Flickan i den röda kappan av Roma Ligocka

Nummer: 171
Titel: Flickan med den röda kappan
Författare: Roma Ligocka
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-37-11893-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:

I Steven Spielbergs film Schindlers list förekommer en liten flicka i röd kappa. När Roma Ligocka ser filmen känner hon omedelbart igen sig.
Roma Ligocka är två år gammal när hon tvingas flytta in i Krakows getto tillsammans med alla andra judar i staden. Hon överlever nazismens fasor, men de traumatiska minnena från barndomens vardag har hon burit med sig sedan dess. Detta är den gripande och omskakande berättelsen om hennes liv och om helvetet i gettot.
I Flickan med den röda kappan delar Roma Ligocka med sig av sina upplevelser från kriget och efterkrigstiden. Hon skildrar ungdomsåren i det stalinistiska Polen där hon för första gången kom i kontakt med konsten: ett möte som skulle förändra hennes liv. Vägen ut ur det kommunistiska Polen och de förlamande barndomsupplevelserna går via Tyskland, där hon upptäcks och börjar jobba som fotomodell.
Roma Ligocka tecknar ett ovanligt livsöde som kommer oss till mötes ur barnets perspektiv, det är en ond saga med ett lyckligt slut.

Min åsikt:
Den sanna boken om ett gripande livsöde. Roma är bara 2 år när hon tvingas flytta in i Krakows getto tillsammans med alla andra judar i staden. Under flera år lever hon i skräck, men överlever nazismens fasor, men de traumatiska minnena har hon fått leva med ända sedan dess.

Roma Ligocka delar med sig av sina upplevelser under och efter kriget, hon berättar om ungdomsåren i det stalinistiska Polen och sin kärlek för konsten.

En hemsk historia med ett lyckligt slut.

Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra) av Martina Haag

Nummer: 170
Titel: Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra)
Författare: Martina Haag
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-642-0172-4
Betyg: 5 av 5

Om boken:
Det är något som inte stämmer i Isabella Eklöfs liv. Vid det här laget borde hon ju vara superframgångsrik filmstjärna med fantastisk pojkvän. Det är som om hennes riktiga liv, det liv hon egentligen är ämnad för att leva, aldrig sätter igång. När den stora chansen till förändring äntligen dyker upp kastar hon sig över den. Det är då det blir jobbigt på riktigt.

Min åsikt:
Boken handlar om Isabella Eklöf och vid det här laget borde hon vara en framgångsrik skådespelerska med en fantastisk pojkvän, men det livet verkar aldrig sätta igång. När den stora chansen till förändring dyker upp kastar hon sig över den, men det är då det blir jobbigt på riktigt.

Detta är en otroligt rolig bok, mycket välskriven och lätt att sträckläsa (vilket jag gjorde).

Blod är tjockare än vatten av Astrid Trotzig

Nummer: 169
Titel: Blod är tjockare än vatten
Författare: Astrid Trotzig
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 1996
ISBN: 91-0-056258-0
Betyg: 5 av 5Om boken:

Astrid berättar om kluvenheten i att vara adopterad, att vara varken svensk eller korean, och om en resa till det främmande ”hemlandet” Sydkorea.

Min åsikt:
Detta är Astrid Trotzigs sanna berättelse om kluvenheten i att vara adopterad, att vara varken svensk eller korean och om att resa till sitt främmande ”hemland” Sydkorea.

Boken är skriven i korta texter men som trots de få raderna ger en stark bild av känslan att inte passa in någonstans.

Svart dam av Maria Fagerberg

Nummer: 168
Titel: Svart dam
Författare: Maria Fagerberg
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2002
ISBN: 91-37-12153-7
Betyg: 5 av 5Om boken:

Nina är 29 år. Hon har en man, Jakob, och en 6-årig dotter, Amelia. Hon lever intensivt. Doktorandutbildning, kickboxträning, familj, vänner. Hon är mitt i sin avhandling om rap- och Third Wave Feminism-texter när en livshotande sjukdom drabbar henne. Nu ligger hon i en sal för fyra. Det är tidig höst. World Trade Center är en ruinhög och George Bush kräver hämnd.
Med klar blick registrerar Nina livet på sjukhuset. Känner avunden när en medpatient tillfrisknar. Glädjen och sorgen över Jakob och Amelia. Nutid och dåtid flyter samman, och hon rasar över allt det grå omkring sig. Tillvaron får sitt eget soundtrack. Eminem, Marilyn Manson, Gloria Gaynor, Nick Cave.
Svart dam är en koncentrerad skildring av en ung kvinna i dödens väntrum.
Här tecknas ett mångfacetterat porträtt av Nina, som med trotsig blick registrerar sin omgivning och reflekterar över sitt liv.

Min åsikt:
Nina är 29 år och språkforskare, gift och har ett barn och ett aktivt liv. Men nu ligger hon plötsligt på sjukhus i en sal för fyra, drabbad av cancer. Nina registrerar livet på sjukhuset med klar blick. Känner avund när medpatienter tillfrisknar och får åka hem. Känner glädje när Jakob och Amelia kommer på besök. Nutid och dåtid flyter samman, och hon rasar över allt det grå omkring sig.

Den har boken har jag läst en gång innan, men tycker att den är värd att läsas flera gånger. En otroligt ärlig och tänkvärd bok. Som berör mig väldigt mycket.

Som en månblomma av Ia Jonsson

Nummer: 167
Titel: Som en månblomma
Författare: Ia Jonsson
Förlag: Bokförlaget Replik
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-88818-45-5
Betyg: 5 av 5
Om boken:
”Vassa ord som gjorde ont att hålla i. De stack mig ordentligt i fingrarna. Det är därför det är så många hål i det som jag har skrivit. Och så mycket blod. Mina fingrar är numera ganska ärriga. Ärrvävnad är märkligt, på vissa ställen kan det bli så att man när huden läker blir extremt, ja nära på överdrivet känslig, medan ärrvävnad på andra ställen resulterar i en nästan total avsaknad av känsel. Därav mitt stundom fumlande och stundom exakta samspel med tangentbordet. Det är också därför jag ibland har varit tvungen att hamra så hårt, medan det ibland har räckt med att jag har snuddat varsamt.

Att skriva var länge ett sätt att leva för mig. Jag var aldrig något vidare duktig på att leva, ingen hejare på att vara med, men jag var däremot en mästare på att vara utanför. Vara iakttagare. Då blev skrivandet i alla fall en slags länk till livet, det jag inte vågade i verkligheten hade jag åtminstone mod till på papperet. I dubbel bemärkelse. När jag så småningom började klara av en hel del stapplande steg som känslomässigt styrd människa i stället för rädslomässigt styrd robot och skrev ner lite av mina erfarenheter, var det flera av mina rollfigurer som pockade på uppmärksamhet och ville lämna sina respektive bidrag samt även göra anspråk på titeln till den eventuella boken. En dödgrävares dagdrömmar, En jagcentrerads jordspår, En anorektikers anekdoter, En medicinestuderandes manier, En intetsägandes iakttagelser, En bulimikers bekännelser, En Lidingöbos längtan, En ärkefiendes ärlighet, En egocentrikers ensamheter, En åsidosatts ångest samt En verklighetsfrånvänds vanor, var bara några av dem. Men jag tyckte att de var och en för sig endast återspeglade skärvor av sanningen.

Då är Som en månblomma mer rättvisande. Något litet som lyckas leva, trots allt det döda runtomkring. För det är just det min bok handlar om; att överleva sig själv. Att överleva all sin egen rädsla. Och att överleva så pass bra att man till och med vågar leva.”
­ Ia Jonsson

Min åsikt:
En otroligt bra och viktig bok om hur det är att leva med bulimi och även anorexi till viss del. Författaren beskriver det på ett målande och öppet sätt. Boken innehåller även en hel del poesi.

Läs den!!!

Barnflickan i Knutby av Thomas Sjöberg

Nummer: 166
Titel: Barnflickan i Knutby
Författare: Thomas Sjöberg
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-46-21146-2
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Journalisten Thomas Sjöbergs bok om barnflickans väg mot skotten i Knutby är en dramatiserad skildring av ett av de mest uppmärksammade rättsfallen i modern tid.

Natten till den 10 januari 2004 mördas 23-åriga Alexandra Fossmo. Samma natt skjuts grannen Daniel Linde, men överlever. Dag för dag avslöjas detaljerna inför omvärldens alltmer förvånade, och fascinerade, ögon. Barnflickan Sara Svensson grips och erkänner dåden. Detta är en historia med det klassiska dramats samtliga ingredienser -kärlek, svek, otrohet och ond bråd död. Med hjälp av polisens förundersökning, domstolsförhandlingen i Tingsrätten, intervjuer och resor, bandupptagningar och videorekonstruktioner försöker Thomas Sjöberg skapa sig en bild av hur sanningen kan se ut i Sara Svenssons ögon.

Min åsikt:
En dokumentärroman om morden, händelserna, pastorerna och barnflickan i Knutby. Journalisten Thomas Sjöberg skriver om händelserna, rättegången, telefon & smskontakt med olika medlemmar och mycket mer.

Styckmordet i Halmstad: om min son Marcus av Lennart Norén

Nummer: 165
Titel: Styckmordet i Halmstad: om min son Marcus
Författare: Lennart Norén
Förlag: Bonnier Fakta
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-85015-55-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Tidigt på morgonen den 28:e december 2002 befann sig Marcus Norén på fel plats vid fel tidpunkt. Allt som inte fick hända hände. Marcus hittades dagarna därpå brutalt mördad och styckad. Han var en vanlig svensk ung man med ett brinnande intresse för film som jobbade i en videoaffär. Våldet hade slagit till brutalt och urskiljningslöst och Marcus omvärld stod chockad och handfallen. Marcus pappa Lennart Norén berättar här vad han tror har hänt sonen och om hur detta drabbat hans familj.

Min åsikt:
Lennart Norén skriver öppet om mordet på hans son den 28 december 2002. En händelse som medierna blåste upp och visade inte de anhöriga någon nåd.

I boken kan man läsa om Marcus sista tid i livet och om hur han var som person. Man följer utredningen från det att han anmäls försvunnen till att man hittar hans huvud i Nissan och så vidare till rättegången, där två missbrukare sitter åtalade. Boken innehåller även intervjuer med olika inblandade.

Intressant bok, jag minns händelsen väl, då den blåste upp som om lajvare var livsfarliga människor.

Hemma hos Martina av Martina Haag

Nummer: 164
Titel: Hemma hos Martina
Författare: Martina Haag
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-642-0133-3
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Hemma hos Martina andas hela tillvaron glamour.
I Mariah Carey-garderoben som tar upp en hel vägg ligger sidenunderkläderna sorterade i egna fack och klänningarna hänger i färgordning.

Hemma hos Martina är det aldrig någon som bråkar. Alla räkningar är betalda i tid och i trädgården ligger stenarna i storleksordning. Barnen har håret vattenkammat helt rakt och katterna öppnar sina kattmatsburkar själva utan att mjaua ett endaste dugg. Martina ljuger aldrig, är aldrig avundsjuk och känner sig aldrig som en tant.

När hon är gravid är hon mild och vis, går nästan inte upp någonting och påminner inte ett dugg om Rolf Lassgård i underbyxor.
Precis så är det. Absolut inte.

Min åsikt:
Boken handlar om hur Martina försöker få livet att gå ihop med tre barn, en miljard katter och Sveriges stökigaste man som bara snor ens strumpor, och en skådespelarkarriär vars höjdpunkt verkar bestå av provfilmningar för finsk diskmedel. Den handlar om hur man överlever trots att man är gravid och väger ett ton.

Den är så oerhört rolig och bra, som består av tidigare skrivna krönikor och nytt material.

Ludenben av Katarina Samuelsson

Nummer: 163
Titel: Ludenben
Författare: Katarina Samuelsson
Förlag: Bokförlaget Augusti
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-85301-03-5
Betyg: 4 av 5Om boken:

Ludenben har en vilja att vända på språket för att se tillstånden på nya sätt. Det är en bok som tror på att man kan säga det man vill just så som man vill, men också ett försök att förklara för sig själv vem man egentligen är.

Katarina Samuelson är född 1984. Hon bor idag i Lund där hon studerar pressvetenskap. Hon skriver i sin debut, Ludenben, om hur hon lärt känna den sjukdom som så hänsynslöst förtär de drabbade och hur hon upplevt den ändlösa raden av sjukhusvistelser och vårdanstalter.

Berättelsen avslöjar för läsaren en bild av patientens egocentriska jag och dess medvetna handlande, om hur hon valt att bli sjukare än alla andra. Men också om den oundvikliga insikten i att hon till slut måste gå vidare för att klara sig, och att ingen annan kan ta det steget åt henne. Det är ett steg som bara Ludenben själv kan ta.

Min åsikt:
En självbiografisk bok om anorexi, bulimi och mänsklig svärta. En stark skrift mot dagens svenska psykvård och institutioner.

”Vi har sett patienter på BMI 9. Jaha. Det struntar jag i. Det gör jag verkligen inte, jag spelar hög hårdrocksmusik. Jag är en liten tax med mindervärdeskomplex. Därför skäller jag högst av alla.”

En bra bok, av typen poesiroman, som jag hoppas att många får upp ögonen för.

Hinsehäxan av Lillemor Östlin

Nummer: 162
Titel: Hinsehäxan
Författare: Lillemor Östlin
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-85267-27-9
Betyg: 3 av 5Om boken:

Lillemor Östlin är inte vem som helst. Över 20 år av sitt liv har hon tillbringat i svenska fängelser. Tre gånger har hon rymt från kvinnoanstalten Hinseberg.

Hinsehäxan är inte en bok om någon råbarkad kriminell person utan en gripande berättelse om en stark, självständig och begåvad kvinna som förlorar omsorgen om sina barn och som trots livets alla motgångar fortsätter att kämpa vidare.

För första gången berättar Lillemor Östlin här om sitt förhållande till före detta justitieministern Lennart Geijer. Här ger hon sin version av Geijeraffären och bordellhärvan.

Min åsikt:
Hinsehäxan är den sanna berättelsen om Lillemors 20 liv i olika svenska fängelser, och tre gånger har hon rumt från Hinseberg. Hon berättar öppet om sitt missbruk och sin tid som prostituerad, hon berättar även om före detta justitieministern Lennart Geijer ”förhållande”, sina barn och sin stora kamp, och mycket mer.

En intressant bok, men innehåller tyvärr en del stavfel och konstiga meningsbyggnader.