Tethy, bara Tethy av Gunborg Sahlin

Nummer: 740
Titel: Tethy, bara Tethy
Författare: Gunborg Sahlin
Förlag: Drömmars
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-977559-1-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Tethy, bara Tethy handlar om en burdus och fördömande kvinnas liv. Men också om hennes integritet, mod och kärlek. För Tethy är Tethy och hon backar inte för något eller någon!

Tethy, bara Tethy är uppföljaren till Tethy Pool Position, men kan också läsas som en fristående berättelse.

Min åsikt:
Att få läsa om Tethy igen var helt underbart. Hon är helt klart en väldigt speciell person som man inte glömmer i första taget.

Bulimibibeln av Sofia Jensfelt

Nummer: 739
Titel: Bulimibibeln
Författare: Sofia Jensfelt
Förlag:
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-633-4123-6
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Tror du att du hade varit lyckligare om du vägde fem kilo mindre?

Bulimi är en psykisk sjukdom och den kan drabba vem som helst. Sjukdomsmönstret är okontrollerbara hetsätningsattacker som den drabbade ofta kompenserar genom att kräkas eller svälta. Bulimi beräknas idag vara minst dubbelt så vanligt som den närbesläktade ätstörningen anorexia. Trots dess utbredning talas det sällan om bulimi i offentliga sammanhang och miljontals kvinnor och män lider i tysthet.

Min åsikt:
En tunn men viktig bok.

Tjugo träd och en apelsin av Hamdi Özyurt

Nummer: 738
Titel: Tjugo träd och en apelsin
Författare: Hamdi Özyurt
Förlag: Storge
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-977774-0-7
Betyg: 5 av 5


Om boken:

”… Grenen var nära att brista, men farfar var inte det minsta rädd. Han var arg på sin bror Gregoris. Jag stod nedanför vid stammen och grät och bönföll farfar att komma ned därifrån. ’Jag tänker inte komma ner förrän Gregoris bett dig om ursäkt’, sa farfar. Där satt två fåglar, en på vardera sida om honom. Den ena fågeln var en duva, den andra såg ut som en rovfågel, en örn eller en falk. ’ Om du inte kommer ner därifrån så ta i alla fall duvan, farfar, men akta dig för den andra fågeln!’ skrek jag. När farfar sträckte sig efter duvan brast grenen…”

En man och en kvinna möts på en järnvägsstation. De är båda främlingar, gäster i ett annat land. Deras väntan blir ett sätt att besjäla ursprunget och deras historiska bakgrund. Mannen är på väg hem från en prisutdelning. Kvinnan missade bussen efter en basketmatch. Han ritar av kvinnan och hon ger honom sin historia om farfar Harry i gåva. Hennes kärlek till Harry följer henne som en hjälpande kraft genom livet. Hennes livliga kärleksberättelse är ”som om hon ålagts att utföra ett heligt uppdrag” och påminner mannen om hans egna minnen från hemlandet. Barndomen öppnar nya fåror i den nya vardagen. En farfar lever kvar i sinnet hos dom båda.

Min åsikt:
En väldigt vacker kärlekshistoria. Mycket stark och lättläst.

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten av Mark Haddon

Nummer: 737
Titel: Den besynnerliga händelsen med hunden om natten
Författare: Mark Haddon
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2003
ISBN: 91-46-20165-3
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Christopher är femton år och lider av en lindrig form av autism. En dag hittar han mrs Shears hund ihjälslagen och bestämmer sig för att som självaste Sherlock Holmes lösa fallet. Men under den döda hunden ligger lögner och dunkla känslor begravda… och Christophers sökande efter förövaren leder honom mot hans pappa och till mamman som ska ha dött av en hjärtattack, men är det verkligen så?

Min åsikt:
En helt ok bok. Bitvis är den riktigt bra men emellanåt faller den rätt mycket. Dock en intressant historia.

Modiga människor – om konsten att lyckas med livet av Lars Grönborg

Nummer: 736
Titel: Modiga människor – om konsten att lyckas med livet
Författare: Lars Grönborg
Förlag: Faun
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-86033-02-6
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Människor upphör aldrig att fascinera, denna oändliga variation av personligheter. Vi möter lyckliga och olyckliga människor, framgångsrika människor och människor som inte alls upplever sig ha lyckats här i livet. Dagligen ser och hör vi i medier om framgångsrika människor inom olika områden, prestationer inom medicinska, sportsliga, konstnärliga, vetenskapliga, politiska områden.
Vi häpnar och förundras över dessa människor och vad de åstadkommer. Men det väcker också tankar om det egna livet. Vad gör jag av mitt liv? Skulle inte också jag kunna bli framgångsrik, på mitt sätt?
I den här boken möter vi ett dussintal intressanta människor, några välkända. Deras berättelser är personliga, deras livsresor och framgångar är av mycket skilda slag.
Jag önskar att alla fick möjlighet att göra en resa lik min, när jag rest runt i landet och träffat de fantastiska människor som i den här boken berättar om sina liv. Som läsare får du lyssna till deras berättelser och ta del av deras syn på livet.
Jag hoppas och tror att de kan inspirera dig och väcka tankar om ditt liv, om dina möjligheter att ta tillvara ditt eget liv. En egen lärdom av min rundresa kan jag avslöja redan nu – framgång och lycka handlar inte alltid om att synas i medier, att nå framgång i yttre mening. Framgång kan vara så skilda ting för olika människor?
Lars Grönborg

Min åsikt:
En bok fylld med positiva historier om att uppnå sina mål.

Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson

Nummer: 735
Titel: Bara vanligt vatten
Författare: Kajsa Ingemarsson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-1-301895-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Succéförfattaren Stella Friberg tycks ha allt en kvinna kan drömma om. Hennes böcker om Franciska Falke – en ung självständig privatdetektiv i 1800-talets Stockholm – ligger ständigt på topplistorna både i Sverige och utomlands. Nu ska den tionde och sista boken i serien skrivas.  Och allt vore gott och väl om det inte varit för en läcka i badrummet. Det blir upptakten till en räcka oväntade och omtumlande händelser som kommer att förändra Stellas liv i grunden.

Min åsikt:
En mycket bra bok som är välskriven och förhållandevis lättläst med sina 558 sidor.

Decembergatans hungriga andar av Ulrika Lidbo

Nummer: 734
Titel: Decembergatans hungriga andar
Författare: Ulrika Lidbo
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-501-1116-3
Betyg: 3 av 5


Om boken:

”Jag vet att jag inte bor i en grotta och det är krig och jag blir våldtagen av soldater och det kryper flugor som lägger ägg i öppna sår på min arm, men det är ändå orättvist.
Varför har jag fått all skit?”

På nätterna ligger Jenny och grubblar. Varför blir hon alltid vald som tredje sist på gympan? Varför pratar kompisarna bara om killar och varför vill ingen kille hångla med henne? Varför är hon ett fetto som hatar sitt meningslösa liv?
Jenny gör upp en plan. Hon ska bli smal. Efter sommarlovet ska alla få se. Hon kan inte misslyckas om hon följer sitt superschema. Man kan ju inte bli fet om man äter noll procent fett.

Min åsikt:
En ungdomsroman om hur det är när det känns som om man inte passar in och att alla är mycket smalare än man själv är.

En berörande historia som blir riktigt smärtsamt emellanåt.

Lilla hjärtat av Sophie Hannah

Nummer: 733
Titel: Lilla hjärtat
Författare: Sophie Hannah
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 2006/2009
ISBN: 978-91-7002-809-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:

För Alice Fancourt betyder den två veckor gamla dottern Florence allt. Så det är något motvilligt hon lämnar ifrån sig flickan för en stunds avkoppling på ett exklusivt spa; en present från svärmodern Vivienne. Alice övertalar sig själv att Florence är i goda händer hos maken David men när hon återvänder till bostaden får hon sitt livs chock: barnet i sängen är inte hennes!
Trots Davids protester kontaktar Alice polisen. Kriminalassistent Simon Waterhouse fattar omedelbart tycke för den stackars kvinnan, men tvivlar på hennes märkliga historia. Och hans kvinnliga chef, Carlie Zalier, är övertygad om att hon lider av vanföreställningar orsakade av en förlossningsdepression. David å sin sida är helt säker på att hans hustru antingen ljuger eller har blivit galen och han börjar bete sig alltmer hotfullt. Den enda som inte helt tvivlar på Alice historia är Vivienne.

Min åsikt:
En psykologisk thriller som är väldigt fängslande och spännande, dock lite svårläst.

Ljudet av ditt hjärta av Stephenie Meyer

Nummer: 732
Titel: Ljudet av ditt hjärta
Författare: Stephenie Meyer
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN: 978-91-32-15398-3
Betyg: 5 av 5


Om boken:

”Bella?
Edwards mjuka röst hördes bakom mig. Jag vände mig om och såg honom jogga uppför trappan, med vindrufsigt hår efter att ha sprungit. Han omfamnade mig genast, precis som på parkeringsplatsen, och kysste mig igen.
Kyssen skrämde mig. Den var för laddad och hans läppar pressades alltför hårt och desperat mot mina – som om han var rädd att vår tid höll på att rinna ut.”

En våldsam seriemördare härjar i Seattle och en ondskefull vampyr fortsätter sin jakt efter hämnd – Bella befinner sig återigen i fara.
Samtidigt tvingas hon att välja mellan sin älskade Edward och vänskapen med Jacob. Och hennes val riskerar att blåsa liv i den urgamla kampen mellan vampyrer och varulvar.
Men Bella har också ett annat val att göra – valet mellan liv och död. Men vad är vad?

Min åsikt:
Det är så spännande att få läsa om Bella, Edward, Jacob och dom andra igen. Jag ville inte sluta läsa och jag ser fram emot den fjärde boken.

Mamma minns du mig av Elisabet Norin

Nummer: 731
Titel: Mamma minns du mig
Författare: Elisabet Norin
Förlag: Isaberg
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-7694-777-7
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Clara står mitt i livet. Hon är ensamstående mamma med snart vuxna barn. En dag börjar hennes mamma, Dagmar, visa tecken på personlighetsförändring. Diagnosen hon får är Alzheimer. I och med detta börjar en lång resa där Dagmars yttre och inre förfall mer och mer blir familjens problem.
Sakta förvandlas Clara till en frustrerad och sorgsen förälder åt sin egen mamma. Hon får allt svårare att balansera tillvaron. Förutom de praktiska svårigheterna som uppstår runt mamman gör sig en gammal kärlsksorg påmind samtidigt som en ny förbindelse inleds. När Dagmars tabun faller avslöjas också en dramatisk familjehemlighet.

Min åsikt:
En berörande historia om hur en dotter tvingas bli mamma åt sin egen mamma som fått diganosen Alzheimer.