Stället av David Means

StälletNummer: 3814
Titel: Stället
Originalets titel: The Spot
Författare: David Means
Översättare: Andreas Vesterlund
Förlag: Bakhåll
Utgivningsår: 2010/2013
ISBN: 978-91-7742-391-1
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:
Han hejdar sig ett ögonblick där uppe, för att öka spänningen bara, och så sätter han igång igen, mjukare till en början, rör sig från öster till väster och österut igen, mot Fifth Avenue-sidan av byggnaden, stannar upp för att samla sig, tittar ut över utsikten tänker jag mig….

Om boken:
Means berättar till exempel om det välregisserade bankrånet där inget ska kunna gå fel eftersom varje kommando, varje gest är genomtänkt och samordnad.

Carson har hoppat över disken och är den som håller i säcken som i rasande fart fylls med pengar. Donnie är den som skriker åt bankkunderna att ligga ned på golvet och för allt i världen inte spela hjältar. Berättaren själv står vid fönstret och håller både gatan utanför och hela banklokalen under uppsikt med sin alerta split vision-blick.

Men sannolikheten för att den fatala Missen ändå ska hända är aldrig negligerbar för under loppet av de få sekunder som tickar förbi hinner så kolossalt många vanskliga faktorer fluktuera. Tyst-alarm-faktorn, hopblandnings-faktorn, missriktat-hjältemod-faktorn…

”Stället” i novellen med samma namn är en plats som Bone påvisar långt ute i sjön. En krusning på ytan avslöjar att det är där dricksvattnet sugs in. Vill man förgifta hela Cleveland är det där man ska hälla giftet.

Bone är hallick åt Meg och fixar t orskar åt henne, det är vanligen män med byxor med pressveck, småföretagare med framgångsrik firma och irriterande gott om pengar, och det händer att Meg avslöjar vad hon gör med dem, åtminstone vad hon gjort med dem som hittats döda efteråt.

”Stället” är också en plats långt nedanför Niagarafallen där vattnet rör sig i en nästan omärklig virvel och ibland står helt stilla. Där flyter kropparna upp. Förr eller senare.

Min åsikt:
Mycket bra & starka noveller.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Zero Zero Zero av Roberto Saviano

Zero Zero ZeroNummer: 3813
Titel: Zero Zero Zero
Originalets titel: Zero Zero Zero
Författare: Roberto Saviano
Översättare: Barbro Andersson
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-7337-453-8
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Kokain, coca, används av mannen som just nu sitter bredvid dig på tåget och han tog det för att vakna i morse, eller av chauffören vid ratten i bussen du åker hem med, för han vill jobba extratimmar utan att få kramp i nacken.

Om boken:
”Att skriva om kokain är som att nyttja det. Man vill hela tiden ha mer. Mer nyheter, mer information. Och det man får tag i smakar gott, man kan inte vara utan det. Man blir beroende. Därför fortsätter jag att samla berättelser intill ledans gräns, mer än vad som är nödvändigt, utan att kunna hejda mig. Det är adrenalinkickar som jag sprutar direkt in i mina vener. Ju djupare ner i kokainets vitkalkade kretsar jag kommer, desto mer inser jag att folk inte har en aning.
Det flyter en flod under de stora städerna, en flod som rinner upp i Sydamerika, tar vägen över Afrika och förgrenar sig över världen.”

/Roberto Saviano

Min åsikt:
Intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Spegelriket av Aka Morchiladze

SpegelriketNummer: 3812
Titel: Spegelriket
Originalets titel: Dzveli Gulebisa
Författare: Aka Morchiladze
Översättare: Linnéa Melcherson
Förlag: 2244
Utgivningsår: 2007/2013
ISBN: 978-91-86729-22-6
Betyg: 2 av 5


Bokens första mening:
Det var på pingstdagen 1828 som den tjugosexårige adelsmannen Baduna Pavnel frigavs från fängelset i staden Tiflis.

Om boken:
Spegelriket utspelas i det tidiga 1800-talets Georgien, en tid då landet befinner sig mitt i skärningspunkten mellan det ryska imperiet och det ottomanska riket. Två parallellhistorier: den ena handlar om den georgiske ädlingen Baduna Pavnel, som har dödat en rysk officer och nu jagas genom Georgiens skogar, dalar och berg av ett rysk arméförband och samtidigt själv är på jakt efter sin förrymde och mentalsjuke bror; den andra handlar om smugglaren och stråtrövaren Achik-Bash, som av paschan i Batomi fått i uppdrag att röva bort en kvinna, en rysk officersdotter, och lämna över henne som gåva åt sultanen i Konstantinopel, samtidigt som han själv försöker undkomma att en händelse i hans förflutna hinner upp honom.

Min åsikt:
Ok & annorlunda.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Gregor – blodets förbannelse av Suzanne Collins

Gregor - blodets förbannelseNummer: 3811
Titel: Gregor – blodets förbannelse
Originalets titel: Gregor and the curse of the warmbloods
Författare: Suzanne Collins
Översättare: Lottie Eriksson
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2005/2013
ISBN: 978-91-638-7543-4
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Gregor stirrade på badrumsspegeln en liten stund medan han samlade mod.

Om boken:
Med två av de fem profetiorna avklarade fokuserar nu Gregor på ”Profetian om blodet”, som verkar betyda att han måste återvända till Underjord för att avvärja någon sorts pest.
Snart sprider sig pesten okontrollerat och till och med en i Gregors familj blir drabbad! Nu är det upp till Gregor att fundera ut lösningen på profetian OCH hitta ett botemedel mot pest. Misslyckas han kommer alla varmblodiga varelser i Underjord att dö.

Gregor – blodets förbannelse är den tredje av fem delar i serien Krönikan om Underjord.

Min åsikt:
Bra & lättläst.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Min pappa Ann-Christine av Ester Roxberg

Min pappa Ann-ChristineNummer: 3810
Titel: Min pappa Ann-Christine
Författare: Ester Roxberg
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-46-22499-0
Betyg: 5 av 5


Bokens första mening:
Vad vet vi om våra föräldrar?

Om boken:
Vad vet vi om våra föräldrar?

År 2010 kommer 58-årige prästen och trebarnspappan Åke Roxberg ut som Ann-Christine och lever idag som kvinna. Detta är dottern Esters berättelse om vad som händer när man plötsligt får en pappa som heter Ann-Christine.
Ingen var förberedd på att den hobbysnickrande prästen och trebarnspappan Åke Roxberg skulle förändra sitt liv, allra minst familjen. Ester Roxberg skriver om att förlora en förälder, som ändå finns kvar i en annan skepnad. Hon försöker förstå och acceptera, döljer sin vrede, lägger pussel med sina hågkomster. Hon minns sin barndom som prästens yngsta och vilda dotter och sin uppväxt i Zimbabwe och Småland under en tid då hemligheten ännu var gömd. Minnen som nu måste omprövas på väg mot det nya, som ingen vet hur det ska bli.

”Hej, jag skulle vilja boka kyrka till vår sons dop.
– Ja, det ska vi ordna.
– Men min pappa är präst och vi vill att han döper.
– Ja, helt okej, vad heter han?
– Ann-Christine Roxberg.
– Jaså, jag tyckte du sa din pappa.
– Ja.
– … Jaha.”

Min åsikt:
Allting med, och i, den här boken är så otroligt starkt! Läs den!!!

Vald till månadens bok i januari 2014.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Ängeln på Malmskillnadsgatan av Elise Lindqvist med Antima Linjer

Ängeln på MalmskillnadsgatanNummer: 3809
Titel: Ängeln på Malmskillnadsgatan
Författare: Elise Lindqvist med Antima Linjer
Förlag: Libris
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-7387-300-0
Betyg: 4 av 5


Bokens första mening:
Det går knappt att ta sig in i hallen.

Om boken:
I S:ta Clara kyrka och bland de prostituerade kvinnorna och flickorna på Malmskillnadsgatan är hon en välkänd gestalt sedan länge. Mamma Elise kallas hon, morsan, hon som alltid har en kram och en stund att lyssna, hon som delar ut handledsvärmare och bindor och MP3-spelare med något bra på.
Varför hon gör det? För att hon vet hur svårt det kan vara att leva. Och för att hon vill dela med sig av den kärlek som hon själv har fått.
Hon var 59 år när hon helt oväntat mötte Gud. Sexuella övergrepp, prostitution och missbruk under åren innan dess har satt sina spår och gör nu att hon bättre än de flesta kan förstå Stockholms utsatta och vara den mamma de ofta saknar.

Min åsikt:
Mycket bra, gripande & intressant.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Silverpojken av Kristina Ohlsson

SilverpojkenNummer: 3808
Titel: Silverpojken
Författare: Kristina Ohlsson
Förlag: Lilla Piratförlaget
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-87027-62-8
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Första gången som Aladdin såg pojken med kortbyxorna snöade det.

Om boken:
”Först såg Aladdin bara sig själv i spegelglaset. Sedan tittade han en gång till och kände hur hjärtat stannade. För bakom honom stod pojken i kortbyxorna. Aladdin skrek till. Då slocknade lampan i taket och allt blev svart.”

En mystisk pojke i kortbyxor smyger omkring i snön. När Aladdin försöker prata med honom, försvinner han snabbt utan att säga ett ord. Och när han rör sig i snön, syns det inga spår där han har gått. Vem är han? Hör han hemma på flyktingbåten i hamnen? Eller kan han vara Silverpojken – han som i hundra år försökt hitta det försvunna kyrksilvret?

Aladdin, Billie och Simona bestämmer sig för att lösa gåtan.

Silverpojken är bok två i serien Glasbarnen.

Min åsikt:
Bra & spännande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Och du ska kalla dig man av Johnny Martinsson

Och du ska kalla dig manNummer: 3807
Titel: Och du ska kalla dig man
Författare: Johnny Martinsson
Förlag: Blue publishing
Utgivningsår: 2013
ISBN: 978-91-86293-18-5
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar: Ja, tack Johnny Martinsson!


Bokens första mening:
Jag tror inte på kärleken längre.

Om boken:
Kärleken är inte logisk. Den håller sig inte inom några förut bestämda regler eller ramar. Den verkar göra som den vill. Lika okontrollerbar som vädrets makter.
Johan blir smärtsamt medveten om att det är så det förhåller sig. Trots sin psykologutbildning och erfarenhet, står han handfallen när han börjar inse att allt inte står rätt till med kvinnan han för älskat sig i. Det som verkade så rätt förändras snart till något som sätter allt djupare spår i själen.
Men han vill inte se och väljer att blunda för signalerna. Allt för att få vara kvar i de starka krafter kärleken representerar. Hur förgörande de än må vara.

Min åsikt:
Väldigt bra & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Time Riders – Rovdjurens tid av Alex Scarrow

Time Riders - Rovdjurens tidNummer: 3806
Titel: Time Riders – Rovdjurens tid
Originalets titel: Time riders
Författare: Alex Scarrow
Översättare: Marie Helleday Ekwurtzel
Förlag: Buster nordic
Utgivningsår: 2010/2013
ISBN: 978-91-86911-19-5
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Plötsligt insåg Wallander att han inte längre visste var han befann sig.

Om boken:
Liam O’Connor skulle ha dött till havs 1912.

Maddy Carter skulle ha dött på ett flygplan 2010.

Sal Vikram skulle ha dött i en eldsvåda 2026.

Men alla dessa fick en andra chans – att jobba för en byrå som ingen känner till. Dess syfte: att hindra tidsresor från att rubba historiens gång …

När Maddy råkar öppna ett tidsfönster på helt fel tid och plats blir Liam skeppsbruten sextiofem miljoner år tillbaka i tiden. Han hamnar mitt i jaktmarker som tillhör en dödlig och – ända fram tills nu – okänd rovdjursart.

Kan Liam få tag i Maddy och Sal innan han slits i stycken av dinosaurier – helst utan att påverka historien så mycket att världen blir överrumplad av denna skrämmande nya verklighet?

Detta är andra delen i serien Time Riders.

Min åsikt:
Bra & spännande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.

Dublinesk av Enrique Vila-Matas

DublineskNummer: 3805
Titel: Dublinesk
Originalets titel: Dublinesca
Författare: Enrique Vila-Matas
Översättare: Lena E. Heyman
Förlag: Tranan
Utgivningsår: 2010/2013
ISBN: 978-91-87179-29-7
Betyg: 3 av 5


Bokens första mening:
Han tillhör ett numera sällsynt släkte, de bildade, litterärt kunniga förläggarnas.

Om boken:
Samuel Riba drev länge ett ansett förlag i Barcelona, men ett personligt sammanbrott har nu tvingat honom till en för tidig pensionering. Utan sina författare och sina böcker vet han inte längre vem han är, och den digitala eran tycks inte ha någon plats över för en gammal beläst förläggare. Efter en ovanligt intensiv dröm bestämmer sig Riba för att åka till James Joyces och Ulysses hemstad Dublin för att där hålla en begravningsceremoni för den tryckta boken. I ett Barcelona där regnet aldrig slutar falla, i ett Dublin lika konkret som drömskt, ter sig gränserna mellan Riba och de vänner och litterära gestalter han omger sig med allt otydligare.

Min åsikt:
Bra men lite svårläst.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus & Adlibris.