Ninas resa av Lena Einhorn

Nummer: 183
Titel: Ninas resa
Författare: Lena Einhorn
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-518-4445-1
Betyg: 4 av 5


Om boken:

De lyckades hålla sig kvar i gettot in i det sista, sedan flydde de, rev av sig judestjärnan och ”försvann” – under det att tyskarna, efter att ha satt eld på allt utom kyrkan, bombade resterna till grus. Nina, hennes bror Rudek och deras mamma var bland de absolut sista som lämnade Warszawas getto levande.
Nina Rajmic bevittnade både det judiska upproret 1943 och det polska året därpå. Båda slogs sorgfälligt ned av tyskarna. Nästan två år fick de vänta på krigsslutet, en tid av gastkramande dramatik och meningslös overksamhet.
Den vuxna Nina ville berätta. Hennes egna ord, märkligt enkla och raka, präglar denna otroliga överlevnadshistoria skriven av hennes dotter Lena. Nina Einhorn kom som flykting till Sverige 1946 och blev en framstående läkare och forskare inom gynekologisk onkologi. Hon gick bort år 2002.

Min åsikt:
En mycket stark överlevnadsberättelse från en av de få som tog sig ut levande från kriget.
Den berör, fängslar och väcker smärta.
Mycket starkt!

Elefant i nylonstrumpor av Anna Johansson

Nummer: 182
Titel: Elefant i nylonstrumpor
Författare: Anna Johansson
Förlag: Anamma
Utgivningsår: 1999
ISBN: 91-87894-72-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Vad betyder det egentligen att vara fet och kvinna? Att vara hungrig och kvinna? Och hur framställs den feta kvinnan?
Anna Johansson söker här svar i egna och andras berättelser, i tidningar, filmer, romaner och TV-shower. Och på vägen väcker hon många nya frågor.
Några kapitelrubriker:
– Prolog – mitt liv som tjock
– ”Vill jag egentligen bli smal?”
– Den ätande kvinnan
– Kvinnlig fetma – det skamligaste av allt
– Stora kvinnor på film
– Den feta kvinnan som monster
– Tjock och vacker – om kvinnlighet och kroppsstorlek i Nicaragua

Min åsikt:
Detta är en bok om kvinnor och vikt, övervikt, fetma och ätstörningar. Men även om att känna sig som en kvinna, känna sig sexig och att man duger trots sin övervikt.
Boken tar upp många bra frågor i ämnet.

Skam av Karin Alvtegen

Nummer: 181
Titel: Skam
Författare: Karin Alvtegen
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-27-10941-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Maj-Britt och Monika är vid första anblicken så olika som två människor kan vara. Maj-Britt är 55 år, gravt överviktig och i trettio år har hon vägrat lämna sin lägenhet. Monika är 38 år och en ambitiös chefsläkare som försöker fylla sitt känslomässigt tomma liv med yttre framgång. De har dock en sak gemensam – ett smärtsamt förflutet som de båda gör sitt bästa för att glömma.
Ett brev och en tragisk olycka återuppväcker till slut onda minnen och deras liv förändras för alltid. Men det är först när de två främlingarna möts som allt ställs på sin spets: Kommer de att kunna försonas med sitt förflutna, med skammen? Eller måste något offras på vägen?
Skam är en spännande och omskakande berättelse om rädslans makt, sträng religiös uppfostran och förbjuden sexualitet. Och om skammen i att aldrig ha känt sig älskad.

Min åsikt:
Ännu en gång har Karin Alvtegen skrivit en bok som jag inte kunde lägga ifrån mig innan jag hade läst färdigt den. Den här boken handlar om skam på många olika nivåer och är otroligt bra.

Läs även hennes andra böcker: Skuld, Saknad och Svek. Böcker som jag läst innan min boklista startades.

…och himlen var oskyldigt blå av Charlotta Ölander

Nummer: 180
Titel: …och himlen var oskyldigt blå
Författare: Charlotta Ölander
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-975718-2-2
Betyg: 5 av 5Om boken:
En berättelse om tsunamins Khao Lak.

Charlotta Ölander tillhörde dem som kom levande från tsunamikatastrofens Thailand. Detta är hennes egen berättelse om skräck och förvirring men också om empati, livsvilja och mod. Charlotta stannade kvar som volentär, fast besluten att göra vad hon kunde för att hjälpa till på plats. Boken innehåller även en del skriven av Annika Söderberg, Charlottas mamma, som följde med på återresan ner till Thailand några månader efter katastrofen.

… och himlen var oskyldigt blå är en insiktsfull och självutlämnande skildring från en av vår tids största naturkatastrofer

Min åsikt:
Tsunamin i Khao Lak är en händelse som berört mig mycket, så att läsa om den har varit väldigt givande för mig. Charlotta Ölanders bok är helt fantastisk på alla sätt och vis och ger en stark inblick i hur det var på plats då katastrofen hände och dagarna efteråt.

Fosterbarn av Regina Louise

Nummer: 179
Titel: Fosterbarn
Författare: Regina Louise
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2003/2005
ISBN: 91-37-12338-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Regina har ingen egen familj. Sina första år lever hon i ett ruckel i den amerikanska Södern hos Big Mama. Men en dag blir hon så illa slagen att hon rymmer. En kort period får hon bo hos sin riktiga mamma, som inte vill ha henne utan lämnade bort henne vid födseln.
Pappan som knappt vet att hon finns vill inte heller ha Regina. Han skickar henne till ett barnhem – sista utposten för barn som ingen vill ha. Men där arbetar Claire. Äntligen någon som älskar Regina uppriktigt och innerligt. De utvecklar en djup och ömsesidig vänskap och Claire gör allt för att få adoptera Regina så att hon äntligen ska få den trygghet och den familj hon alltid längtat efter.

Min åsikt:
En mycket stark bok om barn som fötts till jorden men ingen vill ha. Regina berättar öppet och rakt om sin uppväxt fram till tidig tonår. Det är riktigt skrämmande och hjärtskärande att läsa denna bok.

När Regina är 40 år, våren 2004, blir hon äntligen adopterad av Claire, något som de kämpat med i 25 år. Man ansåg att en vit kvinna som Claire inte kunde uppfostra en svart flicka.

Översättaren har tyvärr gjort en del stavfel i boken.

Försöksråttan av Birgit Häggkvist

Nummer: 178
Titel: Försöksråttan
Författare: Birgit Häggkvist
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2001
ISBN: 91-0-057513-5
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”Det finns dom som man behöver säga säja till Du är ju förfan kobent och dom kan ha hur normal benställning som helst men genast rodnar dom och känner sig träffade och man ser hur den där löjliga kobenta bilden av dom obevekligen kletar sej fast ovanpå den verkliga i hjärnan på dom. Och när själva benställningen sen inte stämmer överens med kobentheten som dom just fått installerad i sej så behöver man bara fortsätta Men förfan visa det då. Och då rodnar dom igen för att man kommit på dom med att försöka bluffa att dom inte alls är kobenta fast dom är det och omedelbart åker knäskålarna ihop på dom som på en ko. Man behöver bara spänna ögonen i dom så kan man göra vad man vill med dom.”

Försöksråttan handlar om förödmjukelse. En förödmjukelse som kulminerar i titelberättelsens kusliga studie i mobbningens båda primitiva och subtila logik. I klassrum och kamratgäng pågår ett grymt utstötningsspel; Birgit Häggkvist låter mobbledarens tankar flöda fritt och följer dem till deras yttersta konsekvens.

Min åsikt:
En bok om mobbning, det mörkaste inom oss, makt, hämnd, rädsla och skuld. Skrämmande läsning om ett viktigt ämne.

Fallet (utbränd men inte för livet) av Kina Alsterdal

Nummer: 177
Titel: Fallet (utbränd men inte för livet)
Författare: Kina Alsterdal
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-27-35570-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:

En personlig och gripande berättelse ur verkliga livet om den livsfarliga duktigheten. Kina bor i London, där maken är diplomat. De har nyss adopterat två pojkar när tillvaron blir en mardröm. Maken avlider plötsligt och efterlämnar en ekonomi i spillror. Kina får ingen tid för att sörja – barnen behöver en trygg uppväxt och skulderna måste betalas.

Hon flyttar hem till Sverige för att reda upp kaoset. I tio år finns hon till för allt och alla – en masochistisk duktighet som går över styr. Slutligen rasar hon ner för trappan och vaknar på sjukhus med hjärnskador. Inte ens då kan Kina acceptera läkarens ord du är utbränd.

Duktigheten finns kvar inom henne – hon försöker envist rehabilitera skadorna på samma sätt som hon redde upp sitt liv efter makens död. Sjukvården hon möter har resurser för hjärnskadorna, men inte för utbrändheten som orsakade dem. Hon är en patient som hamnar mellan stolarna. Hennes strävan efter att få leva ett balanserat liv, att få komma tillbaka ut i arbetslivet, får inget gensvar hos vare sig läkarna eller de sociala myndigheterna.

Min åsikt:
I denna självbiografiska bok beskriva Kina hur det är att bli utbränd utan att man vet om det, hur hon kämpar mot skallskadorna från fallet och tar sig tillbaka till livet.

Mycket bra!

Hur man närmar sig ett träd av Eva Dahlgren

Nummer: 176
Titel: Hur man närmar sig ett träd
Författare: Eva Dahlgren
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-642-0168-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Hur närmar man sig ett träd? Hur börjar man en föreställning? Hur skriver man en sång? En färdbok över hur man går till väga när man inte vet hur man ska gå till väga. En öppen och personlig berättelse om musikskapandet och livet – om den mödosamma vägen till en färdig skiva.

”Hur närmar man sig ett träd? Hur börjar man en föreställning. Hur skriver man en sång? Jag visste redan från den dagen jag bar väskorna uppför trappan på Chepstow Road att jag skulle vara tvungen att skriva denna färdbok över hur man går till väga när man inte vet hur man ska gå till väga. Jag visste att jag ville ha dessa sidor till nästa gång jag satt där och undrade hur. Hur närmar man sig ett träd? Hur kommer man på en melodi? Hur skriver man en text? Och om vad? Vad väljer man att skriva om. Av allt det som händer i mitt liv, vad är skrivbart. Jag vet inte. Men någonstans bland dessa sidor finns svaret. Innan jag börjar om, innan nästa gång jag bestämmer mig för att slänga mig ut i tomma intet och skriva någonting, ska jag läsa denna bok högt för mig själv. För att påminna mig. Trösta kanske. Inge hopp. Jag sitter ju trots allt här med skrivna texter. Melodier har kommit till mig på något sätt. Det går upp och ner. Fram och tillbaks. Tänk om jag kunde lära mig att komma ihåg det. Kom ihåg det! Jag ska läsa detta för att påminna mig. På torsdag ska jag spela in. Då ska jag tillsammans med människor jag inte känner leta efter det ljud som än så länge bara finns i mitt huvud. Skumt jobb. Sedan ska jag antagligen stå på en scen och sjunga dessa sånger för en massa andra människor jag inte känner. Dessa sånger funna i min källare, på vind och förstubro. Vad händer med en människa som har ett så skumt jobb. Jag vet inte. Två dagar innan denna bok ska gå till tryck kommer jag veta hur den här boken slutar. Jag ska ha denna färdbok som en påminnelse. Som en varning kanske. Kanske kan jag bli ett varnande exempel. En varningsbok. Det är vad det är. En larmrapport.”

Min åsikt:
En otroligt intressant och underbar bok, med mycket humor och självironi. Den gav mig väldigt mycket.

Kan jag dö, mamma? av Ingrid Edgardh

Nummer: 175
Titel: Kan jag dö, mamma?
Författare: Ingrid Edgardh
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-501-0547-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:

En liten femåring mår inte bra, doktorn hittar inget fel. Men lille John blir allt sämre. Så kommer beskedet, han har cancer. Och prognosen är inte god. En lång sjukdoms- och behandlingstid vidtar. Ingrid Edgardh skriver kristallklart och gripande om hur en familj möter svårigheterna med att ha ett barn med en livshotande sjukdom. Detta är en bok som ingen läser utan att beröras djupt.

En bok som är skriven för många fler utöver dem som på olika sätt drabbats och för dem som arbetar inom vården. Ett efterord av en känd svensk barncancerläkare, Per Kogner, ger perspektiv. Ingrid Edgardh är själv mor till John som nu idag är tolv år och frisk!

Min åsikt:
I boken berättar Ingrid Edgardh om sin son John, som 5 år gammal blir sjuk. Först vet man inte vad som är fel, men sen kommer beskedet, han har cancer. Prognosen är dålig och en lång sjukdoms- och behandlingstid följer.

Idag är John 13 år och frisk. Det här är en bok om rädsla och döden men också om styrka och hopp.

”En dag kom döden på besök. Han brydde sig inte om att ringa på, gick bara in, drog ut en köksstol och slog sig ned. Som om det var okej.”

Glöm aldrig Sarah av Chris Mooney

Nummer: 174
Titel: Glöm aldrig Sarah
Författare: Chris Mooney
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-46-21238-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Mike Sullivan är fast besluten att uppfostra sin sexåriga dotter Sarah till en tuff och oberoende tjej. Men mamma Jess är inte förtjust i hans metoder. När Mike och Sarah en dag går ut för att åka kälke vill Sarah gå upp för backen själv. Mike, som gillar att hon vill vara självständig, låter henne gå. Men Sarah kommer aldrig ner igen. Fem år senare saknas fortfarande Sarah. Den enda misstänkta är en före detta präst döende i cancer, Francis Jonah, som tros ligga bakom försvinnandet av två andra flickor. Samtidigt som Mike kämpar för att hålla ihop sitt äktenskap, för han en våldsam kamp mot klockan. Kommer han hinna få fram bevisen som kan fälla Jonah innan denne dör?

Min åsikt:
Glöm aldrig Sarah är en thriller som berör varje förälders värsta mardröm, ett barn försvinner.

Sarah är 6 år då hon mystiskt försvinner från pulkabacken. Fem år senare finns fortfarande inga spår efter henne och den enda misstänkta är en före detta präst som är döende i cancer.
Det är en gripande historia om förlust och sorg, men också om hopp och förlåtelse.

Vald till månadens bok i december 2005.