Darling Jim av Christian Mørk

Nummer: 720
Titel: Darling Jim
Författare: Christian Mørk
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2007/2009
ISBN: 978-91-85801-59-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

En dag kör en ung man vid namn Jim in i den lilla irländska landsortsstaden Castletownbere på en knallröd motorcykel, och livet blir sig aldrig mera likt för de tre föräldralösa systrarna Fiona, Róisín och Aiofe eller deras moster Moira. Jim är seanchaí, sagoberättare, och trollbinder inte bara systrarna och deras moster utan hela staden med sina sagor, särskilt den om prinsen som förvandlades till varg och inte kan bestämma sig för om han ska älska eller döda den kvinna som försöker rädda honom. Men samtidigt som systrarna oemotståndligt dras till den skicklige sagoberättaren, börjar de ana att det finns mer som förenar honom med prinsen som blev varg än vad åhörarna förstår.

Min åsikt:
Otroligt bra och spännande bok.

Mycket läsvärd.

Vald till månadens bok i april 2009.

Din heder av Martin Svensson

Nummer: 719
Titel: Din heder
Författare: Martin Svensson
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-85801-52-7
Betyg: 3 av 5


Om boken:

När Viktor kommer hem till sin lägenhet, upptäcker han att hans balkongdörr är uppbruten. Men ingenting verkar ha blivit stulet. Det här blir början på en rad besynnerliga händelser som leder till att Viktor kommer i kontakt med Meryem, en palestinsk.kurdisk tjej i tjugoårsåldern som han har ett vagt minne av att han träffat under en blöt natt på krogen. Viktor dras ofrivilligt in i Meryems liv och får både hennes bror och hennes svartsjuke pojkvän efter sig och lär även känna hennes färgstarke farbror Mehmet. Snart har det gått så långt att alla tror att Viktor är Meryems nya pojkvän.

Min åsikt:
En bok om kulturkrockar och att få vara som man själv vill, utan att dra skam över sin familj. En bok om heder helt enkelt.
Rätt ok.

Konsten att gråta i kör av Erling Jepsen

Nummer: 718
Titel: Konsten att gråta i kör
Författare: Erling Jepsen
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2002/2009
ISBN: 978-91-1-301922-2
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Han är elva år och vet hur man gör när sorgen kommer över honom. Tillsammans med sin far  går han så ofta som möjligt på begravningar. Hans far talar så inlevelsefullt och han själv gråter så övertygande att den avlidnes släktingar blir tacksamma i sin sorg, vilket är bra för affärerna – kunderna strömmar till familjens lilla butik.
Dessvärre har hans far stora problem med självförtroendet. Det hjälper förstås när storasystern Sanne vill sova med honom i soffan på nätterna. Fast det vill hon inte längre. Istället har hon fått problem med nerverna och det pratas om sinnessjukhus.
Han skulle så gärna vilja hjälpa far, Sanne och affärerna. Inget skulle göra honom lyckligare än att få familjen att äntligen hålla sams.

Min åsikt:
Jag tyckte boken kändes lite komplicerad, men i övrigt var det en helt ok bok.

Möt mig i Patong! av Annika Frostell

Nummer: 717
Titel: Möt mig i Patong!
Författare: Annika Frostell
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-0-12256-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”Du borde titta till henne!” sa Helenas bro efter sitt besök på ön i Thailand där hennes dotter Linda sedan flera år arbetar som dykguide vid korallreven. Efter en arbetstyngd höst har Helena tagit ledigt och bokat varsin flygstol för sig och sin yngsta dotter Madde. Nu sitter de på McDonald’s i Patong och väntar. Linda har lovat komma runt fem. Hon har ordnat hotell, och nästa dag ska de åka vidare tillsammans. Men ingenting blir som de tänkt sig. Hettan, myllret och skönheten tar andan ur dem, och det som skulle bli en underbar semester utvecklas till ett skrämmande äventyr bland dykare, turister och invånare på ön Koh Phi Phi.

Min åsikt:
En berörande historia om paradis och helvete, frihet och utsatthet.

Min mormors historia av Birgitta Stenberg, Märta Tikkanen, Agneta Pleijel, Katarina Mazetti, Bodil Malmsten, Inger Frimansson, Maria Ernestam, Mian Lodalen, Zinat Pirzadeh, Åsa Linderborg, Emma Hamberg, Maria Sveland

Nummer: 716
Titel: Min mormors historia
Författare: Birgitta Stenberg, Märta Tikkanen, Agneta Pleijel, Katarina Mazetti, Bodil Malmsten, Inger Frimansson, Maria Ernestam, Mian Lodalen, Zinat Pirzadeh, Åsa Linderborg, Emma Hamberg, Maria Sveland
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-37-13383-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Tolv av Sveriges mest lästa och älskade kvinnliga författare skriver här personligt om sin mormor. Det handlar om passion och förbjuden kärlek, om tillhörighet och utanförskap, om ordens makt och ordlöshetens förbannelse, om längtan och sorg. Men också om livskraft, styrka och kreativitet.

Min åsikt:
Tolv starka historier om mormödrars livskraft.

Familjens projektledare säger upp sig av Gunilla Bergensten

Nummer: 715
Titel: Familjens projektledare säger upp sig
Författare: Gunilla Bergensten
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-37-13217-4
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Familjens projektledare säger upp sig.
Härmed säger jag upp mig från jobbet som familjens projektledare. Ett jobb jag aldrig sökt, har någon naturlig fallenhet för eller ens tycker är roligt. Jag har insett att detta bland annat kommer att påverka familjen på följande sätt:
1. Barnen kommer att bära udda kläder, inte ha någon mössa nät frosten kommer eller skridskor nästa friluftsdag.
2. Inte heller kommer barnen att ha gympapåse med sig eller picknick när så förväntas.
3. Den sociala agendan kommer att haverera totalt.
4. Det kommer att bli rörigt och lukta illa hemma. Och ingen kommer någonsin att hitta något (för det finns fortsättningsvis ingen att fråga).
Trots detta väljer jag att säga upp mig. Från och med dagens datum har vår familj ingen projektledare. Jag vill gärna passa på att önska dig, min älskade man, lycka till!
Gunilla Bergensten, fru.

Min åsikt:
En bok fylld med ilska och humor.

Utan ett ord av Linwood Barclay

Nummer: 714
Titel: Utan ett ord
Författare: Linwood Barclay
Förlag: Kabusa böcker
Utgivningsår: 2007/2009
ISBN: 978-91-7355-094-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:

En morgon när fjortonåriga Cynthia vaknar är huset tomt. Hennes mamma, pappa och storebror är spårlöst försvunna. Polisens utredning ger inga svar, och Cynthia får aldrig reda på vad som egentligen hände den där natten.
Tjugofem år senare bestämmer sig Cynthia för att delta i ett teveprogram om olösta fall i ett sista försök att få veta sanningen. Först händer ingenting. Sen ringer telefonen. Kanske hade det varit bättre att låta det förflutna vila.

Min åsikt:
En riktigt spännande historia som var svår att lägga ifrån sig.

Gamarna av Maria Küchen

Nummer: 713
Titel: Gamarna
Författare: Maria Küchen
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-7037-352-7
Betyg: 2 av 5


Om boken:

Livet går som på räls för bestsellerförfattaren Sanna Wrede. Karriären går spikrakt uppåt och hennes vänner är minst lika lyckade som hon själv.
Men Sannas tillvaro skakas i grunden när en serie ritualmord inträffar i hennes närhet.
Gärningsmannen lämnar sina offer med bilden av en gam inristad i huden och försvinner spårlöst från brottsplatserna. ”Den osynlige mördaren” blir hans namn i pressen. De mördade var framgångsrika kvinnor: Gynekologen Bodil Ohlsson, som ideellt hjälpte papperslösa flyktingkvinnor och offer för hedersvåld. Tv-journalisten Sofie Alberg, som gav det feministiska perspektivet en plats i kommersiella nyhetsmedier. UD-tjänstemannen Louise Brink, som var på väg tt göra en av Sveriges tuffaste karriärer.
Snart förstår Sanna att hon själv kan stå på tur. Men när det fjärde mordet inträffar bryts mönstret.
Trots sin skräck tar Sanna Wrede saken i egna händer. Hon upptäcker ett samband mellan de dödade och inser vem som kommer att bli den osynlige mördarens femte offer.

Min åsikt:
Rätt ok, men inte mer än så.

Släktfeber av Sara Paborn

Nummer: 712
Titel: Släktfeber
Författare: Sara Paborn
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-7337-085-1
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Vid den aktningsvärda åldern av 107 år dör Faster och de närmast sörjande samlas. Nu när släktens mest dominanta kvinna är borta ändras styrkeförhållandena i familjen och under några heta sommarveckor ställs allt på sin spets. Från en gammal hammock i sprucken vinyl sker fördelningen av Fasters saker, från minsta lilla virkade karottunderlägg till hennes fina guldring.
Upp till ytan stiger gamla minnen, men också oförrätter. Försmådda och förbisedda slickar man sina oläkta sår. Men långsamt växer något annat fram. En känsla av samhörighet och tillhörighet. Kanske är en försoning och en familjegemenskap ändå möjlig…

Min åsikt:
Underhållande och dråplig historia.

När jag hör din röst av Stephenie Meyer

Nummer: 711
Titel: När jag hör din röst
Författare: Stephenie Meyer
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2006
ISBN: 978-91-32-15710-3
Betyg: 5 av 5


Om boken:

”Mina muskler frös till is. För det var inte Jessicas röst som tillrättavisade mig den här gången. Det var en ursinnig röst, en välbekant röst, en underbar röst – len som sammet, trots att den var så upprörd.
Det var hans röst – jag var noga med att inte tänka hans namn – och det förvånade mig att ljudet av den inte slog omkull mig och fick mig att krypa ihop på asfalten i plågad sorg. Men jag kände ingen smärta, ingen alls.
I samma ögonblick som jag hörde hans röst klarnade allt.”

Edward är allt för Bella – hon är beredd att offra sitt liv för honom.
Men att vara kär i en vampyr är farligare än Bella någonsin hade kunnat föreställa sig. Edward har redan räddat henne ur klorna på en ondskefull vampyr men när deras kärlek hotar dem som de älskar mest inser de att deras problem bara har börjat…

Min åsikt:
Att få läsa fortsättningen om Bella och Edward, var oerhört kul och spännande. Jag ville inte lägga ifrån mig boken några längre stunder.