Kategori: Betyg 3 av 5 (Sida 1 av 299)

Föreställningar om Ana Ivan av Mikkel Rosengaard

Nummer: 8056
Titel: Föreställningar om Ana Ivan
Originalets titel: Forestillinger om Ana Ivan
Författare: Mikkel Rosengaard
Översättare: Johanne Lykke Holm
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-37-14893-9
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Den första av hennes historier fick jag höra en vårkväll på ett hustak.

Om boken:
På en vernissage i Brooklyn möter en ung dansk konstpraktikant och författare den gåtfulla performancekonstnärinnan Ana Ivan. Han hjälper henne med ett experiment som hon håller på att genomföra, där hon ifrågasätter tid. Hon berättar sin livshistoria för honom, en historia som sträcker sig från Ceauescus Rumänien och en by i Marocko, till konstscenen i Bergen och New York. För den sökande unga författaren är hon som sprungen från himlen, och han utvecklar ett slags besatthet av konstnärinnan och hennes berättelse.

Ana Ivan är helt uppslukad av tid, så pass att författaren dels blir tvungen att utmana sina egna föreställningar, men också börjar också ana att allt inte är riktigt som det verkar. När han gräver djupare i hennes historia framträder en annan sanning.

Min åsikt:
Gripande, stark & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

När benet kapades började mitt liv av Sonia Elvstål

Nummer: 8055
Titel: När benet kapades började mitt liv
Författare: Sonia Elvstål
Förlag: Jengel
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-87309-68-7
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Låter titeln på min bok hård?

Om boken:
Före Sonias olycka hade hon tusen drömmar. Hon hade massor av ideer om allt som skulle göra henne lyckligare ”bara jag har en gård, bara jag har en häst, bara jag har en stuga till fjälls, en lägenhet i utlandet, egentid”…

Hon visste inte då, att en vänstersväng med motorcykeln.

En olycka.

Skulle bli vändningen till ett bättre liv …

Min åsikt:
Tänkvärd & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Påfågelns skugga av David M. Perser

Nummer: 8054
Titel: Påfågelns skugga
Författare: David M. Perser
Förlag: BookLund
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-86420-97-0
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Svisch, svisch, svisch!

Om boken:
Den iranska påfågelstronen med rötter i tidigt 1600-tal störtades i januari 1979. Shahen Riza Pahlavi och hans drottning Farah Diba tvingades hastigt fly landet. I kampen för ett rättvisare och mindre auktoritärt samhälle deltog en ung man i de revolutionära aktionerna.
Påfågelns skugga är hans skildring från tidig barndom i Tehrans finare kvarter och i en familjs komplexa brytpunkt mellan kristendom och islam.
Han tilltalas av mullornas vilja till förändring och får allt större uppdrag inom den revolutionära rörelsen och utses till närmsta livvakt åt den från exilen hemvändande ayatollah Khomeini. En flicka med familj från den absoluta överklassen blir hans käresta och tillsammans planerar de en framtid. Men den revolutionära utvecklingen leder till att de ungas kärlek slutar i våldsam tragedi.
Besvikelsen över det muslimska maktmissbruket leder honom till kontakter med den nya oppositionen. På Khomeinis initiativ hamnar han i det beryktade Evinfängelset och blir under ett par år utsatt för ständig och brutal tortyr.
Efter frigivning lyckas han med hjälp av människosmugglare fly till Turkiet. I Istanbul sover han i skydd av parkbänkar, livnär sig på bakgårdarnas sopor. och i djupaste misär. Med hjälp av en prostituerad lyckas han överleva och hamnar slutligen i Sverige.

Min åsikt:
Intressant & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Boken om Yousef av Linus de Faire

Nummer: 8053
Titel: Boken om Yousef
Författare: Linus de Faire
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-0-015673-2
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Hela mitt liv har jag suttit.

Om boken:
Yousef al-Khayal sitter i isoleringscell i ett fängelse i Roumieh, anklagad för delaktighet i mordet på Libanons premiärminister Rafiq Hariri. Han väntar fortfarande på rättegång. Kanske för att få tiden att gå börjar Yousef med en röd tuschpenna att skriva ner sina minnen från barndomens Beirut. Han skriver om lillasystern som aldrig fick växa upp, om brodern som växte upp för fort, och det konstanta skyttegravskriget mellan deras mamma och pappa. Men att skriva är alltid att ge en bild av verkligheten och hur sann är egentligen Yousefs version? Är han bara en timid fågelskådare som sitter felaktigt fängslad? Och hur var det med hans mammas politiska åsikter? Och pappans stillasittande hemma i vardagsrummets enda fåtölj, vad var det en följd av?

Min åsikt:
Gripande och stark men svårläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Den sovande spionen av Camilla Grebe & Paul Leander Engström

Nummer: 8048
Titel: Den sovande spionen
Författare: Camilla Grebe & Paul Leander Engström
Förlag: Massolit
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7679-143-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Skratten ekade i det överdimensionerade trapphuset.

Om boken:
Tom Blixen har återvänt till Sverige efter många år i Ryssland. Han börjar arbeta på kraftbolaget Swekraft och efter ett märkligt möte med en högt uppsatt rysk tjänsteman insjuknar Swekrafts VD i vad som visar sig vara dödlig poloniumförgiftning. Misstankarna riktas omedelbart mot Ryssland.
Det som först ser ut att vara ett lönnmord utvecklas snabbt till någonting helt annat, när ett av Sveriges största kärnkraftverk utsätts för ett sabotage. Tom Blixen och den före detta säkerhetspolisen Sonny Hellkvist tar upp jakten på förövaren för att avvärja en internationell konflikt mellan Sverige och Ryssland och stoppa en potentiell kärnkraftskatastrof.

Den sovande spionen är den tredje delen i Moskva Noir och utkommer i samband med 30-årsdagen av Tjernobylkatastrofen.

Min åsikt:
Spännande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

I bunkerläkarens våld av Isabel Eriksson

Nummer: 8047
Titel: I bunkerläkarens våld
Författare: Isabel Eriksson
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-7461-705-4
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Grannen berättar att ha har bott i området i över femtio år.

Om boken:
Jag snurrar runt på stället. Vacklar till. Ser mig omkring. Utrymmet är grått, dammigt och stökigt. Som ett litet garage ungefär, eller en byggarbetsplats. Eller som ett skyddsrum, en … en …
En bunker.

När Isabel Eriksson vaknar vet hon först inte var hon befinner sig. Det första hon ser är ett plåttak med träbjälkar, i armen har hon en kanyl och bredvid sängen hon ligger i sitter en man och stirrar på henne.
Han berättar att han kidnappat henne och tänker hålla henne inlåst. Hon ska vara hans flickvän – kanske släpper han henne om ett par år, kanske inte.
Isabel inser att det enda sättet för henne att komma därifrån är att på något sätt förmå mannen att släppa henne, och det blir en psykologisk kamp där det gäller att spela korten rätt, eller för alltid bli kvar i bunkern.

Den 38-årige läkaren Martin Trenneborg, som i september 2015 drogade och förde bort Isabel Eriksson och höll henne inlåst i sex dygn, blev känd i media som ”bunkerläkaren”. Han dömdes så småningom till tio års fängelse, vilket han överklagade och domen sänktes till åtta år.
För Isabel Eriksson lever mardrömmen vidare. En del av henne kommer alltid vara kvar i bunkerläkarens våld. Här berättar hon för första gången om sin fruktansvärda upplevelse i bunkern och hur hon lyckades ta sig därifrån.

Min åsikt:
Stark, skrämmande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Avbilden av Anna Snoekstra

Nummer: 8046
Titel: Avbilden
Originalets titel: Only Daughter
Författare: Anna Snoekstra
Översättare: Villemo Linngård Oksanen
Förlag: Harper Collins Nordic
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-509-2231-8
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag har alltid varit bra på att spela roller.

Om boken:
En ung kvinna grips för snatteri och för att komma undan polisen låtsas hon vara den försvunna Rebecca Winter. De är närapå identiska, och snart lever hon Rebeccas liv. Men gradvis inser hon att den som ligger bakom försvinnandet fortfarande finns i hennes närhet.

Min åsikt:
Spännande, gripande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Öga för öga, tand för tand av Mats Ahlstedt

Nummer: 8043
Titel: Öga för öga, tand för tand
Författare: Mats Ahlstedt
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-76293-52-2
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Bokfabriken!

Bokens första mening:
Det låg ett brev på hallgolvet.

Om boken:
Jag vet vem som gjorde det. / L

När Ella Werner, gärningsmannaprofilerare vid Göteborgspolisen, får ett brev undertecknat med endast bokstaven L återkommer hennes mardrömmar om maken och advokaten Leonard, som omkom strax efter en rättegång om grov mordbrand och illegalt spel.

Samtidigt begås en rad spektakulära mord vars tillvägagångssätt gör att polisen misstänker att terrorister ligger bakom. Ella börjar i hemlighet gräva i den gamla rättegången och upptäcker att det finns kopplingar till morden. När ingen annan vill se sambandet agerar hon på egen hand för att en gång för alla göra upp med det förflutna med sitt eget liv som insats.

Öga för öga, tand för tand är andra boken i seren om Ella Werner och en fristående fortsättning på När inget annat återstår.

Min åsikt:
Spännande, omskakande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Scythe av Neal Shusterman

Nummer: 8037
Titel: Scythe
Författare: Neal Shusterman
Förlag: Simon & Schuster
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-1-442472426
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
The scythe arrived late on a cold November afternoon.

Om boken:
A world with no hunger, no disease, no war, no misery: humanity has conquered all those things, and has even conquered death. Now Scythes are the only ones who can end life–and they are commanded to do so, in order to keep the size of the population under control.
Citra and Rowan are chosen to apprentice to a scythe–a role that neither wants. These teens must master the ”art” of taking life, knowing that the consequence of failure could mean losing their own.

Min åsikt:
Spännande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Nattmannen av Jørn Lier Horst

Nummer: 8035
Titel: Nattmannen
Originalets titel: Nattmannen
Författare: Jørn Lier Horst
Översättare: Cajsa Mitchell
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2009/2017
ISBN: 978-91-7461-712-2
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Dimman hade kommit in från havet under natten.

Om boken:
Dimman ligger kusligt tät över Larvik tidigt en kall höstmorgon. Mitt på stadens torg har ett avhugget huvud placerats, spetsat på en påle.
Kommissarie William Wisting ställs inför det mest groteska fall han stött på under sin poliskarriär. Det brutalt mördade offret är en mycket ung flicka och hela Norge är skakat av det blodiga dådet.
Medierna kräver en snabb lösning. Men de viktiga timmarna efter fyndet passerar utan några ledtrådar om vem flickan är, och pressen blir inte mindre när ännu ett lik hittas, uppdraget ur den djupa älven
Snart står det klart att trådarna i det här nätet sträcker sig långt bortom landets gränser och att fallet har kopplingar till betydligt tyngre kriminalitet än någon kunnat föreställa sig.

Nattmannen är första boken om William Wisting.

Min åsikt:
Spännande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Sida 1 av 299

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén