Kategori: Romaner & noveller (Sida 1 av 377)

Ditt livs affär av Fredrik Backman

Nummer: 8943
Titel: Ditt livs affär
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-37-15262-2
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Hej.

Om boken:
Det är natten före julafton, en grå kvinna kommer gående genom sjukhusets korridorer för att hämta en av oss. Hon bär en pärm med alla våra namn uppskrivna i: En cancersjuk 5-åring som sitter ensam och målar sin favoritstol röd, en 20-åring som putsar ölglas på en krog han älskar, en 45-åring som kör en dyr bil ursinnigt genom mörkret i jakt på något att krocka med. Ett av våra liv måste tas, om inte ett annat ges frivilligt. Men det räcker inte att någon bara dör, för ett liv är inte det som händer när det tar slut, ett liv är allt som hände fram till dess.

Ditt livs affär är en magisk liten julhistoria om vad vår tid är värd och vad det vi lämnar efter oss egentligen betyder. Vem skulle du ge ditt liv för, om det inte räckte med att bara dö? Vad skulle du offra, om du visste att ingen skulle minnas det?

Det är natten före julafton. När gryningen kommer är en av oss borta.

Min åsikt:
Fin, tänkvärd & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Hotelldirektören av Rose Tillberg Mattsson

Nummer: 8936
Titel: Hotelldirektören
Författare: Rose Tillberg Mattsson
Förlag: Visto
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-87523-89-2
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Visto förlag!

Bokens första mening:
Hotellet i Häverödal vilade på en grund av sprängsten.

Om boken:
Den nyblivna änkan Bebe ärver makens åkeri och bestämmer sig för att ensam köpa och driva det gamla anrika hotellet i pappersbrukssamhället. Det är inte alla i bygden som gläds åt det vackra barnhemsbarnets framgångar. När en ung, råbarkad kock från Stockholm anländer till hotellet blir ingenting som det varit och allt ställs på prov.

Hotelldirektören är en roman om ett samhälle i 60-talets Sverige på uppgång, kryddat med skvaller, erotik, svek och vänskap, och första boken i en planerad trilogi.

Min åsikt:
Underhållande, stark & charmig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tro av Gunborg Sahlin

Nummer: 8933
Titel: Tro
Författare: Gunborg Sahlin
Förlag: Drömmars
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-977559-2-4
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Gunborg Sahlin!

Bokens första mening:
Tack för att du kom!

Om boken:
Trettonåriga Linnea Jansson drunknar i brunnen utanför sina föräldrars hus. Om det är självförvållat eller en olyckshändelse vet ingen, men det ryktas att hon inte fått frid utan fortsätter gå omkring här i livet. Det är bara spekulationer förstås, för den enda som verkligen kan se och höra henne är lilla Rakel, fem år.
Rakel bor hos sin mamma som ständigt drömmer sig till filmens värld. Hennes pappa arbetar heltid på Rockwool i Skövde och är sällan hemma. Då mamman lämnar familjen anser barnavårdsnämnden att Rakel inte längre kan bo kvar hos sin pappa utan måste omhändertas.
Hon placeras därför på barnhem och blir vän med en mörk flicka från Afrika som heter Altena. Men husmor särar på dem av principiella skäl och för att hon kan. Linnea Jansson däremot kommer husmor inte åt.
För att klara av livet flyr Rakel ofta in i böckernas fantasifulla värld. Där finns romantiken, vacker, rättvis och lovande. Något för en sökande flicka att tro på.
När Rakel inser att det hon hållit heligt och alltid trott på inte överensstämmer med verkligheten, går hon och Linnea Jansson från brunnen till en slutgiltig och blodig uppgörelse.

Min åsikt:
Gripande, underhållande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Bokon.

Det goda folket av Hannah Kent

Nummer: 8930
Titel: Det goda folket
Originalets titel: The Good People
Författare: Hannah Kent
Översättare: Birgitta Wernbro Augustsson
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-7701-670-0
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
När de kom med kroppen var Nóras första tanke att det inte kunde vara hennes make.

Om boken:
Nóra Leahy har förlorat både sin dotter och sin make, och måste nu bära ansvaret för sitt fyraåriga barnbarn Micheál. Pojken kan varken gå eller tala, och Nóra, orolig för skvaller, har hållit honom gömd från folket i dalen – människor som skulle se hans handikapp som ett bevis på mörka krafter.
Eftersom hon inte klarar av att ta hand om pojken på egen hand anlitar hon Mary, en fjortonårig tjänsteflicka som snart hör hur det viskas i trakten om den ondskefulla varelse som drar sorg över änkans hem. Ensamma och insnärjda i rykten beslutar Nóra och Mary att söka upp den enda person i dalen som skulle kunna hjälpa Micheál. Det sägs att Nance Roche besitter kunskapen. Att hon kommunicerar med Dem, Det goda folket. Och att hon är den enda som kan få dem att lämna tillbaka sådana som de tagit…

Min åsikt:
Fantastisk, stark & omskakande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Fårdagboken av Axel Lindén

Nummer: 8929
Titel: Fårdagboken
Författare: Axel Lindén
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-0-017337-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Bää-äh!

Om boken:
En akademiker flyttar ut på landet med sin familj och får ansvaret för skötseln av en flock får. Men samvaron med fåren kommer att bli något annat än han kunde förvänta sig. En bok om de vägval vi gör i livet, stora som små, där vardagen avslöjar livets realitet, men också tillvarons under.

2 februari
Fårhållningen kräver en närvaro och en kontinuitet som gör att det blir mer än ett fritidsintresse. Jag är tvungen att varje dag året om på ett eller annat sätt hantera fåren och i praktiken dygnet runt ansvara för dem. Det är ett stort åtagande och man vet inte riktigt vad man får igen. Kött? Ull? Snarare är åtagandet själva belöningen. Man behöver inte fundera på om man har ett tillräckligt innehållsrikt liv, eftersom innehållet står 200 meter bort i en hage och idisslar, fullständigt, jag menar verkligen fullkomligt och fulländat, omedvetet om sådana distinktioner.

Min åsikt:
Tänkvärd, charmig & imponerande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Damen med hunden av Anton Tjechov

Nummer: 8927
Titel: Damen med hunden
Originalets titel: Dama s sobatjkoj
Författare: Anton Tjechov
Översättare: Bengt Samuelson
Förlag: Bakhåll
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-7742-462-8
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Ryktet gick att ett nytt ansikte hade visat sig på kajpromenaden: en dam med hund.

Om boken:
Novellen Damen med hunden är den vemodiga, oändligt vackra berättelsen om en gift kvinna och en gift man som möts på en kurort i Jalta, blir ohjälpligt förälskade och med berått mod är otrogna sina respektive – och sedan måste de möta konsekvenserna.

Min åsikt:
Gripande, vackert & lättläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Célanire av Maryse Condé

Nummer: 8926
Titel: Célanire
Originalets titel: Célanire cou-coupé
Författare: Maryse Condé
Översättare: Kristina Ekelund
Förlag: Leopard
Utgivningsår: 2000/2017
ISBN: 978-91-7343-715-8
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det var den stora regnperioden, den som varar från april till juli.

Om boken:
Vem var det som halshögg Célanire?

Ryktena surrar på den lilla missionsstationen i Adjame-Santay. Året är 1901 och den vackra och gåtfulla Célanire Pinceau har kommit för att leda en förfallen missionsskola i Elfenbenskusten, utsänd av Apostlasystrarna i Lyon. Det sägs att hon blev lemlästad som barn och att det är därför hon alltid bär en scarf runt halsen, för att dölja sina ärr. Omgivningen är splittrad, är hon verkligen den hon utger sig för att vara: en sann kristen som kommit för att hjälpa de stackars föräldralösa barnen? Klart står att Célanire är okuvlig i sin kamp att ta reda på sanningen om sitt förflutna fast besluten att hämnas det brott som en gång begicks mot henne.

I Célanire väver Maryse Condé samman ett kraftfullt kvinnoporträtt med de teman hon anses vara bland de främsta att skildra: övergreppen som begicks i kolonialismens namn. Célanires sökande tar oss med på en resa över kontinenter där magisk realism blandas med autentiska historiska händelser till en storslagen berättelse om kärlek, livsvilja och mod.

Min åsikt:
Gripande, stark & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Stiga sol, smälta is av Raja Bahari

Nummer: 8923
Titel: Stiga sol, smälta is
Författare: Raja Bahari
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-1-307648-5
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag svär vid Gud att Sayed har fallit djupt för frestelsen.

Om boken:
I en lägenhet på sjunde våningen sitter Sayed. På ena väggen har han ett porträtt av Yassir Arafat, på den andra Per Albin Hansson. Där fantiserar han om att svenska språket inte ska föra oss längre bort från varandra, utan binda oss samman. Han reser runt och spelar i yttersta hemlighet in hur folk talar, på bussar, bibliotek, badhus. Meningarna klipper han sedan ner i sina beståndsdelar och kastar om till en ny berättelse om samtidens Sverige.

Sid har åkt till faderns hemland i Mellanöstern där han studerar arabiska, för att kunna läsa den roman hans farfar en gång skrev. Han förälskar sig i Salma, en frigjord men gift kvinna som blir hans vägvisare i staden. Han blir också vän med den fromme falafelförsäljaren Wissam, en vänskap som tar en oväntad vändning när Sid väljer att öppna sitt hjärta.

Min åsikt:
En fängslande, gripande & intressant debut!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Livet går så fort. Och så långsamt av Martina Haag

Nummer: 8919
Titel: Livet går så fort. Och så långsamt
Författare: Martina Haag
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-642-0491-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
De rika hade dunjacka och andra täckjacka.

Om boken:
Mer än trettio år har gått. Men jag kan än idag ta ett klassfoto från högstadiet och på mindre än en minut gradera alla klasskompisarna, i coolhetsordning. Hur enkelt som helst lista varenda jävels exakta plats i hierarkin. Det gällde att försvara sin position, att hela tiden sträva uppåt, men om man gjorde fel sak, eller hade på sig fel kläder eller pratade med fel person kunde man plötsligt bara falla hjälplöst i rangordning och hamna bland de pinsamma eller mobbade eller bara bli en sån där som ingen pratade med.

Den där tiden. Den där skolgården. Som var hela ens universum. Med alldeles egna regler och lagar. Ett helt kungarike, utan några vuxna överhuvudtaget.

Min åsikt:
Gripande, stark & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Krigets vindar över Cavendon Hall av Barbara Taylor Bradford

Nummer: 8917
Titel: Krigets vindar över Cavendon Hall
Originalets titel: The Cavendon Luck
Författare: Barbara Taylor Bradford
Översättare: Gunilla Mattsson
Förlag: HarperCollins Nordic
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-509-2840-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Cecily Swann Ingham stod på yttertrappan till kontorsannexet på Cavendon Hall och såg sig omkring.

Om boken:
Cavendon Hall, familjegodset i Yorkshire i England, har varit släkten Inghams egendom i flera hundra år. Familjen Swann har varit tjänare på godset nästan lika länge. Sida vid sida har de delat glädje och sorg, hemligheter och skandaler. Cecily och Miles har räddat både familjen och godset från ruinens brant. Men när andra världskriget precis är på väg att bryta ut står Cavendon Hall inför sin största utmaning någonsin. Det är nu byns invånare måste bevisa sin förmåga att överleva och hjälpa varandra genom de mörka tiderna.

Krigets vindar över Cavendon Hall är tredje boken i serien Cavendon Hall.

Min åsikt:
Fängslande, underhållande & lättläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sida 1 av 377

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén