De tatuerade änglarna av Melissa de la Cruz

Nummer: 867
Titel:
De tatuerade änglarna
Författare: Melissa de la Cruz
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2007/2009
ISBN: 978-91-32-15596-3
Betyg: 3 av 5


Om boken:
Alla som vill vara någon på Sunset Boulevard ser till att synas på TAP.com. Här får man det hetaste skvallret och inbjudningar till de rätta festerna. Men bakom fasaden döljer sig någonting mer – någonting mycket mörkare, nästan som en sekt…
För hängivna medlemmar handlar det också om att köpa sig in bland de mest initierade, få lösenord till hemliga VIP-rum och om att märkas för livet med en speciell tatuering. Vad mer som försiggår vet ingen utanför den innersta kretsen.
Överklasskillen Nick tillhör dem som har stått emot hypen. Den excentriska skejtartjejen Taj likaså. Men när de två motpolerna dras till varandra, dras de samtidigt allt längre in i TAP:s nät.

Min åsikt:
En helt ok ungdomsroman, men inte mer än så.

Vi har redan sagt hej då av Daniel Åberg

Nummer: 866
Titel:
Vi har redan sagt hej då
Författare: Daniel Åberg
Förlag: Sockerförlaget
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-7437-006-5
Betyg: 5 av 5


Om boken:
Jag har inte haft en flickvän på fem år. Hjälpt av ett strikt regelverk samt en strategi att främst dejta tjejer med pojkvän/sambo/make har jag gjort det till en konst att avsluta relationer innan de börjar på riktigt, utan att någon blir sårad.
Eller åtminstone inte sårad.
Ett par veckor före jul gick jag på dejt med Iris. Vi åt biskvier och hon berättade något som borde ha fått mig att genast rusa därifrån. Istället satt jag kvar, fascinerad av hennes säregna historia och den oväntade dragningen den hade på mig.
Det här är redogörelsen för vad som hände sedan. Eller innan. Kanske båda.

Min åsikt:
Den här boken var speciell, fantastisk och mycket bra.

Mycket läsvärd.

Vald till månadens bok i februari 2010.

Håpas du trifs bra i fengelset av Susanna Alakoski

Nummer: 865
Titel:
Håpas du trifs bra i fengelset
Författare: Susanna Alakoski
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-0-012435-9
Betyg: 2 av 5


Om boken:
”Såklart satte de en sådan som du i Observationsklass. För att bli Observationsklasselev skulle man ha de vanligaste beteendeproblemen; aggression, bristande koncentrationsförmåga, lågt arbetstempo, dålig ordning, läs- och skrivsvårigheter. Man skulle ha motivationssvårigheter. Du uppvisade det mesta av detta, men jag vet det, du hade det inte. Du var begåvad, du var egentligen mycket begåvad. Så sa ju alla.”

Anni och Sami, syster och bror. Det finns aldrig pengar. Det finns alltid alkohol. För Anni ordnar sig livet ändå bra, med arbete, man och barn. För Sami går det åt helvete. Långa perioder har de ingen kontakt, men Annis längtan efter att få tillbaka sin bror finns alltid där.

Min åsikt:
Jag hade svårt att mig igenom boken vilket gjorde mig väldigt besviken eftersom jag älskade Svinalängorna. Jag tappade liksom tråden flera gånger, dock tycker jag att ämnet i grunden är intressant.

Vildingarna av Dave Eggers

Nummer: 864
Titel:
Vildingarna
Författare: Dave Eggers
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-37-13565-6
Betyg: 4 av 5


Om boken:
Den älskade barnboken Till vildingarnas land av Maurice Sendak har redan blivit film i regi av Spike Jonze. Nu har Dave Eggers tolkat historien på sitt alldeles egna vis och skapat en saga för alla åldrar. Det är en rolig, mörk och suggestiv berättelse, men också en känslig skildring av ett barns utsatthet.

Max känner sig ensam i en obegriplig vuxenvärld. En kväll när han har bråkat med sin mamma rymmer han hemifrån och hamnar på den ö där vildingarna bor. Efter att nästan ha blivit uppäten lyckas han övertyga dem att han är deras kung. Men snart inser Max hur svårt det är att styra över vildingarna, och saker och ting blir alltmer komplicerade.

Min åsikt:
Visst märker man att det är en barnbok men Dave Eggers har ändå lyckats göra en saga för alla åldrar med ett intressant ämne i botten.

I tunga vintrars mage av Andrea Lundgren

Nummer: 863
Titel:
I tunga vintrars mage
Författare: Andrea Lundgren
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-27-11984-0
Betyg: 4 av 5


Om boken:
”Alla behöver någon, eller hur? Du behöver någon, jag, alla. Djurungarna behöver sina mammor, de kan inte bara gå ifrån dem för då dör de, ingen klarar sig utan sin mamma, så är det. Så har det alltid varit.”

Riga var fyra år den vintern hans mamma lämnade honom och hans pappa i huset i skogen. Ingen ville berätta varför hon försvann och Riga växte upp i det tomrum hon lämnade efter sig. När Riga är nitton år hittar han sin pappa död på köksgolvet med en ihoprullad tidning i handen. Kvar står Riga med en samling lp-skivor, ett antal kartonger med inrökta böcker och alla frågor om sin mamma som han aldrig vågade ställa.
Så träffar han den rödhåriga Charlie på en konstkurs och det förändrar allt. Charlie som målar i olja och är allt det Riga inte är, och som lovar att stanna kvar vad som än händer…

Min åsikt:
En stark debut fylld med känslor och berörande barndomsskildringar.