Hoppsan, jag är död! av Arto Paasilinna

Nummer: 50
Titel: Hoppsan, jag är död!
Författare: Arto Paasilinna
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2003
ISBN: 91-7608-928-2
Betyg: 2 av 5


Om boken:

Hoppsan jag är död! handlar om en man som möter döden på det mest snöpliga vis. Fullt upptagen av att spana in ett par kvinnoben, går han rakt ut i gatan och blir påkörd av en bil. Och dör på fläcken.

Hans kropp må vara död men hans själ befinner sig fortfarande på denna sidan. Han upptäcker att han kan följa allt som händer!. Först svischar han hem till hustrun för att invänta telefonsamtalet om hans bortgång. Som han befarar blir hon inte särskilt ledsen. Sedan blir det begravning och han kan belåtet konstatera att det blev ett rätt snyggt lik av honom och att den sörjande skaran var ganska stor. Helt nya möjligheter öppnar sig för honom nu när han är död…

Alla funderar vi väl då och då på vad som egentligen händer när vi dör. Här är Arto Paasilinnas svar!

Min åsikt:
I början hur kul som helst, och i slutet hur tråkig som helst.

Smärtbäraren av Åsa Nilsonne

Nummer: 49
Titel: Smärtbäraren
Författare: Åsa Nilsonne
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2002
ISBN: 91-7643-960-7
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Smärtbäraren är berättelsen om en ung kvinna, Ada Zack, som har förmågan att gå in i andra kvinnors kroppar och ta över deras problem:övervikt, värk, trauman. Allt kan hon ställa till rätta igen och därefter lämnar hon kroppen i perfekt skick. Redan som liten flicka upptäckte Ada sin förmåga. Då var det för att hjälpa sin tvillingsyster – nu har hon det som ett synnerligen inkomstbringande yrke hos en plastikkirurg.
Allt har hitintills fungerat utan problem och hon har kunnat kontrollera de kroppar hon arbetar med, men den senaste klienten, en medelålders kvinna, börjar plötsligt bete sig underligt. Efter att ha sökt hjälp för problem med övervikt börjar hon skräckslagen att vakna på nätterna och verkar jagad av någon. Vem är det som jagar henne och för vad?
Ada dras allt mer in i ett farligt spel som hon inte kan bemästra och som leder henne allt djupare in i det okända.

Min åsikt:
Boken handlar om Ada som jobbar som smärtbärare hos en plastkirurg. Hon går in i andra människors kroppar och tar över deras smärta innan de är redo för operation.

En helt ok bok, men inte riktigt i min smak.

Fem personer du möter i himlen av Mitch Albom

Nummer: 48
Titel: Fem personer du möter i himlen
Författare: Mitch Albom
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9137123688
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Fem personer du möter i himlen är berättelsen om Eddie, en gammal krigsveteran som arbetar som vaktmästare på ett nöjesfält. Han har, som han själv ser det, levt ett fullkomligt meningslöst och ointressant liv. På sin åttiotreårsdag omkommer han i en tragisk olycka när han försöker rädda livet på en flicka som faller ner från en av attraktionerna på nöjesfältet. Eddie vaknar upp i livet efter detta, där han får lära sig att himlen inte alls är någon slutstation, utan en plats där man får sitt liv förklarat för sig av fem personer, några som man har känt, andra som kan ha varit främlingar.
En efter en återvänder de fem personerna till de relationer de hade med Eddie på jorden – i barndomen, under soldatlivet och slutligen på ålderns höst. De belyser mysterierna i hans ”meningslösa” liv, och avslöjar den skrämmande hemligheten bakom den ständiga frågan: ”Varför var jag där?”

Min åsikt:
I boken får vi följa Eddie, då han plötsligt dör en dag på sitt jobb i nöjesparken. Men hans död blir inte som han trott. Vi följer honom under fem besök av personer som han på något sätt berört eller haft att göra med i livet och deras små lektioner till honom, om att inget liv är meningslöst.

Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom

Nummer: 47
Titel: Tisdagarna med Morrie
Författare: Mitch Albom
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2000
ISBN: 9137125478
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Morrie Schwartz var Mitch Allboms favoritprofessor, hans mentor och vän. På examensdagen lovar Mitch att hålla kontakten men det dröjer tjugo år innan han hör av sig. Av en händelse får han se sin gamle sociologiprofessor på teve; Morrie har drabbats av en nervsjukdom som långsamt förlamar hans kropp men inte hans sinnes briljans och inte hans lust att leva ända till slutet.
Mitch beslutar sig för att besöka Morrie varje tisdag – precis som under studieåren. De samtalar om kärlek,äktenskap, känslor, förlåtelse, saknad och död. Deras pånyttfödda vänskap blir till en sista föreläsning fylld av visdom och erfarenhet, en lektion i konsten att leva.

Min åsikt:
Vilken underbar bok. Helt klart en bok som alla borde lösa. Tänk om vi alla hade var sin Morrie som lärare då skulle nog allt vara enklare.

Tjock! av jenny Dahlberg

Nummer: 46
Titel: Tjock!
Författare: Jenny Dahlberg
Förlag: DN
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9175884747
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Jenny är tjock och det här är hennes berättelse om hur det är att vara tjock i Sverige i dag. Att stora människor faktiskt har en vardag precis som alla andra. Men att Jenny ibland fastnar i badkaret, sitter sönder stolar och ensam står för en solförmörkelse när hon tar av sig sin behå. I Tjock! berättar hon också om hur det är att jaga kläder i rätt storlek, vara en tjock mamma och kärleken till bearnaisesås.
I ett samhälle där idealet är anorektiska tjejer med kroppar som unga pojkar får tjocka tjejer inte plats. Det struntar Jenny i, hon både tar och kräver sin plats.

Min åsikt:
En underbar bok, skriven på ett humoristiskt och naket sätt om hur det är att vara tjock. Att fasta i badkaret, att få på sig strumpbyxor i största storleken och ta sönder stolar man sitter på.

Den fick mig att le.

Borderline av Caroline Kraus

Nummer: 45
Titel: Borderline
Författare: Caroline Kraus
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-46-20500-4
Betyg: 5 av 5

Om boken:
Caroline Kraus berättar i sin självbiografiska debutbok om sitt komplicerade och destruktiva förhållande med Jane, en borderline-personlighet. Deras vänskap är omedelbar och glädjefylld, men övergår snart i en härva av halvsanningar och hot. En sann berättelse, spännande som en thriller.

Min åsikt:
En berättelse om gränslös vänskap mellan Caroline och Jane, som blir destruktiv och svårt att leva med. Jane styr snart hela Carolines liv. Verkligen skrämmande.
Den här boken gav mig mycket insikt om liknande händelser jag varit med om i mitt liv. Det var nästa skrämmande att känna igen sig i situationen.

Nekrofilen av Gabrielle Wittkop

Nummer: 44
Titel: Nekrofilen
Författare: Gabrielle Wittkop
Förlag: Vertigo
Utgivningsår: 1972/2004
ISBN: 91-85000-10-8
Betyg: 3 av 5

Om boken:
När Gabrielle Wittkop ombads att beskriva sin skandalomsusade succéroman Nekrofilen beskrev hon den som en melankolisk kärleksroman, eftersom bokens protagonist ständigt måste skiljas från dem han älskar.

Lucien är en parisisk antikvarie och passionerad samlare av japanska netsuke, små morbida statyetter som illustrerar intensiva kärleksakter med de döda. Lucien älskar också att äga de döda, döda som blivit uppryckta ur sina nygrävda viloplatser. I sin dagbok berättar denne makabre samlare den hemliga historien om sin nekrofila kärlek. Gamla eller unga, män eller kvinnor, varje förbipasserande blir föremål för samma intensiva erotiska uppvaktning.

Allteftersom sidorna skrider fram återvänder denne oroande estet till ursprunget för sin besatthet av kalla kön, av blåblekt kött med doft av mal, där hans bottenlösa ensamhet utspelar sig.

Min åsikt:
Lite svår bok för min del, både psykiskt att förstå, och skriften och namnen på olika saker.

Det är nåt som inte stämmer av Augusten Burroughs

Nummer: 43
Titel: Det är nåt som inte stämmer
Författare: Augusten Burroughs
Förlag: Bra böcker
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-7002-069-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

”Det är nåt som inte stämmer”, säger Augusten Burroughs vackra men neurotiska mamma när hon tittar sig i spegeln med sonen beundrande vid sina fötter. Att det är något som inte stämmer känner Augusten instinktivt. Men utan ramar, referenser eller normala vuxenkontakter så vet han inte vad det är.

Den välkammade Augusten, som drömmer om att bli en ny Vidal Sassoon, hamnar i en absurd miljö när hans mamma överlåter vårdnaden av honom på sin psykiatriker doktor Finch, som är en karikatyr av jultomten och förespråkare för individens totala frihet. I flera år lever Augusten tillsammans med doktorns hämningslösa familj, och 13 år gammal får han sin första chockerande sexuella erfarenhet med en 33-årig man, en av doktor Finchs patienter och ”fosterbarn”.

Min åsikt:
Augusten berättar om sin egen uppväxt, på ett mycket humoristiskt sätt, trots det tragiska han varit med om.

Läste boken i ett svep, eftersom jag inte kunde lägga den ifrån mig.

Otroligt bra skriven!

Vald till månadens bok i mars 2005.

Gult ljus av Pamela Jaskoviak

Nummer: 42
Titel: Gult ljus
Författare: Pamela Jaskoviak
Förlag: Albert bonniers
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9100577758
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Berlinmuren hade just fallit. Vi satt vid ett cafébord under en gul gatlykta i Bangkok och Khao San Road var både smeksam och vild. Jag minns inte vad vi drack. Bara vad vi sa.
Hororna borde väl veta?
Henke fingrade på en servett.
Eller hur? De borde väl veta? sa jag.
Kanske det, suckade han.
Vi begav oss till Patpong. Henke hade varit där förut. Ingenting förvånade honom. Han hade varit där med andra turister.

Kvinnan i Pamela Jaskoviaks roman är inte nostalgisk. Hennes historia är snarare en rapport, därför att hon vet att hon måste berätta. Hon gjorde en förvirrad resa fylld av längtan – efter kärlek, efter något som var på riktigt. Hon hamnade på en ödslig ö så långt ut i havet att den kändes drömd. Där kom hennes framtid att formas, men hon visste det inte då. Nu längtar hon inte längre. Hennes längtan är stillad.

Min åsikt:
En kvinnas resa efter lycka och kärlek, efter mening.

Gillar sättet boken är skriven på, den lockar mig och får mig att vilja läsa mer.