Avskedsstafetten av Johanna Ekström

Nummer: 41
Titel: Avskedsstafetten
Författare: Johanna Ekström
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-46-21079-2
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Hanna lämnar utan förklaring sin man sedan nio år tillbaka och flyttar in hos väninnan Alice i London. Där möter hon den unge fransmannen André och blir förälskad. De har en kort affär, men för Hanna blir mötet till en erotisk besatthet, ett febrigt begär. Hon projicerar alla sina förhoppningar på honom, och all den sorg hon känner inför sitt uppbrutna äktenskap. André är bara stundtals närvarande, han dricker för mycket, talar sällan och stötvis. Han dyker upp och försvinner och uppstår igen. För Hanna är han mest närvarande i sin frånvaro.
Alice genomskådar Hanna men kan inte påverka hennes val, och Hanna distanserar sig alltmer. När André plötsligt försvinner flyttar Hanna, för att invänta hans återkomst, in i den lägenhet han delar med sin morfar. Och det är här Hanna får tid att se tillbaka på sitt äktenskap och sitt liv.

Min åsikt:
En stark känslobok, som skrivs på ett poetiskt vackert sätt. Man möter sorg, kärlek, begär, besatthet och saknad, för att till slut finna friheten i det rum som är ens eget.

Skuggbarn av P.F. Thomése

Nummer: 40
Titel: Skuggbarn
Författare: P.F. Thomése
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2003
ISBN: 91-46-21007-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Den holländske författaren P. F. Thomése förkrossas av sorg då han mister sin lilla dotter. Hans liv omkullkastas fullständigt och mening måste återskapas. Han hamnar i ett slags språkligt tomrum. För att bearbeta sorgen och behålla henne levande i minnet är han tvungen att upptäcka nya delar av språket – ett annat, nytt språk. Där, i dessa ord, kan hon finnas kvar. Skuggbarn handlar om strävan efter de orden och blir till en sorgesång och hyllning till ett dött barn.

Min åsikt:
En bok om sorgen efter ett barn, skriven på ett underbart poetiskt och tänkande sätt. Jag läste ut den direkt. Kunde inte lägga den ifrån mig.

En fantastisk bok!

Dibs söker sig själv av Virginia M. Axline

Nummer: 39
Titel: Dibs söker sig själv
Författare: Virginia M. Axline
Förlag: Norstedts akademiska
Utgivningsår: 1964
ISBN: 91-7297-503-2
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Dibs är fem år och till besvär för sina lärare och sin omgivning. Hans mamma kan hålla honom i skolan endast tack vare inflytelserika kontakter. Läkarna kan inte komma pojken så nära att de kan ställa en diagnos. Är han utvecklingsstörd? Är det en fråga om psykos eller en hjärnskada?
I detta skede kommer bokens författarinna in, och hon startar en lekterapibehandling med Dibs. Ingen kan undgå att känna värmen och engagemanget hos författarinnan eller att fatta tillgivenhet för pojken för hans beslutsamhet och mod.

Min åsikt:
En rätt så gammal bok och de märks på sättet den är skriven.
I boken får man följa Dibs utveckling genom lekterapi. Mycket intressant att se utvecklingen hos ett barn som föräldrarna givit upp hoppet om.

Solrosskogen av Torey Hayden

Nummer: 38
Titel: Solrosskogen
Författare: Torey Hayden
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 1985
ISBN: 91-582-0725-2
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Lesley O’Malley är sjutton år och kär för första gången i sitt liv. Det enda problemet är att hon inte vågar bjuda hem sin pojkvän på grund av moderns excentriska uppträdande. Lesley vet inte mer om sin mors bakgrund än att hon kommer från en ungersk adelsfamilj och att hon suttit i tyskt koncentrationsläger under kriget. Hon förstår att modern haft fasansfulla uppleveler och att dessa fortfarande påverkar henne, men på ett barnsligt sätt föreställer hon sig att om de bara älskar henne tillräckligt kommer de gamla såren att läka. Modern blir dock inte bättre och till slut tvingas familjen bevaka henne dygnet runt. Detta beskydd driver henne slutligen till desperata handlingar.

Min åsikt:
I boken följer man i huvudsak Lesley, 17 år, men även hennes familj. Redan i tidig ålder får Lesley stanna hemma från skolan för att ta hand om sin mamma, som får allt galnare idéer.

Intressant.

När blodsbanden brister av Hanna Svensson

Nummer: 37
Titel: När blodsbanden brister
Författare: Hanna Svensson
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2005
ISBN: 9151844273
Betyg: 5 av 5


Om boken:

När Hanna träffade Peter föll hon handlöst för hans charm. De flyttade snabbt ihop och det dröjde inte länge förrän Hanna var gravid. Nio månader efter att de hade träffats gifte de sig. Redan före bröllopet visade Peter upp sitt onormala kontrollbehov, och Hanna började uppleva honom som både hotfull och våldsam. Hon bestämde sig, trots allt, för att ge äktenskapet en chans med tanke på barnet hon väntade.
När deras son föddes spårade deras äktenskap ur helt och hållet. Hanna började känna sig alltmer otrygg och en natt tog rädslan överhanden. Hon tvingades fly hemifrån tillsammans med deras son Lukas. Efter två års äktenskap tvingades hon ge upp drömmen om kärnfamiljen.
Efter skilsmässan förvandlades Hannas liv till en riktig mardröm. Hon var till en början mån om att Lukas skulle ha en tät relation till sin pappa. Men väldigt snart upptäcker hon att Lukas mår riktigt dåligt efter träffarna. Till slut vägrar han att åka till sin pappa. Trots att Hanna ser tydliga tecken på vad som pågår, vaknar hon inte upp förrän sonen själv börjar berätta om vad som händer hemma hos pappa. Hon tvingas då lägga ett fasansfullt pussel.
Efter uppvaknandet tvingas Hanna föra en lång och utdragen kamp för att skydda sitt barn, utan minsta stöd från samhällets sida.

När blodsbanden brister är en skrämmande, sann, historia som utspelar sig här i Sverige mellan 1994 och 2004. Av hänsyn till sin son har Hanna skrivit boken under pseudonym.

Min åsikt:
Boken handlar om Hanna och sonen Lukas. Det är en starkt skrämmande och upprörande bok om hur samhället vi lever i fungerar. Lukas har utsatts för sexuella övergrepp av sin egen pappa och man får följa Hannas kamp att skydda sin pojke från sin egen pappa.

Det var länge sedan jag var så arg då jag läste en bok som när jag läste denna.

Vald till månadens bok i februari 2005.

Från kaos till sammanhang av Elisabeth Cleve

Nummer: 36
Titel: Från kaos till sammanhang
Författare: Elisabeth Cleve
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-46-17677-2
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Douglas, född av afrikanska föräldrar och med traumatiska upplevelser bakom sig, kommer till Sverige som adoptivbarn när han är fyra år. Undersökningar visar att han har en grav psykisk störning med neuropsykiatriska inslag och han får diagnosen ADHD.
Det här är psykoterapeuten Elisabeths berättelse om Douglas och hans fleråriga terapi på Ericastiftelsen i Stockholm. Vi får följa honom från sju till fjorton års ålder och se honom utvecklas till en stolt ung man, som inte längre hatar varken sig själv eller andra. En omvälvande läsning, rörande och spännande.

Min åsikt:
I boken får man följa Douglas under 7 år då han går i psykoterapi. Han är adopterad och har diagnosen ADHD.

Jag tycker att det var riktigt intressant att följa hans utveckling under åren då han var 7 år tills han blev 14 år.

En stor och en liten är borta av Elisabeth Cleve

Nummer: 35
Titel: En stor och en liten är borta
Författare: Elisabeth Cleve
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2002
ISBN: 91-46-20081-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Victor, två och ett halvt år, mister sin mamma och lillebror i en bilolycka och kommer till Elisabeth Cleve för en kristerapi på sammanlagt femton timmar. ”En stor och en liten är borta”, säger han och begraver leksaker i sandlådan. Men konstaterar senare i terapin: ”En stor och en liten är kvar.” Detta är en hoppfull beskrivning av en tragisk händelse.

Min åsikt:
Boken handlar om kristerapi med en tvåårig pojke som förlorat sin mamma och lillebror i en bilolycka.
Den är så otroligt berörande och mycket intressant.

Ungen av Kevin Lewis

Nummer: 34
Titel: Ungen
Författare: Kevin Lewis
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2003
ISBN: 91-37-12413-7
Betyg: 4 av 5


Om boken:

År 1970 föds Kevin Lewis som andra barn i en syskonskara på sex. I det smutsiga hemmet i en förort till London hör ständiga gräl, skrik och slagsmål till vardagen. Kevin misshandlas med slag och bett av sin mamma Gloria, som utsett honom till familjens hackkycklig. Hans med tiden alltmer alkoholiserade pappa Dennis är tillbakadragen och asocial och har ingenting att sätta emot Glorias attacker.
Då Dennis blir arbetslös lever familjen på bidrag, och det blir inte mycket pengar över till mat. Barnens enda föda är pommes frites, och de är därmed undernärda och alltid hungriga. I skolan blir de trakasserade på grund av sina slitna kläder och trassliga hemförhållanden.
Vid sju års ålder blir Kevin omhändertagen för första gången. Under ett år bor han på ett barnhem innan hans föräldrar kräver att han ska komma hem igen – de behöver bidragspengarna. Misshandeln fortsätter sedan ytterligare ett antal år innan de sociala myndigheterna äntligen reagerar och placerar Kevin i ett fosterhem.
Kevin stannar hos sina fosterföräldrar tills han blir myndig och tvungen att ordna sin egen försörjning. Fast besluten att starta ett eget företag börjar han jobba för att samla ihop ett kapital. Efter upprepade motgångar dras han in i den kriminella världen, där han blir känd som ”Kid”, Ungen. Han säljer alkohol, snor bilar och boxas. Men han ger aldrig upp. Genom hårt slit blir drömmen om företaget verklighet, och han träffar sin blivande fru Jackie, som ger honom nytt hopp om framtiden.

Min åsikt:
En skrämmande sann bok om Kevins uppväxt, med misshandel, kriminalitet, fosterfamiljer, barnhem och så vidare.