Gott nytt bokår!

Jag vill önska er alla ett riktigt gott nytt bokår. Hoppas det blir ett riktigt bra 2009.

Jag vill även passa på att tacka er för era besök, kommentarer, inlägg och mail. Jag tar tacksamt emot alla dessa. Under 2009 ser jag fram emot ännu mer boktips från er, och självklart era åsikter om böcker jag läst.
Är det något ni saknar på sidan tar jag även emot förslag på det.

En ändring jag gjort de senaste dagarna är att ni nu kan se de senaste kommentarerna i menyn till höger.

Ännu en gång önskar jag er ett gott nytt år!

En bok av kött och ord av Ulrika Nielsen

Nummer: 641
Titel: En bok av kött och ord
Författare: Ulrika Nielsen
Förlag: H:ström/Schildts
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-7327-062-5
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”Vad ska jag göra med allt det som svämmar över från mig? Jag måste samla upp det. Inte för att det går att samla upp. Det går bara att förlora det. Ge detta förlorande en konsistens. Det är det som är skrivandet. Fullkomligt otillfredsställande. Därför fortsätter det.”

Det här är en samling starkt kommunicerande texter om skrivande, levande, sexualitet och begärets paradoxala mekanismer.
Det är poetik, självbiografi, essäistik, poesi och fiktion. Alla texter handlar om ett kompromisslöst skrivande jag.
En bok av kött och ord
låter sig egentligen inte beskrivas, den ska upplevas, med huvudet och kroppen.

Min åsikt:
Precis som det står här ovan så är det en bok som måste upplevas av varje person, med huvudet och kroppen.

Ett litet hål i mörkret av Ingrid Olsson

Nummer: 640
Titel: Ett litet hål i mörkret
Författare: Ingrid Olsson
Förlag: Tiden
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-7371-029-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:

När Calles farmor hamnar på sjukhus stannar världen. Det är många år sedan hans pappa dog, men nu tvingar sig plötsligt sorgen och saknaden på igen. Då flyttar en tjej in i lägenheten bredvid hans. En tjej i stor, röd halsduk.

Min åsikt:
En vacker ungdomsroman som berör.

Tethys pool position av Gunborg Sahlin

Nummer: 639
Titel: Tethys pool position
Författare: Gunborg Sahlin
Förlag: Drömmars förlag
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-977559-0-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

När den egensinniga och ilsket muttrande Tethy går ut denna morgon för att handla, har hon ingen aning om att det ska dröja mycket länge innan hon åter får öppna sin ytterdörr.
Hon har heller ingen aning om att hon ska tvingas samman med en rad främlingar som bara har ett gemensamt – de råkar vara på samma plats samtidigt!

Förändrar situationen och mötet någon av dem långsiktigt?

Det vet väl för faen inte jag, skulle Tethy ha svarat. Hon, den där kvinnan som är lika kompromisslöst irriterande som en sticka i fingret som inte går att få bort, vare sig med nål eller pincett.
Det är Tethy, det!

Min åsikt:
En väldigt underhållande bok.

Mycket bra!!!

Den som inte tar bort luddet ska dö! av David Batra

Nummer: 638
Titel: Den som inte tar bort luddet ska dö!
Författare: David Batra
Förlag: Frank
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-85865-07-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Komikern David Batra och hans team av lappletare har dammsugit Sverige på arga lappar i tvättstugor, trapphus och kontorspentryn. Handtextade meddelanden om vilken ljudnivå som är lämplig i ett hyreshus och vems ansvar det är att diska i dtudentkorridoren. När man ser efter noga finns de arga lapparna överallt och egentligen är det inget konstigt – ett anslag i trappan är nog det perfekta sättet att uttrycka sina känslor och kommunicera med sina medmänniskor: rakt, tydligt och anonymt.

Min åsikt:
Otroligt rolig!!!

Mitt liv med George av Judith Summers

Nummer: 637
Titel: Mitt liv med George
Författare: Judith Summers
Förlag: Ica Bokförlag
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN:978-91-534-3101-5
Betyg: 3 av 5


Om boken:

När Judith Summers första gången möter George, den cavalier king charles spaniel som ska komma att förändra hennes liv, är hon fortfarande lamslagen av sorg. Fem månader tidigare har först hennes man Udi, sedan hennes far, dött ifrån henne.
Men i samma ögonblick som George galopperar nedför trappan hos uppfödaren smälter hon. George är den till synes perfekta valpen, med fladdrande ögonfransar och en fullkomligt bedårande uppsyn av det slag som får främlingar att stanna på gatan och förtjusta lägga huvudet på sned. Och sonen Joshuas glädje över den nya familjemedlemmen vet inga gränser.
Det dröjer dock inte länge innan Georges mindre trevliga sidor börjar visa sig. Viljestark, bortskämd och dyr i drift som en Ferrari tar han snart kommandot över hushållet. Sitt oskyldiga yttre till trots är George en riktig tyrann. Han kissar i soffan, skäller nätterna igenom och vägrar att äta något annat än grillad kyckling. Som om inte det vore nog är George dessutom extremt olycksdrabbad och tycks lida av varje tänkbar sjukdom. Räkningarna från veterinären antar snart astronomiska proportioner.
Allt besvär till trots är det till slut ändå George som får Judith och Joshua att återvända till livet. För samtidigt som han driver dem till vansinne, överöser han dem båda med en kärlek som förmår tina även det frusnaste av hjärtan. Georges hängivenhet är total, och förvånande inser Judith och Joshua att de båda kan skratta, leka och känna glädje igen.

Min åsikt:
Boken visar på hur mycket ett djur faktiskt kan hjälpa en person när man mår riktigt dåligt.
Bra, rolig men den känns ändå inte riktigt hel.

Mia – sanningen om Gömda av Monica Antonsson

Nummer: 636
Titel: Mia – sanningen om Gömda
Författare: Monica Antonsson
Förlag: Blue publishing
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-977382-1-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Gömda, Asyl och de andra böckerna om Mia Eriksson är makalösa bästsäljare. Mia och hennes familjs dramatiska flykt undan ”Mannen med de svarta ögonen” har engagerat miljoner läsare runt om i världen.
Böckerna påstås vara sanna. Det är de inte.
Mia gick inte ut med toppbetyg från gymnasiet och har aldrig jobbat på bank. Hon gick i specialklass hela sin skoltid och fick jobb på en lunchbar.
Från 1983 levde hon nästan helt på olika bidrag.
Mia och hennes familj har kostat svenska skattebetalare miljoner, utbetalade på märkliga grunder. Och än idag lyfter Mia – numera mångmiljonär – pengar från försäkringskassan.
Mias man var ingen norrlänning vid namn Anders. Han var chilenare med tvivelaktigt förflutet i militärdiktaturens Chile. Han anklagades för mordförsök på Mias fd fästman och hamnade i fängelse. När han frigavs flydde familjen.
Om någon var jagad, så var det han. Mia och barnen hade inte behövt gömma sig.
Mias lögner har orsakat mycket lidande. Osama berövades sin dotter, Michael förlorade sin mamma, Elisabeth såg sitt livsverk krossas, många känner sig förtalade och lurade.
Nu kan de för första gången berätta sanningen om Gömda.

Min åsikt:
Otroligt intressant läsning!!!

Våga leva av Ingela Holmström

Nummer: 635
Titel: Våga leva
Författare: Ingela Holmström
Förlag: Recito
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-86035-24-2
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Petra är en 17-åring som går på Riksgymnasiet för döva i Örebro. Hon bor i ett kollektiv tillsammans med andra döva och hörselskadade ungdomar och åker då och då hem för att hälsa på sin familj, som bor i Östersund. En mörk och kall kväll i februari råkar hon där ut för e hemsk händelse som får stora konsekvenser för hennes framtid. En lång och svår kamp tar sin början samtidigt som livet för de andra omkring henne rullar på. Petra kämpar för att återfå kontrollen över sitt liv och för att helt enkelt våga leva vidare.

Min åsikt:
En väldigt stark och berörande historia.

Mycket läsvärd!!!

Pressa läpparna här av Agneta Klingspor

Nummer: 634
Titel: Pressa läpparna här
Författare: Agneta Klingspor
Förlag: Bokförlaget Mormor
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-85841-12-7
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Där är han!
Runt om vimlar folk, musik dunkar, ljus flimrar, det pulserar och svänger, ölglas, cigaretter, händer, armar. Han står stilla på stället och väger på hälarna, gungar fram och tillbaka, han stiger fram ur massan, klipps ut, ögonen, kindkotorna och munnen, ja munnen skjuter iväg tvärsöver lokalen, svävar över huvudena och lan-dar på hennes läppar och hon börjar gå, stöter i ryggar, höfter, flyttar undan armar, glas, han släpper henne inte med blicken, han håller fast henne hela vägen fram och hon sträcker ut sin hand, han dras framåt mitt i en vägning bakåt, tappar nästan balansen, finner sig snabbt och trycker tillbaka.
– Frank.
– Iris.

Så var det sagt.
Frank och Iris upplever sitt livs passion. Tills Frank begår brottet mot kärleken. Då brakar det lös.

Min åsikt:
En bok om passion och svek.
Lättläst och bra.

Köp inte den här boken! av Ann-Christin Gramming

Nummer: 633
Titel: Köp inte den här boken!
Författare: Ann-Christin Gramming
Förlag: Hexa
Utgivningsår: 2008
ISBN:978-91-977109-1-6
Betyg: 3 av 5


Om boken:
Ett helt år utan shopping? 365 dagar utan cafébesök och nya kläder? 52 veckor utan att handla böcker, tidningar och skivor? Kan du tänka dig det?

Det kunde Ann-Christin Gramming. Under ett helt år vägrade hon köpa annat än det mest nödvändiga. I den här boken berättar hon medryckande och inspirerande om sina upplevelser som ”konsumentrebell”.

Min åsikt:
En intressant bok som ger många tänkvärda tankar och tips om hur man bland annat kan bli mer klimatsmart.