Tille-Lille av Therese Vesterlund

Nummer: 286
Titel: Tille-Lille
Författare: Therese Vesterlund
Förlag: Big Bok
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-85499-09-9
Betyg: 5 av 5Om boken:

Första dagen hemma från BB upptäcker Therese Västerlund en blåsa på sin nyfödde son Tilles rumpa. Ingen anar då att det är det första symptomet på en dödlig sjukdom.
Efter att ha besökt 15 läkare får föräldrarna chockbeskedet att deras som har hudsjukdomen EB, av den dödliga varianten Herlitz.
Therese Vesterlund börjar skriva dagbok på nätet om Tille, en dagbok som följs av 100 000-tals läsare i Sverige och resten av världen.
I denna bok har Therse sammanställt hela den gripande dagboken där man följer Tilles kamp mot sjukdomen ända tills han stilla somnar in på påskaftonen, bara sex månader gammal.

Min åsikt:
Det här är en stark och berörande bok, på så många sätt.
Jag följde själv Tilles kamp via hans mammas dagbok på nätet, och att köpa den här boken var en självklarhet, då den säljs till stöd för fonden Tille-Lille.

Den nakna sanningen av Linda Rosing & Daniel Nyhlén

Nummer: 285
Titel: Den nakna sanningen
Författare: Linda Rosing & Daniel Nyhlén
Förlag: Big Bok
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-85499-05-6
Betyg: 2 av 5Om boken:

Linda Rosings väg till berömmelse kantas av skönhetsoperationer, utvik, romanser och skandaler.
I boken berättar Linda Rosing om:
– Traumat som gjorde att hon förstorade brösten.
– Våldtäkten som satt djupa spår.
– Sitt okända liv med en nynazist.
– Knarkfesterna med kändisar och miljonärer.
– Sex och kärleksaffärer.

Min åsikt:
90% av boken känns som en skvallertidning och gör alltså boken till en ren skvallerbok där kändisar hängs ut.
De resterande 10% känns mycket berörande och äkta, handlar alltså enbart om hennes liv, inga andra kändisars.

Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra av Liza Marklund & Lotta Snickare

Nummer: 284
Titel: Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra
Författare: Liza Marklund & Lotta Snickare
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-642-0164-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Det är svårt att vara människa. Att vara kvinna är ännu värre.
Roligt och träffsäkert berättar Liza Marklund & Lotta Snickare hur vi bygger flickor och pojkar till kvinnor och män.
Initierat avslöjar de lögnerna och vårt ”jämställda” samhälle.
De delar med sig av dråpliga erfarenheter och personliga misstag för att visa hur man inte ska göra.
Men framför allt erbjuder de verktyg så att alla kvinnor kan förändra sitt liv och sin tillvaro. Det är inte svårt, bara man vet hur man gör.
För om livet blir mer rättvist så blir det roligare – för alla.

Min åsikt:
En mycket träffsäker bok om flickor och pojkar, kvinnor och män. Hur vi uppfostras, hur vi uppfattas och hur vi placeras i fack beroende av vårt kön.

Vem vågar sommaren? av Katarina Kieri

Nummer: 283
Titel: Vem vågar sommaren?
Författare: Katarina Kieri
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-1-301619-9
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Majken Niska är en ensamstående tvåbarnsmor. Det är sommar och barnen är hos sin pappa på Västkusten. En granne, Ingalill, har övertalat henne att låna en stuga hon fått i arv efter en morbror.
Den här romanen utspelar sig under tolv sommardagar i denna stuga. Majken är en ganska ensam människa, kanske inte mer ensam än någon annan, men att umgås med bara sig själv i detta främmande hus förstärker sådana känslor och väcker tankar på vad hon gjort i sitt liv och hur det kommer sig att hon övertalats att åka hit.
Majken blir nyfiken på mannen som bodde i huset, George. Och hon kommer honom nära genom hans boksamling och en papperslapp med ett meddelande som lämnats kvar i en bok. Genom en pratglad granne, Edla, får hon veta mer om Georges liv och en vacker kärlekshistoria.
Så dyker Ingalills man upp under förevändningen att han ska titta till huset, klippa gräsmattan. Och mellan dem börjar någonting sakta spira fram.

Min åsikt:
Boken är bra skriven men blir, för mig, tidvis väldigt ointressant och tråkig.

Grabben i kuvösen bredvid av Jonas Helgesson

Nummer: 282
Titel: Grabben i kuvösen bredvid
Författare: Jonas Helgesson
Förlag:
Utgivningsår: 2005
ISBN:
Betyg: 5 av 5


Om boken:

När Jonas föds blir det stor dramatik, han har navelsträngen virad, fyra varv runt sin hals och under 40 minuter andas han inte själv. Följden blir en CP-skada som enligt läkarna gör att han aldrig kommer kunna gå och klara sig själv.
Jonas föräldrar gör allt för att Jonas ska få leva som alla andra och detta gör att han tänjer sina gränser och mot alla odds till slut klarar sig utan assistenter, rullstol och diverse hjälpmedel. Ja, han blir faktisk friskförklarad av Försäkringskassan och bidraget slutar komma, men detta hindrar inte Jonas. Han börjar plugga. Följ hans fantastiska resa.

Min åsikt:
Det här är en sann inspirationskälla. En helt fantastisk bok, helt enkelt.

Syndaren av Tess Gerritsen

Nummer: 281
Titel: Syndaren
Författare: Tess Gerritsen
Förlag: Damm
Utgivningsår: 2003/2006
ISBN: 91-7715-842-3
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Innanför kapellets väggar, nu nedfläckade av blod, ligger två nunnor – en död, en allvarligt skadade – båda offer för ett skoningslöst, brutalt övergrepp.
Det barbariska brottet verkar sakna motiv, och de äldre nunnorna i klostret är inte till mycket hjälp i polisutredningen. Men rättsläkaren Maura Isles obduktion av den döda kvinnan ger ett chockerande resultat: Den 20-åriga syster Camille födde ett barn innan hon mördades.
Det makabra fallet tar en ny, häpnadsväckande vändning när en annan kvinna hittas mördad i en övergiven byggnad, med kroppen lemlästad till oigenkännlighet.
Tillsammans med kriminalassistent Jane Rizzoli försöker Maura Isles lösa de grymma morden. Vem är far till unga Camilles barn? Kommer syster Ursula att överleva och minnas överfallet? Vem är den stympade kvinnan? Isles och Rizzoli är snart en hänsynslös galning på spåret.

Min åsikt:
Spänning på hög nivå. En riktigt skrämmande thriller.
Den var svår att lägga ifrån sig.

Hedern har sitt pris av Mukhtar Mai

Nummer: 280
Titel: Hedern har sitt pris
Författare: Mukhtar Mai
Förlag: Damm
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-7130-681-1
Betyg: 5 av 5Om boken:

För första gången berättar Mukhtar Mai sin gripande historia. Det är en gripande historia. Det är en berättelse om förnedring och fruktansvärt lidande med också om en kvinnas mod och upprättelse.

Mukhtar Mai var 28 år och bodde i en liten pakistansk by nära Punjab. Den 22 juni 2002 dömdes hon av byrådet att utsättas för en kollektiv våldtäkt. Fyra män höll fast henne, slet av henne kläderna och Mukhtar Mai våldtogs på jordgolvet i ett övergivet stall.
Hon fick betala priset för sin tolvårige brors påstådda brott – att ha ”tilltalat” en kvinna som tillhörde en högre kast, en annan klan. Mukhtar Mai blev skändad för att ”hedersrättvisa” skulle skipas.
Men Mukhtar Mai gick inte under av skammen. Istället för att begå självmord anmälde hon vad som hänt och kämpade för rättvisa.

Min åsikt:
Ojojoj, detta är en riktigt stark historia om en riktigt stark och stor person. Det går verkligen inte beskriva med ord.
Läs den.

Vägen till frihet av Feven Abreha Tekle & Raffaele Masto

Nummer: 279
Titel: Vägen till frihet
Författare: Feven Abreha Tekle & Raffaele Masto
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-7002-272-0
Betyg: 5 av 5Om boken:

Rangliga fiskebåtar, skrotfärdiga handelsfartyg eller vanliga gummibåtar. Varje dag anländer olika sorters farkoster fullastade med afrikanska flyktingar till Italiens sydkust. Somliga blir en nyhet på tidningarnas förstasidor, andra lägger till utan att väcka minsta uppmärksamhet, många lider skeppsbrott, sjunker och drar med sig sina passagerare ner i djupet. Dessa farkoster är lastade med dramatiska historier, med önskningar som är så starka att de lyckas överleva långa resor och tusentals missöden.

Vägen till frihet är en av dessa historier. Den är den sanna berättelsen om Feven, en ung kvinna som flyr sitt hemland på jakt efter en framtid. Hon färdas genom Afrika för att gå ombord på en fiskebåt i Tripoli i Libyen som i hemlighet ska föra henne till den italienska ön Lampedusa.

Fevens odyssé, som varar i två år, inleds med trakasserier från militärerna i en förläggning i Assab, därpå följer en dramatisk flykt genom öknen, förföljelser på grund av den islamiska lagen i Sudan, slavliknande levnadsförhållanden i Libyen och till sist skräck och lidande ombord på en fiskeskuta som under fem dagar driver vind för våg på Medelhavet. Bakgrunden utgörs av Eritreas förtryckande regim samt den kriminella multinationella människosmuggling som tjänar stora pengar på desperata människor som flyr från krig och fattigdom.

Min åsikt:
Det är otroligt gripande att få följa denna lilla eritreanska flickas resa mot frihet, bort från kriget. Den är väldigt stark och fängslande.

Sen tar vi Berlin av Moa-Lina Croall

Nummer: 278
Titel: Sen tar vi Berlin
Författare: Moa-Lina Croall
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-501-0717-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Malmö, november 2004. Tankarna snurrar i ett outhärdligt virrvarr och Lou håller på att gå under av självförakt. Men till slut får hon nog, lämnar bandet, säger upp lägenheten och jobbet och hämtar upp bästa vännen Julia. Tillsammans kör de vidare söderut.
I ett ockuperat kvinnohus lever de i en ganska planlös tillvaro fylld av gemenskap, konserter och politisk aktivism, men också av droger och trasiga människoöden. Där finns också Sarah, med det lite hesa skrattet och den intensiva blicken, som gör Lou oförklarligt lycklig.

Min åsikt:
En bok som man absolut inte vill lägga ifrån sig. Den är helt fantastisk.

Läs den.

Vald till månadens bok i september 2006.

Förlorad barndom av Kathleen O´Malley

Nummer: 277
Titel: Förlorad barndom
Författare: Kathleen O´Malley
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2005/2006
ISBN: 91-46-21438-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Irland 1950. Kathleen är bara åtta år och bor tillsammans med sin ensamstående mamma och två systrar i Dublins slum. När hon blir våldtagen av en granne dras hela familjen in i en rättegång och myndigheterna får ögonen på familjen O´Malleys torftiga hemförhållanden. Kathleen och hennes systrar tas brutalt ifrån sin mor och placeras i en ökänd klosterskola som drivs av den katolska nunneorden Sisters of Mercy.
I Förlorad barndom berättar Kathleen om sina tio år hos nunnorna; om deras hårda regim, om det dagliga lidandet och utsattheten, om ensamheten och känslan av skam och skuld.
Kathleen blev slagen och förödmjukad till den grad att hon kände sig värdelös och försökte göra sig osynlig. Hennes utbildning var undermålig; istället för att studera sattes hon att skrubba golv, sköta tvätten och arbeta på fälten klädd i trasor. Livet var grymt – och liksom de andra flickorna blev hon också grym…

Min åsikt:
En berörande berättelse om livet för många barn på Irland, att bli placerad i nunnornas vård. Det är stark, den är smärtsam och den är hemsk, men det är en riktig styrkeberättelse.