Kalla det vad fan du vill av Marjaneh Bakhtiari

Kalla det vad fan du villNummer: 2913
Titel: Kalla det vad fan du vill
Författare: Marjaneh Bakhtiari
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2005/2006
ISBN: 978-91-7037-199-8
Betyg: 4 av 5

 

Bokens första mening:
Fes du?

Om boken:
» Jag vet faktiskt själv hur det är att vara utlänning.« Så tittade han snabbt på dom andra kring bordet för att se om det sista ordet hade varit opassande. Han var inte alltid medveten om dom aktuella politiskt korrekta orden. » Kommer själv ursprungligen från Glumslöv och sen Burlöv förstår du. Ja, jag kommer ihåg hur det var i början att vara i en ny stad och inte känna till saker och ting.«
Bahar hade inte uppfattat Bengt som en rolig person och det fanns inget spår av humor i hans ansikte. Mannen menade allvar.

I romanen Kalla det vad fan du vill står familjen Irandoust i centrum. De har lämnat Iran för Sverige och mötet med det nya landet och dess invånare är inte alltid smärtfritt, men med envishet och en positiv inställning går allt. Hoppas de.

Mot all förmodan blir deras öde i Marjaneh Bakhtiaris händer varken tragiskt eller tråkigt, utan istället en oväntat rolig läsning. Hon skildrar familjens och deras vänners liv med humor, ironi och sympati. Ingen går säker i den ena absurda eller rörande scenen efter den andra riktas strålkastarljuset mot både »gammalsvenskar« och »nysvenskar«. För vem gör rätt och vem gör fel? Är det kanske ändå lika långt från Glumslöv till Malmö som från Malmö till Teheran? Finns det egentligen något politiskt korrekt beteende, eller står vi alla trots vår goda vilja hela tiden med båda fötterna i klaveret? Och finns det kanske något sätt att trots våra olikheter mötas på lika villkor?

Min åsikt:
Väldigt bra!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Brudskeppet av Jojo Moyes

BrudskeppetNummer: 2912
Titel: Brudskeppet
Originalets titel: The Ship of Brides
Författare: Jojo Moyes
Översättare: Ann Björkhem
Förlag: Månpocket (Forum)
Utgivningsår: 2005/2006
ISBN: 978-91-7001-433-8
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
När jag såg henne igen kändes det som att få ett slag för pannan.

Om boken:
Året är 1946. Tusentals kvinnor – krigsbrudar – korsar världshaven för att återförenas med de män som de gift sig med under kriget. De reser mot en osäker framtid.
I Sydney, Australien, går fyra kvinnor tillsammans med 650 andra brudar ombord på Victoria. Detta fartyg fraktar inte bara vapen och flygplan. Här finns tusentals marinofficerare och besättningsmän. På fartyget lyder hederskoder som ära och plikt. Män och kvinnor hålls avskilda från varandra på olika däck. Dessa strikta umgängesregler gäller för samtliga ombord – från kapten och befäl ner till minste pannrumseldare.
Frances Mackenzie, en gåtfull sjuksköterska, bär på en hemlighet. Mitt ute på havet – tusentals mil hemifrån – hinner hennes mörka förflutna ikapp henne. Frances upptäcker att denna strapatsrika och omtumlande resa kommer att ha större betydelse än hon någonsin kunnat ana.

Min åsikt:
Bra & lättläst.

Edelcrantz förbindelser av Malte Persson

Edelcrantz förbindelserNummer: 2911
Titel: Edelcrantz förbindelser
Författare: Malte Persson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2008/2009
ISBN: 978-91-7429-014-1
Betyg: 2 av 5

 

Bokens första mening:
När allt annat försvinner återstår smärtan.

Om boken:
Edelcrantz förbindelser är en historisk roman om ett universalgeni från Gustaf III:s dagar. Abraham Niclas Clewberg var från början poet, precis som bäste vännen och rivalen Kellgren. Sedan blev han hovbibliotekarie och operadirektör. Han adlades och fick namnet Edelcrantz. Han var ledamoten i Svenska Akademien som övergav litteraturen för naturvetenskapen och handeln. Han uppfann ett optiskt telegrafsystem. Han införde ångkraften i Sverige och byggde Eldkvarn. Genom fyra olika regimer lyckades han hålla sig kvar i maktens närhet. Men vilket var priset han som uppkomling fick betala för sin lysande karriär?

Min åsikt:
Ok, men inte riktigt min smak.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Män vid kusten av Torbjörn Flygt

Män vid kustenNummer: 2910
Titel: Män vid kusten
Författare: Torbjörn Flygt
Förlag: Månpocket (Norstedts)
Utgivningsår: 1997/2002
ISBN: 91-7001-002-1
Betyg: 2 av 5

 

Bokens första mening:
När Maja stigit av bussen förändrades varenda man här omkring och ingenting blev någonsin som förut sedan hon fördrivits.

Om boken:
Det är 1950-tal i Stockholms skärgård. Johannes Händel, handlaren på ön, inkvarterar den nyanlända kvinnan Maja. Hennes närvaro påverkar alla starkt, i synnerhet öns manliga befolkning. Rykten och förtal uppstår och det hela mynnar ut i våldsamheter.

Min åsikt:
Helt ok.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Hennes mjukaste röst av Bengt Ohlsson

Hennes mjukaste röstNummer: 2909
Titel: Hennes mjukaste röst
Författare: Bengt Ohlsson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2007
ISBN: 971-91-0-011303-2
Betyg: 5 av 5

 

Bokens första mening:
Främmande gråvita plattor i taket, och hon spärrade upp ögonen.

Om boken:
Hon vaknar upp i en sjukhussäng och smärtan hukar över henne som ett stort djur ? hon vågar knappt andas. Men efter hand kommer minnet tillbaka. Hon har just blivit övergiven av en man som hon var säker på att hon skulle leva tillsammans med resten av livet. Och i ett desperat försök att hindra honom från att resa iväg med en annan kvinna har hon råkat ut för en svår bilolycka. Under de dagar som följer på sjukhuset kommer ett beslut till henne: Inga fler män för Karen.

Varsamt följer författaren Karen under hennes konvalescens. När hon står ensam träder hennes tidigare liv fram med en nästan kuslig skärpa. Samtidigt tycks allting i hennes värld annorlunda, inte minst tvingas hon ompröva relationen till sina vuxna barn. Långsamt och mödosamt söker hon efter hållpunkter för ett nytt liv och när hennes misströstan är som störst finner hon oväntat en fristad.

Min åsikt:
Mycket bra, stark & fängslande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Målarens döttrar av Anna-Karin Palm

Målarens döttrarNummer: 2908
Titel: Målarens döttrar
Författare: Anna-Karin Palm
Förlag: Månpocket (Albert Bonniers)
Utgivningsår: 1997/1998
ISBN: 91-7643-399-4
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
En man går på en gata i regnet.

Om boken:
En dag i vårt samtida Stockholm får Maria och hennes bror en målning sig tillsänd av en okänd kvinna i England. Målningen är utförd av deras far som försvann när de var barn. De reser med bil till södra England och får snart upp ett spår efter fadern.
Nästan hundra år tidigare växer Laura upp på den engelska landsbygden tillsammans med sin syster och sin far konstnären. Laura delar kynne och konstintresse med fadern, står alltid på hans sida och lever under en stor del av sin ungdom för hans gärning. Men när hon en dag står ensam bryter hennes obändiga strävan efter självständighet fram. Anna-Karin Palm berättar växelvis om Laura och Maria, om deras uppgörelse med sig själva och med de tabun som rests åt dem i generationer. Hon gestaltar deras konflikter på vägen till en kvinnlig identitet och låter på ett oväntat sätt deras öden korsas.

Min åsikt:
Bra & fängslande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Allt som återstår av Elin Boardy

Allt som återstårNummer: 2907
Titel: Allt som återstår
Författare: Elin Boardy
Förlag: Månpocket (Wahlström & Widstrand)
Utgivningsår: 2008/2009
ISBN: 978-91-7001-675-2
Betyg: 4 av 5

 

Bokens första mening:
Det skymmer över Morlandstegen, det är sommarens långsamma skymning och Emmalilla är bara ett barn.

Om boken:
Allt som återstår är en familjehistoria som tar sin plats i ett kargt bohuslänskt landskap i början av 1900-talet, genom årstider och människoöden, förbi historiska skeenden och åldersväxlingar, hela tiden med ett sjungande, målande språk. En berättelse om en kvinna, som i sin vanlighet blir alldeles unik.
Emma växer som yngsta dottern upp på gården Morlandstegen i Torp på Orust. Mat har man på bordet, man har egen mark, det finns hästar och kor och det finns fisket. Men tiderna är hårda och längtan bort, till något bättre, brinner starkt i ungdomens bröst. Tre av syskonen tar sig ända till Amerika. Emma däremot blir kvar på gården med fadern Christian och gifter sig ung med drängen Emil efter att hon blivit med barn. De inleder ett ordlöst äktenskap med starka fysiska band. Sida vid sida sköter de gården, alltmedan barnaskaran blir större. Emmas roll blir likt mammans före henne att tjäna, finnas till hands och vårda. Efter faderns bortgång förändras tillvaron, huset blir tystare, tillgångarna krymper, bekymren tilltar. Och ute i Europa står första världskriget för dörren. Emma känner sig nu mycket långt ifrån sina emigrerade syskon, längre än någonsin. Stjärnorna på himlen är förstås de samma, men också andra. Emil har äntligen blivit man i huset, men bouppteckningen efter Christian har tagit hårt på familjen och numera räcker pengarna aldrig till. Skulderna bara ökar. De har fyra barn nu, det ska bli ytterligare två, som föds under krigsåren. Barnen kräver alltid någonting av sin mor, det tar liksom aldrig slut. Händernas göromål och huset och barnen fyller varje sekund.

Min åsikt:
Mycket bra & fängslande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Vass egg av Gillian Flynn

Vass eggNummer: 2906
Titel: Vass egg
Originalets titel: Sharp Objects
Författare: Gillian Flynn
Översättare: Maud Steen
Förlag: Jentas
Utgivningsår: 2006/2007
ISBN: 978-91-85247-37-0
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
Min tröja var ny, knallröd och gräslig.

Om boken:Journalisten Camille Preaker skickas på uppdrag till sin hemstad i Missouri där ett mord på en liten flicka har begåtts. Medan hon är där mördas ännu en flicka. Det visar sig att morden har koppling till hennes egen komplicerade barndom.

Min åsikt:
Spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus.

Gregorius av Bengt Ohlsson

GregoriusNummer: 2905
Titel: Gregorius
Författare: Bengt Ohlsson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2004/2005
ISBN: 91-0-010820-0
Betyg: 2 av 5

 

Bokens första mening:
Efter kvällsvarden säger Helga att hon tänker ta en promenad.

Om boken:
I sin roman Doktor Glas från 1905 presenterade Hjalmar Söderberg en av den svenska litteraturens mest avskyvärda gestalter. Pastor Gregorius beskrivs som liderlig, hycklande och inskränkt. När doktor Glas mot slutet av romanen berövar honom livet framstår det närmast som en välgärning.

I Bengt Ohlssons Gregorius berättar pastorn själv om det som ska komma att bli hans sista sommar, och hans gestalt får ett helt annat liv. Vi får följa hans uppväxt som exemplarisk son, och hans djupa och skamfyllda förälskelse i Helga, den unga flicka som en gång ska bli hans andra hustru. När hustruns otrohet blir uppenbar för honom kastas han ut i en malström av känslor: förtvivlan, självförakt och en paradoxal hoppfullhet. Under sin vistelse vid hälsobrunnen i Porla möter han en annan kvinna, och får en sorts upprättelse – ett annat liv ter sig ändå möjligt. I Bengt Ohlssons breda gestaltning framstår pastor Gregorius som en rädd och djupt osäker man. Någon som i sitt yrke dagligen möter människor som törstar efter kärlek, samtidigt som de ryggar för den. Till slut tvingas han inse att detta också gäller honom själv.

Min åsikt:
Ok, men rätt seg.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Snöängel av Anna-Karin Palm

SnöängelNummer: 2904
Titel: Snöängel
Författare: Anna-Karin Palm
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2011
ISBN: 978-91-0-012571-4
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
Man ska skriva om det man vet, men redan har glömt.

Om boken:

”Man ska skriva om det man vet, men redan har glömt…”, tänker berättaren i Snöängel, som lever i frivillig exil i en fransk by. Landsflykten inger henne på samma gång känslan av befriande lösryckthet och hjälplöst främlingskap, och hon börjar söka efter den livstråd som är hennes egna. Det förflutna tränger sig på, platsen hon lämnat, människor, minnen och fantasier hjälplöst intrasslade i varandra. Men ur detta växer en magisk och spännande roman, en skimrande stockholmsskildring där läsaren leds tillbaka till en tid som var alldeles nyss och ändå tycks så länge sedan, ruvande på mörker och hemligheter.
Den unga föräldralösa Hedvig rör sig genom staden, gåtfull och självklar. Berättelsen följer henne i spåren när hon sammanstrålar med vänner och okända – grannarna Henning och Elsa som beskyddande vakar över henne, konstnären Gabriel som omedelbart blir förälskad, väninnan Aisha vars lillebror tycker att hon är en prinsessa, historikern Axel som i hennes närhet råkar ut för egendomliga tidsförflyttningar, Jenny och Gustav från Café Opera som vill använda henne för egna nöjen. Samt den förtvivlade systern Lovisa, vars bortsprungna hund Hedvig nu letar efter. Försöker schäfern Billy visa något genom sina uppdykanden på olika platser? Finns det ett mönster i det som sker, den där underliga vintern i Stockholm 1985–86…

Min åsikt:
Bra & intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.