Kärlek i cancerns tid av Anders Sundin

Nummer: 823
Titel:
Kärlek i cancerns tid
Författare: Anders Sundin
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-46-22023-7
Betyg: 3 av 5


Om boken:
”Jag kommer ihåg den längtan jag hade efter Karin när vi precis hade inlett vårt förhållande och hamnade femtiofem mil ifrån varandra. Jag kommer ihåg hur jag i minnet kände hur gott hon luktade och smakade. Det gör jag fortfarande. Men att längta efter någon som fysiskt finns på annat håll är en sak, att längta efter någon som är död, det är obeskrivligt.”

Kärlek i cancerns tid är Anders Sundins kärleksförklaring till Karin som dör, bara 38 år gammal.

Anders berättar om den lyckliga tid de fick tillsammans, hur de börjar förverkliga sina gemensamma drömmar och hur allt rasar samman när Karin blir sjuk. Skildringen av Karins dödskamp och död, begravningen och tiden därefter är stark och gripande.
Detta är inte i första hand en berättelse om cancer utan en kärlekshistoria. Det är också ett vackert porträtt och ett oändligt sorgligt farväl av en kraftfull och spännande kvinna, älskad och saknad.

Min åsikt:
En väldigt rak, öppen och ärlig bok om kärlek och död.

Nattens bundsförvanter av Darren Shan

Nummer: 822
Titel:
Nattens bundsförvanter
Författare: Darren Shan
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 2002/2009
ISBN: 978-91-502-1782-7
Betyg: 3 av 5


Om boken:
”Om det här är en fälla avsedd att splittra oss kanhända morden upphör om vi ger oss av. Men kanske är det här i staden ödet vill att vi ska vara. Så att vi kan gå i närkamp med vampanezfursten.”

För vampyrprinsen Darren Shan och hans följe fortsätter jakten på vampanezfursten. Nu befinner de sig i mr Crepsleys hemstad där en rad brutala mord skett. De slits mellan en önskan att få fast mördaren och samtidigt spåra och döda fursten – hotet mot hela vampyrsläktet. De tror sig veta vem som ligger bakom morden när Darren oväntat stöter ihop med en gammal bekant. Men är det en vän eller en fiende?

Min åsikt:
Har man väl fastnat i historien om Darren Shan så är det svårt att slita sig. Den åttonde boken är inget undantag.

Svart kvark av Annica Wennström

Nummer: 821
Titel:
Svart kvark
Författare: Annica Wennström
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-46-21839-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:
Om dagen är hon flickan med tvättkorgen, ”splitvedsjäntans” föraktade dotter. Men Sandor vet bättre. Det är om kvällarna som Josefas själ får liv. På klipporna ut mot havet med honom, Nikanor och Mildred talar hon sig varm om kvinnosaken, förändring  och en värld bortom Holmsund. För Sandor är Josefa den enda, i sina manskläder och med sitt utsläppta hår står hon för något okuvat som han till varje pris vill vara nära.
Fyrtio år senare är Josefa försvunnen och drömmen om en bättre värld punkterad, liksom den gamla vänskapen. Men mellan tonåringen Alexandra, lika mycket mot strömmen som en gång Josefa, och den åldrade Mildred växer en udda vänskap fram, och även hos Sandor och Nikanor rör Alexandras frågor upp känslor och minnen.

Min åsikt:
En välskriven, annorlunda och mycket intressant bok.

Mycket läsvärd!!!

Vald till månadens bok i oktober 2009.

Primtalens ensamhet av Paolo Giordano

Nummer: 820
Titel:
Primtalens ensamhet
Författare: Paolo Giordano
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2008/2009
ISBN: 978-91-37-13492-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:
Mattia är en överintelligent pojke med en förståndshandikappad tvillingsyster, Michaela. Att ständigt ha systern i släptåg känns förödmjukande för honom. Så när tvillingarna för första gången blir bjudna på födelsedagskalas hos en klasskamrat bestämmer sig Mattia för att lämna Michaela ensam i parken med löftet att han snart ska komma tillbaka. Men när han återvänder är systern spårlöst försvunnen.
Alice är en flicka som liksom Mattia bär på en mörk hemlighet. Mattia och Alice knyts hårt samman, men utan att lyckas nå varandra. De är som talen som matematikerna kallar primtalstvillingar: två primtal som är skilda åt av ett jämnt heltal. Nära men aldrig tillräckligt för att verkligen vidröra varandra.

Min åsikt:
Titeln till den här boken skrämde mig till att börja med, men boken är riktigt bra och mycket stark.

Blod av Åsa Anderberg Strollo

Nummer: 819
Titel:
Blod
Författare: Åsa Anderberg Strollo
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-501-1104-0
Betyg: 3 av 5


Om boken:
”-Du gumman… Vi behöver kanske inte dra in pappa i det här, han blir bara orolig.
Va? Varför då?
Ida kan knappt andas, än mindre prata. Känner sig åksjuk, illamående och kräkfärdig av det plötsligt okända. Varför ska David inte få veta någonting om brevet?
– Lita på mig, Ida. Vi är ju en familj, vi fyra. David och jag och ni är våra barn och vi har varit en familj i alla dessa år. Ingenting kan rubba det, inte en sån här pyttegrej, i alla fall. Det förstår du väl, gumman?”

Det här är historien om hösten när Ida är 14 år. Hösten när naturen och klimatet fullkomligt skenar och familjen sugs in i en känslomässig torktumlare. Plötsligt är ingenting längre sig likt. Om det inte var för vännerna Nisa och Julia – och Finn – skulle Ida knappast överleva. För vem kan man lita på? Och vad gör man med ett brev från en gubbe som påstår att han är ens riktiga pappa?

Min åsikt:
En helt ok bok men inte alls lika stark som Bryta om.

Varför mördar man sin dotter? av Emre Güngör & Nima Dervish

Nummer: 818
Titel:
Varför mördar man sin dotter?
Författare: Emre Güngör & Nima Dervish
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-1-301929-1
Betyg: 4 av 5


Om boken:
Morden på Fadime Dahindal, Pela Atroshi och Sara Abed Ali är väl kända i Sverige. Fallen diskuteras i media, böcker har skrivits om dem och om det hedersrelaterade våldet. Men frågan kvarstår: Varför mördar man sin dotter, syster eller kusin?

Hederskulturen bygger på kollektivism. Släkten eller klanen rår om varandra, men är också en stark kontrollinstans. Frihetsbegränsningen ter sig olika, men är ytterst påtaglig för både kvinnor och män. Därför blir utrymmet för individen minimal – oavsett kön.

Emre Güngör och Nima Dervish vill försöka förstå hur den man som mördar sin egen dotter, eller den bror som kontrollerar sin syster, är funtad. De utgår från erfarenheter som de fått i sina yrkesliv, men de har också träffat och intervjuat mördarna till Fadime, Pela och Sara. I arbetet för att få bukt med hedersproblemen menar författarna att männen måste inkluderas i samtalet. Hur upplever männen själva sin livssituation? Är deras överordnade ställning alltid positiv? Och vad kan man göra för att förändra dessa attityder?

Min åsikt:
Mycket intressant!

Skymningsjägarna av Darren Shan

Nummer: 817
Titel:
Skymningsjägarna
Författare: Darren Shan
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 2002/2008
ISBN: 978-91-502-1743-8
Betyg: 4 av 5


Om boken:
”Om ni vid jaktens slut har mött vampanezfursten fyra gånger och ändå inte lyckats döda honom, kommer endast en av er att vara i livet för att bevittna vampyrklanens undergång. De andra är döda…”

Vampyrprinsen Darren Shan lämnar Vampyrernas berg för ett uppdrag med livet som insats. Han ingår i den elitstyrka som är utsedd att spåra och döda den fruktade vampanezfursten. Men det är en lång och farofylld väg han har framför sig.

Min åsikt:
Sjunde boken om Darren Shan är precis lika spännande och stark som förra delen var.

Vampyrprinsen av Darren Shan

Nummer: 816
Titel:
Vampyrprinsen
Författare: Darren Shan
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 2002/2008
ISBN: 978-91-502-1719-3
Betyg: 4 av 5


Om boken:
”Jag grät ömkligt där jag låg och tårarna frös till is på mina kinder. Snöflingor började dala ner på mina ögonlock. Jag försökte lyfta handen för att torka bort dem, men det gick inte. Inte ens en sådan enkel rörelse klarade jag av. Vilket förfärligt sätt att dö, tänkte jag.”

Halvvampyren Darren Shan kämpar vidare. Brännmärkt och förrådd jagas han av vampyrklanen och blir dödligt sårad. Men Darren är en kämpe. I det blodiga avgörandets stund prövas han som hårdast. Frågan är om han ska vinna över tusenåriga vampyrregler och lyckas vända oddsen till sin fördel…

Min åsikt:
Sjätte boken om Darren Shan är mycket spännande och stark.

Guldpilen av Harry Bernstein

Nummer: 815
Titel:
Guldpilen
Författare: Harry Bernstein
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-7337-217-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:
Han träffade sin Ruby i mitten av 1930-talet och de levde sedan tillsammans i närmare sjuttio år i en symbios som är få förunnade. Harry berättar här om deras kärleksfulla äktenskap, om depressionsåren, om krigstiden och om den industriella utvecklingen på 50- och 60-talen i USA och om det lyckliga familjelivet tills Ruby gick bort 2003.
Saknaden efter hustrun var mycket djup men genom att skriva om sitt liv hittade han ett sätt att bearbeta sorgen.

Min åsikt:
Den tredje boken om  Harry Bernsteins liv väcker mycket känslor både glädje och sorg. Berörande.

Prövningarnas tid av Darren Shan

Nummer: 814
Titel:
Prövningarnas tid
Författare: Darren Shan
Förlag: Berghs
Utgivningsår: 2000/2008
ISBN: 978-91-502-1697-4
Betyg: 4 av 5


Om boken:
” Elden omslöt mig och böljade runt mig som en vildsint brandgul gräshoppssvärm. Inte ens i mina värsta mardrömmar hade jag kunnat föreställa mig en sådan hetta. Det var nära att jag öppnade munnen för att skrika. Men om jag gjort det skulle elden rasat ner i min strupe och bränt mig till aska inifrån och ut.”

Darren ska genomgå vampyrernas traditionella invigningsprov för att bevisa att han är värdig att tas upp i vampyrklanen. De urgamla proven är livsfarliga och svåra nog för en fullvuxen vampyr. Otaliga har dött i prövningarna under årens lopp. För den som ger upp, väntar de spetsade pålarna i Dödens sal – en död i vanära och en skräck för varje vampyr. Har Darren överhuvudtaget någon chans att klara sig?

Min åsikt:
Femte delen om Darren är mycket mer spännande att läsa än förra delen. Jag ser fram emot nästa.