Glöm mig inte av Trezza Azzopardi

Nummer: 194
Titel: Glöm mig inte
Författare: Trezza Azzopardi
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2004
ISBN: 91-37-12519-2
Betyg: 4 av 5Om boken:

Glöm mig inte är en sällsam berättelse om en kvinnas intensiva sökande efter sina stulna ägodelar, förlorade år – och sin glömda historia.

Winnie – eller Patsy eller Lillian som hon hette som liten – håller sig för sig själv i den övergivna skoaffären som är hennes hem och vill inte vara till besvär för någon. Hon tänker inte gärna på det som har varit och inte är det någon idé att tänka på framtiden vid hennes ålder. En kväll blir hon bestulen på allt hon äger och ger sig ut på jakt efter tjuven, men det som börjar med ett sökande efter hennes få ägodelar slutar som en upptäcktsfärd i ett stulet liv, stulet av kriget och av människor som inte alltid ville henne väl.

Min åsikt:
En fantastisk bok, som är mycket fängslande och intressant.

Ibland undrar jag om jag minns rätt av Astrid Trotzig

Nummer: 193
Titel: Ibland undrar jag om jag minns rätt
Författare: Astrid Trotzig
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2001
ISBN: 91-0-0573450
Betyg: 5 av 5


Om boken:

En ung kvinna, gift och mor till ett litet barn, är plötsligt försvunnen. Hennes man, hennes föräldrar, hennes bästa väninna och kriminalinspektören som har hand om fallet, ger alla sin version om vem Anna var och av traumat som hennes försvinnande innebär. Men deras sammanlagda vittnesbörd gör bara bilden av Anna allt mer motsägelsefull och svårgripbar.

”Jag försöker minnas hennes ansikte, den sista kvällen. Om hon gav mig en blick som betydde: jag lämnar dig. Rösten. Om det fanns något i hennes tonfall som antydde vad som skulle ske. Eller var det något hon sade som egentligen betydde: detta är sista gången du ser mig.”

Min åsikt:
En mycket bra bok om hur olika vi ser på våra medmänniskor och hur förvirrande det blir när man ska beskriva en närstående och man helt plötsligt undrar om man minns rätt.

Innkatter av Katrin Behrend

Nummer: 192
Titel: Innekatter
Författare: Katrin Behrend
Förlag: ICA
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-523-2586-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Innekatter så tar du hand om dom, så förstår du dom.
Din ”hustiger” mår som en prins om den har tillgång till varma goseplatser, intressanta äventyrsstigar och får mycket kel och lek av sina människor. Här får du reda på hur du kan göra din lägenhet till ett riktigt katthem och hur du kan få din katt pigg och glad.
Boken är indelad i fyra avsnitt:
Lära känna varandra: handlar om att lägenheten är kattens revir och hur katten vill ha det, olika kattraser, vad som är typiskt för katter samt frågor kring att välja katt och dess olika beteenden.
Ett hem att trivas i: handlar om hur man väljer bra utrustning till katten, faror för katten, hur man på bästa sätt vinner kattens förtroende och frågor om invänjning.
Frisk och pigg: handlar om vad innekatten kan och bör äta och dricka, hur man sköter dess päls på bästa sätt samt hälsoråd med vaccinationer.
Aktivera din katt: handlar om att lek är viktigt, hur vi kan leka med katten på bästa sätt, lämpliga leksaker, första grunderna i uppfostran, hur man vänjer bort olater hos katten och frågor kring semester med katt.

Min åsikt:
En bra bok om innekatters liv och beteende.

Ego girl av Carolina Gynning & Ingrid Carlqvist

Nummer: 191
Titel: Ego girl
Författare: Carolina Gynning & Ingrid Carlqvist
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-518-4523-7
Betyg: 3 av 5


Om boken:

I samma ögonblick som Carolina Gynning steg in i dokusåpan Big Brother föll domen över henne: Här kommer en ny bimboblondin med största möjliga silikonbröst och ett enda mål i sikte – att bli en av de nya tidens kändisar.

Drygt tre månader senare steg hon ut som vinnare och superidol. Utanför huset stod tusentals tonårsflickor och skrek: ”Lina! Lina! Lina!” En ny dokusåpakändis var född.

Men Carolina Gynning hade större ambitioner än så. Under det första året efter Big Brother-vinsten har hon haft tre konstutställningar, skrivit boken om sitt liv och fått en roll i en italiensk film.

I Ego Girl berättar Carolina Gynning om sig själv. Om hur hon som tonåring kastades in i den internationella modellvärlden där hänsynslösa agenter inte skyr några medel. De vet att med knark och pengar kan man få tonåringar att ställa upp på det mesta.

Hon talar öppenhjärtligt om våldsamma män, om kokainfester som spårat ur, om ätstörningar och om hur förnedrande livet runt catwalken kan vara – men berättar också om hur rolig och glamourös hennes tillvaro ofta är.

Min åsikt:
En bok som var lättläst och gick snabbt att läsa.
Lite jobbig text att läsa emellanåt.

Utmed din gränslinje av Kerstin Viberg

Nummer: 190
Titel: Utmed din gränslinje
Författare: Kerstin Viberg
Förlag: Libris
Utgivningsår: 2001
ISBN: 91-7195-433-3
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Vad får en kvinna att finna sig i åratal av fysisk och psykisk misshandel? Det är grundproblematiken i boken utmed din gränslinje.

Kerstin Viberg berättar återhållet men känslostarkt om de hot och den terror som hon utsattes för av den man hon levde med och fick barn tillsammans med. En hopplös men stark längtan efter att någon gång få mötas på en gemensam väg fick henne att stanna i över tjugo år.

Detta är inte i första hand en anklagelsebok. Det är ett försök att förstå varför hon stod ut med terrorn och förnedringen så länge. ”Vem är du som fått mig att gå utmed din gränslinje?” frågar hon sig upprepade gånger.

Kerstin Viberg har skrivit ned sin berättelse för att hjälpa och stärka andra kvinnor, främst dem som själva lever i misshandel-förhållanden. Men även alla dem som försöker hjälpa misshandlade kvinnor.

Min åsikt:
En bok om varför en kvinna som blir misshandlad stannar kvar i förhållandet.

Intressant.

Män kan inte våldtas av Märta Tikkanen

Nummer: 189
Titel: Män kan inte våldtas
Författare: Märta Tikkanen
Förlag: Forum
Utgivningsår: 1975/2005
ISBN: 91-37-12827-2
Betyg: 3 av 5


Om boken:

”Tova tror på frihet. Hon tror att människor ska kunna leva tillsammans utan att göra varann illa. Stå i bredd, kallar hon det.”

Tova Randers firar sin födelsedag. Hon går på restaurang, hon dansar, hon följer med en man hem. Och blir våldtagen.

Tova bestämmer sig för att hämnas – hon ska våldta mannen och anmäla sig till polisen.

Män kan inte våldtas väckte hetsig debatt när den kom ut 1975. Den blev snabbt en klassiker och har översatts till tio språk och även filmats.

Min åsikt:
Så fort jag såg titeln till denna bok så visste jag att jag var tvungen att läsa den.
Boken är intressant och tar upp ett bra ämne, tycker jag.
Men den trollbinder inte utan blir emellanåt lite tråkig att läsa.

Vitt på svart av Ruben Gallego

Nummer: 188
Titel: Vitt på svart
Författare: Ruben Gallego
Förlag: Ersatz
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-88858-08-1
Betyg: 5 av 5Om boken:

”Det här är en bok om min barndom. En grym, fasansfull barndom, men ändå en barndom. För att bevara sin kärlek till världen, för att växa upp och bli vuxen, behöver ett barn inte mycket: en fläskbit, en korvmacka, en handfull dadlar, blå himmel, ett par böcker och ett värmande ord från en medmänniska. Det räcker, det räcker mer än väl.”

I Vitt på svart berättar Ruben Gallego om barnhemmen i ”världens lyckligaste land”, Sovjetunionen. Med värme och svart humor skildrar han en skuggvärld befolkad av handikappade barn, uppfostrare, lärare och sköterskor.

Min åsikt:
En otroligt bra bok som skildrar livet för handikappade barn på barnhem i Sovjetunionen. Skrämmande, rakt på sak och helt enkelt naket berättar Ruben Gallego om sina minnen.

En fantastiskt bra bok!!!

Gömstället av Trezza Azzopardi

Nummer: 187
Titel: Gömstället
Författare: Trezza Azzopardi
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2000
ISBN: 91-37-11698-3
Betyg: 4 av 5Om boken:

”Om mamma inte hade gått hemifrån hade jag inte blivit bränd.
Om hon inte hade varit skyldig Joe Medora för hyran.
Om Frankie inte hade spelat bort kafét hade vi haft det kvar.
Om jag hade varit en pojke.
Om Frankie inte hade spelat bort mig.”

Det är Dolores, yngsta dottern i familjen Gauci, som säger det. Hon och hennes systrar ska mötas för första gången på decennier sedan deras mamma dött. Inför det mötet återupplever Dolores hela sin barndom – den spelgalna pappan, mamman som desperat ser sina flickor fara illa, systrarna som både försvarar och plågar henne, skurkarna men också de godhjärtade som befolkar de maltesiska invandrarnas Cardiff.

Min åsikt:
En fängslande bok.
Mycket läsvärd.

Vännen av Gunilla Linn Persson

Nummer: 186
Titel: Vännen
Författare: Gunilla Linn Persson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2003
ISBN: 91-46-18318-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Järnöran är en ö som sägs ligga bortom människogränsen. Den är så järnhaltig att alla kompasser slår fel. Den åldrade Edit Ingman har levt hela sitt liv på denna ö.

Under en svår höststorm kommer den unga Ellinor på besök till Edit. Hon kommer med ved och mänsklig värme, men får ett märkligt mottagande.

Också Edits inre kompass har blivit galen. Hon kan inte acceptera att hennes familj är borta; hon tror sig omgiven av ljus och människor. Men på Järnöran är det tomt, och det blir Ellinor som får lämna barn och författande för att ta hand om den glömska Edit.

En ovanlig vänskap växer fram.

Vi får följa dessa båda kvinnor under ett år vid havet. Under en hård vinter med styv kuling. En lockande vår med fågelsång och knoppande snår. En sommar då ön invaderas av sommargäster och motorbuller. En höst, som blir Edits sista i livet.

Min åsikt:
En mycket intressant bok om demens. Den är både tragisk, smärtsam och rolig att läsa.

Det här är inte jag av Eva F Dahlgren

Nummer: 185
Titel: Det här är inte jag
Författare: Eva F Dahlgren
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-37-12544-3
Betyg: 5 av 5Om boken:

Felicia känner inte längre igen sig själv. Hon har tappat livsgnistan och tidsuppfattningen – det enklaste beslut känns övermäktigt, den vardagligaste handling orsakar panik. Trots att hon som vetenskapsjournalist skrivit mängder av artiklar om hjärnstress och utbrändhet, förstår hon inte vad som händer.
Varför klarar hon inte ens av att handla hushållspapper? Hon som varit så duktig – både framgångsrik reporter och ensamstående mamma. Sonen Johannes, skrämd av tanken på att sjukdomen ska vara ärftlig tvingas nu vara den vuxne i familjen.
Felicia finner en själsfrände i Strindberg. I Inferno berättar han om ett tillstånd som liknar hennes och som vid förra sekelskiftet kallades neurasteni. Kanske har hennes sjukdom alltid funnits, eller i alla fall symtomen. Men om den beror på något i själva tiden – hur ska hon då bära sig åt för att bli frisk?

Det här är inte jag är en skönlitterär berättelse inifrån om en sjukdom som inte syns utanpå. Ärligt och humoristiskt skildrar Eva F Dahlgren hur tillvaron ter sig för en människa som inte kan sortera alla intryck. En människa som blivit obegriplig för sig och sin omgivning, men som sakta släpper prestationskraven och inser att hon kan skapa sig ett annat liv. Hon duger ändå.

Min åsikt:
En bra bok som beskriver panikångest och utbrändhet och hur dessa sjukdomar tar sitt grepp om en människas vardag.

Mycket lättläst!
Mycket bra!