Malva av Caroline Lagercrantz

Nummer: 9
Titel: Malva
Författare: Caroline Lagercrantz
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9137126067
Betyg: 5 av 5


Om boken:
Man kan inte tro att Malva är trasig. Hon ser nämligen väldigt hel ut om man betraktar henne p å avstånd. Men om man kommer närmare upptäcker man att de gröna ögonen är tomma och leendet stelt. Skrattet är tillgjort och skämten stulna. Inte ens brösten är äkta.
Efter några år av jobbiga studier och ännu jobbigare relationer lever Malva ensam i en liten lägenhet i Birkastan. Hon är en framgångsrik jurist, omtänksam lillasyster och lojal vän. Förutom de eleganta visitkorten i styvt papper, den höga lönen och de många högskolepoängen så har hon en sjukdom som heter bulimi. Bulimin håller henne sällskap, som en trogen hund vandrar den vid hennes sida, dag som natt. Det lustiga är att ingen tycks se det.
Nej, vad alla ser är en skämtsam och stundtals vulgär rödtott som just passerat trettioårsstrecket. En ung kvinna som gärna dansar på bardiskar, processar i domstol och ställer sina kryddor i bokstavsordning. Ingen anar vad som döljer sig bakom den perfekta fasaden.
En dag träffar hon Ludde. Han är allt hon drömt om men ändå inte. En rufsig elektriker med verktygsbälte och träskor, helt annorlunda än de finansvalpar som hon brukar träffa på. Han har allt: ett stort hjärta, varma händer och en familj. Men det sista saknar betydelse. I alla fall för stunden.
Det här är ingen vacker saga, inte heller en tragisk och tung historia om ätstörningar. Berättelsen om Malva är en berättelse om livet. Livet som faktiskt kan vara helt underbart och fullständigt outhärdligt på samma gång, livet som aldrig blir som man tänkt sig men kanske ganska bra ändå. Malva kan vara du, jag, din bästa vän eller syster. Hon finns överallt och i alla sammanhang det gäller bara att hitta henne. Och på samma gång kan man passa på att hitta sig själv.

Min åsikt:
Man blir otroligt berörd av den här boken.

Vald till månadens bok i oktober 2004.

Då gråter änglarna av Unni Wenche Tandberg

Nummer: 8
Titel: Då gråter änglarna
Författare: Unni Wenche Tandberg
Förlag: Egmont Richter
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9177111990
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Marianne föddes in i Jehovas vittnen, och under en lång period var Jehovas och mamman det viktigaste i hennes liv. Mamman sa alltid till henne att Jehova tyckte om lydiga barn som följde Jehovas och mammas regler.
I början protesterade inte Marianne, men när hon börjar skolan upptäcker hon en annan verklighet. Hon vill också fira jul och födelsedagar, men det gör inte Jehovas vittnen.
Lögnerna och förnekelserna börjar, ibland med hjälp av fadern, som själv inte är med i församlingen. Hon börjar intressera sig för pojkar och skolka från möten.
När hon är 18 år orkar hon inte längre vara med i församlingen. Hon gör allt för att bli utstött, trots att hon är medveten om att hon kommer förlora alla sina vänner – till och med sin egen mamma.

Min åsikt:
En mycket stark historia om ett barn som växer upp till en modig kvinna som vill leva sitt eget liv.

Jag dödade mitt barn av Michele G Remington & Dr Carl Burak

Nummer: 7
Titel: Jag dödade mitt barn
Författare: Michele G Remington & Dr Carl Burak
Förlag: Egmont Richter
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9177156854
Betyg: 4 av 5
Om boken:

Framtiden ser ljus ut för Michele Remington. Hon gifter sig med en man hon älskar, flyttar in i sitt drömhus och blir överlycklig när hon får reda på att hon väntar barn. Men snart börjar problemen. Efter en besvärlig graviditet och förlossning drabbas Michele av en djup depression. Desperat och förtvivlad skjuter Michele sin sex veckor gamle son och sedan sig själv. Barnet dör men Michele överlever.

Samma dag som hon kommer ut från sjukhuset blir hon åtalad för mord. Hon blir dömd i allmänhetens ögon men experterna har en annan åsikt och åtalet läggs ner. I den här boken försöker Michele förklara hur detta kunde hända och berättar hur hon orkar leva vidare med vetskapen om att hon dödat sitt eget barn.

Min åsikt:
En sann bok om en mamma som dödar sitt nyfödda barn. Berörande.

I skuggan av värmen av Lotta Thell

Nummer: 6
Titel: I skuggan av värmen
Författare: Lotta Thell
Förlag: Ordupplaget
Utgivningsår: 2002
ISBN: 91-89618-49-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Eva har tre sprutor heroin i fickan när hon går till jobbet. Hon kämpar för att hålla sig över ytan, där uppe hos de riktiga människorna.

Mia fruktar att hennes aggressive pundare till pojkvän snart ska slå ihjäl henne. Hon börjar fundera på om hon kan förekomma honom – och hon ber Eva om hjälp.

På jobbet möter Eva polismannan Erik. Mötet förändrar bådas liv.

I Skuggan av värmen är baserad på en sann historia och var tänkt som ett avskedsbrev till Erik – skrivet precis innan hon tänkte ge upp.

Min åsikt:
Detta är Lotta Thells andra bok om Eva och den berör väldigt mycket. Mycket stark.

Utan en tanke av Lotta Thell

Nummer: 5
Titel: Utan en tanke
Författare: Lotta Thell
Förlag: Ordupplaget
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9197299219
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Utan en tanke bygger på en sann historia om Lotta Thells kamp mot heroinet och vårdexperiment som förvärrade hennes liv. I boken kommer Eva, Lotta Thells alter ego, in för vård på ett behandlingshem. Hon är bara 15 år gammal och redan heroinmissbrukare. När hon skrivs ut tre år senare är hennes identitet som narkoman ännu starkare än när hon kom dit.

Min åsikt:
Detta är Lotta Thells första bok om Eva och den berör väldigt mycket.

Starkare än hatet av Tim Guenard

Nummer: 4
Titel: Starkare än hatet
Författare: Tim Guenard
Förlag: Chatolica/Libris
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-7195-695-6
Betyg: 3 av 5
Om boken:

Mamma lämnar honom bunden vid en elstolpe när han är tre år. Pappas nya fru låter honom sova i hundkojan. Pappa själv mosar hans näsa och trasar sönder hans ben. Och så börjar det – barnhem, psykvård, nunnor, fosterhem, gatan…
Tim överlever tack var sin dröm: en dag ska han hämnas.
Gång på gång rymmer han från sina misslyckanden, och i den kriminella världen och i boxningsringen kommer han närmare och närmare sina drömmars mål. Men är hatet starkast av all? Kan man hata människor som bara ger sin villkorslösa kärlek tillbaka?

Tim Guénards självbiografiska berättelse påminner på många sätt om Dave Pelzers Pojken som kallades det-serien, men med en viktig skillnad: först när Tim upptäcker att det finns något som är starkare än hatet kan hans liv förändras. Berättelsen om gatpojken som blev boxningsstjärna, och om hans omtumlande möte med tron och tilliten hos en grupp handikappade ungdomar, har fått över 300 000 fransmän att köpa boken och nu är den översatt till nio språk.

Min åsikt:
En stark bok om ett livsöde.

Mamma sa att jag var sjuk av Julie Gregory

Nummer: 3
Titel: Mamma sa att jag var sjuk
Författare: Julie Gregory
Förlag: Bra böcker
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-7002-073-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Julie Gregory överlevde Münchhausen by proxy, förmodligen den mest komplicerade och dödsbringande formen av barnmisshandel som är känd idag. Från sin tidiga barndom blev Julie Gregory regelbundet röntgad, opererad och medicinerad i en fåfäng kamp mot sjukdomar som skapades i hennes mors fantasi. Münchhausen by proxy (MBP) är världens hemligaste och farligaste form av barnmisshandel där vårdnadshavaren, oftast modern, uppfinner symtomen hos sitt barn därför att hon eftersträvar läkarnas uppmärksamhet.

Många MBP-barn dör men Julie inte bara överlevde, hon undkom sin mors dödsbringande galenskap och byggde upp en ny identitet som en levande, frisk ung kvinna.

Mamma sa att jag var sjuk är en originell, skrämmande, vacker och humoristisk berättelse om en familj som lever isolerad i en jättehusvagn, om deras vilda shoppingseanser, om vapenexercis i rädsla för omvärlden och om godtrogenhet hos medicinska och sociala befattningshavare. Den visar också de band av kärlek och terror som håller Julies familj samman, och även den kärlek som gör ett barn villigt att offra sig själv för sin mammas lycka.

Min åsikt:
Mycket bra bok.