Hej då, vi ses i morron av William Maxwell

Hej då, vi ses i morronNummer: 6146
Titel: Hej då, vi ses i morron
Originalets titel: So Long, See You Tomorrow
Författare: William Maxwell
Översättare: Staffan Holmgren
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 1980/2015
ISBN: 978-91-7499-002-7
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Grustaget låg ungefär en kilometer öster om stan; det var stort som en mindre sjö och så djupt att pojkar som inte fyllt sexton var förbjudna av sina föräldrar att bada där.

Om boken:
I staden där William Maxwell växte upp inträffade en tragedi på tjugotalet: ett mord begicks i en familj i samband med en skilsmässa. Författaren minns sig själv som liten och frågar sig varför han inte kunde ge en hjälpande hand till den stackars skolkamrat som var mördarens son.

Min åsikt:
Väldigt stark, fängslande & gripande!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Märit av Astrid Lindgren

MäritNummer: 6145
Titel: Märit
Författare: Astrid Lindgren
Förlag: Novellix
Utgivningsår: 1950/2015
ISBN: 978-91-7589-064-7
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det var en prinsessa som var död.

Om boken:
Det var ingenting märkvärdigt med Märit. Inte ett dugg märkvärdigt med hela hennes åttaåriga levnad. Det enda märkvärdiga, om man nu ska kalla det så, var hennes död. Men innan vi kommer till det, måste jag först tala om den gången när Jonas Petter var så snäll mot Märit. För det var så det började.

Min åsikt:
Stark, fin & sorglig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tu tu tu! av Astrid Lindgren

bok6144Nummer: 6144
Titel: Tu tu tu!
Författare: Astrid Lindgren
Förlag: Novellix
Utgivningsår: 1959/2015
ISBN: 978-91-7589-065-4
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
För länge sen i fattigdomens dagar, då fanns varg över hela landet, och en natt rev han fåren för folket i Kapelagården.

Om boken:
Så grep han henne i armen, och det bar av rätt ner i mörka jorden med dem genom en gång så svart och lång som natten, och Stina Maria tänkte: Aldrig såg då jag maken till rävgryt, detta blir väl min död. Och så var hon i de underjordiskas rike. Där sover de djupa skymningsskogarna, som aldrig rörs av någon vind, där sveper dimman tung över vida skymningsvatten som aldrig speglar sol, måne eller stjärnor, där är urtidsmörkret. Och där bor de underjordiska i bergens grottor och hålor.

När vargen en natt river fåren i den lilla byn Kapela blir de fattiga byborna förtvivlade, inte minst Stina Maria och hennes farfar. Kort därefter lockas den lilla flickan ner till de underjordiska. Där återförenas hon med fåren, men är nu fånge bland de skugglika figurerna, som senare återkommer i Astrid Lindgrens välkända berättelse om Ronja Rövardotter.

Min åsikt:
Bra & lättläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Boktitelpoesi av Ruben Engzell & Susanna Svedjeholm

BoktitelpoesiNummer: 6143
Titel: Boktitelpoesi
Författare: Ruben Engzell & Susanna Svedjeholm
Förlag: Korpulent
Utgivningsår: 2015
ISBN: 978-91-88085-04-7
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Vi väntade vårt första barn och hade unnat oss en solsemester i skarven mellan höstrusk och vinterslask.

Om boken:
Läs om mannen som steg av bussen med blod i skägget på månens obelysta sida och om Gud, det sällsamma djuret från norr med döden i hälarna.

Lär dig hur man gömmer en mammut i Norrbotten och hur det kom sig att Justin Bieber blev internationellt efterlyst.

Res till Odysseus hav för att se skäggiga barn brottas med grisar eller varför inte följa med de små röda eremitkräftorna på en expedition till Mars?

Ta del av Barbros bästa råd för hundägare och förkovra dig i hur monsterbiff och marshmallows kan påverka din matsmältning. Och framför allt: ser din bak stor ut i den
här? Ja, det gör den. Se dig inte om.

Nu har det bästa från boktitelpoesi samlats. Det här är en bok för alla som vill vara med och rädda den tryckta pappersboken. Ruben Engzell och Susanna Svedjeholm har genom sitt konto på Instagram, fått fler att återvända till bokhyllorna på jakt efter nya byggstenar.

Min åsikt:
Underhållande & riktigt snyggt gjort!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Barfotaadvokaten av Chen Guangcheng

Barfotaadvokaten: en blind mans kamp för rättvisa och frihet i KinaNummer: 6142
Titel: Barfotaadvokaten: en blind mans kamp för rättvisa och frihet i Kina
Originalets titel: The Barefoot Lawyer
Författare: Chen Guangcheng
Översättare: Tomas Håkanson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2015
ISBN: 978-91-1-305193-2
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
De bevakade oss och vi bevakade dem.

Om boken:
Det var som hämtat ur en thriller: En morgon i april 2012 klättrade Kinas mest kända politiska aktivist – en blind, självlärd advokat – över muren som omgav hans hårt bevakade hem och rymde sin väg. I flera dagar var det okänt var han befann sig. När han slutligen gav sig tillkänna på USA:s ambassad i Peking ledde en ursinnig runda av förhandlingar på högsta diplomatiska nivå till att han så småningom frisläpptes och kunde börja ett nytt liv i USA.

Chen Guangcheng föddes 1971 som femte sonen i en fattig bondfamilj. Som litet barn blev han blind efter en svår febersjukdom. Trots sitt funktionshinder beslutade han sig tidigt att utbilda sig och kämpa för de fattigas rättigheter på landsbygden, särskilt de kvinnor som tvångssteriliserats under den förhatliga ”enbarnspolitiken”. Chen berättar om sin kamp för rättvisa och frihet i Kina, en kamp som inspirerat miljoner. Det är en avslöjande skildring av dagens Kina och en fascinerande berättelse om en man som alltid gått sin egen väg.

Min åsikt:
Intressant & gripande!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tjuven & kärleken av Jean Genet

Tjuven & kärlekenNummer: 6141
Titel: Tjuven & kärleken
Originalets titel: Notre-Dame des Fleurs
Författare: Jean Genet
Översättare: Nils Kjellström
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 1944/2015
ISBN: 978-91-7499-609-8
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Weidmann kom in i eftermiddagsupplagorna en septemberdag lik den då namnet Notre-Dame des Fleurs blev känt.

Om boken:
Tjuven och kärleken skrevs i fängelse 1942, på den bruna papp som fången Jean Genet förväntades göra påsar av. Romanens hjälte och hjältinna är Divine, som introduceras med sin död och begravning. Innan hon dog, av lungsot, levde hon i en vindskupa med utsikt över Montmartres kyrkogård. Hit tog hon sina älskare från Paris undre värld; ett persongalleri ur Genets eget liv.
Berättarstilen är beat för de dömda. Genet inverterar kristen moral med helgonförklaringar av mördare och hallickar. Ondska bemöts med en poetisk kärlek som aldrig förklarar sig. Det är världens räddning enligt Genet, tvetydigt benämnd: une marche vers l’homme.

Min åsikt:
Bra & intressant men lite svårläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Prinsessan som inte ville leka av Astrid Lindgren

Prinsessan som inte ville lekaNummer: 6140
Titel: Prinsessan som inte ville leka
Författare: Astrid Lindgren
Förlag: Novellix
Utgivningsår: 1946/2015
ISBN: 978-91-7589-066-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Det var en gång en prinsessa, som inte ville leka.

Om boken:
Prinsessan bodde i ett fasligt vackert slott tillsammans med sin pappa kungen och sin mamma drottningen och hundra hovdamer och lika många hovherrar. Några barn fanns det inte i hela slottet, för Lise-Lotta hade inga syskon, och drottningen trodde inte, att det gick an, att små prinsessor lekte med såna barn, som inte var prinsessor eller prinsar. Och eftersom Lise-Lotta aldrig såg några barn, så trodde hon att det bara fanns stora människor i världen och så hon själv, som var liten.

Prinsessan Lise-lotta bor på ett slott fyllt med alla slags leksaker man kan tänka sig. Trots det tycker hon inte om att leka. Det är inte förrän hon träffar den jämnåriga flickan Maja, och hennes träklump till docka, som hon upptäcker lekens förtrollande kraft.

Min åsikt:
Bra, lättläst & intressant!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det är Ales / Sömnlösa av Jon Fosse

Det är Ales / SömnlösaNummer: 6139
Titel: Det är Ales / Sömnlösa
Originalets titel: Det er Ales / Andvake
Författare: Jon Fosse
Översättare: Urban Andersson
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2004/2007/2010
ISBN: 978-91-0-010593-8
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag ser Signe ligga där på soffan i rummet och hon ser på allt det vanliga, det gamla bordet, spisen, vedlåren, den gamla panelen på väggarna, det stora fönstret mot Fjorden, hon ser på det utan att se, och allt är som det har varit, ingenting har förändrats, men ändå är allt förändrat, tänker hon…

Om boken:
I Det är Ales möter vi Signe som sörjer och minns sin man Asle, som tjugo år tidigare försvunnit på sjön. Och i hennes minne träder också en annan Asle i familjen fram, en liten pojke som 1897 dog drunkningsdöden.
Sömnlösa är Fosses variation över Josef och den havande Maria. Miljön är än en gång Vestlandets dramatiska kustlandskap, mannen heter än en gång Asle, och han och hans Alida söker sig till staden Björgvin (Bergen) för att hitta ett ställe där Alida kan föda sin son.

Min åsikt:
Fantastiskt bra med starkt språk!
(Sömnlösa hade jag läst tidigare i Trilogin.)

I skymningslandet av Astrid Lindgren

I skymningslandetNummer: 6138
Titel: I skymningslandet
Författare: Astrid Lindgren
Förlag: Novellix
Utgivningsår: 1948/2015
ISBN: 978-91-7589-067-8
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Ibland ser mamma så ledsen ut.

Om boken:
Det var i skymningen. Borta i vrårna var det alldeles mörkt. Jag ville inte tända lampan, för jag hade just hört mamma säga det där till pappa ute i köket, och jag låg och funderade på om jag verkligen aldrig skulle kunna gå mer, och jag tänkte på metspöet, som jag hade fått på min förra födelsedag, och som jag kanske aldrig skulle få använda, och ja, det kan väl hända, att jag grät lite. Då hörde jag en knackning på fönstret.

I fantasynovellen I Skymningslandet tas läsaren med på ett äventyr högt över Stockholms takåsar. Göran, som kanske aldrig mer kommer att kunna gå, får följa med herr Liljonkvast, en tidig och mycket snällare version av Karlsson på taket, till landet där inget spelar någon roll och allt är möjligt.

Min åsikt:
Bra, lättläst & fin!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Bro bro breja av M.J. Arlidge

Bro bro brejaNummer: 6137
Titel: Bro bro breja
Originalets titel: Pop Goes the Weasel
Författare: M.J. Arlidge
Översättare: Lena Kamhed
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2014/2016
ISBN: 978-91-7461-482-4
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Lind & co!

Bokens första mening:
Dimman svepte in från havet och kvävde nästan staden.

Om boken:
En död man som levt ett till synes skötsamt liv hittas i ett övergivet hus. Någon har skurit ut hans hjärta och lämnat det utanför familjens ytterdörr. Det är det första offret. Och kriminalkommissarie Helen Grace anar att det inte är det sista.
I Southamptons slumkvarter frodas prostitution och droghandel. Varför har en lyckligt gift man rört sig i det området? När ännu ett liknande fall dyker upp är det tydligt att det går en seriemördare lös. Ett tredje offer hittas. Vilken är den gemensamma nämnaren? Kan mördaren spåras vid den chattsida där ett antal män diskuterar och betygsätter prostituerade?
Helen Grace har inte bara en krävande mordutredning på sitt bord. Hon försöker också återhämta sig efter systerns död samtidigt som hon måste navigera mellan blindskären på polisstationen, där inte alla vill ha henne kvar. Helen kan känna vreden bakom morden, men hon kan inte föreställa sig hur skickligt mördaren går tillväga, eller vad som väntar henne i slutet av jakten…

Bro bro breja är andra boken om Helen Grace.

Min åsikt:
Väldigt mörk, spännande & fängslande!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.