Drömlistan av Julien Sandrel

Nummer: 10543
Titel: Drömlistan
Originalets titel: La chambre des merveilles
Författare: Julien Sandrel
Översättare: Sofia Nordin Fischer
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-37-15302-5
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
”Louis, upp och hoppa!”

Om boken:
När den tolvårige Louis skadas i en trafikolycka och hamnar i koma, är hans mamma redo att göra vad som helst för att han ska vakna igen. Under madrassen i hans säng hittar hon en anteckningsbok där han har skrivit upp allt han drömmer om att någon gång få uppleva. Hon bestämmer sig för att förverkliga drömmarna i hans ställe, en efter en, och berätta allt för honom. Om han får höra om hennes äventyr, om hur vackert livet kan vara, kanske han återfår krafterna. Men det är inte alltid lätt att leva en tonårings drömliv när man är nästan fyrtio år …

Min åsikt:
Rolig, härlig & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Gubbröran av Mia Ahl

Nummer: 10536
Titel: Gubbröran
Författare: Mia Ahl
Förlag: Word Audio Publishing
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-78294558
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Word Audio Publishing.

Bokens första mening:
Jenny lade ner matsedeln och lät blicken glida över restaurangen.

Om boken:
Livet har sin – inte alltid gilla – gång; Jennys man, Magnus, blir alltmer en sexistisk soffpotatis som visar allt mindre intresse för sin fru. Dessutom tycks han dölja något för Jenny, kanske är det en otrohetsaffär?

I kontrast leker livet för Jessika, och hennes juvelerar-chef Claes har till och med friat. Vägen ligger öppen för ett härligt midsommar-bröllop. Men det är ändå något som skaver. Kan det vara det att Jessikas minst sagt krävande mamma till råga på allt vill vara den som bestämmer om bröllopet – in i minsta detalj?

Sofia har i sin tur inga problem på karl-fronten. Men förutom sin egen man känner hon dessutom begär efter salta kex. Därtill är hennes tonårsdotter en källa till ständiga bekymmer. Vilket når sin kulmen när dottern passar på att bjuda in lite kompisar när föräldrarna är bortresta över helgen. Undrar vad pappa Henrik har i sitt fina barskåp …?

Detta, och mycket mer därtill, avhandlar de tre väninnorna på sin månatliga lunch på restaurang Dorsia. Och när Sofia passar på att föreslå för Jenny att de ska arrangera en möhippa för Jessika, reagerar Jenny med skräckblandad förtjusning. Hon har inte glömt Sofias upptåg med att bjuda Jessika på en strippande jultomte …

Gubbröran är tredje boken om Jennys, Sofia & Jessika.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Skumtomaten (del 1) & Chokladägget (del 2).

Min åsikt:
Underhållande, fängslande & lysande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Mormor på rymmen av Kaj Branzell

Nummer: 10534
Titel: Mormor på rymmen
Författare: Kaj Branzell
Förlag: Stellar
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-88981-00-4
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Anna-Lisa sträckte upp sina bara armar.

Om boken:
Snart sjuttiosjuåriga Anna-Lisa hade inte en tanke på att varken flytta till Spanien eller bli kär. Hon ville ju bara följa med till barnbarnet i Thailand!

När dottern vägrar låta Anna-Lisa följa med till Thailand för att fira jul, inser hon att det är dags att kasta av sig sin dotters strama tyglar en gång för alla. I vredesmod bokar hon en resa till spanska Torrevieja. Utan att meddela familjen, och utan att köpa någon returbiljett.

Livet i solen blir dock inte riktigt så idylliskt som Anna-Lisa hoppats. Det visar sig snart att paradiset gömmer på oväntade faror och vistelsen i Spanien förvandlas till ett hisnande äventyr. Men med hjälp av nya vänner, hemlösa hunden Romeo och en ny tro på sig själv, tar Anna-Lisa sig an de mest dramatiska situationer.

Min åsikt:
Härlig, rolig & fartfylld!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Den oönskade av Alex Dahl

Nummer: 10533
Titel: Den oönskade
Originalets titel: The Boy at the Door
Författare: Alex Dahl
Översättare: Hanna Svensson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-1-308242-4
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det är tisdag och jag vaknar arg.

Om boken:
Cecilia lever ett lugnt liv i den lilla norska byn Sandefjord. Hon är gift med sin barndomskärlek Johan och de bor i ett vackert hus med två små döttrar. När en liten pojke, Tobias, hamnar i Cecilias familj som tillfälligt fosterbarn, störs hennes välordnade liv. Hon har inte tid med ytterligare ett barn, men Johan insisterar på att de ska göra ”det rätta”. Pojken vet inte vilka som är hans föräldrar, det enda han vet är att han har tagits om hand av ett par missbrukare de senaste åren.

Några dagar efter hans ankomst upptäcks kvinnan i missbrukarparet, svenska Anni, död i hamnen. Vem är pojken och hur har han hamnat i lilla Sandefjord? Det visar sig snart att Cecilia vet mer än hon först gett sken av. Och pojken verkar veta något om Cecilia. Samtidigt som Cecilia med näbbar och klor försöker upprätthålla sin fasad avslöjas hemlighet efter hemlighet och allting börjar sakta rämna.

Min åsikt:
Lysande, spännande & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Välsignelser av Caroline Albertine Minor

Nummer: 10532
Titel: Välsignelser
Originalets titel: Velsignelser
Författare: Caroline Albertine Minor
Översättare: Johanne Lykke Holm
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2017/2019
ISBN: 978-91-46-23538-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
På en lång stund förstod jag inte vad hon sa.

Om boken:
En ung förälskad mamma mister sin man när han drabbas av minnesförlust. En dotter begår självmord, en annan ignoreras av sin döende far. Sorg, skam och vänskap vävs ihop i sju skimrande noveller som skildrar tillvarons svåraste stunder där avskedet blir mötet med något nytt.

Min åsikt:
Gripande, starka & välskrivna!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ditt hjärta är mitt av Shivaun Plozza

Nummer: 10531
Titel: Ditt hjärta är mitt
Originalets titel: Tin heart
Författare: Shivaun Plozza
Översättare: Anna Thuresson
Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-7813-049-8
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Tänk dig all uppståndelse när jag skrevs ut från sjukhuset.

Om boken:
Marlowe har fått ett nytt hjärta. En ny chans. Men det är som att hennes nya liv inte riktigt vill börja. Kanske kommer allt att kännas lättare, om hon bara får tacka sin donators familj? Enligt sjukhuset vill familjen inte ha någon kontakt med henne, men en kommentar i en facebook-grupp säger något annat …

Mitt i allt detta är det dags att börja skolan igen. Och med en lillebror som klär sig som om hela livet var en maskerad, en militant vegan till mamma och ett accelererande krig med slaktarsonen i huset bredvid, är Marlowes liv kaos. Och värre blir det, när hon bestämmer sig för att ta reda på mer om den som gett henne sitt hjärta.

Min åsikt:
Underhållande, gripande & fantastisk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det bästa som har hänt mig av Johanna Schreiber

Nummer: 10530
Titel: Det bästa som har hänt mig
Författare: Johanna Schreiber
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-37-15389-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Ermina kissar snabbt i muggen, tar sedan de tre teststickorna och doppar dem samtidigt.

Om boken:
Att få barn – det är ändå meningen med livet. Eller? För Ermina, Freddie och Sigrid har vägen till graviditetstestets plus sett helt olika ut. Men nu sitter de där. Med skrikande bebisar, läckande bröst och en partner som inte förstår. Alla tre frågar de sig samma sak: Är det så här det ska kännas?

När mammagruppen inte levererar annat än lögner om ljuv sömn och tacksamhet, springer Ermina av en slump på Freddie och Sigrid och de bildar en egen grupp. Trots sina olikheter svetsas de samman i en vänskap som hjälper dem att hantera förlossningsdepression, kamp mot gravidkilon och en jämställdhetsfixerad men frånvarande sambo. Tillsammans inser de att inget någonsin är som man tror och att även mammor måste få byta latten mot champagne ibland.

Min åsikt:
Lysande, gripande & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Hjortron och hjärtan av Eva Swedenmark & Annica Wennström

Nummer: 10524
Titel: Hjortron och hjärtan
Författare: Eva Swedenmark & Annica Wennström
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7861-438-7
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Lind & co.

Bokens första mening:
Mario satte nyckeln i låset med en högtidlig känsla.

Om boken:
Livet för familjen kring restaurang La Stella i Östersund står aldrig stilla. Hjortronen blommar på fjällmyrarna, de gyllengula bären börjar snart mogna, men med hösten kommer förändringar.
Varför längtar Mario bort till nya utmaningar när allt går så bra? Hur kommer det sig att Liselotte, som lever med en ny man efter den uppslitande skilsmässan, ändå dras till nya äventyr? Hennes föräldrar Anita och Börje är nyförälskade men ska de verkligen bli förnöjsamma pensionärer och bara rulla på i gamla spår? Och borde inte Linda vårda relationen med Anders istället för att tråna efter en vacker fjällguide?
Marios och Liselottes dotter Sandra ser klarögt på de vuxna omkring sig, hur deras relationer bryts och byts. De verkar oförmögna att ta ansvar. Bland hjortronmyrar och fjäll växer en tanke på långsiktighet fram hos henne.
När de alla samlas i Åre måste de möta sanningarna om sig själva. Vilka de är, vilka de trodde att de var, och se varandra med nya ögon utan att vara rädda för konsekvenserna.

Hjortron och hjärtan är femte delen i serien om familjen kring La Stella.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Smultron och svek (del 1), Vinbär och vemod (del 2), Hallon och hat (del 3) & Lingon och lust (del 4).

Min åsikt:
Härlig, gripande & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Soft Dream av Kristina Emanuelsson

Nummer: 10520
Titel: Soft Dream: en roman om utmattning
Författare: Kristina Emanuelsson
Förlag: Visto
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7885-045-7
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Kristina Emanuelsson.

Bokens första mening:
”Borde vi inte röntga min hjärna?” frågade Julia och försökte läsa av Claes Bengtssons minspel medan han skrollade genom hennes journal.

Om boken:
Julia Wallén är dödstrött. Samtidigt står hon inför ett efterlängtat karriärskliv på universitet. Hennes arbete suger musten ur henne och varvas allt oftare med alkoholstinna pubbesök. Relationen till sambon Frank känns alltmer meningslös tills han en dag överraskar henne med en ny soffa. Soft Dream, denna italienskdesignade gräddvita skapelse, blir Julias nya vän faktum är att hon varken vill eller kan ta sig upp ur den igen

Min åsikt:
Fantastisk, underhållande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Lingon och lust av Eva Swedenmark & Annica Wennström

Nummer: 10518
Titel: Lingon och lust
Författare: Eva Swedenmark & Annica Wennström
Inläsare: Callin Öhrvall Delmar
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7461-660-6
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Höstluften fick Anita att längta till sitt gamla hus.

Om boken:
Det är höst, i skogen lyser lingonen röda. Familjen kring La Stella har efter en turbulent tid kommit varandra nära igen. Mycket ser ut att gå deras väg. Ändå vill inte lugnet och ron infinna sig.
Liselotte har förverkligat många av sina drömmar, ändå känner hon en obestämd lust och längtan som driver henne att ta nya beslut. Marios restaurang har fått ett uppsving, men svårigheterna han upplevt har förändrat honom på djupet. Ska han få svar på sina frågor då han söker sig ut i den jämtländska fjällvärlden? Barnen Sandra och Elias står inför nya utmaningar när deras föräldrars längtan driver dem alla vidare. Anita upplever en sällsam kraft i gamla känslor. Hemlighetsfullt smyger hon iväg med hinkar och bärplockare, men det är inte skogens rikedomar som lockar, utan något helt annat.
Men alla är inte lika förtjusta när förändringar återigen står för dörren. Lingonens röda färg lovar en annan sötma än de ger. För vissa i familjen kring La Stella känns tillvaron som om den är färgad av denna bittra eftersmak.

Lingon och lust är fjärde delen i serien om familjen kring La Stella.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Smultron och svek (del 1), Vinbär och vemod (del 2) & Hallon och hat (del 3).

Min åsikt:
Underbar, rolig & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.