Flickan som älskade Tom Gordon av Steven King

Nummer: 851
Titel:
Flickan som älskade Tom Gordon
Författare: Steven King
Förlag: Bra Böcker
Utgivningsår: 1999/2000
ISBN: 91-7133-635-4
Betyg: 2 av 5


Om boken:
”Världen hade tänder och den kunde bitas precis när den ville. Det upptäckte Trisha McFarland när hon var nio år. Klockan tio på morgonen tidigt i juni satt hon i baksätet på sin mammas Dodge Caravan. Hon hade på sig sin blå Red Sox-tröja, träningströjan (den med 36 GORDON på ryggen), och hon lekte med sin docka Mona. Klockan halv elva var hon vilse i skogen. Klockan elva försökte hon låta bli att tänka: Detta är allvarligt, det är mycket allvarligt. Försökte låta bli att tänka på att ibland när folk gick vilse i skogen så kunde de skada sig allvarligt. Ibland dog de.”

Nioåriga Trisha McFarland skall tillbringa lördagen med sin storebror och sin mamma. När de vandrar i skogen viker hon av från deras stig och hamnar allt djupare in i en vildmark full av faror och fasor. Speciellt när det börjar bli mörkt.

Trisha har bara sitt eget lokalsinne att gå efter, bara sin egen uppfinningsförmåga som skydd mot naturen, bara sitt eget mod som vapen mot den tilltagande skräcken. Till tröst har hon sin Walkman, där hon rattar in basebollaget Boston Red Sox kamper och lyssnar till hur hennes hjälte Tom Gordons avslut räddar hem matcherna. Och när mottagningen börjar bli otydlig tar Trisha till fantasin. Tom Gordon går bredvid henne i skogen – det blir hennes enda chans att klara sig mot fienden, den som bara de slaktade rådjuren och de kullvräkta träden vittnar om.

Min åsikt:
Självklart en spännande situation men boken i sig var ingen höjdare.

Häxskolan av Emily Gould & Zareen Jaffery

Nummer: 850
Titel:
Häxskolan
Författare: Emily Gould & Zareen Jaffery
Förlag: Tiden
Utgivningsår: 2007/2009
ISBN: 978-91-7371-072-5
Betyg: 1 av 5


Om boken:
Går det att leva ett normalt tonårsliv mitt ibland demoner och onda krafter? Absolut – med hjälp av några coola häxkompisar klarar man allt!

Inte nog med att Sophies hippieföräldrar har bestämt att de ska flytta tvärs över hela kontinenten, valet har dessutom fallit på Mythic i Massachusetts, ett populärt tillhåll för skräckfanatiker. Sophie förstår inte meningen med att lämna Los Angeles och delar absolut inte sina föräldrar skräckförtjusning.
Som tur är visar sig skolan vara ett ljus i mörkret. Sophie får snabbt nya vänner, men börjar snart misstänka att det är något märkligt med dem. Och med henne själv. De är häxor och de har ett uppdrag – att rädda staden från den ondska som härjar.

Min åsikt:
Baksidestexten(som står här ovan) lämnar inget mer att läsa. Där står exakt allt som händer, och boken är inte särskilt bra.

Känslan av att hoppa av Ingrid Olsson

Nummer: 849
Titel:
Känslan av att hoppa
Författare: Ingrid Olsson
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-67185-8
Betyg: 4 av 5


Om boken:
”Du vet inte vem jag är, men jag skriver till dig ändå.
Jag har ingen annan att prata med. Ingen jag kan prata med på riktigt. Bara nån som du kan klara av det jag ska berätta.”

Två månader innan Lisen ska ta studenten händer en tragedi på hennes skola. En kille tar sitt liv. Lisen börjar skriva brev till honom. I breven berättar hon om de känslor och tankar som gömmer sig längst inne i henne. Det handlar om blyghet, rädsla och om livet som ibland kan kännas mer skrämmande än döden.

Min åsikt:
På väldigt få sidor speglas ett starkt och viktigt ämne. Mycket bra.

Törst av Richelle Mead

Nummer: 848
Titel:
Törst
Författare: Richelle Mead
Förlag: Bonnier Carlsén
Utgivningsår: 2008/2009
ISBN: 978-91-638-6413-1
Betyg: 3 av 5


Om boken:
Hetsiga, rappkäftade Rose (dhampir, halvvampyr) och lugna, eftertänksamma Lissa (moroi, vampyr) är bästa vänner. För två år sedan rymde de från sin internatskola, S:t Vladimir. Sedan dess har skolan och vampyrvärlden försökt spåra dem, och föra dem tillbaka till tryggheten i den ensligt belägna och mycket välbevakade skolan för vampyrer.
Men den är inte alls trygg för Lissa. Hon har nämligen en väldigt speciell egenskap som många skulle vilja utnyttja, även om det betyder att Lissa dör eller blir galen.
Och den här gången hinner Lissa och Rose inte undan när skolans spårare dyker upp…

Min åsikt:
Första delen i seiren ”Vampire academy” är bra men bitvis lite krånglig att förstå innan man kommer in i den. Men godkänd.

Gömmarna av Cannie Möller

Nummer: 847
Titel:
Gömmarna
Författare: Cannie Möller
Förlag: Bonnier Carlsén
Utgivningsår: 2008
ISBN: 978-91-638-5522-1
Betyg: 3 av 5


Om boken:
”Han har försökt räkna: det var sen kväll när det började brinna, jag vaknade av elden. Och då var jag inte ensam, det var en annan pojke då också. Vi låg i vattnet. Han försökte kväva mig, jag gjorde så att han skulle släppa mig.
Sen såg jag Jessi. Jag tog ut henne i vattnet. Det var morgon när jag började bära henne. Hon var tung. Jag gick länge. Grottan fanns när jag inte orkade gå längre.”

Joel, Jessi och Derek är alla tre på flykt. Slumpen för dem samman. I skogen vid en sjö utspelar sig några intensiva försommarveckor då livet hänger på en skör tråd.

Min åsikt:
En bra bok men jag får egentligen aldrig grepp om personerna.

Ett bedårande barns bekännelser av Peo Thyrén & Stefan Johansson

Nummer: 846
Titel:
Ett bedårande barns bekännelser
Författare: Peo Thyrén & Stefan Johansson
Förlag: Popkultur
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-88092-88-5
Betyg: 2 av 5


Om boken:
När Peo Thyrén var tolv år bildade han och några kompisar rockbandet Noice. När han var 16 hade de spelat in sin första skiva och när han var 17 var Noice, tillsammans med Gyllene Tider, Sveriges största band. När Peo var 19 splittrades Noice, när de stod på toppen av sin karriär, och han var uträknad som en hopplös föredetting. När Peo Thyrén var 20 bildade han och gitarristen Kee Marcello gruppen Easy Action och skrev skivkontrakt med Warner Brothers i USA. Efter att ha spelat in två album och en skräckfilm med Easy Action gick Peo vid 25 vidare till jättesuccé i Sverige med Sha-boom och landsplågan ”R.O.C.K.”. Innan dess hade han hunnit skriva ”Dansa i neon” till Lena Philipsson i Melodifestivalen. När Peo var 26 inträffade något som totalt förändrade hans liv.

Min åsikt:
Inte en jättebra bok men intressant.

Tänk om det där är jag av Johanna Lindbäck

Nummer: 845
Titel:
Tänk om det där är jag
Författare: Johanna Lindbäck
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-29-67183-4
Betyg: 5 av 5


Om boken:
”1. Var normal. Helt vanlig. Alldeles normal.
2. Ha normala kläder. Ha normalt smink. Ha normal stil. Säg normala saker. Gilla normala saker. Var bara helt normal i precis allt.
3. Var inte speciell och jobbig och överduktig och frånstötande pluggig.
4. Var öppen och utåtriktad och prata med alla. Ha inte förutfattade meningar- Var snäll och glad och vanlig. Låtsas vara det i alla fall. Ta kontakt. Oavsett. VAR ÖPPEN!
5. Gör om, gör rätt och lyckas den här gången, please, lyckas för guds skull. Det är nu eller aldrig.”

Agnes har flyttat från Stockholm till Umeå med sin familj och ska börja tvåan på gymnasiet där. Nu har hon bestämt sig. Hon vill inte längre vara tjejen som ingen lägger märke till. Hon ska börja om – med allt!

Min åsikt:
En stark ungdomsroman om hur det är att vilja vara ”normal” och passa in för att inte hamna utanför. Träffsäker.

Glöm mig inte av Anne Cassidy

Nummer: 844
Titel:
Glöm mig inte
Författare: Anne Cassidy
Förlag: Tiden
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-7371-078-7
Betyg: 4 av 5


Om boken:
En liten flicka, Jade, kidnappas ur sin säng mitt i natten. Dagen efter knackar polisen på hemma hos sjuttonåriga Stella längre ner på gatan. De vill prata med hennes mamma. Bara Stella vet att mamma ljuger när polisen frågar var hon befann sig när barnet försvann.
Stella får en kalldusch när mamman visar sig vara huvudmisstänkt. Frågan är – på vilket sätt är hon inblandad? Det förflutna hinner ikapp och en fruktansvärd händelse som ägde rum för över tjugo år sen kommer upp till ytan.

Min åsikt:
Spännande och svår att lägga ifrån sig.

Ränderna går aldrig ur av Agnes Hellström

Nummer: 843
Titel:
Ränderna går aldrig ur
Författare: Agnes Hellström
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-37-13522-9
Betyg: 5 av 5


Om boken:
När Elin hittar en broschyr om Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket känns det som ett löfte om gemenskap, vänner och lycka – allt det hon saknar i tristessens Gimo.
Men livet på internatskolan är inte så okomplicerat som hon trodde och hon har svårt att finna sig tillrätta. Snart visar det sig också att många av hennes skolkamrater, trots sin privilegierade bakgrund och perfekta fasad, bär på egna trauman. Och ju längre tiden går, desto starkare reagerar Elin mot förnedrande initieringsriter, klasskillnader och hierarkiska ordningar. Hon känner sig klämd mellan två världar och blir alltmer osäker på vem hon är och var hon egentligen hör hemma.

Min åsikt:
En bok som var svår att lägga ifrån sig. Mycket bra skriven.

Live to win av Andreas Carlsson

Nummer: 842
Titel:
Live to win
Författare: Andreas Carlsson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-1-302680-0
Betyg: 3 av 5


Om boken:
”Min story är egentligen alla människors story. Den är inte unik, berättelsen om livet som inte blev som man hade tänkt sig. Det viktiga är dock att inse att det inte alltid är målet som är det huvudsakliga utan vägen dit.”

Andreas Carlsson är idag en av världens mest framgångsrika låtskrivare och musikproducenter, med rader av världshits och miljontals sålda skivor i bagaget. Men resan dit har varken varit spikrak eller enkel. Från den misslyckade artistkarriären via de viktiga åren på legendariska Cheiron på Fridhemsplan i Stockholm, till arbetet med egna tv-program och världsberömda popstjärnor i såväl Sverige som USA. En glamourös tillvaro kan tyckas, men också full av motgångar och hårt arbete.

Min åsikt:
Det var intressant att läsa om Andreas Carlssons liv. Jag gillar särskilt de kloka orden som är mellan varje kapitel.