Henrietta är min hemlighet av Maja Hjertzell

Nummer: 488
Titel: Henrietta är min hemlighet
Författare: Maja Hjertzell
Förlag: Raben & Sjögren
Utgivningsår: 2005
ISBN: 91-29-66227-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Måsen älskar Henrietta. Men chansen att en person som är så underbar och perfekt skulle bli kär i en före detta fältbiolog som fotograferar gosedjur är säkert minimal. Måsen har två kompisar som är lika udda: Rebecka läser poesi och Robin kommunicerar mestadels via talesätt och är f ö bara intresserad av sina två ödlor. Rebecka försöker hjälpa till med att tussa ihop Måsen och Henrietta, men det går inte så bra. Måsen sumpar i tur och ordning alla bra tillfällen att få kontakt. Men till slut kommer insikten att det inte går att fortsätta att vara en mes om det ska hända något. Man måste ändra sig, måste våga, annars väntar ensamhet och ett liv utan kärlek …

Min åsikt:
En ungdomsbok om kärlek och dess dramatik.

Bra!

Stundande natten av Carl-Henning Wijkmark

Nummer: 487
Titel: Stundande natten
Författare: Carl-Henning Wijkmark
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-1-301740-2
Betyg: 2 av 5


Om boken:

Skådespelaren Hasse ligger på sal 5 och väntar på att dö. Till att börja med har han sällskap av tre andra män: främlingen från andra sidan jorden, spelaren Börje och uteliggaren Harry. Där finns också läkare, där finns en präst och där finns framför allt två sköterskor, Birgit och Angela, som vakar över deras sista dagar och nätter.
Men snart nog är Hasse ensam på salen. Han förbereder sig för att inte längre finnas, läser om döden, tänker sig den. Kämpar i det längsta. Hans värld blir trängre, det gör alltmer ont. Men som ett bud om försoning och befrielse kommer sista natten en tyst besökare och tar emot hans avsked till livet.

Min åsikt:
En bok om livets sista dagar för några män i sal 5.
Bitvis intressant men blir sen en smula svårläst tycker jag.

Nynnes dagbok 2 av Henriette Lind & Lotte Thorsen

Nummer: 486
Titel: Nynnes dagbok 2
Författare: Henriette Lind & Lotte Thorsen
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-7028-071-9
Betyg: 5 av 5Om boken:

Nynne är tillbaka – fortfarande med svår shoppingmani, ett kaotiskt privatliv och en emellanåt överdriven alkoholkonsumtion. Nu är hon dessutom nyskild, och har en tvåårig dotter som vägrar somna på kvällarna och inte förstår värdet av ett par snygga Guccisolbrillor.

På dagordningen står alltjämt livets stora frågor: Hur firar man jul som skild? Är prins Charles homosexuell? Och var sjutton sitter egentligen G-punkten? När en orädd Nynne sedan kastar sig ut i dejtingdjungelmn igen går ingen säker…

Min åsikt:
Man skrattar tills man gråter.

Mycket underhållande.

Tusen gånger starkare av Christina Herrström

Nummer: 485
Titel: Tusen gånger starkare
Författare: Christina Herrström
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2006
ISBN: 978-91-638-5250-3
Betyg: 5 av 5Om boken:

Olle ställde en fråga. Vi flickor räckte fromt upp våra händer och hoppades och fasade för att få svara, hoppades för att vi ville visa vad vi kunde, fasade för att vi visste att vi skulle bli härmade eller avbrutna eller inte ens hinna svara för att någon kille skulle överrösta oss.
Olle gav Ludde frågan.
Då gapade Saga det rätta svaret rakt ut, högt och tydligt.
Jag hade förlorat modet att tala. Men jag fanns där och jag såg.
Saga var fri. Fri från allt. Först älskade vi henne. Sedan älskade vi henne ännu mer. Hon förändrade allt. För oss alla. Varenda en. Hon blev ett hot. Och ett löfte.

Min åsikt:
En viktig bok. En mycket viktig bok för alla människor i alla åldrar. Den ger hopp och styrka och är helt enkelt otroligt bra.

Damen under isen av Sarah Singleton

Nummer: 484
Titel: Damen under isen
Författare: Sarah Singleton
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2005/2007
ISBN: 978-91-32-15115-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Mercy och hennes syster Charity lever i en skymningsvärld. Deras herrgård, Nya seklet, är höljd i en evig vinter och innanför stenmurarna upplever familjen samma dag om och om igen.
Mercy har aldrig frågat sin far om hur hennes mor dog eller om familjens dystra, enformiga tillvaro. Men en morgon vaknar hon och finner en snödroppe på huvudkudden. Den lilla blomman förbryllar Mercy. Hur kom den dit? Är våren äntligen här? Varför minns hon inte hur våren känns? Hon börjar fundera.
När hon ser en ung kvinna flyta förbi under isen i dammen blir hon osäker på vad hon sett. Är det ett minnesfragment, ett spöke eller bara månljusets reflexer? Mercy känner att hon måste finna svaren på alla frågor och börjar undersöka familjens förflutna. Men för varje återerövrat minne krackelerar Mercys värld lite och hennes far försöker desperat att hejda henne.
Men Mercy kan inte tänka sig att leva vidare i den eviga, dystra vintern, och är villig att riskera allt hon håller kärt för hoppet om ett riktigt liv.

Min åsikt:
En otroligt spännande och intressant ungdomsbok, med en fängslande historia som man inte vill sluta läsa.

Mycket bra!

Lilis bok av Valérie Dayre

Nummer: 483
Titel: Lilis bok
Författare: Valérie Dayre
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 2006
ISBN: 978-91-502-1679-0
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Lili verkar vara en helt vanlig skolflicka. Men bakom fasaden döljer sig en annan bild – i sin dagbok berättare Lili om ett liv som hemlös uteliggare. I ett undanskymt hörn på rastplatsen vid motorvägen gömmer hon sig undan världen. Hennes enda sällskap är en övergiven hund. Och Solange förstås, som blir hennes nära vän och trygghet i tillvaron.
Lilis bok är en berättelse som ruvar på en dold hemlighet.

Min åsikt:
En barn- och ungdomsbok om en tolvårig flicka.

Bra!

Alkemisten av Paulo Coelho

Nummer: 482
Titel: Alkemisten
Författare: Paulo Coelho
Förlag: Forum
Utgivningsår: 1988/1995
ISBN: 91-37-10694-5
Betyg: 3 av 5Om boken:

”Alkemisten” är den magiska historien om Santiago, en andalusisk herdepojke som följer sin dröm om att finna en av världens dyrbaraste skatter. Från sitt hem i Spanien reser han till marknaderna i Tanger och genom Egyptens öken till ett livsavgörande möte med alkemisten. Historien om de skatter som Santiago finner på sin väg lär oss den viktigaste av alla visdomar: att lyssna till sitt hjärta, att förstå tecknen på livets väg och framför allt att följa sina drömmar.

Min åsikt:
En bok om att följa sina drömmar, som bitvis är intressant men sen vänder och blir allt för komplicerad för min smak.
Dock en bra bok.

En liten chock av Johanna Lindbäck

Nummer: 481
Titel: En liten chock
Författare: Johanna Lindbäck
Förlag: Tiden
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-85243-98-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Gustav hoppades på tre saker när han började gymnasiet:
En flickvän, eller en tillfällig tjej att ha sex med, åtminstone en gång.
En massa nya kompisar med samma intressen som han, det vill säga inte sport.
En ny personlighet.

Nu är det ett par månader kvar till studenten och Gystav har nästan gett upp hoppet. Men så bildar han och Elin i klassen en pakt. De ska göra något oväntat – något som gör dem mindre missnöjda med sig själva och sina förutsägbara liv. Något som gör att de slipper dö av tristess och leda.
Det drar ihop sig till en liten chock…

Min åsikt:
En ungdomsbok med en intressant historia.
Lättläst.

Flickan under gatan av Anders Roslund & Börge Hellström

Nummer: 480
Titel: Flickan under gatan
Författare: Anders Roslund & Börge Hellström
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2007
ISBN 10: 91-642-0243-7
ISBN 13: 978-91-642-0243-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Det är vinter och kallt. Ewert Grens har trettiotvå olösta fall på sitt bord. Hans älskade Anni ligger dessutom svårt sjuk. Men när en död kvinna hittas i en kulvert under S:t Görans sjukhus får han lägga allt annat åt sidan.
Samtidigt står plötsligt fyrtiotre barn, som talar ett främmande språk, i polishusets entré. Ewerts kollega Marianna Hermansson dras in i en uppslitande brottsutredning som sträcker sig utanför Sveriges gränser.
Två märkliga fall måste lösas. Och till slut tvingas Ewert Grens och hans kollegor ner under Stockholms gator för att söka en mördare. Till en värld där människor lever sina vardagsliv i tunnlarna, en värld de inte visste existerade.

Min åsikt:
Otroligt bra och mycket spännande.
Jag ville inte sluta läsa.

Mycket läsvärd!

Vald till månadens bok i december 2007.

Livets uppkomst av Joyce Carol Oates

Nummer: 479
Titel: Livets uppkomst
Författare: Joyce Carol Oates
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 1991
ISBN: 91-0-055480-4
Betyg: 3 av 5Om boken:

Det här är Kathleen Hennessys bok. En provocerande och svart kortroman om ett samhällets olycksbarn från en arbetarfamilj i spillror – och om det inre och yttre våldets mekanismer.
Tidigt en aprilmorgon 1961 förs hon i ambulans till barnsjukhuset i Detroit efter att ha misshandlats svårt av sin far. Trots all ångest och smärta blir det en vändpunkt för henne.
Atmosfären och villkoren för människors möten i sjukhusmiljön slår rot i 11-åringen som en sorts märklig trygghet. Det får henne att som ung söka sig tillbaka dit som biträde. Men också som dödsängel. Våld går i arv.

Min åsikt:
En kortroman som lyckas innehålla allt det som en vanlig roman innehåller. Fantastiskt.
En intressant bok. Intensiv.