Jag lever fast jag är född av Georg Sessler

Nummer: 300
Titel: Jag lever fast jag är född
Författare: Georg Sessler
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-0-011003-5
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Det mörknar kring den lilla judiska familjen i ockupationens, krigets och Förintelsens Budapest: det gäller att ta till alla knep för att hålla sig utanför koncentrationslägren. Mot alla odds överlever familjen Sessler. Men efter tyskarna kommer ryssarna och förföljelsen börjar om. Georg Sessler har lämnat ett vittnesmål från 1900-talets svartaste stund och på samma gång ett levande och kärleksfullt familjeporträtt.

Min åsikt:
En stark berättelse som vittnar om livet 1941-1956. Den innehåller förutom berättelsen även fakta.

Jag är leopardpojkens dotter av Johanna Nilsson

Nummer: 299
Titel: Jag är leopardpojkens dotter
Författare: Johanna Nilsson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-46-21368-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Så länge jag kan minnas har jag velat skriva om pappas Afrika, om de fantastiska äventyren han var med om som missionärsbarn i Mimias djungler, om leoparden som nästa åt upp honom, om krokodilerna som nästan åt upp farfar, om de väldiga skyfallen, det svarta vattnet, vinddraget efter hökarna, stamkrigen och Capitan utan näsa och Ikamoluku som blev som en mor och en far…
Men det tog tid att hitta orden. Tid att våga berätta också om smärtan. Tid att hitta min historia, mitt Afrika.
Jag har skrivit mig närmare pappa, men också närmare mig själv. Skrivit mig in i farmor och farfar, försökt förstå valet de gjorde när sjukdom kom till familjen som Gud kallat.
Pappas syskon blev lämnade i Sverige. Ty Gud gick före. Herregud farfar, hur kunde du? Och farmor, vem var du? Ångrade du någonsin valet du gjorde?
Jag frågar dom, om och om igen frågar jag dom, trots avståndet mellan deras himmel och min jord. Jag letar svar i brev och dagböcker, särskilt i tomrummen mellan raderna, i det outtalade, där alla tabun samlats, där tystnaden gror.
Jag har också en mission. Att skriva om de som övergav och de som övergavs.
Jag är Leopardpojkens dotter.

Min åsikt:
Johanna Nilsson berättar väldigt målande om sin pappas och sin farföräldras liv som missionärer i Kongo. Det måste vara otroligt intressant att få fram en sådan historia.

Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson

Nummer: 298
Titel: Det finns annan frukt än apelsiner
Författare: Jeanette Winterson
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 1985/2006
ISBN: 91-7028-032-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

I Jeanettes barndom är apelsiner lösningen på allt. Näst efter att be förstås. Jeanettes fanatiskt frireligiösa moder uppfostrar med järnhand sin adoptivdotter till att bli missionär. Varje söndag hänger de en filt över teven och lyssnar på missionsrapporter på radion.
I den grå industristaden i norra England finner Jeanette värme och trygghet i den evangelistiska gemenskapen. Tills hon eb dag förälskar sig i en fiskarbeterska. Familjen och den annars så älskvärda församlingen vänder henne ryggen. Utsparkad från hemmet tvingas hon försörja sig på att köra ut glass och sminka lik. Jeanette börjar förstå att världen inte är så enkel som man lärt henne. Finns det kanske annan frukt än apelsiner?

Min åsikt:
Det här är en bitvis självbiografisk bok om fanatisk tro, kärlek och att finna sig själv. Den är skriven med mycket humor och underbart språk som fängslar läsaren.

En otroligt bra bok!

Vald till månadens bok i oktober 2006.

Den 777:e mannen – polisens jakt på Hagamannen av Camilla Andersson & Anders Boström

Nummer: 297
Titel: Den 777:e mannen – polisens jakt på Hagamannen
Författare: Camilla Andersson & Anders Boström
Förlag: Big Bok
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-85499-10-2
Betyg: 5 av 5Om boken:

Hagamannen var en av Sveriges mest fruktade personer. I sju år var han ett gäckande spöke, ett mysterium som förbryllade polis och experter. En hel stad levde i skräck för serievåldtäcktsmannen.
776 oskyldiga män DNA-testades. Polisen famlade i blindo.
Småbarnspappan Niklas Lindgren, 33, tvingades att göra DNA-test som den 777:e mannen – och Hagamannen var gripen.

Min åsikt:
Det är mycket intressant att få följa polisens arbete och jakt på Hagamannen.

Tsotsi av Athol Fugard

Nummer: 296
Titel: Tsotsi
Författare: Athol Fugard
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 1979/2006
ISBN: 91-85251-82-8
Betyg: 3 av 5Om boken:

Tsotsi bor i en kåkstad utanför Sophiatown i Sydafrika dit han kom som föräldralös liten pojke. Tiden innan det minns han ingenting av. Inte sitt riktiga namn, inte hur gammal han är eller varifrån han kommer. Han har inget förslutet och inte någon framtid. Nuet består av det hat och den skoningslösa iskyla som driver honom som ledare för ett ungdomsgäng som rånar, misshandlar och dödar, ständigt på jakt efter nya offer.

En kväll står han och lurpassar på en flicka. Hon bär något i famnen. Det är en kartong som hon skrämt räcker över till honom innan hon springer iväg. När Tostsi lyfter på locket ligger där ett spädbarn. Förvirrad tar han med sig barnet hem. Snart fylls han av uppgiften att till varje pris hålla detta lilla barn vid liv. Något inom honom har vaknat. Minnesbilder från barndomen flimrar förbi. Lukter och ljud kommer till honom. Han minns sin mamma, hennes röst – och nu minns han också sitt namn. Lite i taget upptäcker han vem han är och vem han varit. Inte minst upptäcker han förmågan att känna kärlek.

Min åsikt:
Det var svårt att hänga med i vissa partier i boken, men som helhet är det en bra bok.

På liv och död – historien om Micke Dubois av Gitte Nilsson & Niklas Bodell

Nummer: 295
Titel: På liv och död – historien om Micke Dubois
Författare: Gitte Nilsson & Niklas Bodell
Förlag: Big Bok
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-8549-904-8
Betyg: 4 av 5


Om boken:

På natten den sista november 2005 somnade artisten, komikern och småbarnspappan Micke ”Svullo” Dubois för allra sista gången.
Han tog sitt liv i ett cykelförråd – bara 46 år gammal. Ångesten blev till sist för svår.

I nästan tio år var Gitte Nilsson sambo med Micke Dubois. Tillsammans har de tre barn.
Gitte kände varenda skrymsle av Mickes hemlighet med depressionerna, ångesten och de förtvivlade ropen på hjälp.

Gitte berättar om glädjen, vreden och vanmakten.
Om livet och lidandet med Den Stora Kärleken.
Om människan Micke Dubois.

Min åsikt:
En viktig bok och dessutom mycket berörande, den gav både skratt och tårar.

Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver

Nummer: 294
Titel: Vi måste prata om Kevin
Författare: Lionel Shriver
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2003/2006
ISBN: 91-7037-264-0
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Familjen Plaskett-Khatchadourian är på ytan en alldeles vanlig amerikansk familj. Men strax före sin sextonde födelsedag skjuter Kevin Khatchadourian ihjäl sju skolkamrater och två av skolans anställda.
Hans mamma, Eva, är den enda som inte är förvånad över det som hänt. Ända sedan Kevin var nyfödd har hon anat att något inte står rätt till med sonen, men ingen har lyssnat på hennes varningar – särskilt inte hennes make, Franklin. Han är en sorglös ärkeamerikan och republikan som envist försvarar sin bild av den lyckliga familjen, trots att den långsamt faller sönder.
Efter morden försöker Eva bygga upp sitt liv igen, och under tiden skriver hon brev till Franklin, som hon inte längre lever med. Äntligen ska hon få ge sin version av hur hon upplevt Kevins uppväxt, utan att bli avbruten, och hon gör det med svart humor och en nykter blick.
Den historia hon berättar väcker frågor om skuld och ansvar.

Min åsikt:
En bok som jag har blandade känslor till, ena stunden är den så intressant och gripande att man inte vill lägga ifrån sig den, men i nästa stund är den totalt urtrist och man förstår ingenting. Mot slutet faller bitarna på plats, därför ger jag boken ett medelbetyg.

Martina-koden av Martina Haag

Nummer: 293
Titel: Martina-koden
Författare: Martina Haag
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-642-0186-4
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Varför hörs någon vråla SÅÅÅHÄÄÄÄR HAAAR INTEEE MARIIIAAANNE FREDRIKSSOOON DEEEEEEET i det lilla vita huset i Bromma? Vad gör man när man är så trött att man inte står ut en enda sekund till och vill stoppa in hela sin familj i ett skåp? Varför ser Martina Haag ut som en smurf med pösbyxor? Och vad gör hon egentligen instängd i en hiss med Viggo Mortensen på en lyxig björnfäll?
Hur ska man bära sig åt för att få en riktigt vidrig julafton? Och kommer verkligen Hans Blix att kunna reda ut bråken hemma hos familjen Haag?

Martina-koden innehåller både nyskrivna krönikor och tidigare publicerade material från Aftonbladet och mama.

Min åsikt:
Jag tycker helt enkelt att Martina Haags krönikor och texter är otroligt bra, de får mig att skratta och känna igen mig i många situationer, trots att jag inte har barn.

Genom helvetet av Tina Nordlund & Simon Bank

Nummer: 292
Titel: Genom helvetet
Författare: Tina Nordlund & Simon Bank
Förlag: Big Bok
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-85499-07-2
Betyg: 4 av 5
Om boken:

Tina Nordlund hade allt. Hon var Sveriges bästa fotbollsspelare, hon hade bra vänner, hon hade en pojkvän och ett känt ansikte. 2002 rämnade fasaden.
Hon accepterade att hon drabbats av anorexi och slutade med fotboll. 25 år gammal.
Hur ser helvetet ut inifrån? Vad är det som får en ung, framgångsrik, populär tjej att börja svälta och misshandla sig själv?

Det här är en bok om fotboll, kärlek och anorexi.

Min åsikt:
Tina Nordlund skriver öppet om sitt liv, sina känslor och sin eviga kamp mot de inre demonerna.

Sucka mitt hjärta men brist dock ej av Mark Levengood

Nummer: 291
Titel: Sucka mitt hjärta men brist dock ej
Författare: Mark Levengood
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-642-0210-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Sucka mitt hjärta men brist dock ej är ett urval av Mark Levengoods texter. I många år har Mark tillhört de populäraste radiorösterna i P1:s ”Tankar för dagen”, likaså har han varit en älskad krönikör i dags- och veckopress. I denna volym finner läsaren texter som tål att återvändas till, ofta och gärna

Naturligtvis möter vi hela Marks myllrande släkt, de ogifta fastrarna med sina fromma suckar, mormodern på sängkanten som rasslar med sin gallstensburk i takt med radiopsalmen, det muttrande hembiträdet och den evigt frånvarande mamman på sina evighetslånga semestrar, där hon skickar vykort till barnen och skriver: ”Här är underbart. Jag saknar ingen av er!”

Min åsikt:
Underbara, tänkvärda texter som ger både ett gott skratt och en viktig eftertanke.