Unorthodox av Deborah Feldman

Nummer: 11603
Titel: Unorthodox
Originalets titel: Unorthodox
Författare: Deborah Feldman
Översättare: Villemo Linngård Oksanen
Förlag: HarperCollins
Utgivningsår: 2012/2020
ISBN: 978-91-509-6277-2
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från HarperCollins.

Bokens första mening:
Dagen före min tjugofjärde födelsedag intervjuar jag min mamma.

Om boken:
I den ultraortodoxa judiska miljö där Deborah växer upp är reglerna strikta. Kolonin kontrollerar allt – från vilka kläder hon får ha på sig, till vem hon får prata med och vilka böcker hon får läsa. Men trots detta växer Deborah upp till en självständig och viljestark person, i hemlighet slukar hon klassiker av Jane Austen och Louisa May Alcott och känner sig besläktad med de unga kvinnorna i berättelserna. Hon anar att det finns ett helt annat och friare sätt att leva, bara någon kilometer bort i det myllrande livet bland New Yorks skyskrapor.

Som tonåring blir Deborah bortgift med en man hon inte känner. Äktenskapet är olyckligt och pressen att leva som en god Satmar-kvinna, med alla plikter och regler det medför, blir alltmer påtaglig. Nitton år gammal föder hon en son och det blir vändpunkten. Oavsett vilka hinder och utmaningar hon står inför måste hon hitta en väg ut ur förtrycket och skapa en bättre framtid för sig och sitt barn.

Unorthodox är Deborah Feldmans bästsäljande självbiografi om sin uppväxt i och flykt från den chassidiska Satmar-kolonin i Williamsburg, New York.

Min åsikt:
Fascinerande, gripande & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon

Allt jag fått lära mig av Tara Westover

Nummer: 10344
Titel: Allt jag fått lära mig
Originalets titel: Educated: A Memoir
Författare: Tara Westover
Översättare: Peter Staffansson
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2018/2019
ISBN: 978-91-27-15089-8
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Jag står på den röda järnvägsvagnen som står övergiven bredvid ladan.

Om boken:
Allt jag fått lära mig är Tara Westovers berättelse om att växa upp i en mormon familj, helt avskärmad från samhället, och att mot alla odds skaffa sig en utbildning. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Då har hon aldrig hört talas om Förintelsen. Hennes storebror blir den som kommer hem med nyheten att det finns en annan värld bortom gården – en värld som kan ge henne ett helt annat liv.

Min åsikt:
Fantastisk, genuin & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Mama Maggie av Marty Makary & Ellen Vaughn

Mama MaggieNummer: 6109
Titel: Mama Maggie
Originalets titel: Mama Maggie
Författare: Marty Makary & Ellen Vaughn
Översättare: Cecilia Kärnbo
Förlag: Bornelings
Utgivningsår: 2015
ISBN: 978-91-7317-214-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Det är en plats som känns som om den är bortom allt hopp.

Om boken:
De kallas zabaleen: sopfolket.

Zabaleen bor i vidsträckta, vidriga sopstäder i utkanten av Kairo, där de livnär sig på att hämta och sortera sopor. De rotar igenom ruttnande mat, använda blöjor, krossat glas och ännu värre saker på jakt efter sådant som de kan sälja eller återvinna. Hunger, sjukdom och övergrepp tillhör vardagen i dessa slumområden. Femtio procent av barnen som föds här når aldrig vuxen ålder, och de som gör det kanske aldrig får uppleva hur det är att få en kram, en utbildning eller känna verklig omsorg såvida de inte får träffa Mama Maggie.

Maggie Gobran är kvinnan i vita kläder som tvättar barnens fötter, kallar dem vid namn, ger dem mat och bygger skolor åt dem, hjälper dem att skaffa sig en yrkesutbildning så att de kan försörja sig i framtiden, tänder ett ljus i deras mörker och berättar deras historia för världen.

Vad drev denna kvinna att lämna sin eleganta livsstil och sitt liv som affärskvinna och universitetsprofessor? Vad är det som skänker henne och hennes medarbetare sådan glädje i arbetet, och vad ger dem uthållighet att kämpa vidare mitt i allt det lidande som de möter?

Min åsikt:
Bra & intressant!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Min Jihad: jakten på liberal islam av Hanna Gadban

Min Jihad: jakten på liberal islamNummer: 5724
Titel: Min Jihad: jakten på liberal islam
Författare: Hanna Gadban
Förlag: Fri tanke
Utgivningsår: 2015
ISBN:
978-91-87513-70-1
Betyg:
3 av 5

Bokens första mening:
Över Gustaf Adolfs torg i Malmö breder mörkret ut sig.

Om boken:
När Hanna Gadban ser tillbaka på sitt djupa engagemang för individens frihet och rätten att slippa förtryck blir hon förvånad över de ilskna reaktioner som följt i kampens spår. Hur kunde hon, och hennes åsikter, väcka så starka känslor bland människor som påstod sig slåss för mänskliga rättigheter?
Här skildrar Gadban hur hon i sitt sökande efter en förklaring fick upp ögonen för den djupt reaktionära islamismens utbredning i Sverige och dess oheliga allians med vänsterideologier.
Som troende och liberal muslimsk kvinna möter hon kritik från många håll: alltifrån islamofober till islamister, och även från vänster- och kulturdebattörer. Hennes egen jihad, kamp, handlar om rätten att vara liberal muslim i Sverige i dag och kämpa mot den ökade radikaliseringen bland hennes trosfränder.

Min åsikt:
Intressant & tänkvärd!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Stairway to heaven av Syster Sofie O.P.

Stairway to heavenNummer: 4836
Titel: Stairway to heaven
Författare: Syster Sofie O.P.
Förlag: Artos
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-7580-654-9
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag rev ut sida efter sida ur dagböckerna och kastade dem på elden.

Om boken:
Det är sent 1970-tal i Bromma. I ett kollektiv, tillsammans med vänner, bor den nittonåriga Sofie Hamring. Hon är ett barn av sin tid och hon vill ha svar. Hon vill veta existensens djupaste hemlighet och ger sig, på vinst och förlust, ut i världen på en omvälvande resa. Denna färd för henne över hisnande höjder, genom bråddjup och trånga passager.
I den här makalösa och självutlämnande berättelsen får vi följa henne till indiska ashram och New Age-kollektiv, till Jesusfreaks i Australien, terapifolk på madrasserade källargolv i Stockholm och så småningom till kloster. Allt inspirerat och ackompanjerat av 1960- och 70-talets rockmusik.
Och vi anar att i denna svindlande jakt efter sanning, kärlek och den yttersta meningen slingrar sig en trappa mot himlen…

Min åsikt:
Bra & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris, Glansholms & Cdon.

Möten med Dalai Lama av Katrin Goldstein-Kyaga (red.)

Möten med Dalai LamaNummer: 4653
Titel: Möten med Dalai Lama
Författare: Katrin Goldstein-Kyaga (red.)
Förlag: Dialogos
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-7504-266-4
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Det är en helt vanlig vårdag i april 2011 på Södertörns högskola.

Om boken:
Dalai lama är en av vår tids mest älskade och beundrade personer. Hans böcker väcker stort intresse, och när han föreläser runt om i världen samlar han ofta tusentals åhörare. Men vad är det då i hans till synes enkla budskap om fred och lycka som attraherar så många? På vilket sätt skiljer det egentligen sig från tankarna i dagens stora flora av självhjälpslitteratur?

Dalai lama har anklagats för att vara homofob, kvinnoförtryckare, nazist och religiöst intolerant. Andra menar att han är en framstående förespråkare för mänskliga rättigheter och demokrati som kämpar för sitt förtryckta folk, tibetanerna. Hur går dessa motsatta bilder ihop? Vad är det Dalai lama har som andra konservativa religiösa ledare saknar?

Utifrån det tal om världsfred, människovärde och lycka som Dalai lama höll på Södertörns högskola år 2011 diskuterar här ett antal forskare vid högskolan Dalai lamas filosofi utifrån sina olika forskningsområden inom filosofi, idéhistoria, interkulturell pedagogik, religionsvetenskap, romska studier och migrationsforskning. De beskriver honom i hans roll som buddhist, tibetan, flykting och munk, och skärskådar hans inställning till kvinnan, sexualitet, religiös tolerans och buddhistiska grundbegrepp som lycka och medkänsla.

I boken medverkar, förutom Katrin Goldstein-Kyaga, som är även bokens redaktör, forskare som Henrik Bohlin, Maria Borgström, Jonna Bornemark, Anders Fjällhed, Farhad Jahanmahan, Staffan Nilsson, Willy Frändtner och Christina Rodell Olgac.

Min åsikt:
Intressant men svårläst.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms.

Upplysning: Schamanens väg till helande av Alberto Villoldo

Upplysning: Schamanens väg till helandeNummer: 3783
Titel: Upplysning: Schamanens väg till helande
Originalets titel: Illumination – The Shaman’s Way of Healing
Författare: Alberto Villoldo
Översättare: Eva Trägårdg
Förlag: ICA
Utgivningsår: 2010/2013
ISBN: 978-91-534-3863-2
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
Tredje veckan i Amazonas.

Om boken:
Processen att omvandla destruktiva känslor till styrka och personlig mognad löper som en röd tråd genom boken Upplysning. När vi lär oss släppa taget om svåra situationer och problem och acceptera våra liv som de är, kan vi börja identifiera oss med det jag som är evigt. Upplysning visar oss hur vi kan ta farväl av det förflutna och upptäcka ett tillstånd av glädje och en andlighet där kropp och själ förenas.
Vi når andlig pånyttfödelse eller upplysning då vi genomgått livets olika initieringar, det vill säga då vi fått insikt om orsakerna till vårt lidande, och lärt oss att befria oss från negativa känslor och den smärta och de konflikter de givit upphov till. Livet självt har många sätt att leda oss till våra initieringar, både det som är underbart och det som upplevs som djup olycka. Upplysning är möjligt för alla som är beredda på att ge sig ut på sin initieringsresa.

Min åsikt:
Intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Att leva helhjärtat av Ted Harris & Carolina Johansson

Att leva helhjärtatNummer: 3433
Titel: Att leva helhjärtat
Författare: Ted Harris & Carolina Johansson
Förlag: Libris
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-7387-272-0
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
Dörren smälls igen med kraft bakom honom.

Om boken:
Vad kan en tiggarmunk från 1200-talets Umbrien ha att säga till 2000-talets svenskar om livet?

Prästen Ted Harris och journalisten Carolina Johansson utforskar tillsammans en livsinställning som har påverkat människor över hela världen i 800 år och gör det än idag — den helige Franciskus längtan efter äkthet.

Giovanni Francesco di Bernardone växte upp i en rik köpmansfamilj i staden Assisi. Så mötte han Jesus. Plötsligt var det ett självklart val att lägga bort de vackra kläderna, tacka nej till det stora arvet och bli broder Franciskus.

Min åsikt:
Intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.