Patient av Ben Watt

Nummer: 380
Titel: Patient
Författare: Ben Watt
Förlag: Modernista/Finistere
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-975350-3-6
Betyg: 4 av 5Om boken:

Patient är den sanna och gripande berättelsen om vad som händer när en ung människa drabbas av en mystisk och livshotande sjukdom med ohyggliga symtom, en sjukdom som – efter ett antal feldiagnoser – visar sig vara Churg-Strauss syndrom.
Den drabbade är Ben Watt, popstjärna och hälften av den brittiska duon Everything But The Girl.

Patient handlar om sjukhuslivets små och stora katastrofer, om patienternas tålamod, förvirring och smärta, medvetande och medvetslöshet. Om medpatienter och personal, anhöriga. Om närhet och kärlek. Om förhållanden som fördjupas, om det vanliga livets dyrbarhet.

Min åsikt:
Den här boken beskriver livet från en sjukhussäng, och den beskriver det mycket bra.
Ben Watt skriver med stor humor om sina upplevelser.

Mycket läsvärd.

Claires leende av Eva Ström

Nummer: 379
Titel: Claires leende
Författare: Eva Ström
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-0-011218-9
Betyg: 4 av 5Om boken:

”Vem som helst!
Ja, vem som helst utom Claire Säwes!
Inte Claire!
Aldrig Claire!
Och ändå var det Claire.”

Claire är flickan som tycks ha allt. Hon är vacker och begåvad, hon är allt hennes kamrater avundas, allt de tänker att de inte kan bli, och ständigt jämför de sig med henne. Den som sett hennes leende, spontant, ögonblickligt och levande, glömmer det aldrig. Ändå tar hon livet av sig, just när månaden maj står som mest överflödande vacker.

Claires leende är berättelsen om hennes självmord, men inte självklart vad som ledde fram till det. Eva Ström söker inte någon enkel förklaring, i stället gestaltar hon med varsam inlevelse hur tillvaron omkring Claire slocknar, inte längre talar till henne – som när hon i Florens inför Botticellis Venus födelse ofrivilligt tänker: Det är ju bara en bild! Och när hon inser att hon inte längre är närvarande i sitt eget liv avstår hon från det – kan det ha varit så det var?

Min åsikt:
Jag hade en bild av den här boken innan jag läste den och blev direkt överraskad när jag började läsa, den var inte alls som jag trott. Den var mycket bättre, mycket intressantare och väldigt bra skriven. Lite poetiskt.

Sanna historier om flickan i Auschwitz av Sören Sommelius

Nummer: 378
Titel: Sanna historier om flickan i Auschwitz
Författare: Sören Sommelius
Förlag: Historiska media
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-85507-13-9
Betyg: 4 av 5Om boken:

Sanna historier om flickan i Auschwitz handlar om den femtonåriga polska flickan Kazimiera Kurdziel, Katja, som av misstag råkar stiga på fel tåg. Hon transporteras till Auschwitz, ett av nazisternas mest ökända dödsläger under andra världskriget. Därifrån forslas hon som slavarbetare vidare till andra fruktansvärda läger. Under krigets allra sista dagar befrias hon och kommer till Sverige.
Författaren Sören Sommelius skildrar Katjas fasansfulla historia och otroliga upplevelser. Det är en berättelse om total hjälplöshet, osvikligt mod och ändlöst hopp.

Sanna historier om flickan i Auschwitz är den femte boken i serien Sanna historier.

Min åsikt:
I den här boken får man både historia, fakta och en berättelse från Katja som varit i lägren och arbetat.
Jag tycker att den var intressant och lättförståelig i alla fakta.

Tjuvlyssnat av Damon Rasti & Gloria Hedman

Nummer: 377
Titel: Tjuvlyssnat
Författare: Damon Rasti & Gloria Hedman
Förlag: Bokförlaget Känguru
Utgivningsår: 2007
ISBN 10: 91-85476-38-2
ISBN 13: 978-91-85476-38-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Vi har alla gjort det: tjuvlyssnat på andras samtal. På tunnelbanan, i kön i mataffären, på ett café – det går helt enkelt inte att låta bli. Att tjuvlyssna är mer än ett behov. Det är en livsstil, ett folknöje, en del av samtidskulturen. Men vad är det egentligen de säger?
Sedan ett år tillbaka finns några av de bästa tjuvlyssningarna publicerade på sajten tjuvlyssnat.se. Men de allra bästa är sparade till denna bok. Här blandas högt och lågt, humor och allvar, det personliga med det allmängiltiga.

Min åsikt:
Jag brukar själv läsa på tjuvlyssnat.se och har fått mig många skratt, det fick jag även genom den här boken.
Så vill ni veta vad folk pratar om där ute i Sverige så ska ni helt klart läsa den här boken och kolla in på hemsidan.

Flickan som överlevde av Barbie Probert-Wright & Jean Ritchie

Nummer: 376
Titel: Flickan som överlevde
Författare: Barbie Probert-Wright & Jean Ritchie
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2006/2007
ISBN 10: 91-85267-97-X
ISBN 13: 978-91-85267-97-2
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Året är 1945 och sjuåriga Barbie och hennes syster Eva är instängda i ett krigshärjat Tyskland. Deras far är försvunnen och de befinner sig mer än tjugo mil från sin mor när de nås av nyheterna om den framryckande armén. De ställs inför ett till synes omöjligt val: att invänta de främmande truppernas invasion eller att fly till fots.

Nittonåriga Eva hade bestämt sig för att hitta sin mor. För Barbie, som var tolv år yngre, skulle beslutet medföra oerhörda påfrestningar, men styrkt av sin systers mod och sin starka längtan att återförenas med sin mor slöt hon tappert upp vid sin systers sida. Det skulle bli en resa som inget barn någonsin skulle behöva uppleva.

De gick femtio mil till fots genom ett sönderfallande Tyskland. De fick se fruktansvärda krigsscener, utsattes för svåra och påfrestande upplevelser, men mötte också ett mod och en medmänsklighet utöver det vanliga. De överlevde mot alla odds.

Min åsikt:
Åh den här boken är så otroligt bra så jag finner egentligen inga ord som gör den rättvisa.
Den är otroligt inspirerande och berörande.

En bok som ni bara MÅSTE läsa!

Vald till månadens bok i mars 2007.

Den som blinkar är rädd för döden av Knud Romer

Nummer: 375
Titel: Den som blinkar är rädd för döden
Författare: Knud Romer
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2006/2007
ISBN: 978-91-46-21607-0
Betyg: 4 av 5Om boken:

Knud Romers självbiografiska roman om sin uppväxt som ”tysksvin” i Nykøbing Falster har väckt enorm uppmärksamhet i Danmark och beskrivits som ”En hämndaktion och släkthistoria, en spöksonat och en kulturell kampskrift”.
Berättelsen om ”Knüdchen” och hans sorgsna, vodkapimplande mor och tvångsneurotiker till far är en barndomsskildring som kryper under skinnet på läsaren. Trots att det är 1960-tal frodas tyskhatet i det lilla samhället och familjen Romer blir systematiskt utfrusen ur bygemenskapen. Knud är en ensam pojke som får utstå spott och spe och trakasserier för sin mors påstådda medlöperi under kriget.
Men ”Den som blinkar är rädd för döden” är samtidigt en skrivad släktkrönika full av obetalbara familjeporträtt och dråpliga kulturkrockar. Här finns Papa Schneider, godsägare och preussare, som långt efter sin död sätter skräck i släkten; mormor som miste ansiktet i en gasexplosion och som lever sitt lidande liv under en slöja och piper ”Ach so schön” till allt Knud gör; farbror Ib som är motståndsman; faster Annelise som kallar pensionen apanage och sig själv prinsessa. Och så farfar, som med sina optimistiska affärsidéer satt sprätt på hela familjeförmögenheten.

Min åsikt:
Den här boken innehåller så otroligt många roliga och spännande porträtt, att den är svår att lägga ifrån sig.
Den ger både en historisk inblick samtidigt som den ger en ett familjekaos.

Jag gillar den!

Flickan i källaren av Allan Hall & Michael Leidig

Nummer: 374
Titel: Flickan i källaren
Författare: Allan Hall & Michael Leidig
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2006/2007
ISBN 10: 91-37-13137-0
ISBN 13: 978-91-37-13137-5
Betyg: 2 av 5


Om boken:

Klockan 12.53 den 23 augusti 2006 lyckades Natascha Kampusch fly från sin kidnappares bostad på Heinestrasse 60 i Wien. Det här var det ögonblick hon hade väntat på i åtta år, ända sedan hon som tioåring fördes bort på väg till skolan. Mindre än två timmar efter att Natascha flytt, begick hennes kidnappare Wolfgang Priklopil självmord genom att kasta sig framför ett tåg.
Under de år som Natascha satt inspärrad i en cell i källaren hade polisen följt ett oräkneligt antal falska spår, genomsökt stora områden men inte hittat några bevis för att hon var död eller funnit tecken på att hon kunde vara vid liv. Hennes försvinnande hade varit ett mysterium, ända tills nu.

Min åsikt:
Det här är en bok om kidnappningsfallet i Wien där Natascha Kampusch lyckades fly från sin kidnappare efter åtta år. Boken är skriven av journalister som utgått från folk i utredningen, deras intervjuer och människor runt Natascha själv.
Men det är inte Nataschas egen historia, den påminner snarare mer om en skvallerbok än en bok om en utredningen, den känns helt enkelt inte bra och ärlig. Och detta är ju naturligtvis en smaksak.

Var är min dotter? av Nicci French

Nummer: 373
Titel: Var är min dotter?
Författare: Nicci French
Förlag: Damm
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-7130-793-4
Betyg: 3 av 5Om boken:

Nina Landry ska åka på semester med sin nya pojkvän och sina två barn. Hon håller på att packa och flyget går snart, men hennes femtonåriga dotter Charlie har ännu inte kommit hem efter att ha varit på fest kvällen innan.
Nina börjar bli orolig och när minuterna tickar iväg och Charlie fortfarande inte dykt upp börjar Ninas oro alltmer övergå i panik.
Var är hon? Har det hänt henne något?
Nina får ingen hjälp av polisen. De utgår från att Charlie har rymt hemifrån. Men Nina anar oråd. Varför tar ingen Charlies försvinnande på allvar?

Min åsikt:
En thriller om en mammas kamp att bli hörd då hon känner att något hemskt har hänt hennes dotter.
Tyvärr är den väldigt förutsägbar, vilket tar ner den en del på betygskalan, men annars en helt ok bok.

Skammens boning av Doris Dahlin

Nummer: 372
Titel: Skammens boning
Författare: Doris Dahlin
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-7037-271-1
Betyg: 3 av 5Om boken:

Doris Dahlins självbiografiska berättelse är en skildring av det Fattigsverige som inte är så avlägset som vi tror. Det handlar om hennes uppväxt i Härnösand, om en älskad med alkoholiserad pappa och om den styrka och svaghet som finns i alla familjer. Men det är också en historia om att överleva och om att hitta sig själv.

”Som barn hade jag dessa långa, gyllene flätor, oändliga ögon och trasiga, bruna tänder. Mamma köpte kamomill på Apoteket och sköljde mitt hår i det, precis som hon läst att lillprinsens Nenne gjorde med hans hår. En lillprinsessa var jag med det glänsande håret, ständigt vågigt av flätorna, ibland i korkskruvar från sämskskinnspapiljotterna.
I prinsessklädsel fotograferades jag en gång om året. Alltid med stängda läppar, som jag blivit tillsagd, för att ingen skulle se mina trasiga tänder. Le med ögonen, sa mamma. Varje foto ögon som aldrig log. Läpparna stängda. Det trasiga syntes ändå.”

Min åsikt:
En bok om hur det var att växa upp i en fattig familj i Sverige på 50-talet och framåt, med en alkoholiserad pappa.
I boken berättas det även om Doris Dahlins far- och morföräldrar och deras öden.
Bitvis lite rörig, men ändå mycket intressant.

Bitterfittan av Maria Sveland

Nummer: 371
Titel: Bitterfittan
Författare: Maria Sveland
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-1-301658-0
Betyg: 4 av 5Om boken:

Sara är 30 år och redan bitter. En riktig bitterfitta faktiskt. Så en dag i januari när allt blir outhärdligt lämnar hon man och barn för en veckas tankepaus på tönt-Teneriffa.
Med sig på resan har hon Erica Jongs 70-talsklassiker ”Rädd att flyga”, och hon läser och undrar hur det kunde gå så långt att hon längtar mer efter en hel natts sömn än ett knapplöst knull.
Det var ju inte så här det skulle bli. Hon drömde ju bara om kärleken som alla andra.
Sara känner sig lurad och bitter när hon tänker på alla kvinnor hon känner som liksom hon dräneras på energi i familjefängelset. Är det ett ofrånkomligt arv i rakt nedstigande led – från hennes rastlösa mammas diskande eksemhänder till hennes eget nervösa duktighetskomplex?

Min åsikt:
Det här är en bok som är en blandning mellan självbiografi och roman och den tar bland annat upp frågor om jämlikhet mellan män och kvinnor. Intressant.
Det är väldigt lätt att bli bitter, att bli en bitterfitta.