Livsregler för en medelstor get av Ina Ekegård

Livsregler för en medelstor getNummer: 4478
Titel: Livsregler för en medelstor get
Författare: Ina Ekegård
Förlag: Idus
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-7577-054-3
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Idus förlag!

Bokens första mening:
I vanlig ordning låter det som om bussen har lösa delar och kommer att gå sönder, men i vanlig ordning gör den inte det.

Om boken:
Sammanför ett psykfall med en dryg stekare, ett missbrukarbarn och ett CP. Placera dem i en ovanligt gammal bil och skicka iväg dem på en road trip genom landet. Lägg därtill en mörk hemlighet, en samling borttappade manuskript och en strävan att någon gång innan sommaren är slut, nå grekisk mark. Resultatet blir Livsregler för en medelstor get, en varm berättelse om att köra vilse.

Livsregler för en medelstor get är den fristående fortsättningen på Schimpansen från Munkfors.

Min åsikt:
En mycket bra & fängslande historia.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris, Glansholms & Idus förlag.

Någon att dö för av Yamlié Andreasson

Någon att dö förNummer: 4477
Titel: Någon att dö för
Författare: Yamlié Andreasson
Förlag: Idus
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-7577-048-2
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Idus förlag!

Bokens första mening:
Åren hade gått mycket fortare än Isabella tänkt sig att de skulle göra.

Om boken:
Valerie såg in i de mörkgrå ögonen och granskade mannen under tystnad. Det var samma man som hade tagit med sig Jessie. Var det hennes tur nu? Ju längre Valerie mötte hans blick desto starkare blev känslan av att veta vem han var. Hans ögon påminde henne om någon.
Rösten … Så bekant, men samtidigt så främmande. Om hon bara kunde minnas.

Tjugo år efter Valeries födsel lever Isabella och David fortfarande lyckliga tillsammans. Men lyckan verkar få ett abrupt slut när dottern hamnar i ett gisslandrama, kidnappas och riskerar att mista livet.
Deras hopp är att polisen inte slutar sitt sökande förrän de funnit henne. Varje minut är dyrbar och det vet Chris Coppola som leder sökandet efter Valerie. Men i sitt sökande inser han inte hur mycket de båda kan komma att förlora.

Min åsikt:
Bra & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris, Glansholms & Idus förlag.

Knud, den store av Hanne-Vibeke Holst

Knud, den storeNummer: 4476
Titel: Knud, den store
Originalets titel: Knud, den store
Författare: Hanne-Vibeke Holst
Översättare: Margareta Järnebrand
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2013/2014
ISBN: 978-91-0-014170-7
Betyg: 2 av 5

Bokens första mening:
De hade ingenting.

Om boken:
Författaren Knud Holst växer upp i en fattig lantbrukarfamilj i Vendsyssel i Danmark. Tidigt anses han i familjen vara en främmande fågel som hellre målar och skriver än hjälper till med sysslorna på gården. Den unge Knud har stora författardrömmar om hans hårt arbetande föräldrar har svårt att förlika sig med. Han vill vara poet och han vill vara berömd och det blir han. Knud Holst blir en av 1960-talets mest erkända diktare. Trots det lider han hela sitt liv av mindervärdeskomplex, han kommer från en helt annan bakgrund än hans uppburna författarkollegor. Han saknar tillhörighet och försöker göra allt för att passa in. Han flyttar till ett hus vid havet med sin ungdomskärlek Kirsten, också hon författare, och de får tre döttrar. Men allt som började så lyckligt förändras steg för steg till djup olycka.

Min åsikt:
Ok & intressant, lite för lång.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms

Offer utan ansikte av Stefan Ahnhem

Offer utan ansikteNummer: 4475
Titel: Offer utan ansikte
Författare: Stefan Ahnhem
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-37-14214-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Kråkan landade på hans nakna mage och pressade in sina vassa klor i skinnet.

Om boken:
En träslöjdslärare hittas brutalt mördad i sin slöjdsal. Bredvid kroppen har mördaren placerat ett klassfoto från början av 1980-talet, med mordoffrets ansikte överkryssat.

Fabian Risk återvänder med sin familj till hemstaden Helsingborg efter att i många år ha varit verksam vid Stockholmspolisen. Knappt hinner de anlända till det nya huset förrän han blir inkallad att bistå i utredningen av mordfallet. Offret är en av hans gamla klasskamrater och snart står det klart att mördaren följer en minutiöst utarbetad plan, som långt ifrån är slutförd.

Fabian dras djupare och djupare ned i utredningen, som väcker minnen av förträngda tonårsförälskelser och brutal mobbning under skoltiden. Minnen han är allt annat än stolt över. Snart är han insnärjd i ett fall där inget riktigt är vad det tycks vara. Där jakten på en undanglidande mördare driver Fabian att ta allt större risker för att komma framåt i utredningen. Risker som får ödesdigra konsekvenser för både honom själv och hans omgivning.

Min åsikt:
Mycket bra & spännande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms

Ensamma hjärtans klubb av Lotte & Sören Hammer

Ensamma hjärtans klubbNummer: 4474
Titel: Ensamma hjärtans klubb
Originalets titel: Ensomme hjerters klub
Författare: Lotte & Sören Hammer
Översättare: Mia Ruthman
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 2011/2014
ISBN: 978-91-7028-362-8
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Dagens datum var trettonde augusti, platsen var Polititorvet i Köpenhamn, vädret var grått och blåsigt.

Om boken:
Köpenhamn augusti 2008. Kriminalkommissarien Konrad Simonsen återvänder till våldsroteln i Köpenhamn efter en allvarlig hjärtattack. Med hänsyn till hans vacklande hälsa får han utreda ett lågprioriterat fall som rör en brevbärares död.
Det som från början ser ut som ett olycka utvecklar sig till en misstänkt mordhistoria. Det finns en viktig ledtråd till ett olöst fall med en försvunnen skolflicka långt tillbaka i tiden. Utredningen tar en annan vändning när det visar sig att en katolsk pastor vet mer om händelsen än han får avslöja på grund av sitt tysthetslöfte. En skolskjutning i Köpenhamn leder oväntat spåren till den avlidne brevbäraren.

Ensamma hjärtans klubb är tredje boken om Konrad Simonsen.

Min åsikt:
Mycket bra & spännande.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms

Son och far av Jörn Donner

Son och farNummer: 4473
Titel: Son och far
Författare: Jörn Donner
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-0-014118-9
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
När det var några veckor kvar till hans och tvillingsystern Rosas 25-årsdag började Erik Karlsson fundera över vart hans far David hade tagit vägen och varför.

Om boken:
En son försöker hitta sin far. En far försöker fly sin son, sin familj och småningom hela världen.

David (fadern bär ett konunganamn) har sedan skilsmässan i åratal levt i en form av rotlös exil, skadad av kärlek och därför ovillig att binda sig på nytt. Kvinnor kommer och går tills han av en slump träffar Maria på en ambassadmottagning. Hennes svalka möter hans och blir till erotisk hetta, och graviditet.

Men slumpen är en trofast vän. Det som var tänkt som ett romantiskt möte i en vacker lund förvandlas till panik, ambulans och polis. Davids lukrativa affärsresor världen runt visar sig ha ett pris. Det som varit självskrivet förvandlas till dyrköpta minnen, där han sitter i sin rullstol utan att kunna röra en tå i den dystra förorten Kerava-Kervo trettio kilometer norr om Helsingfors. David Anders är dock segheten personifierad, genom en ny erotisk förbindelse segrar livsviljan än en gång och ett slags försoning sker till slut mellan son och far, mellan far och värld.

Min åsikt:
Bra & intressant, bitvis seg.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms

Så som vågorna slår mot stenig strand av Anna Bråtenius

Så som vågorna slår mot stenig strandNummer: 4472
Titel: Så som vågorna slår mot stenig strand
Författare: Anna Bråtenius
Förlag: Mormor
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-85841-51-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Vattenytan nere i viken är så stilla att den ser ut som nyis, segelbåten ligger orörlig mellan bojen och bryggan och gräset under hennes stövelklädda fötter glittrar av smält nattfrost.

Om boken:
En klar söndag i oktober 1963 kliver ett läkarpar ombord på en segelbåt i Stockholms skärgård. Allt förebådar en perfekt dag i Birgittas och Claes på ytan perfekta familjeliv, men en av dem lever med en vetskap som kommer sätta allt på sin spets innan dagen är slut.
Pernilla och Tommy bor på Ekerö med sina två tonårsbarn. Det är hösten 2005 och sanningen om Pernillas uppväxt och hennes frånvarande mamma uppenbarar sig gradvis. Det gör också hennes koppling till Birgittas och Claes öde.

Min åsikt:
Mycket bra med väldigt starkt språk!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms

Mörkrets flod av Rennie Airth

Mörkrets flodNummer: 4471
Titel: Mörkrets flod
Originalets titel: River of darkness
Författare: Rennie Airth
Översättare: Nils Larsson
Förlag: Minotaur
Utgivningsår: 1999/2000
ISBN: 91-89380-08-8
Betyg: 2 av 5

Bokens första mening:
Byn var tom.

Om boken:
Året är 1921, den skönaste sommaren sedan kriget. John Madden vid Scotland Yard tillkallas av polisen i Guildford för att utreda de brutala morden på överste Fletcher och hans familj och tjänstefolk i Surrey. Den enda som överlevt är femåriga Sophy, men hon är så chockad att hon inte kan frågas ut och tas som hand av familjens läkare, Helen Blackwell.
Lokalpolisen vill rubricera morden som inbrottsförsök, men Madden – som själv blivit vittne till många vansinnesdåd under kriget – är övertygad om att de begåtts av en psykopatisk krigsveteran som inte tvekar att slå till igen och det snart.
En annorlunda polisroman som håller läsaren trollbunden. Storyn är andlöst spännande och John Madden en person som man vill träffa igen mycket snart.

Min åsikt:
Ok & spännande.

I odjurets trädgård av Erik Larson

I odjurets trädgårdNummer: 4470
Titel: I odjurets trädgård
Originalets titel: In the garden of beasts
Författare: Erik Larson
Översättare: Margareta Eklöf
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2011/2013
ISBN: 978-91-0-012113-6
Betyg: 2 av 5

Bokens första mening:
En gång, i en mycket mörk tids begynnelse, fann sig en amerikansk far och hans dotter plötsligt förda från sitt ombonade hem i Chicago till hjärtat av Hitlers Berlin.

Om boken:
I juli 1933 reser professor William E. Dodd till Berlin och blir den första amerikanska ambassadören i Hitlers nyvunna Nazityskland. Till en början förförs hela familjen Dodd av de storslagna festerna och den militära prakten. Dottern Martha inleder en kärleksaffär med Rudolf Diels, chef för det nybildade Gestapo. Men snart går Hitlers omänskliga metoder inte längre att ignorera: judar blir förföljda och trakasserade, och de som protesterar tystas ner. Redan 1934 är festdagarna förbi: Hitler förbjuder alla andra politiska partier och har därmed utsett sig själv till Tysklands diktator. Dodd rapporterar förgäves till det amerikanska utrikesdepartementet, men än är det ingen som förstår hotet om det krig som väntar.

Min åsikt:
Helt ok & intressant, men seg.

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms

Popmusik rimmar på politik: kamp och protester av Anna Charlotta Gunnarsson

Popmusik rimmar på politik: kamp och protesterNummer: 4469
Titel: Popmusik rimmar på politik: kamp och protester
Författare: Anna Charlotta Gunnarsson
Förlag: Atlas
Utgivningsår: 2014
ISBN: 978-91-7389-457-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det finns inga dokumentärer som skildrar sanningen.

Om boken:
Hur kan Izabella Scorupcos största hitlåt kopplas till apartheid?
Var The Miami Showband irländska terrorister?
Hur förvandlades soulstjärnan Fontella Bass till branschens bråkstake?
I 37 korta kapitel förklarar Anna Charlotta Gunnarson både lätt och lättsamt varför popmusiken är en pålitlig barometer över det politiska klimatet och det kan,lika gärna handla om Ebba Gröns Die Mauer som om aktivism i Eurovision Song Contest.
Temat är kamp och protester, taket är högt och ämnena spänner från Lilla Namos syn på miljonprogrammet till låten som stämplade Martha Reeves som landsförrädare.
Vem hade du själv varit utan de låtar du hört? Ett är säkert: efter att ha läst denna bok kommer du att lyssna på popmusik med helt nya öron.

Min åsikt:
Mycket intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat på Bokus, Adlibris & Glansholms