Kategori: Romaner & noveller (Sida 1 av 338)

Älska mig inte av Liz Kay

Nummer: 7937
Titel: Älska mig inte
Originalets titel: Monsters – a love story
Författare: Liz Kay
Översättare: Cecilia Falk
Förlag: Printz publishing
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-88261-51-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Telefonen ringer.

Om boken:
Sedan hennes man dog har Staceys liv förvandlats till ett kaos. Hon har tappat inspirationen till att skriva poesi och känner hela tiden att hon sviker sina barn. Tommy är en ovanligt beläst Hollywood- stjärna som plötsligt förälskar sig i Staceys poesiroman, en feministisk variant av Frankenstein, och vill förvandla den till film.

Men att som ensamstående förortsmamma kastas in i Hollywoods glittrande värld bjuder på komplikationer. Speciellt när Staceys relation till Tommy blir allt mer laddad.

Min åsikt:
Charmig, underhållande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det måste vara här av Maggie O’Farrell

Nummer: 7936
Titel: Det måste vara här
Originalets titel: This must be the place
Författare: Maggie O’Farrell
Översättare: Malin Bylund Westfelt
Förlag: Etta
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-87917-22-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Här har vi en man.

Om boken:
Daniel Sullivan är en man med ett komplicerat liv. Han är en tvättäkta New York-bo som numera bor på irländska vischan, han har barn i Kalifornien han aldrig träffar och en pappa i Brooklyn han avskyr. Hans fru Claudette plockar utan att blinka fram geväret om någon skulle våga sig in på deras mark. Claudette var en av de mest omtalade kvinnorna i filmvärlden innan hon drog sig tillbaka till lugnet på den avsides gården där de bor.

Men en oväntad upptäckt och en kvinna som Daniel förlorade kontakten med för 20 år sedan skakar om tillvaron som han och Claudette omsorgsfullt byggt upp. Avslöjandet får honom att tappa fotfästet och för honom långt bort från både fru, barn och hem.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & snyggt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Mindfulness för losers av Christoffer Holst

Nummer: 7935
Titel: Mindfulness för losers
Författare: Christoffer Holst
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-76293-14-0
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
I morse när jag kom in på Hot Clip, satte på kaffebryggaren och tog en tugga av min runda frukostmacka trodde jag att den här dagen skulle bli som alla andra i mitt liv.

Om boken:
Du kan ta tjejen ur Heta nätter, men du kan inte ta Heta nätter ur tjejen.

Pamela Perssons liv är inte precis perfekt. Hon är 27 år och bor fortfarande hemma i källaren hos sina föräldrar i den jämtländska byn Solvik. Jobbet på frisörsalongen Hot Clip ger varken nog med pengar eller stimulans och alla människor i byn, inklusive hennes gamla tjejkompisar, ser ner på henne efter hennes medverkan i dokusåpan Heta nätter.

När Pamelas största intresse i livet, den amerikanska skådisen Wade Crust, är på väg till Stockholm för en filminspelning ser Pamela sin stora chans. Hon måste fly från allt som är mörkt i Jämtlands skogar till allt som glimrar i storstaden.

I Stockholm träffar Pamela den mopedåkande muskelbyggaren Sebbe och den nästan diplomerade mindfulnesscoachen Gloria. Samtidigt som det amerikanska stjärnbesöket närmar sig kryper allt hon lämnat i Solvik tätt inpå. Och frågan är vad Pamela egentligen letar efter?

Min åsikt:
Underhållande, härlig & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Dolda i det fullt synliga av Nuruddin Farah

Nummer: 7933
Titel: Dolda i det fullt synliga
Originalets titel: Hiding in Plain Sight
Författare: Nuruddin Farah
Översättare: Jan Ristarp
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2014/2016
ISBN: 978-91-7701-092-0
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
På skrivbordet i sitt kontor har Aar tre fotografier, ett av vart och ett av sina två tonårsbarn och ett tredje, ett fotografi av en mycket vacker kvinna, som upptar mittscenen.

Om boken:
FN-anställde Aar mördas i en terroristattack i Mogadishu. Hans halvsyster Bella lämnar livet som framgångsrik modefotograf i Rom bakom sig och flyttar till Nairobi, för att ta hand om sina tonåriga brorsbarn. Den frånskilda hustrun till Aar, barnens sedan länge försvunna mor, återupptar samtidigt kontakten och kräver vårdnaden om barnen. Och hon är inte precis som mödrar förväntas vara.

Min åsikt:
Fängslande, stark & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

När djävulen kom till Bagarmossen av Anita Santesson

Nummer: 7926
Titel: När djävulen kom till Bagarmossen
Författare: Anita Santesson
Förlag: Bucket list books
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-87969-22-5
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Bucket list books!

Bokens första mening:
Det hände inte ofta att de möttes, ändå var de varandras skugga.

Om boken:
Ylva Svensson arbetar på Stockholms Akrobatiska Kunskapsgymnasium. Dagligen kämpar hon för utsatta ungdomar mot det allt tuffare samhällsklimatet. En dag flyttar djävulen in i lägenheten bredvid och erbjuder sin hjälp.

När djävulen kom till Bagarmossen är en samhällskritisk Fausthistoria i genren magisk realism. Via myternas värld utforskar den människans natur i dagens hårda verklighet.

Min åsikt:
Fascinerande, spännande & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, AdlibrisCdon.

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Nummer: 7924
Titel: Ett litet liv
Originalets titel: A Little Life
Författare: Hanya Yanagihara
Översättare: Niclas Nilsson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2015/2016
ISBN: 978-91-0-015887-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Den elfte lägenheten hade bara en enda garderob, däremot hade den en skjutdörr av glas till en liten balkong, från vilken han såg en man tvärsöver gatan sitta utomhus och röka i bara t-shirt och shorts trots att det var oktober.

Om boken:
Berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York spänner över flera decennier och växlar mellan mörker och ljus. Genom åren prövas deras vänskap, men det som håller dem samman är alltid Jude – Jude St Francis, som förblir en gåta även för dem som står honom närmast.

Jude är framgångsrik advokat med ett traumatiskt förflutet som präglar hela hans liv på ett oåterkalleligt sätt. Som kontrast till hans mörka uppväxt står vänskapen till framför allt skådespelaren Willem, vars trofasthet och kärlek håller honom vid liv. Genom åren kommer Jude att slitas mellan självföraktet som styr hans tillvaro och kärleken han inte kan tillåta sig.

Min åsikt:
Vacker, gripande & omskakande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Livet tillbaka av Hédi Fried

Nummer: 7919
Titel: Livet tillbaka
Författare: Hédi Fried
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 1995/2016
ISBN: 978-91-27-14808-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
I morgon.

Om boken:
Koncentrationslägret Bergen-Belsen, 16 april 1945.
Hanna Haller är 22 år gammal, rumänsk judinna. Hennes familj är utplånad, och nu ser hon hur en lastbil med brittiska soldater kommer körande längs den leriga lägergatan.
På flaket sitter SS-män hopkrupna, barfota och trasiga med ansiktena i händerna. Rättvisan har segrat. Befrielsen har kommit.

Livet tillbaka, berättelsen om Hanna Haller och hennes liv efter nazisternas inferno, är en självbiografiskt inspirerad roman präglad av djup personlig insikt. Den anknyter till Hédi Frieds Skärvor av ett liv, om hennes barndom och uppväxt, en ögonvittnesskildring av tillvaron som judisk fånge i de tyska koncentrationslägren.

Min åsikt:
Stark, gripande & viktig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Den otacksamma främlingen av Irena Brezná

Nummer: 7918
Titel: Den otacksamma främlingen
Originalets titel: Die undankbare Fremde
Författare: Irena Brezná
Översättare: Anna Lindberg
Förlag: Vaktel
Utgivningsår: 2012/2016
ISBN: 978-91-982180-9-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Vi lämnade vårt land i det välbekanta mörkret och for mot lysande nya trakter.

Om boken:
En ung kvinna flyr från en diktatur och hamnar i ett rikt land. Hon revolterar mot det nya gästlandet, som påtvingar henne sina regler och inte tillåter henne att vara sig själv. Hon anser att där man kan gnälla, där är man hemma, och hon gör stort bruk av denna devis. Men hon möter också många andra strandsatta människor som hoppas att kunna göra något av sina liv: småtjuvar, deprimerade, streetsmarta, krigsflyktingar, utnyttjade, överanpassade och naiva. Och hon lär sig att betrakta exil och främlingskap som en rikedom, hon blir en brobyggare mellan kulturer.

Min åsikt:
Gripande & tänkvärd!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ta vägen av Peter Stamm

Nummer: 7914
Titel: Ta vägen
Originalets titel: Weit über das land
Författare: Peter Stamm
Översättare: Sofia Lindelöf
Förlag: Thorén & Lindskog
Utgivningsår: 2015/2016
ISBN: 978-91-86905-46-0
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
På dagen lade man knappt märke till buskarna som skilde tomten från grannens, de försvann i den allmänna grönskan, men när solen sjönk och skuggorna blev längre var det som om de växte till en mur som blev allt mer oöverstiglig tills det sista ljuset slutligen lämnat trädgården och hela den kvadratiska gräsmattan låg i skugga, en mörk fängelsehåla som var omöjlig att ta sig ur.

Om boken:
Semestern är slut. Familjen är tillbaka i Schweiz efter ett par fina veckor vid havet i Spanien. Kvällen är mild och dagen efter börjar ett nytt arbetsår. Skymningen börjar lägga sig när Astrid går in för att natta barnen. Thomas ser ut över tomten och lyfter sitt halvfulla vinglas, men ångrar sig och ställer ner det igen. Istället reser han sig och går sin väg.
Vem har inte drömt om att lämna allt bakom sig, att bara börja om på nytt? Vem känner inte igen rädslan att en dag plötsligt bli lämnad?

Min åsikt:
Omskakande, gripande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ett land att dö i av Abdellah Taïa

Nummer: 7911
Titel: Ett land att dö i
Originalets titel: Un pays pour mourir
Författare: Abdellah Taïa
Översättare: Håkan Lindquist & Davy Prieur
Förlag: Elisabeth Grate
Utgivningsår: 2015/2016
ISBN: 978-91-86497-52-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Han dog ung.

Om boken:
Paris, sommaren 2010. Zahira, en marockansk prostituerad i slutet av sin karriär, är en generös kvinna trots förödmjukelser och misär. Hennes vän Aziz, på väg att byta kön, börjar tvivla. Mojtaba, en revolutionär homosexuell iranier som har flytt sitt land, korsar hennes väg och bor hos henne under månaden ramadan. Allal, hennes första kärlek, står i begrepp att lämna Marocko för att söka rätt på henne.

Genom fragment av liv som krockar våldsamt med varandra, följer Ett land att dö i dessa migranter, drömmare och osynliga i deras sista strid. Öden som slås i spillror i en postkolonial värld där det visar sig omöjligt att finna sin rätta plats, att få en andra chans.

Min åsikt:
Stark, gripande & fint skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sida 1 av 338

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén