Skadad av Cathy Glass

Nummer: 608
Titel: Skadad
Författare: Cathy Glass
Förlag: Tivoli
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN:978-91-505-0042-4
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Cathy Glass hade varit fostermamma till många barn under loppet av tjugo år när hon välkomnade åttaåriga Jodie till sitt hem. Inget tidigare barn hade varit så trasigt som Jodie, vars våldsamma och aggressiva sätt skrämt iväg fem fosterfamiljer på fyra månader.
När Cathy tog emot Jodie visste hon inte vad som låg bakom Jodies chockerande beteende. Hon skär sig själv, slåss och gömmer sig bakom flera olika personligheter som hon gett olika namn. Allt eftersom Cathy kommer Jodie närmare lär sig den lilla flickan att hon kan lita på henne och till slut anförtror Jodie sin förfärliga historia åt henne. En fruktansvärd berättelse inget barn ska behöva uppleva.

Min åsikt:
Otroligt starkt att läsa och den berör självklart väldigt mycket.

Vald till månadens bok i oktober 2008.

Bibliotekskatten Dewey av Vicki Myron med Bret Witter

Nummer: 607
Titel: Bibliotekskatten Dewey
Författare: Vicki Myron med Bret Witter
Förlag: Schibsted
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-7738-780-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

En kall vintermorgon hittar en bibliotekarie en utsvulten och frostbiten kattunge som slängts in i bibliotekets bokinkast. Personalen tar sig an katten, och trots en hel del motstånd lyckas de få behålla sin bibliotekskatt. Katten , som får namnet Dewey Readmore Books, blir en symbol inte bara för biblioteket utan också för hela den lilla staden Spencer. Vi lär känna många färgstarka och gripande livsöden i denna sanna historia om en katt som blev känd och älskad i hela världen. Besökare kom från när och fjärran, familjer gjorde semesterresor till Spencer enbart för att få träffa honom; ändra från Japan anlände TV-filmare som hört talas om Dewey. När han dog 2006 stod hans dödsruna att läsa i över 300 tidningar runt om i världen.

Min åsikt:
Jag vet inte om man, som jag, måste vara kattälskare för att verkligen njuta av den här boken, men oj som jag berördes. Mina tårar rann både av glädje och sorg. Men mest av allt fick jag många skratt.

Dödergök av Katarina Wennstam

Nummer: 606
Titel: Dödergök
Författare: Katarina Wennstam
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-0-011637-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

I ett stillsamt radhusområde strax söder om Stockholm finner Maria Allende drömhuset för sin lilla familj. Tobias och Maria har länge letat efter hus med trädgård för tvååriga Alma att leka i, och det perfekta huset till överkomligt pris har inte varit lätt att hitta.
Men den sköra tillvaron i den nya bostaden sätts i gungning när den fasansfulla sanningen om husets tidigare ägare blir känd. Maria Allende börjar gräva i historien, men är inte beredd på den verklighet som döljer sig bakom fasaderna.
Samtidigt ställs åklagare Madeleine Edwards inför nya utmaningar, både i domstolen och hemma. Tonårsdottern Alexandra saknar sin hårt arbetande mamma, men ett märkligt dödsfall med kopplingar till hedersvåld kräver Madeleine Edwards fulla uppmärksamhet.

Min åsikt:
En bok som är svår att lägga ifrån sig.
Den berör och fängslar otroligt mycket.

Mycket läsvärd!

Hjärtat får inga rynkor av Mark Levengood

Nummer: 605
Titel: Hjärtat får inga rynkor
Författare: Mark Levengood
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-642-0275-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

I Hjärtat får inga rynkor vecklas Mark Levengoods universum ut, en värld där kinesiska Elvisimitatörer skimrar i kapp med Danmarks drottning, där Körskolläraren Som Gud Glömde samsas med Jesus i Orlando (som Gud helst skulle vilja glömma). Här möter vi nya vårar som blommar i krematoriets park och grannens otäta hund. Hjärtat får inga rynkor lär oss varför det är vådligt att tolka folk i form av blombuketter samt faran av att stå på huvudet om man inte bär trosor.

Min åsikt:
Underbar och mycket underhållande!

Vill du ha barn med mig? av Åsa Jinder

Nummer: 604
Titel: Vill du ha barn med mig?
Författare: Åsa Jinder
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-37-13215-0
Betyg: 2 av 5


Om boken:

Vill du ha barn med mig? Sex magiska ord som många drömmer om att få höra. För Nora blir de början på en lång och omvälvande resa.
Nora är känd programpresentatör på en stor tv-kanal. Hon lever ett inrutat singelliv fyllt av jobb, träning och kändispartyn.
En otippat blöt partynatt ändras allt. Hopplöst berusad räddas hon från skandal av en ung man, Joakim, som hjälper henne hem. De blir handlöst förälskade, flyttar ihop och trots att Nora aldrig tidigare längtat efter barn svarar hon med självklarhet ja när Joakim ställer frågan.
Men att bli gravid är inte så lätt som hon hade trott, och snart dras de in i en karusell av hormonbehandlingar och inseminationer. Nora blir alltmer besatt av tanken på att bli mamma samtidigt som smärtsamma minnen från barndomen väcks till liv. Hon tvingas konfrontera sådant hon länge gömt inom sig, och förhållandet sätts på hårda prov. Kan kärleken övervinna allt?

Min åsikt:
Lite platt och tråkig, tyvärr.

Slaskjobbet av Christina Larsson

Nummer: 603
Titel: Slaskjobbet
Författare: Christina Larsson
Förlag: Tre Böcker
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-7029-645-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Vad döljer sig i frysboxen som änkan Elsa Karlsson och hennes hund Lufsen upptäcker på parkeringsplatsen en strålande oktobermorgon?
Vad har hänt fyra familjefäder, bosatta i samma del av Göteborg, som spårlöst försvunnit under sommaren?
Kriminalkommisarie Ingrid Bergman och hennes sammansvetsade team tror sig snabbt ha löst fallet, men…
Samtidigt plågas Ingrid av sin egen familjetragedi som pågår och pågår.

Min åsikt:
En mycket spännande deckare med ett lätt språk.

Mycket läsvärd!!!

Jehovasjäveln av Henrik Pettersson

Nummer: 602
Titel: Jehovasjäveln
Författare: Henrik Pettersson
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-37-13305-8
Betyg: 5 av 5


Om boken:

När Jens var liten räknade han dagar. För varje dag som gick kom paradiset en dag närmare, fast paradiset dröjde och han slutade att räkna. Nu är han trettio år och har börjat räkna dagar igen. Men av en annan anledning. Jens ska resa till USA för att satsa på en karriär som manusförfattare.
Som barn levde Jens fridfullt och tryggt i skydd bakom Vakttornets murar. Jens ville för alltid tro på Gud och vara ett vittne för honom. Men utan att märka det förändras Jens sakta under tonåren. Och när han träffar Emma – även hon ett vittne – förändras tillvaron.
Emma pratar om sådant han själv aldrig vågat tänka på, och till slut når de en gräns. Han ställs inför sitt livs svåraste val. Ska han svika sin familj, eller aldrig mer träffa Emma? Vad han än väljer överger han något. Ett liv med Emma betyder att han måste bli en helt ny person. Men hur blir man en ny människa? Och hur orkar man leva när man vet att man sviker sin familj på det värsta av alla sätt?

Min åsikt:
Boken handlar om hur det är att växa upp inom Jehovas vittnen, men att till slut längta efter något mer.

Den är lättläst och mycket intressant.

Det första jag tänker på av Ida Jessen

Nummer: 601
Titel: Det första jag tänker på
Författare: Ida Jessen
Förlag: Kabusa böcker
Utgivningsår: 2006/2008
ISBN:978-91-7355-057-4
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Lisa är präst och lever ett idylliskt familjeliv på den danska landsbygden, när hennes värld plötsligt rasar samman. Hennes sjuårige son blir påkörd av en smitare och avlider senare på sjukhuset. Lisa vägrar att acceptera det som skett och försöker allt mer desperat finna den skyldiga bilföraren. Polisen har ingen misstänkt, men det står klart för alla att det nog inte var en främling som körde sin bil längs den ödsliga vägen…

Min åsikt:
Ett starkt psykologiskt drama som verkligen berör.

Två husvagnar av Marina Lewycka

Nummer: 600
Titel: Två husvagnar
Författare: Marina Lewycka
Förlag: Prisma
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN:978-91-518-4915-7
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Den unga och troskyldiga Irina kommer till England från Ukraina med drömmar om ett nytt och bättre liv. Snart visar det sig dock att ingenting är enkelt i det förmodade paradiset i väst. Hon hamnar genast i klorna på landsmän som gärna tar tillvara på illegal och tacksam arbetskraft.
Efter att ha blivit fråntagen sitt pass och en del av sina illusioner skickas Irina ut på landet för att plocka jordgubbar. Här träffar hon en milt sagt brokig skara människor från olika delar av världen. En av dem är Andrij – även han från Ukraina – med guldkantade förhoppningar om hur det nya livet ska gestalta sig.

Min åsikt:
En berättelse om hur det är att desperat söka efter lyckan.
Tyvärr når den inte lika högt som Marina Lewyckas tidigare bok ”En kort berättelse om traktorer på ukrainska”, men den är ok.

En plats i solen av Liza Marklund

Nummer: 599
Titel: En plats i solen
Författare: Liza Marklund
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-642-0266-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

En svensk barnfamilj hittas gasade till döds i sitt hem på den spanska solkusten.
Under protest skickas Annika Bengtzon till Marbella för att bevaka morden. Hennes relation till exmaken Thomas är laddad, hon vill inte lämna barnen hos honom och hans nya sambo.
Men gasmorden på familjen upptar snart Annikas fulla intresse. Ju mer hon granskar dem desto märkligare framstår de som.
Under den heta solen dras Annika in i ett ödesdigert spel om kokain, penningtvätt och vedergällningar som innefattar flera generationer.

Min åsikt:
Hur trött man än må vara av Annika Bengtzon så är den här boken otroligt spännande.