Kategori: Romaner & noveller (Sida 1 av 385)

Utan logik i Kassel av Enrique Vila-Matas

Nummer: 9159
Titel: Utan logik i Kassel
Originalets titel: Kassel no invita a la lógica
Författare: Enrique Vila-Matas
Översättare: Yvonne Blank
Förlag: Tranan
Utgivningsår: 2014/2017
ISBN: 978-91-88253-03-3
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Ju mer avantgardistisk man är som författare, desto viktigare är det att man försöker undvika den etiketten.

Om boken:
Författaren Enrique lyfter telefonluren och får ett kryptiskt meddelande från kuratorn för documenta, den världsberömda konstutställningen i tyska Kassel med nästan en miljon besökare. Kuratorn vill göra Enrique till ett konstverk. Här är en inbjudan till en kinesisk restaurang, vi vill ha konst, visa oss vad du har att komma med, säger hon. Varje morgon ska han sitta på restaurangen och skriva inför publik, som en installation inom ramen för utställningen. Han antar utmaningen, något tveksam. Men den lite buttre och pessimistiske mannen blir själv förvånad över sin positiva reaktion på all den märkliga samtidskonst som omger honom under tiden i Kassel. Han förstår ingenting, varken av konsten eller av språken som talas runt omkring honom. Men som han skriver: ”När man utsätts för språk man inte förstår inser man plötsligt att man kan uttyda allting.”

Min åsikt:
Charmig, underhållande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Torkans år av Roland Buti

Nummer: 9155
Titel: Torkans år
Originalets titel: Le milieu de l’horixon
Författare: Roland Buti
Översättare: Cecilia Franklin
Förlag: Sekwa
Utgivningsår: 2013/2018
ISBN: 978-91-88697-04-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det var i juni 1976.

Om boken:
Strax utanför en liten by i den franskspråkiga delen av Schweiz kämpar lantbrukarfamiljen Sutter för sin överlevnad. Året är 1976 och inte en droppe regn har fallit på hela sommaren. Människor, djur och grödor försmäktar i värmen. Fadern som har investerat allt sitt hopp och hela sin förmögenhet i 10 000 kycklingar och en modernare ladugård försöker stoiskt att rädda det som räddas kan. Samtidigt flyttar mammans vackra och exotiska väninna Cécile in på gården, och i trettonårige Gus ögon innebär det början på slutet. Slutet på allt som varit stabilt och tryggt i hans tillvaro, slutet för familjen och slutet på hans sorglösa barndom. När det efterlängtande regnet äntligen kommer är det redan för sent.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Harungen av Ina Rosvall

Nummer: 9154
Titel: Harungen
Författare: Ina Rosvall
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-0-017179-7
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Mina handflator lyser vita under det kalla svarta skinnet.

Om boken:
Längst fram vid miman står en klunga människor och jag ställer mig precis bakom, intill dem. Då ser jag det. I vätskan har det bildats ett moln av något som liknar fiskfjäll, som ett gnistrande konfetti i maskinen. Bara en del av vätskan har fjäll, resten verkar stilla, närapå helt utan strömmar. De glittrar i matt silver och blått, den sortens färg som nästan kan ge en blodsmak i munnen eftersom den känns så full av järn och kropp.

På slätten ligger laboratoriet där hon arbetar. Där bedrivs experiment på djur för att undersöka medvetandets mekanismer, och hjärnaktiviteten tankas upp i en mima. Hemma finns familjetryggheten, men med tiden dras hon alltmer till miman. När hon hittar en övergiven harunge på vägen till jobbet tas allt till en ny nivå.

Min åsikt:
En fascinerande, suggestiv & stark debut!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Allt jag begär av Henning Brüllhoff

Nummer: 9152
Titel: Allt jag begär
Författare: Henning Brüllhoff
Förlag: Dockhaveri
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-87183-20-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
De sade på nyheterna att Phil Spector blivit åtalad för mord.

Om boken:
”Prince visste det. Och jag visste det. Det fanns en skönhet som fick en att känna sig fri och ömtålig som ett vilt djur. En gång hade den varit vår och vi hade glänst som den sjunkande solen i havets krusningar.

Prince visste det. Vi båda visste det. Det fanns något i kvinnligheten som inte kunde vara kvinnornas eget. Vi kände igen det. Vi saknade det. Vi ville ha det tillbaka.”

När skådespelerskan Lana Clarkson i februari 2003 hittas död i Phil Spectors hus i Los Angeles går det en ristning genom tillvaron för berättarjaget i Allt jag begär. Dödsskottet i Kalifornien väcker minnen från de första önskedrömmarna, de tidigaste fantasierna om vad han hoppades att livet skulle vara. De som tog form i pojkrummet i Huddinge i början av åttiotalet och som var så åtråvärda och starka att de knådade hans kropp och formade den på nytt. Men när han återuppväcker minnesbilderna och tittar på dem med den vuxnes blick ter sig drömmarna inte lika oskyldiga längre, inte lika harmlösa. Som om de i själva verket utgör en liten del av den rättegång som precis ska ta sin början.

Min åsikt:
Stark & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Öster om sol, väster om måne – en roman om John Bauer av Jakob Ringbom

Nummer: 9151
Titel: Öster om sol, väster om måne – en roman om John Bauer
Författare: Jakob Ringbom
Förlag: Sjösala
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-87193-29-3
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Den stormpiskade Vättern slog över vågbrytaren och regnade ner över kanalångaren Per Brahe som mödosamt sökte sig längre in i hamnen i Gränna.

Om boken:
Hösten 1918 slits den framgångsrike konstnären John Bauer nästan itu. Om några veckor ska flyttlasset gå från Småland till Stockholm. Hans äktenskap håller på att gå förlorat, och det tidigare så självsäkra konstnärskapet är nu förvirrat och utan riktning. John har lämnat skogens sagovärld bakom sig, men ändå är det ut i skogen hans pinade själ tvingar honom. Allt djupare in i den tränger han, på jakt efter något som ska bota den svarta, tjutande orkanen som rasar inuti. Och längst in, i det mörkaste av allt, finner John något som lovar honom svar.

Öster om sol, väster om måne är historien om John Bauers liv, men också om Esther Ellquists. Det är en berättelse om kärlek, galenskap och ondska. Om att vara fjättrad i sin egen tid, för alltid fångad i en längtan som när som helst kan förinta allt.

Min åsikt:
Fängslande, gripande & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Vi hör av oss av Jacob Sundberg

Nummer: 9150
Titel: Vi hör av oss
Författare: Jacob Sundberg
Förlag: Atlas
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-7389-591-0
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Atlas!

Bokens första mening:
Alfred Hansson väntade på nästa kandidat, han skulle kliva in genom dörren till kontoret vilken minut som helst.

Om boken:
Får man ljuga på en anställningsintervju? Vad säger personlighetstesterna om oss, egentligen? Är det sant att alla säljare är själlösa? Måste man jobba i Stockholm för att vara någon på klassåterträffen?

I nio lättigenkännliga noveller bekantar vi oss med människor som alla befinner sig på en anställningsintervju. Med lika delar humor och svärta skildras deras strävanden med en välbehövlig distans till karriärjaktens närmast religiösa status.

Min åsikt:
En underbart skruvad & underhållande debut!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Inlandet av Elin Willows

Nummer: 9147
Titel: Inlandet
Författare: Elin Willows
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-27-15321-9
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
På ett ställe där människor studerar en.

Om boken:
Kan man börja om var som helst, skapa sig ett nytt liv någon annanstans?

En ung kvinna från Stockholm fyttar till sin pojkväns hemort, ett litet samhälle i Norrlands inland, Platsen kallad. Men relationen tar slut redan innan de hunnit fram. Hon tar ett jobb på en mataffär och blir kvar på orten av skäl hon själv inte riktigt begriper. Sakta men säkert arbetar hon sig in i platsen, och låter den arbeta sig in i henne. Det nya samhället har andra, okända koder. Här lämnar man dörren olåst, super på Hotellet på lördagarna, kör bil på isen. Hur blir man en del av något nytt?

Min åsikt:
En stark, lysande & vackert skriven debut!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Vinden som sprider elden av Selva Almada

Nummer: 9146
Titel: Vinden som sprider elden
Originalets titel: El viento que arrasa
Författare: Selva Almada
Översättare: Hanna Axén
Förlag: Tranan
Utgivningsår: 2012/2016
ISBN: 978-91-87179-83-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Bilmekanikern hostade och spottade ut lite slem.

Om boken:
Ett motorhaveri lämnar den kringresande pastor Pearson och hans tonårsdotter Leni stående i den gassande solen på en öde landsväg i norra Argentina. De blir upplockade och avsläppta hos traktens bilmekaniker, Gringon kallad, och hans oskuldsfulle son Tapioca. I Tapioca ser pastorn för första gången en ren, oförstörd själ. Leni ser en jämlike, moderlös och isolerad som hon. Som i ett intimt skådespel spelas de fyra personernas liv och sorger ut mot varandra, tills vädret vänder och en urladdning blir oundviklig.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Yann Andréa Steiner av Marguerite Duras

Nummer: 9145
Titel: Yann Andréa Steiner
Originalets titel: Yann Andréa Steiner
Författare: Marguerite Duras
Översättare: Kennet Klemets
Förlag: Ellerströms
Utgivningsår: 1992/2017
ISBN: 978-91-7247-472-7
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Först och främst, i början av historien som berättas här, var det visningen av India Song på en kvalitetsbiograf i staden där ni bodde.

Om boken:
»Det var alltså klockan elva på morgonen, i början av juli månad.

Det var sommaren 1980. Sommaren med blåst och regn. Sommaren i Gdansk. Den med barnet som grät. Den med den unga kolloledaren. Den med vår historia. Den med historien som berättas här, som äger rum den första sommaren 1980, historien mellan den mycket unge Yann Andréa Stei ner och denna kvinna som skrev böcker och som var gammal och ensam liksom han i denna sommar som själv var lika stor som ett Europa.

Jag hade sagt hur ni skulle hitta till min lägenhet, våningen, korridoren, dörren.«

Min åsikt:
Lysande med starkt språk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Till vännen som inte ville rädda mitt liv av Hervé Guibert

Nummer: 9141
Titel: Till vännen som inte ville rädda mitt liv
Originalets titel: A l’ami qui ne m’as pas sauvé la vie
Författare: Hervé Guibert
Översättare: Anders Bodegård
Förlag: Atlas
Utgivningsår: 1990/2016
ISBN: 978-91-7389-489-0
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag har haft aids i tre månader.

Om boken:
I januari 1988 får författaren Hervé Guibert beskedet att han är hiv-positiv. Från den stunden blir skrivandet det enda som håller honom samman, en besvärjelse mot vanmakten. I hundra paniska stycken dokumenteras sjukdomens framfart: läkarbesöken, de sjunkande blodvärdena, dödsskräcken som blandas upp med både en dödslängtan och en förhöjd livskänsla.

Det är en grym berättelse, behärskad och exakt, drypande av svart humor. Här finns de omtalade skildringarna av parisiska celebriteter främst filosofen Michel Foucault, som inte ville att någon skulle veta att han var döende i aids och som själv förnekade sjukdomen in i det sista men allra mest lämnar Guibert ut sig själv.

Min åsikt:
Stark, gripande & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sida 1 av 385

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén