En dag ska jag berätta om mamma av Karin Thunberg

Nummer: 530
Titel: En dag ska jag berätta om mamma
Författare: Karin Thunberg
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-7337-059-2
Betyg: 3 av 5


Om boken:

En kvinna reser tillbaka till sin barndomsö. Skammen möter henne redan vid ångbåtsbryggan. Följer henne hack i häl. Mumlande, viskande:
Nog minns folk här hur det var.
Allt det där med din mamma.

Längs barndomens stigar når hon tillbaka till sin mammas liv och vingklippta längtan men också till insikten om hur hon själv har präglats av det som hände – och av sitt behov att aldrig, aldrig någonsin, bli lik sin mamma.
När hon lämnar ön vet hon inte bara mer om sig själv. Hon vet också mer om sin mammas hemligheter, vad som hände – innan allt var över.

Min åsikt:
En intressant bok om att försöka finna svaren på vad som verkligen hände mamman och hur hon tänkte för att sen kunna förstå sig själv.

Karens många ansikten av Richard Baer

Nummer: 529
Titel: Karens många ansikten
Författare: Richard Baer
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN: 978-91-37-13216-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Första gången Karen Overhill besöker psykiatrikern Richard Baer klagar hon över depression och diffusa smärtor. Först efter fyra år sker det verkliga genombrottet i behandlingen när Claire, sju år, skriver ett brev ”inifrån” Karen.

Hej dr Baer,
Jag heter Claire. Jag är 7 år gammal. Jag bor inuti Karen. Jag lyssnar på er hela tiden. Jag vill prata med er, men jag vet inte hur man gör. Jag leker med James och Sara och jag sjunger också. Jag vill inte dö. Kan ni hjälpa mig att knyta skorna?
Claire

Gradvis förstår Baer att Karen utsatts för så bestialiska övergrepp att hennes inre har splittrats i en rad olika delpersonligheter. Inte mindre än sjutton olika versioner av Karen framträder under behandlingens gång – barn, vuxna, män och kvinnor, alla med en egen historia att berätta och minnen att hantera.
Baer står inför sitt yrkeslivs största utmaning när han ger sig i kast med att bringa reda i sin patients kaotiska själsliv, och han fascineras alltmer vartefter pusselbitarna faller på plats.

Min åsikt:
En stark och berörande sann historia om Karen som lider av multipel personlighetsstörning.
Sakerna som hon utsatts för och som gjort att de olika personligheterna skapats är otroligt hemska och svåra att läsa om.
Men att följa Karen (och de olika personligheterna) och dr Baers möten och till sist kunna se Karen bli en helhet är väldigt fascinerande.

En otroligt bra bok!!!

Vald till månadens bok i april 2008.

En sked för morbror Fred av Jenny Jejlid

Nummer: 528
Titel: En sked för morbror Fred
Författare: Jenny Jejlid
Förlag: Ord och tanke
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-633-1586-2
Betyg: 4 av 5Om boken:

”Jag tror fortfarande inte att jag riktigt vilat färdigt från barndomen. Jag undrar om jag någonsin kommer att göra det. Vila färdigt. Vakna upp en morgon och känna att nu är kraften och orken jag förlorade under de där åren återhämtade, nu har jag fått tillbaka min ursprungsenergi igen. Det sägs att det inte går att ta igen förlorad sömn. Så är det nog”.

I ”En sked för morbror Fred” berättas historien om hur det är att växa upp som lillasyster till en autistisk och utvecklingsstörd bror.
Det handlar om när det onormala blir normalt, kärlek och hat, skam och skuld och känslan av att vara annorlunda. Men också om vägen vidare…

Min åsikt:
En bra och intressant bok om en lillasysters känslor och syn inför sin utvecklingsstörda bror.

Jag tror att den kan hjälpa många.

En desertörs bekännelse av Joshua Key (och Lawrence Hill)

Nummer: 527
Titel: En desertörs bekännelse
Författare: Joshua Key (och Lawrence Hill)
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2007
ISBN: 978-91-0-011620-0
Betyg: 5 av 5Om boken:

När Joshua Key, en helt vanlig soldat i den amerikanska armén, på sin första permission från kriget i Irak är hemma hos sin familj i USA bestämmer han sig för att desertera. I stället för att återvända till Irak flyr han med sin gravida hustru och de tre sönerna till den relativa tryggheten i Kanada.
Beslutet att desertera bygger inte på vare sig lättja eller feghet, utan är ett strikt moraliskt ställningstagande – mot ett krig som inletts på felaktiga grunder och lösa antaganden; mot ett krig där den irakiska cevilbefolkningen drabbas hårdast av alla och där de verkliga terroristerna visar sig vara de amerikanska soldaterna. Det är också en protest mot hela den amerikanska krigsmakten som med falska löften lurar fattiga unga män och kvinnor att ta värvning.

Min åsikt:
En stark berättelse om en person som vågar trotsa den amerikanska armén och vågar stå för sina åsikter, men tvingas fly sitt eget land.

Mycket bra!!!

Mamma, mormor och jag av Kim Kärnfalk

Nummer: 526
Titel: Mamma, mormor och jag
Författare: Kim Kärnfalk
Förlag: Normal
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-85505-38-8
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Mamma, mormor och jag är Kim Kärnfalks historia. Men det är också en berättelse om tre generationer kvinnor i Uddevalla. Om en mormor som drev skoaffär men drömde om ett glamourliv långt därifrån, om en barnskötarmamma som försökte räcka till men inte alltid klarade, om Kim som förverkligade mormors drömmar om ett annat liv. Över berättelsen vilar skuggan av en i högsta grad frånvarande rastlös tatuerarpappa, som inte kan slå sig till ro. Hur är det att växa upp med ett familjearv som väger tungt? Och vad hände med den där lilla flickan som tog ansvar för alla andra, men inte räckte till för sig själv?

Min åsikt:
En bok, om Kim Kärnfalks liv, som skulle ha kunnat vara riktigt bra om det inte var för alla stavfel och konstiga meningsbyggnader.
Men en helt ok bok i övrigt.

Trött, fet & 50 av Täppas Fogelberg

Nummer: 525
Titel: Trött, fet & 50
Författare: Täppas Fogelberg
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-85801-21-3
Betyg: 2 av 5Om boken:

Trött, fet & 50 är en varm och svart och djupt personlig berättelse om existentiell konkurs och om en resa ner i helvetet och åter. Oglamoröst skriver berättarjaget, den medelålders mannen, om familj och om barn och om att i askan efter alla idéer om vad frihet är, finna alltmer tydliga tecken på att vägen till lyckan inte med fördel beträds som en flykting och smitare. Kommer mannen, Täppas alter ego, att finna vägen till lyckan?

Min åsikt:
Trött, fet & 50 var väl inte någon bok i min smak.
Jag tycker att den var svårläst och smått ointressant, men bitivis ok.

Min bästa väns dotter av Dorothy Koomson

Nummer: 524
Titel: Min bästa väns dotter
Författare: Dorothy Koomson
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2006/2008
ISBN: 978-91-518-4881-5
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Kamryn Matika och Adele Brannon var bästa vänner och trodde inte att något skulle kunna komma emellan dom. Tills Adele gjorde det oförlåtliga och låg med Kamryns stora kärlek, Nate. Som om inte det skulle vara nog blev hon gravid och födde hans barn. När Kamryn får reda på sanningen, två månader före sitt bröllop, bestämmer hon sig för att aldrig träffa någon av dem igen. På ett ögonblick mister hon de två viktigaste människorna i sitt liv.

Men några år senare landar plötsligt ett brev på dörrmattan som berättar att Adele är döende. Hon håller på att förlora kampen mot sin leukemi och vill att hennes bästa vän ska adoptera den nu femåriga dottern Tegan.

Kamryns tillvaro rasar ännu en gång. Hon som bestämt sig för att aldrig skaffa några barn, måste kanske bli mamma. Till Nates och Adeles dotter.
Där börjar hennes livs svåraste resa. Mot ansvar och insikt, förståelse och förlåtelse, men framför allt mot den stora kärleken.

Min åsikt:
En bok man både gråter och skrattar till. Den berör helt enkelt.

Myrrha av Ulrika Kärnborg

Nummer: 523
Titel: Myrrha
Författare: Ulrika Kärnborg
Förlag: Natur och kultur
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-27-08869-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Redan som barn tvingas Hannah att lämna sin familj och börja tjäna som piga. Det är ett hårt arbete, och i vindskamrarna där tjänstefolket sover på lusiga britsar kryper temperaturen ner mot köldgrader om vintrarna. Men Hannah klagar aldrig, hon har alltid vetat att hon är menad för något större, att hennes slit har ett högre syfte.
Så träffar hon Artur, som är själva sinnebilden för en viktoriansk gentleman – han kommer från ett förmöget hem, har juristutbildning och är amatörpoet. Men Artur har en mörk sida. På sin lediga tid tycker han om att observera arbetsklasskvinnor och han dras till smuts. Tillsammans lever han och Hannah ut fantasier som i dubbelmoralens och klassklyftornas England tillhör de mest förbjudna. Det leder till en livslång och hemlig relation, men den har ett pris. Med åren ställs spelet mellan underkastelse och dominans på sin spets – vem är egentligen slav och vem är egentligen herre?

Hanna Cullwick och Artur Munby har funnits i verkligheten.

Min åsikt:
En roman baserad på en sann historia.
Den är lockande att läsa samtidigt som den upprör.

Bra skrivet!