One night stand av Stoika Hristova

Nummer: 459
Titel: One night stand
Författare: Stoika Hristova
Förlag: CMK
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-7040-066-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:

När hennes man dog ville hon inte leva längre. I flera år yrade hon runt, insvept i sin svarta sorg. Hon flydde in i maniska ritualer med ljus och blodröda rosor, hemma och vid mannens grav där hon höll lyktan tänd medan hon satt på knä i stenkrosset och talade med honom genom marken. Om natten låg hon apatisk i väntan på att han skulle komma till henne.
En alldeles vanlig dag kommer plötsligt en alldeles levande man in i hennes liv. De drabbas av en brinnande längtan, de dras in i åtråns kraftfält och slungas ner i varsin avgrund.

Min åsikt:
I början av den här boken känner jag mig djupt förvirrad i dess handling, men sen sakta men säkert griper den tag i en och trollbinder lockande med sina ord och formuleringar.
Den växer till något stort.

Förgätmigej av Jeanette Simonsson

Nummer: 458
Titel: Förgätmigej
Författare: Jeanette Simonsson
Förlag:
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-89370-72-2
Betyg: 3 av 5


Om boken:

När Rosanna ensam mamma dör är hennes barn 4 och 8 år gamla. Då börjar hennes systers kamp för att se till att de skall få det så bra som möjligt. Pappan har ett alkoholmissbruk som han förnekar och Rosannas vilja var att systern skall överta vårdnaden om han på något sätt missköter dem.

Detta är en sann händelse…
…en sann berättelse om hur sociala myndigheter låter barn fara illa i vårt 2000-tal.

Är det föräldrars rätt till barn som är viktigast?
Eller är det barns rätt till föräldrar?

Min åsikt:
En bok som tar upp ytterligare ett fall där samhället sviker barnen, där myndigheterna inte gör något utan väljer att titta åt ett annat håll. Hemskt men sant.

Gunnar av Bob Hansson

Nummer: 457
Titel: Gunnar
Författare: Bob Hansson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-46-21725-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Vem är det Gunnar ska förvandlas till?
Han har fått ett nytt hjärta men förlorat sitt jobb. Ingenting är sig likt. Vem är man när man inte längre har ett kafferum att gå till? Vem är man när flocken har puttat ut en? Gunnar upptäcker att han är lite väl ensam och börjar flörta med sitt barnbarns dagisfröken. Det visar sig går halvbra. Dessutom börjar hjärtat krångla. Som om han övertar minnen eller personlighetsdrag från den okända donatorn.
Gunnars dagar var en gång mycket enkla. Men en människa i kris är en människa i förändring. Det är dags för lite mystik i byggjobbare Gunnars liv.
Vare sig han vill eller inte.

Min åsikt:
Detta är en ytterst intressant roman som tar upp vardagliga ämnen för en person som blivit sjukskriven. När man inte längre har ett arbeta är man död då? Och när man plötsligt har väldigt mycket tid till att göra ingenting vad ska man göra då? Gunnar fyller sina dagar i början av boken med att studera människors självhat, vilket är intressant.

Första halvan tycker jag är sådär oerhört bra att man inte finner ord, sen mot slutet blir det lite mer medelbra för min del. Men i det stora hela är detta är grymt bra bok, tycker jag.

Det femte barnet av Doris Lessing

Nummer: 456
Titel: Det femte barnet
Författare: Doris Lessing
Förlag: Forum
Utgivningsår: 1988
ISBN: 91-37-11838-2
Betyg: 3 av 5Om boken:

Harriet och David Lovatt lever i en idyll. Harriet föder barn efter barn och deras stora viktorianska hus genljuder av skratt, doftar av hembakat bröd och är fyllt av liv och glada barnröster.
Så väntar Harriet deras femte barn. Det är inget lyckligt havandeskap som de fyra tidigare. Och det är en mörk, ödesdiger kraft som kommer in i familjen när Ben föds. Från det ögonblicket kan allt hända och det som händer innebär oerhörda förändringar för dem alla.

Min åsikt:
I boken är livet verkligen rena drömmen fram tills Harriet blir gravid med det femte barnet, efter det blir det en blandning mellan skräck, hopp och förtvivlan för att alla ska överleva.
Ett intressant ämne.

Gunillas man försvann av Gunilla Söderholm & Ulla-Lene Österholm

Nummer: 455
Titel: Gunillas man försvann
Författare: Gunilla Söderholm & Ulla-Lene Österholm
Förlag: Ordupplaget
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-85785-04-9
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Gunillas man försvann spårlöst den 1 februari 1991. Han lämnade Gunilla, deras tvåvårige son Max och det barn som var på väg.
Men han lämnade också skulder efter sig – flera miljoner kronor. Från att ha levt i ekonomisk trygghet, tvingades Gunilla gå till socialen för att få mat och kläder till barnen.
När Martin varit borta i tio år dödsförklarades han. Tre år senare får Gunilla ett brev från Skattemyndigheten. Martin lever.

Min åsikt:
I boken får man följa Gunillas liv både före tiden med Martin, tiden med Martin och tiden efter då han plötsligt försvann.
Man får följa en stark kamp i vardagen och i domstolar och hos myndigheter för att klara sig ekonomiskt.

Intressant!

Allt är bara bra, tack av Moa Herngren

Nummer: 454
Titel: Allt är bara bra, tack
Författare: Moa Herngren
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-0-011237-0
Betyg: 4 av 5Om boken:

Lea har i många år använt jobbet som en flykt undan sitt tomma liv och åker till Paris för att ta en paus. Den självlysande och karismatiske Michel blir hennes räddande ängel och hon kastas in i en kärlekshistoria som till en början verkar direkt hämtad från himmelriket.

Allt är bara bra, tack handlar om Lea som vill älska och bli älskad till varje pris.Om en kärlek som kanske egentligen är någonting annat och ett ensamt hjärta som vägrar släppa taget om drömmen om tomtebolyckan med mamma, pappa barn på lycklig promenad genom sommarstan. Den handlar om Famous Grouse, skam, svartsjuka och att bita ihop sina käkar det hårdaste man kan, blunda och tänka på något annat en stund.

Min åsikt:
En historia om hur gärna man vill att kärleken ska övervinna allt, hur kärleken sakta slits bort av all alkohol, all skam och alla svek.
Men det är även en historia om styrka att ta sig ifrån ett sådant förhållande.

Fel sida av järnvägen av Daniel Woodrell

Nummer: 453
Titel: Fel sida av järnvägen
Författare: Daniel Woodrell
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 1998/2007
ISBN: 978-91-27-10883-7
Betyg: 5 av 5Om boken:

I den lilla staden West Table i Ozarkbergen, Missouri, betyder platsen där du är född allt. Och om du råkar vara född på fel sida av järnvägen, gör du bäst i att acceptera ditt öde. Men nittonåriga Jamalee Merridew med det röda håret tänker inte tillbringa resten av sitt liv på fel sida av West Table. Med hjälp av sin vackra bror Jason och dragdrivaren Sammy Barlach planerar hon att ta sig långt bort från sin prostituerade mamma och Ozarkbergen som det bara är möjligt. Allt hon behöver är en bil, kontanter och lite uppbackning…

Min åsikt:
Den här boken känns som en film, man ser allt framför sig medan man läser och det är något som jag uppskattar otroligt mycket när jag läser en bok, allt blir mer levande. Det är dock rätt ovanligt att jag hittar böcker som är just det.

Den är rolig, den är hemsk, den är målande och lyrisk, och den har en lockande historia att läsa.

Vald till månadens bok i oktober 2007.

Övergiven av Anya Peters

Nummer: 452
Titel: Övergiven
Författare: Anya Peters
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-7002-498-6
Betyg: 5 av 5Om boken:

Anya föddes på Irland av ogifta föräldrar, men övergavs av sin mor och växte upp hos sin moster, som älskade henne. Trots detta var hennes barndom i den nya familjen långt ifrån lycklig. Hon misshandlades både psykiskt och fysiskt, också sexuellt. Till slut rämnade tillvaron och hon berättade vad hon utsattes för, vilket resulterade i att hennes morbror sattes i fängelse. När han avtjänat sitt straff, några månader före Anyas tolvårsdag, förlorade hon hela sin familj i ett slag. De dog inte, även om det lika gärna kunde ha varit så. De övergav henne.

Det fanns ingen kvar som brydde sig, så Anya levde som om inte hon heller gjorde det. Hon lärde sig att stänga av, och att inte låta någon komma henne inpå livet. Hon trodde att hon hade jobbat sig igenom sina traumatiska upplevelser, att hon kommit över dem, men flera år senare imploderade hennes liv igen. Flera saker fick samtidigt ett abrupt slut, ett jobb, ett förhållande, pengarna, turen och hon blev hemlös, boende i en bil på en skogsväg.

Min åsikt:
En stark och inspirerande historia som berör väldigt mycket.

Mycket läsvärd!!

Livet är ett helvete av Cecilia Torudd

Nummer: 451
Titel: Livet är ett helvete
Författare: Cecilia Torudd
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2001
ISBN: 91-7324-833-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Livet kan vara ett helvete. När man som ensam mamma en morgon vid frukostbordet upptäcker att ens söner förvandlats till surmulna jättar med enorma fötter och stora näsor. När de vuxna barnen skiljer sig och blir av med jobben och måste flytta hem igen. När man mitt i den stormiga Gotlandsnatten måste ge sig ut i regn och fårlort för att släpa på en stege.
Men ibland ljusnar det. När man äntligen kan köpa sitt drömhus. När man efter att hela sin barndom ha firat »nihilistiska« jular kan skaffa en tre meter hög julgran som man sedan får slänga ut genom fönstret. När man helt oförhappandes hamnar i samspråk med en älgko eller en ekorre.
Livet kan verkligen vara ett helvete. Det kan vara ganska kul också.

Min åsikt:
En samling texter om livet och dess små mysterium, och jag garanterar att du kommer få dig en rolig stund när du läser den här boken.

Den är mycket underhållande.

När ingen annan ser av Duncan Fairhurst

Nummer: 450
Titel: När ingen annan ser
Författare: Duncan Fairhurst
Förlag: Damm
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-7351-145-2
Betyg: 3 av 5Om boken:

Från fyra års ålder bar Duncan Fairhurst på en fruktansvärd hemlighet, Uppfostrad i ett hem där sjuka ritualer var en del av vardagen, blev Duncan manipulerad, reatd och sexuellt utnyttjad av sin egen far.
När Duncan för tre år sedan såg sin far hand i hand med en liten pojke, bestämde han sig. Det handlade inte längre bara om honom, andra tvingades uthärda samma sak. Den 16 augusti 2004 anmälde Duncan sin far för sexuellt utnyttjande av barn.

Min åsikt:
En sann historia om en pojke som blir sexuellt utnyttjad av sin far.
Jag tycker att den var rätt svårläst, inte bara pga handlingen utan pga hur den är skriven och berättad.

Men den är godkänd!