Jesusland av Julia Scheeres

Nummer: 433
Titel: Jesusland
Författare: Julia Scheeres
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2005/2007
ISBN: 978-91-7037-262-9
Betyg: 4 av 5Om boken:

Syndare kommer till: HELVETET
Rättfärdiga kommer till: HIMLEN
Slutet är nära: ÅNGRA ER
Detta här är: JESUSLAND

Julia Scheeres och hennes adoptivbror David är ute på en cykeltur när de ser en rad skyltar längs vägen. De har kommit till Jesusland.
De båda syskonen har flyttat med sin familj till landsbygden i Indiana och för David, som är svart, och Julia, som är vit, är uppväxten ett eldprov. Det handlar om att uthärda och om att överleva.
I det strängt religiösa hemmet tar fadern ofta till våld. Det är David och storebror Jerome som drabbas hårdast eftersom föräldrarna egentligen inte hade tänkt att adoptera två svarta pojkar.
När situationen hemma blir ohållbar skickas Julia och David till en uppfostringsanstalt på en ö i Karibiska havet. I den fängelseliknande miljön förväntas de ångra sina synder – synder de i många fall inte ens är medvetna om att de begått.

Jesusland är en sann berättelse om rasism, religiös fanatism och övergrepp, både i hemmet och i världen utanför. Men det är framför allt en skildring av två unga människor som till slut verkligen blir bror och syster.

Min åsikt:
En sann historia som verkligen är hjärtskärande att läsa, så otroligt skrämmande.
Den är rak och ärlig och därför väldigt lättläst trots sitt tuffa ämne.

Vi ses i öknen av Danny Wattin

Nummer: 432
Titel: Vi ses i öknen
Författare: Danny Wattin
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-642-0240-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Det var en vanlig 70 timmars arbetsvecka:
Morsan tjatade om bristen på barnbarn, kollegan försökte byta bort sin fru och sambon gjorde i stigande mani hemmet redo för svärföräldrarnas årliga hembesök. Och så var det förstås den där utbytarkommunen som ville ha hjälp att lyfta fram sin kusinbröllopstradition. Inte undra på att Adam Anderzon inte hade tid att ta sin fabrors mycket speciella testamente på allvar förrän det var för sent.

Vi ses i öknen är en berättelse om de offer vi gör för att hinna med i ett samhälle i snabb förändring. Det är en historia om skamliga släkthemligheter, skenheliga politiker, vedervärdiga svärmödrar, sexuellt frustrerade livsstilstomtar och katter med Tourettes syndrom. Men det är också en kärlekshistoria och en redogörelse för en misslyckad kontorsslavs kamp för att återställa balansen i en allt vansinnigare värld.

Min åsikt:
Den första delen, runt 6 kapitel, är så hysteriskt roliga så man kan inte sluta skratta.
Sen blir det mer allvar, förvirrande men även lite småroligt emellanåt.

Lyckans hjul av Kajsa Ingemarsson

Nummer: 431
Titel: Lyckans hjul
Författare: Kajsa Ingemarsson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-1-301743-3
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Ellinor är en ung jurist som just fått sitt första barn.
Nina är frisör och ensamstående med tonårssonen Mattias.
Miriam lever ett stillsamt liv som hemmafru.

De har egentligen inte mer gemensamt än att de är grannar i ett villakvarter i småstaden Sävesta. Så flyttar en kvinna med mystiska vanor in i kvarteret. Vad de inte vet är att Janina, som hon kallar sig, kommer att få en avgörande betydelse i deras liv.

Min åsikt:
En mycket underhållande bok om livet och just det ögonblick då allt i livet förändras.
Den är underbar att läsa och mycket lättläst.
Helt enkelt en bra bok att läsa när man behöver bli lite gladare.

De oskuldsfulla av Kristina Jones, Celeste Jones & Juliana Buhring

Nummer: 430
Titel: De oskuldsfulla
Författare: Kristina Jones, Celeste Jones & Juliana Buhring
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-7002-494-8
Betyg: 3 av 5Om boken:

De oskuldsfulla är en otrolig historia om tre systrar som växer upp i en religiös sekt, och om deras respektive flykt ifrån detta liv. Juliana, Kristina och Celeste föds in i och växer upp i sekten Guds barn. Sekten grundades i Amerika under sent sextiotal och är nu känd under namnet Family International. En av de mest upprörande aspekterna av sektens religiösa utövande är användandet av sex för att åskådliggöra Guds kärlek, något som i grund och botten betyder sex mellan sektens medlemmar, oavsett deras respektive ålder. Vi får följa med på deras livsresa i sekten – tragedierna, absurditeterna och det slutgiltiga hoppet – och deras liv efteråt. De har också tre yngre systrar i Uganda, och de fokuserar nu på att förhindra att deras egna erfarenheter upprepas.

Min åsikt:
Det är riktigt skrämmande att bara tänka sig in i hur det skulle vara att som barn växa upp i en sekt med regler där sex mellan alla är tillåtet, tortyr och bestraffningar om man har på sig fel kläder eller frisyr. Det är verkligen så hemskt att man knappt kan förstå det.
Men de här tre systrarna blev fria, mycket tack vare sin inre styrka om att det är något som är fel. Det är mycket inspirerande att läsa.

Det som jag tycker är lite negativt är att det lätt blir svårt att hänga med i de olika delarna, då det är tre systrar som berättar sina delar av sina liv, om vart annat.

Men en helt klart godkänd bok som vittnar om livet som barn i en sekt.

Glömda: rapport från en svensk flyktingförläggning av Hanna Sofia Öberg

Nummer: 429
Titel: Glömda: rapport från en svensk flyktingförläggning
Författare: Hanna Sofia Öberg
Förlag: Pocky
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-85011-41-4
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Under arbetet med den här boken bodde journalisten Hanna Sofia Öberg på en flyktingförläggning i södra Sverige under ett år. Resultatet blev ett omskakande reportage om hur vardagen ser ut för den som lever som asylsökande i Sverige.

Vi får lära känna människor och familjer som lever sina liv i väntan på det stora beskedet. De lever i ett Sverige där Migrationsverkets personal dukar fram tårta och champagne för att fira att några av dem tvingats ut ur landet. Och där svenskarna får veta att väntande barn som drabbats av svåra depressioner bara spelar apatiska för att öka sina chanser att få stanna.

Det här är ett reportage om Migrationsverket, om sanningen bakom Sveriges påstått humana flyktingpolitik, om makt och om vanmakt.

Men framför allt är den här boken berättelsen om Josef, Senan, Pervin och andra väntande människor vars existens de flesta av oss har glömt bort.

Min åsikt:
Ett omskakande reportage om flyktingpolitiken och om hur människor som söker asyl i Sverige behandlas. Det är skrämmande och det blev väldigt mycket tårar som rann då jag läste den här boken.

En oerhört bra och intressant bok.

Momo eller kampen om tiden av Michael Ende

Nummer: 428
Titel: Momo eller kampen om tiden
Författare: Michael Ende
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 1973/1980
ISBN: 91-502-0905-1
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Momo är en liten flicka som rymt från ett barnhem och bor för sig själv. Men ensam är hon inte – hon kan nämligen den sällsynta konsten att lyssna. Barn och vuxna flockas omkring henne för att få prata, anförtro sig. När Momo lyssnar på vad de har att säga, börjar de tänka själva. De får idéer och kommer själva på svaren på sina frågor medan de pratar.

Men så upphör vännerna att komma, den ena efter den andra. De har inte tid, får Momo höra. Det är då hon upptäcker de farliga tidstjuvarna – de grå herrarna som stjäl människornas tid och skapar jäkt och stress och otrevnad.

Min åsikt:
Det här är en sagoroman som är skriven både för barn och vuxna, och den är skriven på ett otroligt bra sätt som jag tror alla kan ha nytta av.
En mycket klok bok.
En bok om tid som vi sparar och jäktar ihop men som ändå aldrig finns kvar efter all stress. Man ser snabbt hur stressen och olyckan fyller varje människa.
Mycket intressant!

Spilld mjölk och röda tulpaner av Gun Ninnisdotter

Nummer: 427
Titel: Spilld mjölk och röda tulpaner
Författare: Gun Ninnisdotter
Förlag: Lindelöws
Utgivningsår: 1990
ISBN: 91-88144-07-0
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Gun Ninnisdotter satt häktad för mordbrand och blev dömd till sluten psykiatrisk vård. Under denna tid började hon skriva dagbok om detta och sitt tidigare liv – om kärlekslösheten, övergreppen och sadismen. Männens fysiska styrka och halvkriminella värld faller som en mörk skugga över kvinnorna i denna självbiografi.

Min åsikt:
Den här boken innehåller så otroligt mycket hemskt – incest, misshandel, sexuella övergrepp. Ändå orkar Gun kämpa vidare och det är otroligt starkt. Hon visar att det finns en möjlighet att hitta styrkan att ta sig igenom det man tror är omöjligt.

Mias systrar av Maria Eriksson & Kerstin Weigl

Nummer: 426
Titel: Mias systrar
Författare: Maria Eriksson & Kerstin Weigl
Förlag: Ordupplaget
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-85785-03-2
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Mia fick sin fristad i USA. Men ända sedan hon tvingades gå under jorden har hon stått i ständig kontakt med medsystrar.
Kvinnor som likt Mia själv slåss för sin och barnens överlevnad. I Sverige kan de inte leva normalt.
Därför beslutar sig Mia för att försöka hjälpa…

Mia Eriksson berättar här tillsammans med Kerstin Weigl om tre vanliga svenska kvinnors liv på flykt undan våldsamma män.

Veronika lever med misshandel och hot från sin förre pojkvän, men det är han som av tingsrätten ges vårdnaden om deras gemensamma son. När hon får pojken tillbaka blir konflikten livsfarlig.

Leila flyr den svenska småstaden samma dag hon ska gifta sig. 17 år gammal börjar hon sitt ensamma liv, utan vänner och familj.

Anette lämnar Sverige för USA i hopp om att kunna skapa ett nytt liv för sig och dottern. Men för att få stanna i landet måste hon ingå ett riskabelt skenäktenskap…

Min åsikt:
Mia Eriksson är tillbaka med en stark dokumentärroman som tar upp tre kvinnor som lever i skräck. Det är verkligen skrämmande att samhället inte kan hjälpa utsatta kvinnor från dessa liv. Varför ska dom behöva fly? Jag tycker riktigt synd om alla dessa kvinnor som inte gjort något fel, men som tvingas lämna familj och vänner och inte komma tillbaka igen.

En oerhört bra bok om gömda kvinnor!

5:e Moseboken av Christina Larsson

Nummer: 425
Titel: 5:e Moseboken
Författare: Christina Larsson
Förlag: Tre Böcker
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-7029-623-9
Betyg: 4 av 5Om boken:

Tidigt en grådisig, kulen måndagsmorgon i april får 112 larm om ett brutalt överfall på en medelålders man på Andra Långgatan i Göteborg.
Den morgonpigga äldre anmälaren ringer på nytt efter en trekvart och är synnerligen upprörd över att larmet har negligerats…
För kriminalkommissarie Ingrid Bergman och hennes team börjar den nya veckan hektiskt.
Vem är den bestialiske gärningsmannen som tycks ha upplösts av gryningsljuset?

Min åsikt:
En kriminalroman som jag blev positivt överraskad av, den hade många nya vägar att ta läsaren under bokens resa.
Så jag är verkligen imponerad av denna debut.
Helt klart läsvärd!!!

Blogg 2005-2007 av Linda Skugge

Nummer: 424
Titel: Blogg 2005-2007
Författare: Linda Skugge
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-85625-57-4
Betyg: 3 av 5Om boken:

Under två års tid bloggande Linda Skugge flera gånger om dagen. Resultatet blev den största bloggen någonsin i Sverige och den följdes av 100.000-tals människor.

Vi får recept på muffins och diverse pajer, vi får följa med på cykelturer och skogsutflykter och det blir även en och annan tur till Edsbacka krog… Men desto mer få vi följa henne mellan hennes krönikor och möta läsarnas reaktioner. Kommentarerna är allt från ivrigt påhejade till verkligt förnedrande. Till slut är det påhoppen, varav många är publicerade i denna pocketutgåva, som gör att hon plötsligt beslutar sig för att lägga ner bloggandet.

Min åsikt:
Roligt att ha Linda Skugges blogg i bokform. Det finns mycket bra att läsa i den här samlingen.