Marley och jag av John Grogan

Nummer: 446
Titel: Marley och jag
Författare: John Grogan
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2005/2007
ISBN: 978-91-37-12970-9
Betyg: 5 av 5Om boken:

Jenny och John skulle just börja sin gemensamma tillvaro. De var unga och kära, de hade ett litet hus och inte ett bekymmer i världen. Så bestämde de sig för att öva sina föräldratalanger på en hund. In i deras hem kom Marley, en gyllengul labradorvalp som snabbt växte till en bredbröstad fyrtiofemkilos ångvält. I dundrande fart tog han sig fram genom livet, han sprang genom dörrar, hälsade alla gäster med en dreglig puss och tuggade i sig alltifrån pennor till ett använt graviditetstest. Men lika vilt som han betedde sig, lika obegränsad var hans tillgivenhet. Och för familjen Grogan blev han en ovärderlig gåva.

Min åsikt:
Boken om Marley är otroligt underhållande och kommer ge dig många skratt.
Jag både skrattade och grät när jag läste den här boken.
Sådana böcker älskar jag. Den är helt underbar.

Mycket läsvärd!

Vald till månadens bok i september 2007.

John Lennon var min bror, jag svär! av Bengt Nyman

Nummer: 445
Titel: John Lennon var min bror, jag svär!
Författare: Bengt Nyman
Förlag: Premium Publishing
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-89136-31-1
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Om Erik bara hållit hemligheten för sig själv. Ingen tror ändå på att John Lennon har en yngre bror i Småland, hundratals mil från Liverpool. Och varför berättar inte Erik den stora nyheten förrän efter The Beatles genombrott? Raggar´n spöar upp honom och modskamraterna undviker honom. Systrarna idiotförklarar honom och föräldrarna för långa resonemang om vad som kan hända i puberteten. Till slut blir det för jobbigt för Erik.
Många år senare vaknar han upp på mentalsjukhus. Psykiatrikern Lennart ska föra honom tillbaka till den person han en gång var. Erik får välja på att följa med på resan tillbaka och nå friheten där ute, eller att vidhålla sitt broderskap med John och då fortsätta ett liv inne i institutionernas mörker. För vem tror på en galning, som påstår sig vara bror med john Lennon?

Min åsikt:
Boken utspelar sig delvis här i Nässjö där jag bor men mest i Eksjö, vilket är roligt och intressant.
Lite smått förvirrande emellanåt men det är ju nästan givet när det handlar om en människa inne på ett mentalsjukhus.

Ligga som ett o av Inger Frimansson

Nummer: 444
Titel: Ligga som ett o
Författare: Inger Frimansson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-1-301742-6
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Flickan Nina har en ovanligt livlig fantasi. Hon drömmer ofta om att vara någon annan än den alldeles vanliga, ganska tysta och blyga flicka som hon är. Döden Långrock kommer på besök då och då. Alla familjer ska ju ha sin beskärda del av sorgen. Det gör henne ursinnig och rädd. Ändå dras Nina till det förbjudna och farliga.
Berättelsen om Nina spänner från barnaåren i Mörkaste Småland till tonårens romantiska äventyr och de komplicerade gymnasieåren i Jönköping, där den unga Nina börjar drömma om att bli författare. Den har många likheter med Inger Frimanssons eget liv.

Min åsikt:
Jag tycker att den är grymt svårläst, eller trögläst kanske man ska säga.
Bitvis är den bra men sen faller den ner i segheten igen och jag blir grymt besviken eftersom jag hört så mycket bra om boken innan.

Men den är ok… emellanåt.

Exit Kalahari av Jenny Söderqvist & Helene Åberg

Nummer: 443
Titel: Exit Kalahari
Författare: Jenny Söderqvist & Helene Åberg
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-85555-14-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:

När SVT-medarbetarna Helene Åberg och Jenny Söderqvist är på utflykt i viltreservatet Kalahari i Botswana fattar deras bil eld och brinner upp. Kvar står de i öknen med bara en karta och en kameraväska och plötsligt känns deras önskan att få se geparder och lejon inte så angelägen längre.
Botswanas polismyndighet letar med fulla styrkor efter svenskorna, som med alla medel försöker komma i kontakt med omvärlden. Med mod, målmedvetenhet och en konservöppnare lyckas de mot alla odds ta sig levande ur äventyret.

Min åsikt:
Jag minns den här händelsen väl då det var stora nyheter om de två försvunna svenskorna, så att få läsa boken kändes mycket spännande.
Jag blev verkligen inte besviken, i boken skildrar de händelser och känslor på ett öppet och underhållande vis som är mycket tilldragande. Man både skrattar och gråter då man läser boken.

Mycket bra.

Skugga av Karin Alvtegen

Nummer: 442
Titel: Skugga
Författare: Karin Alvtegen
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-27-08864-1
Betyg: 3 av 5Om boken:

Nobelpristagaren Axel Ragnerfeldt har allt han någonsin kunnat drömma om. Älskad, beundrad och högaktad för sina böcker kan han på ålderns höst se tillbaka på ett långt liv kantat av framgång. Han är arbetarsonen som tack vare sin flit blev en nationalikon för hela det svenska folket, en man vars ryktbarhet är så stor att ingen i hans närhet kan undgå att påverkas av den.
I skuggan av Axels framgångar lever sonen Jan-Erik, som försörjer sig på att förvalta faderns livsverk. I bakgrunden finns också modern Alice, Jan-Eriks bedragna hustru Louise och dottern Ellen. Tillsammans upprätthåller de bilden av den litteräre giganten, men så avlider en ensam åldring och ett ödesdigert händelseförlopp sätts igång. I kvarlåtenskapen hittas uppgifter om familjen Ragnerfeldt som tyder på en långt mörkare historia än den ljusa framgångssagan, en historia som rymmer fasansfulla hemligheter, svek, lögner och död…

Min åsikt:
Jag tycker inte att den här boken når upp till den spänning och glans som hennes tidigare böcker gjort.
Men den är helt ok.

Barnbidrag av Fredric Askerup

Nummer: 441
Titel: Barnbidrag
Författare: Fredric Askerup
Förlag: Starfalk
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-974989-4-4
Betyg: 4 av 5Om boken:

När Fredrik Askerup gick på pappasemester skulle han bli hemmafarsan som inte samtidigt renoverade lägenheten, drack kaffelatte, smög upp på nätterna för att måla minst en konstutställning, startade ett countryband och tog upp sin förlorade fotbollskarriär. Men det finns ingen ro i världen att få och det finns ingen Herr Gurka som dansar både schottis och mazurka.
Allt är barnbidragets fel.

Min åsikt:
Samlade ballader om att gå på pappasemester och all annan pappism, är en otroligt rolig samling texter om hur det är att vara hemmapappa.
Den tar upp allt mellan himmel och jord och man kan inte låta bli att skratta.

Ingen är så söt som du ;-) av Siv Widerberg & Mats Andersson

Nummer: 440
Titel: Ingen är så söt som du 😉
Författare: Siv Widerberg & Mats Andersson
Förlag: B4 Press
Utgivningsår: 2006
ISBN: 91-85189-25-1
Betyg: 3 av 5Om boken:

Vad har hänt med Sofie?
Plötsligt går hon i ett lyckorus.
Några veckor senare är hon blek, tyst, onåbar.

När kompisarna frågar går hon bara sin väg.
Vill inte svara. Håller sig borta.
Kommer tillbaka. Lika blek.
Sen borta igen.

Tills en dag då bästa kompisen finner henne gråtande på skoltoan.
Och äntligen får veta:
”Jag hittade honom på nätet.
Jättegullig! Jättefin!
16 år.
Trodde jag alltså…”

Min åsikt:
En ungdomsroman om riskerna att lämna ut sig själv på internet och om pedofilernas jakt på nya offer.

En bra bok.

Sybil av Flora Rheta Schreiber

Nummer: 439
Titel: Sybil
Författare: Flora Rheta Schreiber
Förlag: Lindqvists
Utgivningsår: 1975
ISBN: 91-7090-133-3
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Sybil är den fascinerande och sanna berättelsen om en ung kvinna vars jag var uppsplittrat i 16 olika personligheter. Bokens författare har under flera år själv följt hennes svåra väg mot tillfrisknande och sammansmältning av de olika jagen till en enda helgjuten individ.
Steg för steg klarlägger läkaren och Sybiel sjukdomens orsaker och når fram till förträngda och smärtsamma minnen. En till synes ljus barndom som är en avgrund av plåga. Ett hämmat jag som förtvivlat har sökt efter kanaler för att nå självuppfyllelse.

Min åsikt:
En djupt gripande bok om en ung kvinna som lever med 16 olika personligheter i en och samma kropp.
Vi får följa med hela vägen till tillfrisknandet och det är mycket fascinerande.

Mycket bra!

Callgirl på Manhattan av Tracy Quan

Nummer: 438
Titel: Callgirl på Manhattan
Författare: Tracy Quan
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2001/2006
ISBN: 978-91-518-4747-4
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Nancy Chan verkar inte skilja sig från flertalet av New Yorks glamorösa, unga kvinnor klädda i senaste modet – hon tränar på gymmet, besöker skönhetssalongen och går i terapi. Men en sak gör henne olika väninnorna.
Nancy är 2000-talets callgirl, en erotisk mästarinna, som tjänar sitt uppehälle omgiven av hängivna och mäktiga torskar. Fram tills nu.
Med ena foten i de krävande, rika kundernas sovrum och den andra i sin ovetande pojkväns trygga, normala liv försöker Nancy hitta en väg ut ur sitt dilemma – ska hon välja kärleken eller pengarna?
Medan pojkvännen är i full färd med att planera deras kommande bröllop är Nancys lilla hemlighet skrämmande när att bli avslöjad, och på sitt eget, oefterhärmliga sätt gör hon vad hon kan för att förhindra sina två liv att kollidera…

Min åsikt:
Det tog mig ungefär 100 sidor innan jag kom in i boken och fick lite mer känsla än bara yta. Men boken känns ändå rätt platt och ytlig för mig. Jag kan liksom inte sluta att störa mig på hennes dubbelliv.
En medel-bok som troligen inte kommer lämna några större minnen hos mig.

Rastamutta av Sandra Gustafsson & Vanja Schelin

Nummer: 437
Titel: Rastamutta
Författare: Sandra Gustafsson & Vanja Schelin
Förlag: B4 Press
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-85189-46-5
Betyg: 5 av 5Om boken:

RASTAMUTTA är boken om en familj bestående av Mamma, Pappa, Storebror och Lillebror.
Motsatsen till Cosby och Lilla huset på prärien med sina rosa moln och kladdiga God save the children-trams drypande längs väggarna.
Den här familjen är mer som Simpsons.
En helt vanlig familj med andra ord…

Allt du läser i den här boken har hänt i verkligheten.

Min åsikt:
Helt hysteriskt rolig och mycket bra illustrerat.