Förstfödd av Joni Nykänen & Johannes Selåker

Nummer: 11266
Titel: Förstfödd
Författare: Nykänen & Selåker
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-78353-30-9
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Bokfabriken.

Bokens första mening:
Utanför gruvan syntes blodspår i snön.

Om boken:
I norra Finland år 1945 självantänder en soldats kropp i slutskedet av ett farligt uppdrag. Elden förintar en finsk by och föder ett djupt hat i en brännskadad mans hjärta.

Sju decennier efter tragedin äger flera brutala mord rum i Bruksfallet, en mellansvensk ort präglad av avfolkning och förfall. En utbredd rädsla blottar djupa sprickor i invånarnas relationer. Ett äldre par har förlorat kontakten med sin dotter Aino, som valt att leva utanför samhället.

En ung frilansjournalist med smak för piller och en ålderstigen polis med liberal syn på lagen är alltid steget efter i jakten på den som dödar. Till slut väljer en grupp mäktiga män att ta lagen i egna händer, när en dömd mördare återvänder till byn. När Aino försvinner tvingas föräldrarna konfrontera det som gömmer sig i mörkret och släktens mörka historia som ingen slipper undan.

Min åsikt:
Spännande, gripande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Requiem på Dimön av Mariette Lindstein

Nummer: 11264
Titel: Requiem på Dimön
Författare: Mariette Lindstein
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-509-4710-6
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från HarperCollins Nordic.

Bokens första mening:
I begynnelsen fanns det en närvaro vars beslut var att existera.

Om boken:
Herrgården på Dimön, en gång hem åt en blomstrande sekt, står nu ödslig och övergiven. Två år har gått sedan den karismatiske sektledaren Franz Oswald offrade sin egen son för att rädda en ung kvinna, Julia Frisk, och själv drabbades av en stroke. Återhämtningen har varit lång och mödosam men nu är han tillbaka och mer målmedveten än någonsin. Om det inte vore för de ovälkomna känslostormar han drabbas av …

Julia jobbar som redaktionsassistent på en modetidning och vill avancera. Så dyker hennes stora chans upp: Tidningen vill ha en intervju med Franz Oswald – och han vägrar låta sig intervjuas av någon annan än Julia. Trots att alla i hennes närhet avråder henne från att träffa Franz gör hon intervjun. När han berättar att han tänker återvända till Dimön och iscensätta ett experiment han kallar ”Requiem” – dödsmässan – tar hennes nyfikenhet över. Och som vanligt när Franz Oswald är inblandad spinner snart allt utom kontroll.

Detta är fjärde (fristående) boken om ViaTerra och Dimön.

Min åsikt om tidigare böcker:
Sekten på Dimön (1), Sekten som återuppstod (2) & Sektens barn(3).

Min åsikt:
Spännande, suggestiv & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

När sista strofen klingat ut av Marianne Cedervall

Nummer: 11261
Titel: När sista strofen klingat ut
Författare: Marianne Cedervall
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-7861-605-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Tangisa missionsstation vilar tyst i den afrikanska natten.

Om boken:
Det lackar mot jul i Mullvalds socken. Anki och barnbarnet Maja är i full gång med förberedelserna inför familjeinvasionen från fastlandet. Ankis parhäst Tryggve har däremot riktat in sig på en lugn och skön julhelg tillsammans med rottweilern Putte.

Helt oannonserat dyker så Tomas och Nils upp, ett par som Anki och Tryggve lärt känna på en resa till Italien. Paret ska semestra på Gotland över jul och Tomas har bestämt sig för att lösa mysteriet med vad som hände hans gammelmoster Dagny när hon på fyrtiotalet kom tillbaka till Gotland från ett liv som missionär i Afrika.

Allt går dock inte bara sin gilla gång med bullbak, köttbulletrillning och gamla brev från Afrika. Maja har tonårsproblem som Anki har svårt att hantera och ju närmare Tomas kommer sanningen om sin gammelmosters försvinnande, desto mer spänd blir situationen i en för honom okänd familj i socknen. Kommer sanningen fram står den familjen inför total kollaps. För att göra ont värre drar en rejäl snöstorm in över Gotland och lamslår hela ön.

När Anki i vanlig ordning handlar först och tänker sedan blir situationen riktigt farlig, och från fastlandet finns ingen hjälp att få – alla kommunikationer är avskurna.

Detta är femte boken om Anki Karlsson.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Av skuggor märkt (1), Låt det som varit vila (2), Dit solen aldrig når (3) & Som daggen stilla kysst (4).

Min åsikt:
Underhållande, spännande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Mellan djävulen och havet av Maria Adolfsson

Nummer: 11259
Titel: Mellan djävulen och havet
Författare: Maria Adolfsson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-46-23513-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Allt brusar.

Om boken:
Världsartisten Luna befinner sig i hemlighet i Doggerland för att spela in sin första skiva efter tio års tystnad. Irriterande vacker och outhärdligt god trollbinder hon alla i sin närhet på festen som avslutar inspelningarna. Alla utom en sur kriminalinspektör som plötsligt känner sig gammal och trött.
Nästa morgon är Luna försvunnen.
Samtidigt faller ännu en kvinna offer för den våldsman som härjat huvudstaden.
Under några ovanligt varma vårveckor ställs kriminalinspektör Karen Eiken Hornby inför val som innebär skillnaden mellan liv och död både för hennes egen och för andras del. Val som tycks omöjliga.

Detta är tredje boken i serien Doggerland.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Felsteg (1) & Stormvarning (2).

Min åsikt:
Spännande, stark & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Nämn inte de döda av Christina Wahldén

Nummer: 11258
Titel: Nämn inte de döda
Författare: Christina Wahldén
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2020
ISBN: 978-91-37-15532-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Darwin är huvudstaden i Norra territoriet, Australien.

Om boken:
Greta lämnar Sverige för att bearbeta ett trauma och kommer till Darwin i norra Australien. Men det lugn hon söker uteblir när hon hittar en död kvinna på stranden. Kroppen är svårt sargad och går knappt att identifiera, men snart står det klart att kvinnan tillhörde ursprungsbefolkningen.
Utredningen leds av den bufflige polisen Bluey och hans kollega Jess. Tillsammans följer de ledtrådar och spår i ett samhälle där man förhåller sig fritt till lagen och där människor behandlas långt ifrån lika.
Regnperioden dröjer, luftfuktigheten är outhärdlig och brottsligheten i Darwin ökar. Det är bråttom att finna svaren. Vad hände egentligen kvinnan på stranden? Rör det sig om en krokodilattack, som alla först tror, eller finns det mörka motiv bakom hennes död?

Detta är första delen i serien om Darwin.

Min åsikt:
Spännande, underhållande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Ett hem att dö för av Lina Arvidsson

Nummer: 11240
Titel: Ett hem att dö för
Författare: Lina Arvidsson
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7861-476-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag hör sirenerna på håll, långt innan de blinkande ljusen river det blå kvällsmörkret i strimlor.

Om boken:
22-åriga Hanna bor i ett kollektiv i en förort till Stockholm. Hon arbetar som timvikarie på hemtjänsten och drömmer om en egen bostad. När hon får frågan om hon vill dryga ut kassan genom att vattna blommorna hos ett bortrest par, som bor i ett vackert villaområde, tar hon chansen.

Men Hanna upptäcker snart att det finns någon mer än hon själv i huset. ”Någon” visar sig vara Simone, som säger att hon är vän till husägarna och att hon gömmer sig från sin våldsamme ex-pojkvän. Men vem är Simone egentligen? Och vad är hon ute efter?

Min åsikt:
Spännande, suggestiv & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Ingen utväg av Cara Hunter

Nummer: 11235
Titel: Ingen utväg
Originalets titel: No Way Out
Författare: Cara Hunter
Översättare: Jan Risheden
Förlag: Louise Bäckelin
Utgivningsår: 2019/2020
ISBN: 978-91-7799-142-7
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från LB förlag.

Bokens första mening:
Fy fan för julen.

Om boken:
Det är jul och två barn har precis burits ut från resterna av ett brinnande hus i norra Oxford. Minstingen, Zachary, är död, och hans storebror Matty kämpar för sitt liv. Barnen verkar ha lämnats ensamma – deras mamma syns inte till och deras pappa, som är på konferens i London, svarar inte i telefon.

När nya bevis uppdagas besannas kommissarie Fawleys värsta farhågor. Allt tyder på att det var mordbrand, men vem skulle ha motiv att mörda två små barn? Medan pojkarnas föräldrar lyser med sin frånvaro jobbar Fawley och hans utredningsgrupp närmast maniskt med utredningen av denna tragedi.

Men vad är det egentligen som hänt? Varför lämnades barnen utan tillsyn? Var är deras mamma, och varför går deras pappa inte att nå?

Detta är tredje boken i serien om Adam Fawley.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Hemmets trygga vrå (1) & I mörkret (2).

Min åsikt:
Spännande, fängslande & mörk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Inte ett ord av Harlan Coben

Nummer: 11228
Titel: Inte ett ord
Originalets titel: Run away
Författare: Harlan Coben
Översättare: Svante Skoglund
Förlag: Bookmark
Utgivningsår: 2018/2020
ISBN: 978-91-89007-43-7
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Bookmark förlag.

Bokens första mening:
Simon satt på en bänk i Central Park – närmare bestämt i den del som heter Strawberry Fields – och kände att hans hjärta gick i bitar.

Om boken:
För Simon Greene blir mardrömmen sann när hans drogberoende dotter Paige försvinner spårlöst. En dag ser han henne sjunga i Central Park, men hon är en skugga av sitt forna jag. När han närmar sig flyr hon i panik.

Simon gör det enda en förälder kan göra, han följer efter sin dotter ner i en mörk och farlig värld som han aldrig kunde ana fanns. I takt med att han avtäcker Paiges hemligheter inser han att liv står på spel. Och för att skydda de sina från världens ondska måste han våga konfrontera den.

Min åsikt:
Spännande, stark & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Osannolik vänskap – till en man som bara ville vara människa av Daniel Stuart

Nummer: 11226
Titel: Osannolik vänskap – till en man som bara ville vara människa
Författare: Daniel Stuart
Förlag: Visto
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7885-099-0
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Visto förlag.

Bokens första mening:
Platsen där man dör är lika obetydlig och opersonlig som den plats där man blev förälskad för första gången.

Om boken:
Karl Astor Johansson är författare, tillika programledare för en kritikerrosad pratshow på tv, där landets kändisar och framgångsrika människor nött soffan. En gång var han en av landets mest uppburna kulturpersonligheter med höga tittarsiffror på bästa sändningstid, men nu är hans stjärnstatus dalande.
Just när livet ser som tristast ut träffar han en kvinna på en pizzeria, en vacker ensamstående mor som han inleder ett passionerat kärleksförhållande med. Hennes kriminellt belastade exman, barnets far, gör sig allt oftare påmind. Astors frustration växer och en våldsam urladdning är ofrånkomlig …

Min åsikt:
Mörk, underhållande & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Skuggjägaren av Camilla Grebe

Nummer: 11220
Titel: Skuggjägaren
Författare: Camilla Grebe
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-46-23555-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Kan ord lindra och läka?

Om boken:
En februarinatt 1944 hittas en död kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma.
Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet – Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag.

Detta är fjärde delen i Flickorna och mörkret.

Min åsikt om tidigare böcker i serien:
Älskaren från huvudkontoret (1), Husdjuret (2) & Dvalan (3).

Min åsikt:
Spännande, underhållande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.