Kategori: Romaner & noveller (Sida 1 av 390)

Britas resa av Sven Wollter

Nummer: 9316
Titel: Britas resa
Författare: Sven Wollter
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-7775-009-3
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Ordfront!

Bokens första mening:
Direktör Erik Olsson på Hallmans Trävaru A/B kunde för ovanlighetens skull inte få fram ett ord.

Om boken:
»Blodet rann i en pulserande ström ur hans högra tinning och det gick kramper i kroppen. Klockan var kvart över två på natten. Det hade hunnit bli 11 december 1949 och svinkallt.// Brita Jakobsson släppte en meterlång tretums rundhult så att det klang i brädgolvet och en blodpöl växte sig allt större runt direktörens huvud.«

Brita Jacobsson lämnar trakterna kring Ådalen tidigt fyrtiotal för att tillsammans med sin väninna Evelina söka sitt eget liv i Stockholm. De ger sig av på en tandemcykel. Den resan visar sig vara Britas enklaste.
Hennes självständighet sätts på hårda prov i en värld där det är männen som bestämmer. Natten efter Nobelfesten 1949 blir detta uppenbart och Britas kamp mot sin arbetsgivares våldtäktsförsök slutar med hans död.
Så tvingas Brita leva flera år i rädsla – och på flykt.

Brita Scherzenfeldt lever i en helt annan tid – och klass. Hon följer sin man med Karl XII:s armé genom Ryssland och hamnar slutligen i fångenskap hos kalmuckerna. Hon är också i männens våld – men tack vare sin intelligens och företagsamhet lyckas hon, precis som sin namne, bevara både livhanken och förståndet.

Min åsikt:
Gripande, lysande & fint skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Rödvin och ett misstänkt mord för tre damer av Minna Lindgren

Nummer: 9314
Titel: Rödvin och ett misstänkt mord för tre damer
Originalets titel: Kuolema Ehtoolehdossa
Författare: Minna Lindgren
Översättare: Ann-Christine Relander
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2013/2018
ISBN: 978-91-1-307656-0
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
När Siiri Kettunen vaknade den morgonen förstod hon att hon hade överlevt ännu en natt.

Om boken:
På äldreboendet Aftonlunden i Helsingfors bor Siiri och Irma, två nyfikna damer i nittioårsålden. De fördriver tiden så gott det går med kortspel och kaffe och några glas rött vin eller en whiskypinne till kvällen.

Aftonlunden drivs av Stiftelsen för äldres vård och kärlek, som erbjuder ett komfortabelt boende med många servicefunktioner för äldre personer. I hyresavgiften ingår bingoaftnar och humorkvällar och mot extra ersättning varma måltider och städservice. Nu har kocken på Aftonlunden, Tero, hastigt avlidit. Visserligen är döden alltid närvarande på äldreboendet, men en ung man i sina bästa år, 35 år gammal och helt frisk? Det är något som är lurt.

Siiri och Irma tar väninnan Anna-Liisa till hjälp för att få reda på sanningen bakom Teros död. De tampas med den barska avdelningssköterskan Virpi och den överdrivet kundinriktade direktören Sinikka under sina efterforskningar. Med hjälp av Teros barndomsvän Mika tänker de avslöja vad som egentligen pågår på Aftonlunden.

Rödvin och ett misstänkt mord för tre gamla damer är första delen i trilogin om Aftonlunden.

Min åsikt:
Rolig, gripande & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Historieläraren av Matt Haig

Nummer: 9310
Titel: Historieläraren
Originalets titel: How to Stop Time
Författare: Matt Haig
Översättare: Karin Andrae
Förlag: Polaris
Utgivningsår: 2017/2018
ISBN: 978-91-88647-86-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag tänker ofta på vad Hendrich sa till mig för mer än hundra år sedan i sin lägenhet i New York.

Om boken:
Tom Hazard bär på en livsfarlig hemlighet. Av allt att döma är han en högst ordinär 41-åring, men han har i själva verket levt i århundraden. Från den elisabetanska eran genom 1920-talets Jazzålder i Paris till dagens London. Han har sett världen förändras så många gånger, men det enda han längtar efter är ett vanligt liv.

Tom är ”kvasi-odödlig”. På 13-14 år åldras han endast ett. Han har med åren blivit en outsider, en betraktare av världen utifrån, förundrad och kritisk. Han följer franska revolutionen, fascineras av Facebook och hänger med Zelda Fitzgerald och Josephine Baker. Det enda han inte får göra, det enda förbjudna, är att bli kär.

Som historielärare på en grundskola i London har han hittat det perfekta jobbet: han kan lära barnen om häxjakten, världskrigen och andra stora historiska händelser. Han försöker på så sätt att tämja det förflutna, som alltid riskerar att springa ikapp honom, och komma över förlusten av sin sedan länge försvunna dotter.

Min åsikt:
Fantastisk, vacker & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Blackmoore av Julianne Donaldson

Nummer: 9308
Titel: Blackmoore
Originalets titel: Blackmoore
Författare: Julianne Donaldson
Översättare: Tove Jansson Borglund
Förlag: Louise Bäckelin
Utgivningsår: 2013/2017
ISBN: 978-91-8844-743-2
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Trädlärkan sjunger av hjärtesorg.

Om boken:
Kate Worthington känner sig själv och vet att hon aldrig kommer att gifta sig. Hon är rastlös och drömmer om att resa till Indien, mest för att komma ifrån sin trångsynta familj. Men det här är England på 1820-talet och det är inte lätt för en kvinna att resa ensam runt jorden. Kates mamma bestämmer att hon ska få resa om hon först får tre män att fria till henne. Kate åker till Blackmoore med ambitionen att snabbt förvrida huvudet på tre män och tacka nej till deras frierier. Men i Blackmoores vackra omgivningar blir inget som Kate har tänkt sig. Kanske är den man hon bestämt sig för att avvisa i själva verket den som skulle kunna göra henne fri?

Min åsikt:
Fängslande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

En debutants dagbok av Wera von Essen

Nummer: 9306
Titel: En debutants dagbok
Författare: Wera von Essen
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-7781-216-6
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Visade trettio sidor ur denna dagbok för Lyra.

Om boken:
Helgen sade mig följande: att jag måste bli helt besatt. Jag måste kapa allt. Jag måste ta mitt eget drama på allra största allvar. Ingenting får vara viktigare än mitt eget drama. Efter att jag hade svimmat i Traneberg ringde Stig och frågade vad blodfullmåne betyder. Han har förstått vad jag är för något. Vi var tysta en lång stund i telefonen. Östermalmarnas ansikten tycktes grimasera i dag, elegant och avmätt. Mitt självtvivel är för starkt. Det trycker på, hårt hårt, kräver att bli övervunnet. Det fungerar inte längre, jag måste börja skriva dagbok igen. Annars kommer jag att, som man säger, »tappa det«.

Min åsikt:
Lysande, gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Livet är bra av Alex Capus

Nummer: 9305
Titel: Livet är bra
Originalets titel: Das Leben ist gut
Författare: Alex Capus
Översättare: Anna Hörmander Plewka
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2016/2018
ISBN: 978-91-1-307894-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det är klart jag förstår henne.

Om boken:
Max bor med frun Tina och deras tre snart vuxna söner i en schweizisk stad. Ända sedan Max och Tina blev ett par har de gjort allt tillsammans, oskiljaktiga ett bra liv. Men nu har Tina blivit erbjuden en gästprofessur på Sorbonne och bestämt sig för att bo växelvis i Paris.

Max är författare, men fördriver dagarna i sin bar med en udda skara stamgäster. Ferdinand, som har en halv tatuering på armen (eftersom han hellre vill vara känd som mannen som kom till sans efter halva vägen än som mannen med sjöjungfrun). Toni, Max hyggliga gamla lärare som fått besök av lika den hyggliga cowboyen Tom från Everglades. Miguel, bästa vännen som i penganöd börjar bråka om den uppstoppade tjuren Cubanito som hänger ovanför bardisken.

Då och då ringer Tina, eller så ringer Max henne han skäller på henne för att hon bär ballerinaskor trots att det regnar i Paris och hon beordrar honom att ska skaffa en hund. Små vardagliga ömhetsbetygelser mellan två människor som känner varandra bättre än sig själva.

Min åsikt:
Stark, gripande & fin!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Edenbrooke av Julianne Donaldson

Nummer: 9303
Titel: Edenbrooke
Originalets titel: Edenbrooke
Författare: Julianne Donaldson
Översättare: Tove Jansson Borglund
Förlag: Louise Bäckelin
Utgivningsår: 2012/2017
ISBN: 978-91-8844-732-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det var eken som distraherade mig.

Om boken:
Marianne Daventry är olycklig. Hennes mor har omkommit i en olycka och hennes far har i djup sorg flytt till Frankrike och placerat ut sina tvillingdöttrar hos släktingar. Marianne är hos sin mormor i Bath och systern Cecily är hos en kusin i London. Marianne längtar efter sin syster och när Cecily erbjuder henne att följa med till en väninnas herrgård på landet, Edenbrooke, blir hon överlycklig. Föga anar hon att det kommer blir en dramatisk sommar som för alltid kommer att förändra hennes liv.

Min åsikt:
Gripande, vacker & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det som tillhör dig av Garth Greenwell

Nummer: 9299
Titel: Det som tillhör dig
Originalets titel: What Belongs to You
Författare: Garth Greenwell
Översättare: Daniel Gustafsson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2016/2018
ISBN: 978-91-1-307631-7
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Att mitt första möte med Mitko B slutade med ett svek, även om det var obetydligt, borde redan då ha varit en tydlig varningssignal, vilket i sin tur borde ha minskat mitt begär till honom, eller ha utplånat det helt.

Om boken:
En ung man, född och uppvuxen i Kentucky, jobbar som engelsklärare i Bulgarien. Där träffar han en ovanligt varm höstdag, på en toalett under Sofias Kulturhus, den karismatiske Mitko. Det som börjar som en pengatransaktion leder under de följande månaderna till en kärleksaffär som trots begär och närhet hela tiden riskerar att slå över i våld och destruktivitet.

Den ene bär på hemska barndomsminnen från familjegemenskapen i den amerikanska södern, minnen som åter aktualiseras när det kommer bud hemifrån om att hans far hastigt insjuknat. För den andre handlar det om att överleva och värna om sin självständighet, trots ett skriande behov av pengar och trygghet.

Min åsikt:
Lysande & gripande med vackert språk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Problemet med Henry och Zoe av Andy Jones

Nummer: 9297
Titel: Problemet med Henry och Zoe
Originalets titel: The Trouble with Henry and Zoe
Författare: Andy Jones
Översättare: Ann Björkhem
Förlag: Louise Bäckelin
Utgivningsår: 2016/2018
ISBN: 978-91-8844-764-7
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Frågan som håller honom vaken är: Vad är värst, att gifta sig med fel kvinna eller att krossa hennes hjärta i småbitar inför etthundratjugoåtta bröllopsgäster?

Om boken:
Henry och Zoe har mer gemensamt än vad de tror. Till exempel vill de båda till varje pris lägga det förflutna bakom sig.
Henry har precis övergett sin ungdomsförälskelse på bröllopsdagen och åker till London där han hoppas kunna bygga upp sitt liv på nytt. Zoe har sina egna skäl att se över sitt liv, och hon tänker göra det genom att lämna London och resa över hela världen medan hon funderar på vad hon egentligen vill ha ut av livet. Hon vet inte vart hon är på väg, men hon är övertygad om att hon ska dit ensam.
Om Henry och Zoe hade träffats för ett år sedan hade kanske allt sett annorlunda ut. Men det är inte så livet funkar och därför är den här boken inte heller en vanlig kärleksroman.

Min åsikt:
Underbar, rolig & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Livsform t ex snigel av Catharina Ståhlgren

Nummer: 9296
Titel: Livsform t ex snigel – en läkningssaga
Författare: Catharina Ståhlgren
Förlag: Siljans måsar
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-88097-67-5
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Catharina Ståhlgren!

Bokens första mening:
Landskapet var främmande.

Om boken:
Detta är en berättelse om Mark och Elisabeth. Hon, en utbränd omplacerad lärare, får ett sammanbrott ett halvår efter sin lillasysters bortgång. När hon kommer hem från sjukhuset känner hon sig inte redo för livet, utan naken och hudlös. ”Allt levande behöver ha ett dis eller annat fuktigt hölje omkring sig. Jorden måste ha atmosfären. Tomatkärnan sin glatta dräkt.” Hon tar promenader i Slottsskogen där hon möter Mark som har tappat sin livsdröm. Han får syn på Elisabeth när hon kommer till caféet där han arbetar och han börjar fundera på att locka henne till sig. Han bär också på ett förflutet.
Berättelsen handlar om hur hård och begränsande livsformen man tilldelats är, att befinna sig i en kropp som kan lida och om att söka något när marken sviktar. Den handlar mycket om gränserna mellan magiskt tänkande, bön och besvärjelse och om att vilja vara behövd. Det är också en berättelse om förlåtelse.

Min åsikt:
Stark, gripande & fint skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sida 1 av 390

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén