt kan göra för att öka våra chanser att överleva när en katastrof eller bara något helt oväntat inträffar.

En svensk populärvetenskaplig bok som inte bara handlar om överlevnadstekniker och bushcraft utan också fokuserar på hur människan fungerar och vad vi kan göra för att förbereda oss mentalt och öka våra chanser att klara en kris.

Min åsikt:
Intressant & tänkvärd!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det ondas hemlighet av Roberto Bolaño

Nummer: 9205
Titel: Det ondas hemlighet
Originalets titel: El secreto del mal
Författare: Roberto Bolaño
Översättare: Yvonne Blank
Förlag: Tranan
Utgivningsår: 2007/2017
ISBN: 978-91-88253-20-0
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
När vi kom till Mexico City 1968 bodde vi de första dagarna hos en vän till min mamma och sedan hyrde vi en lägenhet i stadsdelen Lindavista.

Om boken:
I den här samlingen möter vi emellanåt en mer uttalat självbiografisk Bolano än tidigare, en som inte väjer för att skriva om sin sjukdom och det förestående slutet. Men bland de nitton texterna ryms också ett par fulländade berättelser, som tillhör de bästa han skrivit, och ett par essäliknande texter, inte sällan fiktionaliserade i Borges anda. Som vanligt rör han sig över en stor geografisk yta, alltid med ena benet i hemlandet Chile och den latinamerikanska världen och det andra i det Europa där han levde den senare delen av livet.

Min åsikt:
Starka & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Vågornas viskningar av Tamara McKinley

Nummer: 9200
Titel: Vågornas viskningar
Originalets titel: Spindrift
Författare: Tamara McKinley
Översättare: Eva Haskå
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2017/2018
ISBN: 978-91-37-15076-5
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Det var nästan sista dagen på år 1904 och Christy satt i sin bortgångne mans favoritfåtölj vid de franska fönstren med utsikt över Storm Bay och Tasmanska halvön.

Om boken:
Året är 1905. Christy har alltid drömt om att resa från hemmet i Tasmanien till den vilda och vackra ön Skye där hon föddes. Hon vill uppleva den storslagna naturen och den dramatiska kusten i sitt hemland.

Nu, när hon är 65 år gammal, har hon äntligen bestämt sig för att resa. Med sig har hon sin försiktiga dotter Anne och sitt älskade barnbarn Kathryn, men ingen av dem känner till Christys förflutna – som är mörkare och mer komplicerat än de kunnat ana.

När de anländer till Skye dras bitterljuva och sedan länge begravda minnen upp till ytan, och det kommer förändra de tre kvinnornas liv för alltid.

Min åsikt:
Gripande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Krucifixmördaren av Chris Carter

Nummer: 9199
Titel: Krucifixmördaren
Originalets titel: The Crucifix Killer
Författare: Chris Carter
Översättare: John-Henri Holmberg
Förlag: Jentas
Utgivningsår: 2009/2017
ISBN: 978-91-85247-21-9
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
”Hallå, det är kriminalinspektör Hunter.”

Om boken:
Det enda hopp som återstår är att dö. Snabbt.

En ung kvinnas kropp hittas i en övergiven stuga mitt inne i en stor skog utanför Los Angeles, och kriminalinspektör Robert Hunter befinner sig plötsligt i en fasansfull mordutredning. Offret var naket och hängde mellan två trästolpar. Hon hade utsatts för sadistisk tortyr innan hon dött en oerhört plågsam död. All hud hade skalats bort från hennes ansikte – medan hon fortfarande levde. I nacken hade någon skurit in ett egendomligt dubbelkors: Krucifixmördarens symbol.

Men det är en omöjlighet. Krucifixmördaren avrättades nämligen två år tidigare efter att just Hunter jagat honom i flera år.

Kan det vara en copycatmördare? Eller kan det otänkbara vara sant? Finns den riktiga mördaren fortfarande där ute, beredd att återigen ge sig ut på en ondskefull och våldsam jakt på nya offer, välja ut dem till synes slumpmässigt och håna Robert Hunter för att han inte kan fånga honom?

Hunter och hans nya partner är på väg in i en ofattbar mardröm, där ingenting stämmer och där det inte finns någonting ens liknar en snabb och skonsam död.

Krucifixmördaren är första boken om Robert Hunter.

Min åsikt:
Spännande, läskig & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Flickan med sju namn – min flykt från Nordkorea av Hyeonseo Lee med David John

Nummer: 9195
Titel: Flickan med sju namn – min flykt från Nordkorea
Originalets titel: The Girl with Seven Names
Författare: Hyeonseo Lee med David John
Översättare: Emeli André
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2015/2018
ISBN: 978-91-7779-073-0
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag heter Hyeonseo Lee.

Om boken:
Hyeonseo Lee växte upp under Nordkoreas brutala kommunistregim. Efter 1990-talets hungersnöd i landet började hon tvivla på propagandan och insåg att hon blivit hjärntvättad i hela sitt liv. När hon var sjutton år beslutade hon sig för att fly till Kina. Lee kunde inte återvända hem eftersom hon och hennes familj riskerade fångenskap, tortyr och offentlig avrättning. Hon lärde sig snabbt kinesiska och anpassade sig för att överleva. Tolv år senare återvände Lee till den nordkoreanska gränsen för att göra ett vågat försök att smuggla ut sin mor och bror ur landet och till Sydkorea en svår, dyr och mycket farlig resa.

Min åsikt:
Gripande, skrämmande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

30 år av tystnad – mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme av Anna Hage med Ana Udovic

Nummer: 9191
Titel: 30 år av tystnad – mitt liv i skuggan av mordet på Olof Palme
Författare: Anna Hage med Ana Udovic
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-37-15115-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Det är fredag kväll och jag och min kompis Karin ska gå på bio.

Om boken:
En vardagskväll i februari 2016 möter Anna sin egen blick i tv-rutan. Det är blicken hos en skrämd sjuttonåring. En tjej med sprejat hår i 80-talsfrisyr sitter i Aktuelltstudion och berättar om mordnatten då Olof Palme mördades. Nu, trettio år senare, sitter Anna hemma i tv-soffan och drabbas av frossa. Det skakar i hela kroppen och hon mår illa. På natten känns det som om hon ska kvävas. Tankar, minnen och känslor, allt flimrar förbi som i ett kalejdoskop.

Det finns en gräns för hur länge man kan trycka ner sina känslor. Det upptäckte Anna Hage som blev vittne till Palmemordet. Hon var ung gymnasieelev och försökte rädda livet på statsministern den där februarikvällen 1986. En traumatisk upplevelse som tillsammans med det efterföljande drevet i media, polisförhören och rättegångarna har påverkat hennes liv starkt.

Nu väljer hon att inte längre blunda för smärtan och berättar sin egen historia om vad som hände. Hon beskriver själva mordnatten, polisförhören, utsattheten och känslan av att vara den som alla skvallrar om. Hon berättar om livet idag, om hur de åren präglat henne, om maktlöshet och skamkänslor. Om vikten av att våga möta sina värsta rädslor – och om att gå vidare i livet.

Min åsikt:
Gripande, omskakande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sida 1 av 340

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén