Kajsas värld av Kajsa Ingermarsson

Nummer: 245
Titel: Kajsas värld
Författare: Kajsa Ingermarsson
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-37-12988-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:

I Kajsas värld är inga frågor för stora. Eller för små. Är till exempel en degplandare en lyckas Alla hjärtans dag-present? Hur sexigt är det med lösmustasch? Vad har Carl Philip för mejladress? Och är det verkligen sant att författaren själv varit toppmodell i Milano?
I den här boken finns många frågor. Men mycket få svar. Välkommen till Kajsas värld!

Min åsikt:
Här samlas en hel hög med krönikor skrivna av Kajsa Ingermarsson. Hon är rapp, rolig och driver fritt med sig själv.

Den gav mig många skratt.

…som en tjuv om natten av Lena Ringqvist

Nummer: 244
Titel: …som en tjuv om natten
Författare: Lena Ringqvist
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-972992-8-6
Betyg: 3 av 5Om boken:

Mitt i det svenska bibelbältet, på riktiga bondlandet, växer en flicka upp med mamma, pappa och två bröder. Mormor och morfar var missionärer i Afrika och det kristna arvet präglar generationen.
Om en familj som lyssnar till Guds och församlingens röst i stort som smått, där barnets naturliga nyfikenhet får syndstämpel, där normal tonårsfrigörelse vänds till självbestraffning, där familjebanden tänjs till det yttersta.
En inre resa och en personlig uppgörelse med kristendomens förädare, mot hyckleri och livsfientlighet, för tankens, känslans och religionens frihet.

Min åsikt:
Det här en den sanna berättelsen om hur tron på himlen blev ett helvete på jorden.

Lite svårläst i början men blir bättre ju mer man kommer in i den.

Mitt liv i mina händer av Alison Lapper

Nummer: 243
Titel: Mitt liv i mina händer
Författare: Alison Lapper
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-7002-225-9
Betyg: 3 av 5Om boken:

Alison Lapper föddes 1965 utan armar och med för korta ben. Hennes familj fick rådet att lämna bort henne, så hon överlämnades till de sociala myndigheterna. I nitton år bodde hon på handikappsinstitutioner under strikta förhållanden. Medan hon kämpade sig igenom en kärlekslös barndom med både fysiska och psykiska övergrepp, bestämde hon sig för att slå sig fri och bli självständig.

Min åsikt:
Att läsa om ett barn som lämnas bort bara för att det inte fysiskt ser ut som ett barn ska, är otroligt skrämmande. Men att sedan få läsa hennes historia, om hur hon behandlades på de ställen där hon hamnade är helt obeskrivligt.

En bok med styrka.

På dina murar av Helena Looft

Nummer: 242
Titel: På dina murar
Författare: Helena Looft
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-46-21241-8
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Gun är vuxen men vill inte flytta hemifrån. Hon lever med sin mamma i en gammal Östermalmsvåning, i en värld som blir alltmer oskarp i konturerna. Mamman försörjer sig på sömnadsarbete. Gun försörjer sig inte alls. Hon bara går omkring i rummen och ser dammet falla, silvret svartna, dagarna komma och gå. De båda kvinnornas relation är tät och trasslig, de flyter ihop med varandra, trevar sig fram i ett töcken, tyder tecken, gissar och tror. Gun längtar ut, men hon har ingenting att gå till. Hon vill skapa sig ett liv men hon vet inte hur man gör. Hon behöver en dröm, en uppenbarelse, en berättelse som kan bli verklig:
Ordet finns, det finns hos någon, ja, det är någon till och med.

Min åsikt:
En psykologiskt grävande bok, som är väldigt intressant att läsa, och tar sig in i Guns psyke.

Mycket bra!

Johannas backe av Oscar Danielson

Nummer: 241
Titel: Johannas backe
Författare: Oscar Danielson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-46-21337-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Mormor Elin finns inte mer. Hon trillade nerför trappan en sen kväll, lyfte inte på fötterna ordentligt och ramlade i det svaga ljuset där fallhöjden var som högst. Ett år senare reser dottersonen Markus och hans mor Barbro till Elins hus i Dalarna för att försöka få lite ordning på hennes saker. I en låda hittar de Elins dagböcker. ”Släng skiten”, säger Barbro ointresserat. Men Marcus tar med sig lådan hem och börjar läsa.
Ur Elins noggranna men kortfattade anteckningar växer bilden av ett liv fram. Mormodern visar sig ha varit en betydligt mer sammansatt person än Markus kunnat ana, en obehändig stark kvinna som hade att slåss mot arvet efter en psykiskt sjuk mor. Och när han så småningom återfinner morföräldrarnas kärleksbrev ges ytterligare svar på gåtan Elin.

Min åsikt:
En fantastisk bok som beskriver några människors livsöden, man följer dels Elin men även Rut och Johanna.

Intressant.

Gåtornas plats av Dan Brown

Nummer: 240
Titel: Gåtornas plats
Författare: Dan Brown
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 1998/2006
ISBN: 91-0-010716-6
Betyg: 3 av 5


Om boken:

The National Security Agency (NSA) är en topphemlig organisation, mycket mäktigare än CIA. När NSA:s oslagbara dator TRANSLTR hittar en kod den inte kan forcera kallar man in sin bästa kryptoanalytiker, den briljanta Susan Fletcher.
Det hon upptäcker sänder chockvågor genom maktens korridor. NSA hålls som gisslan – inte med hjälp av vapen, utan med en kod som är så komplex att om den släpps fri skjuts hela USA:s underrättelsetjänst i sank.
Två händelsekedjor sätts snabbt igång. Susan söker förädaren inom NSA:s väggar, och hennes fästman, David Becker, skickas av NSA till Sevilla i en intensiv och farlig jakt på ringen som har kodens lösning ingraverad.
Snart går det dock upp för Susan att hon står i en härva av hemligheter och lögner. Hon slåss inte bara för sitt land utan också för sitt eget och Davids liv.

Min åsikt:
Boken är Dan Browns egentliga debut, men släpps som bok nummer 4 här i Sverige.

Den är spännande, intressant och lockande att läsa. Mycket lättläst.

Nobels testamente av Liza Marklund

Nummer: 239
Titel: Nobels testamente
Författare: Liza Marklund
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-642-0185-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:

En mördare i aftonklänning tar sig in på Nobelfesten i Stockholms Stadshus.
På dansgolvet i Gyllene Salen skjuter hon Nobelkommitténs ordförande rakt genom hjärtat. Annika Bengtzon dras ofrivilligt in i dramer – inte som journalist, utan som vittne. Det vänder upp och ner på hela hennes tillvaro. Äktenskapet knakar och hennes anställning hotas.
Snart befinner sig Annika mitt i en våldsam historia av terror och död som utspelar sig genom flera sekler. Var hon än letar hittar hon spåren efter samme man: Alfred Nobel, den omåttligt rike uppfinnaren som instiftade Nobelprisen och dog en tragisk och ödesmättad död.
Till slut befinner hon sig livsfarligt nära sanningen.

Min åsikt:
Detta är den sjätte fristående boken om journalisten Annika Bengtzon.

I början var jag lite skeptisk till boken, då jag tyckte den på något sätt försökte efterlikna andra (författare och tv-serier), men den var ändå riktigt bra och mycket lätt att läsa.

Djur av Joyce Carol Oates

Nummer: 238
Titel: Djur
Författare: Joyce Carol Oates
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2002/2006
ISBN: 91-0-010974-6
Betyg: 5 av 5Om boken:

Brandlarmet gick klockan 03.50 i den isande vinternatten. Ljudet var öronbedöavden och någon rusade runt i studenthemmets korridor och bankade på dörrarna. Flickorna samlades ute på gräsplanen, paniken gjorde dem upprymda. Men nu såg de – röken och eldslågorna kom inte från deras hus, det var utanför campus, borta vid lärarbostäderna.

Som 20-åring vid Catamount Collage blir Gillian Brauer förälskad – i poesi, i den karismatiske professorn Andre Harrow och hans hustru Dorcas som är en kontroversiell skulptris. Deras bohemiska livsstil, deras avlägset belägna hus och nattliga hemligheter utövar en oemotståndlig lockelse på henne. Lust, spänning och ångest väntar. Gillian Bauer är på väg ner i helvetet.

Min åsikt:
En kort roman men med lika mycket innehåll som en annan bok.
Hon skriver mycket starkt, rakt och skickligt om utsatthet, besatthet och sexualitet.

Oscar och den rosa damen av Eric-Emmanuell Schmitt

Nummer: 237
Titel: Oscar och den rosa damen
Författare: Eric-Emmanuell Schmitt
Förlag: Storm
Utgivningsår: 2003/2005
ISBN: 91974491-6-4
Betyg: 4 av 5Om boken:

Detta är breven som Oscar, tio år, har skrivit till Gud. Det är Mamie Rose, den rosa damen som hälsar på honom på barnsjukhuset, som hittat dom. I dem beskriver Oscar tolv dagar av sitt liv; det är tolv dagar fulla av humor och värme, tolv dagar med många roliga möten och hjärtknipande episoder.
Kanske blir dessa tolv dagar de sista, men tack vare Mamie Rose och hennes vänskap blir de till en saga.

Min åsikt:
Den här berättelsen berör verkligen djupt in i hjärtat.
Det är ett barns ord och upplevelser som ger en oerhört viktig lektion till oss alla om livet.

…och jag vill leva av Ulrika Sandén

Nummer: 236
Titel: …och jag vill leva
Författare: Ulrika Sandén
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-518-4697-7
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Sommaren 2004 rasade Ulrika Sandéns liv. 30 år gammal hade hon fått en allvarlig hjärntumör.
Efter operationen vaknade hon upp med en stor del av sina åtta senaste år utraderade ur minnet och mitt under läkningsprocessen, när hon absolut inte fick bli stressad, lämnade sambon henne.
I …Och jag vill leva berättar hon om hur det är att bli lämnad, att leva med stora minnesluckor, inte längre kunna arbeta, vara beroende av sjukvården och att ha ett ständigt hot om tumörtillväxt vilande över sig.

Min åsikt:
Detta är en sann berättelse om ett minst sagt kaotiskt år i en kvinnas liv. Den är mycket intressant att läsa.