Kategori: Sanna berättelser (Sida 1 av 89)

Livet är en sjukamp av Carolina Klüft

Nummer: 8719
Titel: Livet är en sjukamp
Författare: Carolina Klüft
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-1-307492-4
Betyg: 2 av 5

Bokens första mening:
Tiden är här.

Om boken:
För Carolina Klüft blev lärdomarna från idrottsåren viktiga redskap att möta livets nya utmaningar. Då var hon den spralliga sjukamparen som inte kunde förlora. Idag är hon programledare i tv, miljöengagerad och mor till en dotter.

Här får vi blicka in i hennes känslor, tankar och strategier för att hantera det som kallas livet. Hon berättar hur hon format sin egen väg och använt leken som livlina. Det handlar om att ge 100 % och om de verkliga segrarna.

Min åsikt:
Bra & intressant, men slätstruken!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

En dag full av glädje av Isaac Bashevis Singer

Nummer: 8710
Titel: En dag full av glädje
Originalets titel: A Day of Pleasure
Författare: Isaac Bashevis Singer
Översättare: Mårten Edlund
Förlag: En bok för alla
Utgivningsår: 1963/1987
ISBN: 91-7448-404-4
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag är född i staden Radzymin, nära Warszawa, Polens huvudstad, den 14 juli 1904.

Om boken:
I boken skildras Singers egen barndom i Polen, i seklets början då livet var mycket svårt, men dock föreföll att vara ett under i en fantasifull pojkes ögon. Han är mottaglig för allt omkring den bullriga och vitlöksdoftande Krochmalnagatan, där smådjävlar och tjuvar leker med buspojkarna, där värdiga rabbiner inlåter sig i diskussion med sina elever och där spöken hälsar på de fromma judarna i grannskapet. Den lilla Isaac flanerar på det stora Warszawas gator och prövar på livet…

Min åsikt:
Gripande & fängslande!

Gå genom väggar av Marina Abramovic & James Kaplan

Nummer: 8706
Titel: Gå genom väggar
Originalets titel: Walk Through Walls
Författare: Marina Abramovic & James Kaplan
Översättare: Linda Skugge
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-7337-781-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
En morgon gick jag i skogen med min mormor.

Om boken:
2010 stod över 750 000 människor i kö till Marina Abramovis stora retrospektiva utställning på The Museum of Modern Art i New York för att få chansen att tysta sitta mittemot henne i ett performance som pågick i över 700 timmar.

I över femtio år har ”the grandmother of performance art” med sin banbrytande konst fascinerat och chockerat sina åskådare. I sina verk utforskar Abramovi människans fysiska och mentala gränser genom att pressa sin egen kropp till det yttersta och utmana sina egna rädslor. Hennes nyfikenhet, svarta humor och vilja att få kontakt med sin publik har inspirerat, upprört och hyllats över hela världen.

Min åsikt:
Fin, rolig & lysande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

För mycket av allt av Sanna Bråding

Nummer: 8691
Titel: För mycket av allt
Författare: Sanna Bråding
Förlag: Bladh by Bladh
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-88429-01-8
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Det har nu gått sju år sedan mitt liv tog en kraftig vändning.

Om boken:
Under Sanna Brådings framgångsrika och mycket aktiva yta finns en känslighet som har lett henne in på destruktiva flyktvägar i livet. Hon har kämpat mot anorexi, bulimi och olika missbruk i långa perioder. 2008 dömdes Sanna till fängelse för narkotikabrott och i och med det tog hennes liv en ny riktning. Från att ha ”nått botten” har hon lyckats vända sina smärtsamma erfarenheter till något konstruktivt som hon nu bygger vidare på.
Genom att dela med sig av sina egna erfarenheter vill hon ge stöd och mod till andra. Dels genom att visa på att det faktiskt inte behöver vara hopplöst hur mörkt det än verkar, dels genom att sprida insikten om att det faktiskt finns andra människor som kan nå och hjälpa en.

Min åsikt:
Gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det finns inga självmordsbaciller av Ianthe Brautigan

Nummer: 8680
Titel: Det finns inga självmordsbaciller
Originalets titel: You Can´t Catch Death
Författare: Ianthe Brautigan
Översättare: Charlotte Hjukström
Förlag: Bakhåll
Utgivningsår: 2000/2010
ISBN: 978-91-7742-313-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det borde finnas en början.

Om boken:
Ianthe Brautigan var bara nio år när hennes pappa – den store författaren Richard Brautigan – första gången talade om för henne att han funderade på att ta sitt liv. När hon var 24 gjorde han verklighet av sina planer. Han drog sig undan i en stuga på landet och sköt sig i huvudet med en revolver.

Att växa upp med en far som säger att han överväger att begå självmord är ingen trygg barndom. Redan som flicka började Ianthe ta ansvar för sin pappa. Hon bevakade oroligt varje tur i hans långdragna kamp mot depression och alkoholen och gjorde allt hon kunde för att stötta och hjälpa honom. För den vuxna kvinnan Ianthe kändes hans slutliga handling som ett brutalt besked om att alla hennes ansträngningar trots allt varit utsiktslösa. Men det som till sist hade skett var ändå ofattbart: Hur kunde hennes älskade pappa, hennes finurlige, hysteriskt rolige, kärleksfulle far, hennes stora starka magiska pappa – inte vilja leva?

Min åsikt:
Gripande, stark & vackert skriven!

Hela Kakan av Kakan Hermansson

Nummer: 8667
Titel: Hela Kakan
Författare: Kakan Hermansson
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-37-14708-6
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Hej, det är Kakan Hermansson, trettiofyra år.

Om boken:
Kära Karin Hermansson, 14 år – det är Karin Hermansson, 34. Det är inte helt lätt att vara tonåring, att gå i åttan och vara den enda feministen i världen. Jag förstår att du står handfallen just nu och undrar en massa saker. Det är skitjobbigt och jag kommer aldrig glömma de här åren. Men jag ska säga dig ett och annat.

Karin ”Kakan” Hermansson är feminist, provokatör, programledare, och konstnär. Hon är älskad och hatad, och kallar sig själv för radikal feminist. Här berättar hon om sin uppväxt, om sin mamma, pappa och syster, om hur det är att vara hatad, om att vara lesbisk och feminist, om varför ingen tar sexism på allvar och om sådant som borde vara självklart men inte är det.

Min åsikt:
Underbar, stark & härlig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Den sista resan av Jenny Diski

Nummer: 8634
Titel: Den sista resan
Originalets titel: In Gratitude
Författare: Jenny Diski
Översättare: Cecilia Franklin
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-501-1925-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Framtiden blixtrade förbi i all sin förutsägbara banalitet.

Om boken:
När Jenny Diski får diagnosen lungcancer med ”två till tre år kvar att leva” vet hon inte hur hon ska reagera. Som författare bestämmer hon sig för att skriva om livet med sjukdomen. Och om sin femtio år långa komplicerade vänskap med nobelpristagaren Doris Lessing. Det blir en sista resa från ett före till ett efter, den här gången enbart i det inre, det som hon ändå helst alltid återvänt till och hemma i den älskade soffan där hon alltid trivts bäst.
På sitt vanliga klara, bitska, krispiga vis börjar hon skriva om sitt liv med sjukdomen.
Berättelsen om de fyra stormiga åren då hon bodde hemma hos Doris Lessing och skildringen av deras långa vänskap därefter ger en bild av Doris Lessing som ingen annan hade kunnat ge och ett helt nytt läsesätt till Lessings böcker. De självbiografiska anteckningarna om Jennys egen uppväxt med en pappa som var solochvårare och en mamma med psykiska problem, om livet i swinging London, om barn och barnbarn (kanske det enda som gör det riktigt svårt att tänka på döden, att inte få se dem växa upp) allt kastar också ett nytt ljus över Diskis eget författarskap.

Min åsikt:
Gripande, stark & fantastisk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Och vad har det med mig att göra? av Sacha Batthyany

Nummer: 8611
Titel: Och vad har det med mig att göra?
Originalets titel: Und was hat das mit mir zu tun?
Författare: Sacha Batthyany
Översättare: Jesper Festin
Förlag: Weyler
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-7681-021-7
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Agnes kom ut från sitt sovrum.

Om boken:
Det var tant Margit som satte igång min resa bakåt i historien, tack vare henne tog jag itu med min bakgrund för första gången i mitt liv. Det var en massaker på 180 judar som gjorde att jag närmade mig min släkt.

En kollega berättar för Sacha Batthyany att en äldre släkting till honom deltog i ett fasansfullt brott i andra världskrigets slutskede. När Sacha börjar nysta i händelsen öppnar sig ett schakt i släkten, fyllt av krig, judehat och förföljelse. Hans sökande för honom till efterkrigstidens Ungern, till Gulag i Sibirien, till dagens Schweiz. Och han inser att historien tynger honom som ett ok, inget i hans liv tycks väga lika mycket.

Min åsikt:
Stark, gripande & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Rikitikitavi av Rikard Wolff

Nummer: 8599
Titel: Rikitikitavi
Författare: Rikard Wolff
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-46-22101-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Pingstafton.

Om boken:
Skådespelaren och artisten Rikard Wolff debuterar med en självbiografisk berättelse om nu och då, om platser, händelser och möten som varit avgörande i livet. Från uppväxten i Gubbängens radhuslängor, över tonåren i Karlstad och livet på teaterskolan i Skara. Från de omvälvande åren i åttiotalets Stockholm till idag. Här möter vi familjen Wolff, vänner, kollegor och kärlekar och inte minst Rikard Wolff själv – sidor som vi inte tidigare har sett, berättelser som vi inte tidigare har hört.

Min åsikt:
Gripande, stark & tänkvärd!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Mellan dem – till minne av mina föräldrar av Richard Ford

Nummer: 8596
Titel: Mellan dem – till minne av mina föräldrar
Originalets titel: Between Them – Remembering My Parents
Författare: Richard Ford
Översättare: Nille Lindgren
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-7337-853-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Någon gång tidigt i min barndom kommer far en fredagskväll hem från en av sina resor.

Om boken:
Som sjuttonåring förälskade sig den katolska skolflickan Edna Akin i kassabiträdet Parker Ford. Han var en lång kille från landet med ett varmt, avvaktande leende. Hon var en mörkögd skönhet från Arkansas. De gifte sig unga, han fick jobb som resande säljare och paret påbörjade ett kringflackande liv på vägarna i den amerikanska södern. Hela 1930-talet blev som en lång semester med hotellrum, barer och cocktails. Tills den dag deras första och enda barn föddes och förändrade allt.

Min åsikt:
Gripande, stark & fint skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sida 1 av 89

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén