Svärmaren av Anna Bovaller

Nummer: 1399
Titel:
Svärmaren
Författare: Anna Bovaller
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-1-303297-9
Betyg: 3 av 5


Om boken:

En tidig junimorgon hittar Petra Wester sin biträdande jurist Victoria döende i köket på advokatkontoret på Strandvägen i Stockholm. I ett försök att rädda byråns rykte tvingas Petra inleda en egen undersökning om Voctoria, parallellt med polisens jakt på mördaren. Sakta framträder ett skakande livsöde, kantat av våld och tragedier. När sedan de mest fördolda familjehemligheterna  blottläggs kommer Petra till en skrämmande insikt. Spåren efter mördaren leder tillbaka till Petras eget liv.

Min åsikt:
Bra och spännande.
Lite starkare än första delen.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Svinajakten av Anna Bovaller

Nummer: 1398
Titel:
Svinajakten
Författare: Anna Bovaller
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2009/2010
ISBN: 978-91-1-303264-1
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Petra Wester är advokat i Stockholm, där hon bor med sin 16-åriga dotter. Hon har ett sommarhus på Österlen dit hon söker sig för att komma undan stress och yrkesliv. Petra blir kontaktad av en gammal bekant, affärsmannen Dten Backman, som just ärvt den pampiga österlenska gården Hamra när hans far gått bort. Stens nya planer för den traditionsenliga jakten på Hamra ses inte med blida ögon i trakten. En plötslig och tragisk jaktolycka sätter i gång en polisutredning som rör upp våldsamma känslor av kärlek, svek och avund. Petras efterforskningar på Stens uppdrag blir allt farligare och hennes upptäckter gör att hon motvilligt dras in i polisutredningen.

Min åsikt:
En rätt ok och bitvis spännande debut.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Människor som har haft fel av Kalle Lind

Nummer: 1397
Titel:
Människor som har haft fel
Författare: Kalle Lind
Förlag: Roos & Tegnér
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-86691-10-3
Betyg: 3 av 5


Om boken:

En bok om människor – journalister, jurister, andliga coacher – som sagt fel, hört fel, tyckt fel, antagit fel eller bara varit fel, fått saker om bakfoten, spått i fel kaffesump, varit ute och cyklat käpprätt mot Häcklefjäll, på vägen mot fanders, utan lyse och reflex.
Här får vi detaljer om migrationsministern som tolkade ett långfinger som en klapp på axeln, partiledaren som uppmanade en död kollega att rösta på honom och söndagsbilageredaktören som rekommenderade naveldiagnos. Vi läser om fackpampen som for till landet han bojkottade och läkaren som skrev ut tobak som medicin.
Människor som har haft fel rekommenderas till alla människor, men helt förstås till perfekta och felfria. Vi andra kan någon gång räka känna igen oss.

Min åsikt:
En rolig bok.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Snusk av Alan Bennett

Nummer: 1396
Titel:
Snusk
Författare: Alan Bennett
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2011/2012
ISBN: 978-91-7037-629-0
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Mrs Donaldsson är nybliven änka, och inte helt missnöjd med det. Hin drygar ut kassan med att agera inför studenterna på läkarutbildningen. Med påtaglig dramatisk talang spelar Hin ibland orolig hustru, men oftast vårdsökande med svårdiagnostiserade sjukdomar.
Ändå räcker inte pengarna och hon tar emot ett studentpar som hyresgäster. När Andy och Laura får svårt att betala hyran kommer de med ett okonventionellt förslag på hur de ska göra rätt för sig. Mrs Donaldsson, som blivit duktig på att hålla masken, är genast med på noterna.
Och – funderar hon – ger inte den upplevelsen rentav lite mersmak?

I den andra berättelsen kommer den fåfänge, dumdryge Graham oupphörligen till korta gentemot sin hustru, den oansenliga men klyftiga och framför allt rika Betty.
Men även om han är nygift vore det väl synd att avstå från den där läckra Kevin eller Toby – eller hette han Gary? – tycker Graham, som snubblar sug in i en utpressningsknipa. Till slut räddas han ur den av sin fru. Förvisso utan att begripa ens det.

Min åsikt:
Båda berättelserna är mycket bra och underhållande, men den första är snäppet bättre.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Drottningen vänder blad av Alan Bennett

Nummer: 1395
Titel:
Drottningen vänder blad
Författare: Alan Bennett
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2007/2008
ISBN: 978-91-7037-378-7
Betyg: 3 av 5


Om boken:

Om det inte varit för de olydiga hundarna så skulle den engelska drottningen förmodligen aldrig ha upptäckt bokbussen.
Hon stiger upp på bussen för att be om ursäkt för sin skällande hund och av artighet lånar hon en av böckerna från hyllorna. Det visar sig dock vara en omåttligt torr och tråkig roman, men drottningen läser pliktskyldigt ut den, lämnar tillbaka den och återvänder till slottet med en ny bok i väskan.
Den här gången får bokvalet förödande konsekvenser. Boken i fråga väcker nämligen Hennes Majestäts passion för läsning. En passion som växer sig så stark att hennes officiella plikter snart blir lidande.
Och medan drottningen förlustar sig med världslitteraturen så konspirerar hennes undersåtar om hur Hennes Majestäts litterära utsvävningar ska få ett slut.

Min åsikt:
En helt ok bok om läsning.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Alla monster måste dö av Magnus Bärtås & Fredrik Ekman

Nummer: 1394
Titel:
Alla monster måste dö
Författare: Magnus Bärtås & Fredrik Ekman
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-0-012488-5
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”Den kvinnliga guiden i brun uniform och skärmmössa talar till oss genom megafon. Hon sveper med armen och säger att bergstopparna på det heliga revolutionära berget alltid är snötäckta. När vi pekar på bergen och säger till guiden att de faktiskt inte är snötäckta, tittar hon snett förbi oss och upprepar orden: Bergstopparna på det heliga revolutionära berget är alltid snötäckta.”

Under brinnande kallt krig kidnappar den nordkoreanska regimen Sydkoreas mest kända filmstjärnepar, skådespelerskan Madame Choi och regissören Shin Sang-ok. De går till slut med på den filmgalne diktatorn Kim Jong Ils krav på att göra regimvänlig spelfilm för att indoktrinera massorna. Först 1986 lyckas de fly under spektakulära former.
Efter att ha träffat Madame Choi i Seoul åker Magnus Bärtås och Fredrik Ekman hösten 2008 på en gruppresa till Nordkorea för att hitta spår efter filmparet. Tillsammans med interiörerna från resan, där en mycket märklig samling människor reser ihop under bitvis påfrestande omständigheter i ett land som trotsar all logik, blir berättelsen om filmparet till en smart, upprörande och idérik reportagebok som bit för bit suger in läsaren i sitt märkliga universum, in bakom kulisserna på ett av världens mest slutna och hårda länder.

Min åsikt:
Ett intressant och skrämmande reportage.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Analys av ett försvinnande av Hisham Matar

Nummer: 1393
Titel:
Analys av ett försvinnande
Författare: Hisham Matar
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2012
ISBN: 978-91-37-13586-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Nuri är tio år när hans mor dör. Det känns som om ingenting kan fylla den plötsliga tomheten i den stora våningen i Kairo, där han bor tillsammans med sin far.

Men efter ett par år träffar de Mona när de är på semester vid Medelhavet. Nuri svärmar blygt för den engelska skönheten, medan hans far – affärsmannen, kvinnokarlen, den landsflyktige dissidenten – framgångsrikt uppvaktar henne.

De gifter sig, och deras lycka rubbar Nuris cirklar. Ibland önskar han till och med sin far ur världen, vilket han senare bittert får ångra.
Familjen ska fira jul i Schweiz när Nuri och Mona får reda på att fadern har förts bort av okända män och nu är spårlöst försvunnen.

Min åsikt:
En bra & fängslande historia.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Blå skymning av Joan Didion

Nummer: 1392
Titel:
Blå skymning
Författare: Joan Didion
Förlag: Bokförlaget Atlas
Utgivningsår: 2011/2012
ISBN: 978-91-7389-399-2
Betyg: 4 av 5


Om boken:

”På en del breddgrader kan man några veckor innan sommarsolståndet, allt som allt under ett par veckor, få uppleva långa, blå skymningar.”

Det här är verk om att förlora en dotter. Genom minnen från sin egen barndom och sitt liv tillsammans med John Gregory Dunne och Quintana Roo utforskar Joan Didion sina tankar, rädslor och tvivel om föräldraskap och åldrande.

Min åsikt:
En fin bok som ger många tankar.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Våra kyssar är avsked av Nina Bouraoui

Nummer: 1391
Titel:
Våra kyssar är avsked
Författare: Nina Bouraoui
Förlag: Elisabeth Grate
Utgivningsår: 2010/2011
ISBN: 978-91-86497-10-1
Betyg: 5 av 5


Om boken:

”Sasha, Paris 2009. När jag blundade blev väggarna i hennes sovrum till branta strandklippor. Jag hörde vinden i löven på de höga träden, våra kroppar förvandlades i värmen till silverglänsande halvgudar. Jag böjde fram ansiktet och lutade det sedan bakåt. Åtrån drog upp spiraler. Vi gled fram på varandra utan att tappa fotfästet, vi var i absolut balans. Våra nätter var gryningar, våra dagar kvällar, vi levde på andra sidan tiden.

När jag skildes från henne visste jag aldrig om jag skulle träffa henne igen. Om tystnaden skulle begrava oss som sand. Våra kyssar påminde ofta om avsked.”

I Våra kyssar är avsked tecknar Nina Bouraoui en serie intima porträtt av platser och människor som spelat en avgörande roll i hennes liv, alltifrån barndomen i Algeriet till Paris idag.

Min åsikt:
Små fantastiska pusselbitar.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Filmberätterskan av Hernán Rivera Letelier

Nummer: 1390
Titel:
Filmberätterskan
Författare: Hernán Rivera Letelier
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2009/2012
ISBN: 978-91-1-303850-6
Betyg: 5 av 5


Om boken:

Tioåriga María Margarita har en unik begåvning. Hon kan återberätta den långtråkigaste långfilm så att den verkar gjord i Technicolor och visad i Cinemascope.

Så fort en film med Marilyn Monroe eller Charlton Heston kommer till den skraltiga gamla biografen i gruvbyn i Atacamaöknen skyndar sig byborna att samla ihop pengar till María Margaritas biobiljett.

iväg skickas flickan och senare på kvällen, under sitt artistnamn Santa Fe Delcine, levandegör hon vad hon sett inför en lyhörd publik.

Men så kommer den dag då televisionen gör sitt inträde i gruvbyn och alla slutar att gå på bio.

Min åsikt:
Underbar och helt fantastisk!

Vald till månadens bok i februari 2012.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.