Visa mig vägen av Jennifer Lauck

Nummer: 15
Titel: Visa mig vägen
Författare: Jennifer Lauck
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-518-4314-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Jennifer Lauck, som miste båda sina föräldrar när hon var liten, har skildrat smärtan av en förlorad barndom i de båda älskvärda böckerna Blackbird och Som stilla vatten. Hennes nya bok, Visa mig vägen, är en stark och självutlämnande berättelse om det tumult av känslor som uppstår inom henne när hon väntar barn.
Att sedan själv bli mamma innebar en stor omställning i livet; från att vara den superorganiserade och effektiva yrkeskvinnan till en tillvaro där det knappt går att se bortom barnets nästa måltid. Men plötsligt trängde sig också minnena från den egna barndomen på – omöjliga att mota undan. För att kunna gå vidare tvingades hon utforska och göra upp med sin egen uppväxt.

Min åsikt:
Detta är alltså Jenniefer Laucks tredje bok, så jag tipsar er alla att läsa både Blackbird och Som stilla vatten.

Detta är en underbar bok, den är gripande och uppriktig, men ändå rolig.

Spökflickan av Torey Hayden

Nummer: 14
Titel: Spökflickan
Författare: Torey Hayden
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 1995
ISBN: 9127054535
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Som speciallärare för psykiskt handikappade barn kommer Torey Hayden till en liten stad i Mellanvästern. Hon har gedigna kunskaper om denna typ av problem och hon har rik erfarenhet. Men även för henne är ett barn som Jadie en gåta: en inåtvänd och plågad flicka som vägrar prata när hon är i skolan. När Torey med stort tålamod lyckas få henne att tala, är det en spöklik värld som öppnar sig. Jadies skräckfyllda fantasier kring egendomliga symboler och sexuella handlingar tyder på att hon utsatts för rituella övergrepp. Omgivningens rädsla och ovilja gör inte saken lättare, när Torey tvingas in i en konfrontation med svart magi och satanism.

Min åsikt:
I fokus i den här boken står Jadie, en flicka som vägrar prata.
Den är skrämmande, berörande och fantastisk!

Andras ungar av Torey Hayden

Nummer: 13
Titel: Andras ungar
Författare: Torey Hayden
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 1993
ISBN: 9127034895
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Tomaso är en våldsam tioårig pojke som varit vittne till styvmoderns mord på hans pappa och sedan slussats mellan olika fosterhem. Claudia är en blyg flicka på tolv år som är gravid. Lori, sju år, har fått en hjärnskada när föräldrarna misshandlat henne, och hon skäms för att hon inte kan lära sig läsa. Boothe är en autistisk sjuårig pojke som bara kan repetera väderleksrapporten och brottstycken av vad andra säger till honom. Tillsammans utgör de fyra barnen Torey Haydens specialklass.

Min åsikt:
Torey Hayden skriver mycket starkt och engagerat om dessa fyra unika barn.

Vissa föddes perfekta och andra som jag av Anna Johansson

Nummer: 12
Titel: Vissa föddes perfekta och andra som jag
Författare: Anna Johansson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2002
ISBN: 91-1-300951-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

En gripande debutroman om en ung flicka som slits mellan livsaptit och självförakt, nyfikenhet på livet och ett inre tvång att avstå från det. Karoline är i den fantastiska och fasansfulla åldern då man varken är barn eller vuxen. Hon har precis gått ut gymnasiet. Det har tagit slut med pojkvännen och hon ger sig ut på en resa för att komma rätt i livet igen. Men när hon konfronteras med ensamheten, sina egna tvångstankar och ätstörningar förvandlas semesterresan till en resa mot nollpunkten. Anna Johanssons debutroman, Vissa föddes perfekta och andra som jag, är både en gripande skildring inifrån en ung vilsenhet och en skicklig språklig gestaltning av hur denna vilsenhet kan bli farligt självdestruktiv.

Min åsikt:
En mycket gripande bok som är fint poetiskt skriven om en flickas liv då hon var i åldern mellan barn och vuxen.

Vald till månadens bok i november 2004.

Den mekaniska katten av Torey Hayden

Nummer: 11
Titel: Den mekaniska katten
Författare: Torey Hayden
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2000
ISBN: 9127081311
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Conor är nio år, en blek pojke med ljust skinande hår – James, som är familjeterapeut, tycker att han liknar en ande, med hår som månljus. Conor har diagnosticerats som autistisk, men James börjar misstänka att pojken lider av sviterna av en traumatisk händelse. Då Conor inleder sin terapi är han till en början onåbar. Han vägrar släppa ifrån sig sin leksakskatt som tycks vara hans enda trygghet. Genom kattens nos utforskar han världen ? «katten vet allt«.

Conors mor Laura är en känd författare. Hon bor med sin man och de två barnen Morgana och Conor på en enslig ranch i bergen. Parallellt får vi följa Lauras historia: Hennes mor dog tidigt och Laura hamnade i fosterhem där hon utsattes för sexuella övergrepp av «bröderna«. Laura skapade sig en egen värld, Skogen, där Torgon prästinnan härskade. Liksom Laura blir Torgon våldtagen, men hon tycks växa och bli klokare av varje prövning. I Torgons värld får det hemska ett syfte. Torgon är helare och Laura bestämmer sig för att bli läkare. Men under sin utbildning dras hon allt mer in i new age-kretsar där hon träffar Fergus, en karismatisk man som tror att Laura är Torgons språkrör i denna värld. Men Laura upptäcker att Fergus är psykiskt labil och hon lämnar honom och sina studier och återvänder till landsbygden, där hon omsätter sina fantasier om Torgon i populära böcker.

Conor får allt större förtroende för James och uttrycker sig allt tydligare: han berättar om ett ”spöke” som kommit till ranchen då fadern var bortrest och att modern varit blodig om händerna. Så står sanningen plötsligt klar. Fergus har jagat Laura i åratal och till slut har hon dödat honom och grävt ned liket i skogen. Den då tvåårige Conor har bevittnat allt, men inte kunnat förstå och minnesbilderna har blivit till mardrömmar som aldrig lämnat honom någon ro.

Den mekaniska katten är en roman om verklighet kontra fiktion, kreativitet i förhållande till galenskap, barns tankar och värld kontra vuxnas. Det är en fascinerande, spännande och intrikat berättelse, där verkligheterna hela tiden oscillerar mellan olika plan. Bara den tidlösa katten är närvarande överallt.

Min åsikt:
Vi följer James som är familjeterapeut och behandlar nioåriga Connor. I Connors inre kommer det fram en mörk och hemskhistoria från hans förflutna som mycket litet barn.
Skrämmande och stark!

Anhörig av Katerina Janouch

Nummer: 10
Titel: Anhörig
Författare: Katerina Janouch
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2004
ISBN:
9164201341
Betyg:
4 av 5


Om boken:

Marisa och Rickard möts i partynatten och passionen slår till.
Marisa förälskar sig djupt, Rickard är en kille som har allt. Han är snygg, lever ett glamoröst klubbliv och har många järn i elden. Ändå älskar han just henne, trots att han är yngre och de är väldigt olika. Som ensamstående mamma ställer hennes liv andra krav än Rickards. Hon arbetar som copy åt flera byråer och vardagen är inrutad i dagistider som måste passas, i deadlines som måste hållas, i hem som måste städas och mat som måste lagas.

Nätterna blir deras tid. Rickard dyker upp på omöjliga tider och han är alltid full. Trots att varningslamporna blinkar allt starkare väjer Marisa för sanningen. I stället beslutar de sig för att flytta ihop och Rickard föreslår att de ska gifta sig. Han har storslagna planer och Marisa låter sig förföras av hans entusiasm trots att alkoholen är en ständig följeslagare och kokainet en allt mer regelbunden besökare. Under åren som följer får de tre barn. Det praktiska tar över och döljer lätt de problem som hela tiden ligger där och tickar. Men till slut ligger sanningen i öppen dager. Rickard är alkoholist och narkoman.

Min åsikt:
En bok om hur det är att vara medborende till en missbrukare.
En oerhört bra bok som jag tror att många bör läsa.