Coconut av Kopano Matlwa

Nummer: 1376
Titel:
Coconut
Författare: Kopano Matlwa
Förlag: Bokförlaget Tranan
Utgivningsår: 2007/2010
ISBN: 971-91-86307-44-8
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”Det är det man tar för givet som visar sig vara det viktigaste i livet. Det tror jag verkligen. Livet är skumt på det sättet. Till exempel… Vad ska vi ta för något? Till exempel ens uttal. Det är inget som folk brukar tänka på, eller vilja förändra. Men för mig har hela livet kommit att krets kring hur jag talar, kring vilka ljud orden gör när de tränger in i lyssnarens öron. Folk inser inte hur mycket deras uttal säger om vilka de är, var de föddes ock – viktigast av allt – vilka de umgås med. Allvarligt, när man har de där korta meningsutbytena på bensinstationen eller i brödkön så är det uttalet som hjälper folk att placera en och bestämma sig för hur de ska behandla en. Tro mig, uttalet spelar roll. Låt inte någon dåre övertyga dig om motsatsen.”

Två sydafrikanska tonårsflickor med helt olika bakgrund: rika, bortskämda Ofilwe som plötsligt inser att hon håller på att förlora fotfästet, och fattiga, ambitiösa Fikile som är beredd att göra vad som helst för ett liv utanför kåkstaden. Det här är deras berättelser. Berättelser om att vara ung i ett land där allt är på väg att förändra.

Min åsikt:
Lättläst, bra och mycket läsvärd.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Reflexer av Amanda Kerfstedt

Nummer: 1375
Titel:
Reflexer
Författare: Amanda Kerfstedt
Förlag: Rosenlarv
Utgivningsår: 1901/2010
ISBN: 971-91-977935-4-4
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Walter är en respekterad familjefar och en på alla sätt utmärkt man. Men han inreder ett rum i sitt hem där ingen får komma in. Där låser han in sig en timme om dagen för att vara kvinna.
1901 gav Amanda Kerfstedt ut romanen Reflexer, troligen Sveriges första roman med en huvudperson som är vad vi idag skulle kalla transvestit. Först nio år senare skapade sexologen Magnus Hirschfeld begreppet transvestism.

Min åsikt:
En intressant roman.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Tiger, tiger av Margaux Fragaso

Nummer: 1374
Titel:
Tiger, tiger
Författare: Margaux Fragaso
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2011/2012
ISBN: 971-91-1-303590-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:

En solig sommardag simmar den sjuåriga Margaux fram till den femtioettåriga Peter i den allmänna poolen och frågar: Får jag leka med dig? Från den dagen blir han inte bara hennes lekkamrat och beskyddare utan också hennes plågoande. Det är ett förhållande som kommer att vara i femton år.

Genom att skriva Tiger, tiger har Margaux Fragaso försökt lindra den smärta hon burit på i många år. Hon ger oss en skrämmande klarsynt inblick i en pedofils tankevärld. Peter är en mästerlig manipulatör med tårar som sin främsta valuta när det gäller att få sin vilja igenom. Samtidigt vittnar berättelsen om den helande kraft som finns i att våga minnas och föra fram sanningen i ljuset.

Min åsikt:
En skrämmande stark sann historia.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Du ska dö av Ulf Broberg & Leif Ericksson

Nummer: 1373
Titel:
Du ska dö
Författare: Ulf Broberg & Leif Ericksson
Förlag: Arx
Utgivningsår: 2012
ISBN: 971-91-87043-01-7
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”Min pappa är död, min pappa har dödat min syster!”
Så börjar ett autentiskt larmsamtal till SOS Alarm klockan 21.54 måndagen den 21 januari 2002. Den som ringer larmcentralen heter Songül Sahindal och hon har just sett sin syster Fadime mördas av deras pappa. Mordet blir det tragiska slutet för en ung kvinna som önskade att själv få skapa sin framtid i Sverige, att själv få välja livsstil och livspartner. Det var ett beslut som inte bara kostade henne en oönskad exil från sin hemstad Uppsala och sina nära och kära i familjen utan också livet.

Det du står i begrepp att läsa är en dokumentär berättelse om Fadime Sahindal, om hennes liv och hennes öd och om det rättsliga och samhällspolitiska efterspelet efter mordet på henne. Det är en redogörelse över vad som hände Fadime, över vad hon och andra sade och gjorde i samband med hoten, misshandeln och slutligen det brutala mordet.

Leif Ericksson var Fadimes och senare även Songüls advokat. Han kom att bli djupt engagerad och berörd av fallet. Songül var den som ensam vittnade mot pappan och det var i hennes lägenhet, i hennes hall, som Fadime sköts till döds. Boken bygger till stor del på Leifs hågkomster tillsammans med Songüls minnen och upplevelser, samt på ett omfattande offentligt material bestående av bland annat tingsrättens och hovrättens domar kompletterat med intervjuer och samtal med ett stort antal personer.

Min åsikt:
Mycket intressant dokumentär berättelse.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Ett bipolärt hjärta av Rebecca Anserud

Nummer: 1372
Titel:
Ett bipolärt hjärta
Författare: Rebecca Anserud
Förlag: Lindqvist Publishing
Utgivningsår: 2011
ISBN: 971-91-86527-07-5
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Rebecca Anserius självbiografi handlar om hennes kamp mot bipolär sjukdom. Hon insjuknade när hon var femton år, men fick inte sin diagnos förrän fem år senare. För att komma dit krävdes ansträngningar och stor envishet från Rebeccas sida och hon hamnade i en evighetskarusell inom psykiatrins olika instanser. Under åren som gått har hon legat inne sjutton gånger på slutna psykiatriska avdelningar, testat elchockbehandlingar (ECT) och mängder av olika mediciner. Allt för att få balans i sitt sjukdomstillstånd och för att komma bort från depressionens självmordstankar och manins sömnlöshet.

Min åsikt:
Mycket läsvärd och intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Dvärgen av Pär Lagerkvist

Nummer: 1371
Titel:
Dvärgen
Författare: Pär Lagerkvist
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 1944/1962
ISBN: 91-0-056977-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Dvärgen är i tjänst vid hovet i ett litet furstendöme i renässansens Italien. Han är 26 tum lång, han betraktar sin omvärld med kalla grå ögon, och nästan allt han ser fyller honom med förakt och avsky: kärlek, ideal och drömmar, vetenskap och konst – allt som är fritt och högt vuxet, mänskligt i positiv mening. Hans livsluft är list och lönnmord, grymhet och förstörelse. Han kan bara förstå det han hatar, och han vet att makten alltid behöver honom.

Min åsikt:
Verkligen fängslande och svår att lägga ifrån sig.

Charlie av Margareta Suber

Nummer: 1370
Titel:
Charlie
Författare: Margareta Suber
Förlag: Normal
Utgivningsår: 1932
ISBN: 91-975424-3-1
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Runt ett bord på ett hotell sitter en brokig skara. Charlie, en ung kvinna som avskyr sin far och är blint förälskad i Sara, en ung änka med två små barn, och Elisawetha, en avdankad dansös fast i ett hemskt äktenskap. De är på fashionabel kosmopolitisk badort – Nordens Saint Tropez. På dagarna avnjuts hav och solsken, sedan dricks det champagne, äts kräftor och dansas natten lång. I denna atmosfär bubblar känslorna under ytan och förvecklingarna tar vid.

Min åsikt:
En intressant historia.

Tunisian girl av Lina Ben Mhenni

Nummer: 1369
Titel:
Tunisian girl
Författare: Lina Ben Mhenni
Förlag: Sekwa
Utgivningsår: 2012
ISBN: 978-91-86480-28-8
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Nätaktivisten Lina Ben Mhenni började blogga 2007 om ämnen som kvinnors rättigheter och pressfrihet. När revolten blossade upp i Tunisien i december 2010 började hon resa runt i landet och dokumentera regeringens kraftåtgärder mot demonstranterna och publicera foton på dem som skadats eller dödats av polisen. Hon bloggade under sitt riktiga namn och vågade skriva om det som Tunisiens officiella media struntade i eller förvanskade, och uppmuntrade andra att inte vara rädda. Hon använde alla tillgängliga sociala medier för att rapportera om revolutionen från dag till dag.

Min åsikt:
Inspirerande & starkt!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Cap Esterel av Tanja Langer

Nummer: 1368
Titel:
Cap Esterel
Författare: Tanja Langer
Förlag: Thorén & Lindskog
Utgivningsår: 1999/2005/2010
ISBN: 978-91-978106-4-7
Betyg: 4 av 5


Om boken:

Den unge arkitekten Michel har precis avslutat sitt första stora projekt och tagit in på ett slitet pensionat på Franska Rivieran. Han har varit här en gång för länge sedan. Vad var det som hände då som gör att han nu återvänder?

Min åsikt:
Lite svår i början men sen blir så otroligt bra.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Den du söker finns inte här av Mia Öström

Nummer: 1367
Titel:
Den du söker finns inte här
Författare: Mia Öström
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-1-302797-5
Betyg: 3 av 5


Om boken:

”Du frågade för sju dagar sedan. Du tig min hand när de andra gick in i sällskapsrummet. Du stod så nära att jag inte längre såg dug. Jag tänkte: Jag skulle rymma i honom. Din andedräkt mot mitt hår. Luften hade varit inuti din kropp. Du väntade dig ett ja och jag svarade: Jag måste tänka på saken. Du bad om mitt liv och gav mig en vecka. Du vet inte vem du ställde frågan till.”

En man föds till världen, en kvinna till familjen. Men vad gör den kvinna som vill något annat än att sortera silver och linne? Något annat än att planera måltider, brodera och spela piano?
Florence Nightingale lever i en privilegierad men strängt reglerad tillvaro. För omgivningen är hennes längtan efter ett annat liv skrämmande. Föräldrarna rådfrågar läkare och arrangerar utlandsresor, men ingenting hjälper. Nu går det inte heller att vänta längre. Frågan hon ställs inför kräver ett svar.

Min åsikt:
En roman med underbart poetiskt språk.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.