När skönheten kom till Bro av Anna Jansson

När skönheten kom till BroNummer: 3720
Titel: När skönheten kom till Bro
Författare: Anna Jansson
Förlag: Månpocket (Norstedts)
Utgivningsår: 2012/2013
ISBN: 978-91-7503-197-2
Betyg: 5 av 5


Bokens första mening:
Februariskymningen kom tidigt.

Om boken:
Medeltidsveckan pågår i Visby. I Sankt Clemens ruin har ett hemligt teatersällskap intagit scenen nattetid. En dubbelgrav från 1100-talet där en ung kvinna och en äldre man vilar står i centrum. Paret har blivit brutalt mördade, nedhuggna i sömnen. Historien upprepar sig i teaterföreställningen. För att bli invigd måste Malva, sexton år, tillbringa natten i graven och sedan ta sig ut av egen kraft.

Ledare för teatern är Botel, en osteologistuderande som blivit helt besatt av Malvas skönhet och av dubbelgravens gåta. För att avsluta sin D-uppsats måste han lösa mysteriet med vilka de var. Kvinnan ligger på den förnämsta platsen. De är fattigt klädda, men har båda blivit begravda som furstar. Spåren leder till Roskilde och sedan vidare till ett hemligt militärt arkiv på Gotland.

Maria Wern blir uppsökt av Malvas far Mikael, som är orolig. Han berättar att hans hustru Blenda ligger i koma på ett vårdhem sen hon för ett år sedan blivit påkörd av ett rattfyllo. Ingen har sett Malva sen onsdagen då hon hälsade på sin mor på Katarinagården. Botel blir anklagad för att ha med Malvas försvinnande att göra. Den enda han egentligen känner på Gotland är moster Hedvig, men hon har fullt upp med sin politiska karriär. Tre nornor har spunnit trådarna i hans livsväv: mamma Gullan, moster Jullan och Hedvig.

När skönheten kom till Bro är trettonde boken om Maria Wern.

Min åsikt:
Mycket bra & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Alkemins eviga led av Anna Jansson

Alkemins eviga eldNummer: 3719
Titel: Alkemins eviga eld
Författare: Anna Jansson
Förlag: Månpocket (Norstedts)
Utgivningsår: 2011/2012
ISBN: 978-91-7503-066-1
Betyg: 5 av 5


Bokens första mening:
Det sägs att en fallen ängel kan åtrå en jordisk kvinna så mycket att han anförtror henne gudomliga hemligheter.

Om boken:
I sökandet efter den världsberömde glaskonstnären Justus Hartman lämnar Maria Wern Gotland och beger sig till Kosta Boda Art Hotel. Där gör hon ett makabert fynd – ett lik ligger nedsänkt under vatten i en utsökt glaskista. Hon inser att det finns en koppling mellan mordet och Justus försvinnande. Han var en av de sista alkemisterna, och nu vill någon ta del av den gamle mannens hemlighet innan han går i graven. Maria Wern och Visbypolisen för en kamp mot klockan i jakten på en mördare som fanatiskt följer alkemins principer.

Alkemins eviga eld är tolfte boken om Maria Wern.

Min åsikt:
Mycket bra, stark, fängslande & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Drömmen förde dej vilse av Anna Jansson

Drömmen förde dej vilseNummer: 3718
Titel: Drömmen förde dej vilse
Författare: Anna Jansson
Förlag: Månpocket (Norstedts)
Utgivningsår: 2010/2011
ISBN: 978-91-7001-877-0
Betyg: 5 av 5


Bokens första mening:
Med några enkla tryck på tangentbordet kunde han via satellit se de små människornas vardagliga liv.

Om boken:
Den gamla Gotlandsmyten om havsfrun berättar om en ung kvinna som drunknade på sin egen bröllopsnatt. Sedan dess försöker hon i sin osalighet locka med sig män ned i djupet. Myten väcks till liv en tidig försommarmorgon när en sjuksköterska hittas mördad i Botaniska trädgården i Visby. Hon är klädd till brud.

Kriminalinspektör Maria Wern får i uppdrag att utreda fallet. Det blir en ojämn kamp där mördaren kan observera varje steg polisen tar. Med en intelligens och ett tekniskt kunnande som överträffar allt de trodde var möjligt planläggs en djävulsk strategi. Odnskan finns närmare än de tror.

Drömmen förde dej vilse är elfte boken om Maria Wern.

Min åsikt:
Mycket bra, fängslande & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Katastrofdoktorn – berättelser från fältet av Johan von Schreeb

Katastrofdoktorn - berättelser från fältetNummer: 3717
Titel: Katastrofdoktorn – berättelser från fältet
Författare: Johan von Schreeb
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-7337-521-4
Betyg: 4 av 5

 

Bokens första mening:
Jag knäböjer framför toaletten medan ett svagt gryningsljus letar sig in genom metalljalusierna och böneutroparens entoniga röst ekar i det kala badrummet.

Om boken:
Vem ska få leva? Vem ska väljas bort för att dö?

I katastrofens blixtbelysning blir gränsen mellan liv och död synlig. Johan von Schreeb har 25 års erfarenhet av att som kirurg på slagfältet tvingas agera både frälsare och bödel. Boken är hans berättelse om hur det kom sig att en svensk doktor gav sig av för att arbeta i krig medan bomberna föll, hur hans händer flagat av att gipsa brutna lemmar efter jordbävningar, och om våndorna att sy ihop glipande sår från machetehugg i efterdyningarna av ett folkmord.

Min åsikt:
Intressant, stark & gripande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

I ett annat land av Susan Kenney

I ett annat landNummer: 3716
Titel: I ett annat land
Originalets titel: In another country
Författare: Susan Kenney
Översättare: Berit Skogberg
Förlag: Bra böcker
Utgivningsår: 1975/1986
ISBN:
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
Min far dog plötsligt när han var fyrtio år och jag var tolv.

Om boken:
”Det är bara ett spegeltrick”, sa Saras pappa till sin dotter då han inte ville förklara det grymma som hände på cirkusen.
”Det är bara ett spegeltrick, tänkte Sara när hon såg sin pappa ligga död i en kista.
Men var fanns speglarna…

Min åsikt:
Bra & lättläst.

Vi ses igen i nästa dröm av Carl-Henning Wijkmark

Vi ses igen i nästa drömNummer: 3715
Titel: Vi ses igen i nästa dröm
Författare: Carl-Henning Wijkmark
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-1-305309-7
Betyg: 3 av 5

 

Bokens första mening:
Jag avslutade frukosten, la ner mina papper i portföljen och gick ut till receptionen för att fråga efter en toalett.

Om boken:
Frank Larson, en svensk universitetslärare som bott och verkat i USA större delen av sitt liv, besöker det gamla landet för att delta i ett akademiskt symposium i sin ungdoms studentstad.

Morgonen efter sin ankomst, trött och jetlaggad efter den långa resan, beger han sig till konferenslokalen, där han ska hålla ett av de inledande anförandena. Salen är välfylld, men ingen av de kolleger han väntat sig är närvarande; i talarstolen står en ung man som börjar föreläsa i ett helt annat ämne för sitt auditorium av slipsförsedda studenter.

Frank går förvirrad därifrån och misstänker att han råkat ut för någon sorts stroke när han inte kan återfinna sitt hotell, bara en obebyggd gårdsplan finns på platsen. Strövtåg genom staden bekräftar att något har hänt som berövat honom hans hem i tiden; han har tappat bort sin epok. Han bestämmer sig för att på försök acceptera förflyttningen till vad som visar sig vara hösten 1924, avstår från att söka läkare av rädsla för att bli omhändertagen som rubbad. Mobil och kreditkort, pass och pengar är värdelösa, bagaget försvunnet med hotellet. Allt han har är sina gångkläder, en klocka och en portfölj med manuskriptet till ett föredrag som han skulle ha hållit nittio år senare, dessutom några ringar och manschettknappar som han omedelbart pantsätter. För pengarna köper han en ny resväska, lite kläder och en biljett till Romexpressen.

Fortsättningen blir en serie överraskningar som smyger sig på läsaren, och färden går bland annat till en arkeologisk utgrävning i Spanien, där jagberättaren också bedriver en inre arkeologi och inspirerad av två kvinnor, den ena mytisk och den andra verklig, stiger ner i sitt personliga ursprung, början före början till sin existens.

Min åsikt:
Bra, lättläst & fängslande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Först när givaren är död av Anna Jansson

Först när givaren är dödNummer: 3714
Titel: Först när givaren är död
Författare: Anna Jansson
Förlag: Månpocket (Norstedts)
Utgivningsår: 2009/2010
ISBN: 978-91-7001-774-2
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:
Sedan Helgas kista sänktes ned i mullan på Roma kyrkogård har Frida Norrby burit ovissheten ensam.

Om boken:
Beslutsamt gör Frida Norrby ett veck på sin yllekjol och samlar ihop barnets kvarlevor i tyget. Hon stryker över huvudskålen. ”Du lilla, du lilla … vad gjorde de med dig?” Tyst! Är det någon där? Hon blir stående med spaden i ena handen och lyssnar. Om han följer efter henne nu är det inte längre behagligt. ”Helge är det du?” Nej, de steg hon hörde nyss var kortare och lättare. En levande människas steg.
Somliga anser att hon blivit förvirrad och paranoid efter makens död och kanske är det sant. Natt efter natt ger sig Frida ut för att gräva enligt de kartor hon funnit i bankfacket. Hon visste inte ens att Helge ägde ett bankfack i stan. När Frida varit borta har någon sökt igenom hans skrivbordslådor och lämnat ytterdörren öppen. Med stigande förvissning inser hon att de kartor hon fått i sin hand kan skriva om Sveriges historia. Bara man finner den heliga griften.
Försommaren står i sin skiraste grönska runt ruinen av det gamla Cistercienserklostret och Kungsgården. Polisen utreder en mordbrand vid Roma kyrka. När kriminalinspektör Maria Wern är på akvarellkurs får hon veta att distriktssköterskan, Ingrid Bogren, har varit försvunnen sen ett dygn tillbaka. Sköterskan var den sista som såg Frida Norrby innan branden.

Först när givaren är död är tionde boken om Maria Wern.

Min åsikt:
Mycket bra & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Mitt instängda hjärta av Marie Ndiaye

Mitt instängda hjärtaNummer: 3713
Titel: Mitt instängda hjärta
Originalets titel: Mon coeur à l’étroit
Författare: Marie Ndiaye
Översättare: Ragna Essém
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2007/2012
ISBN: 978-91-27-13257-3
Betyg: 2 av 5

Bokens första mening:
I början känns det ibland som om folk tittar snett på mig.

Om boken:
Nadia undervisar i samma skola som sin man, Ange. De är båda starkt engagerade lärare som brinner för sitt yrke och sina  elever. Men sedan en tid tillbaka är de utsatta för oförklarliga och allt mer brutala trakasserier, som kulminerar i att Ange huggs ned på öppen gata. Nadia försöker förstå vad som ligger bakom hatet och varför alla plötsligt förefaller att ha vänt sig emot dem. Och vem är egentligen grannen, han som de avskytt men som nu överöser dem med lugnande råd, denne Noget som framställer sig som deras allsmäktige beskyddare?

Min åsikt:
Helt ok men får inget riktigt grepp om historien.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Inte ens det förflutna av Anna Jansson

Inte ens det förflutnaNummer: 3712
Titel: Inte ens det förflutna
Författare: Anna Jansson
Förlag: Månpocket (Norstedts)
Utgivningsår: 2008/2009
ISBN: 978-91-7001-687-5
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Om beslutet att dra in tillsynsmännen på Gotska Sandön aldrig hade tagits skulle kvinnornas liv ha kunnat räddas.

Om boken:
Den gamla träporten till fängelsetornet Kajsarn i Visby står på glänt. Pojken fattar flickans hand i mörkret när den fuktiga kylan slår emot dem som ett dödens eget andetag och porten slår igen. Ingen hör deras rop på hjälp. De trevar sig fram för att inte falla ned i den mörka grottan. Mellan stenarna i muren hittar Erik en skinnpåse med en karta. I den svaga ljuslågan från tändaren ser de att den är daterad 1816. Sedan den natten har de haft en hemlig överenskommelse om att en gång fara till Gotska Sandön och gräva upp vrakplundrarens skatt.
Efter trettio år av väntan och just när en möjlighet att hämta skatten yppar sig slås allting i spillror. Strax före jul hittas Erik Hansson ihjälfrusen i sin bil på riksväg 142. Brott kan inte styrkas. I ett förvirrat sinne väcks tankar på vedergällning och död för ett förlorat liv. De som orsakat så mycket lidande och skam får inte gå ostraffade.
Döden skriver en inbjudan. Sju kvinnor reser till Gotska Sandön på ett rehabiliteringsläger i regi av försäkringskassan. Det blir storm, all elektricitet slås ut. Få av dem kommer att återvända.
En av dem som följt med till ön är Maria Wern, som ska vittna i en rättegång och har blivit hotad till livet. Resan visar sig vara ett ödesdigert beslut: efter ett par dagar inser hon med förfärande skärpa att de alla är omfattade av en djävulsk plan.

Inte ens det förflutna är nionde boken om Maria Wern.

Min åsikt:
Bra & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Babylon av Camilla Ceder

BabylonNummer: 3711
Titel: Babylon
Författare: Camilla Ceder
Förlag: Månpocket (Wahlström & Widstrand)
Utgivningsår: 2010/2011
ISBN: 978-91-7001-893-0
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Jag kan inte säga att jag tänkt ut allt i förväg.

Om boken:
Ibland tar hennes svartsjuka över fullständigt, hon vet det, och hon gör vad hon kan för att inte låta den förstöra det hon och Henrik har. Men då och då måste hon ändå ge efter för den där skavande oron och leta igenom hans fickor, bläddra i hans almanacka. Bara för att försäkra sig om att allt är som det ska. Egentligen vill hon inte, för hon vet att om hon en dag skulle hitta något kommer helvetet att bryta ut. Det har hänt förut.

Samma dag som kriminalkommissarie Christian Tell och hans flickvän Seja Lundberg ska åka på sin korta men av Seja hett efterlängtade skärgårdssemester hittas ett par brutalt mördat på en av Göteborgs finare adresser. Hon visar sig vara professor i arkeologi vid universitetet, han är hennes student.

Mordet ter sig först obegripligt, kan det verkligen vara ett svartsjukedrama? Men så börjar uppgifter komma in som pekar mot olaglig handel med antika föremål. Närmare bestämt flera tusen år gamla statyetter från Babylon, stulna från museet i Bagdad under den amerikanska invasionen. Föremål från vår civilisations vagga, så värdefulla att de skulle kunna förändra en människas hela framtid.

Babylon är andra boken om Christian Tell.

Min åsikt:
Bra & spännande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.