Osynliga händer av Ville Tietäväinen

Osynliga händerNummer: 6249
Titel: Osynliga händer
Originalets titel: Näkymättomät kädet
Författare: Ville Tietäväinen
Översättare: Jocke Laitala & Horst Schröder
Förlag: Epix
Utgivningsår: 2011/2015
ISBN: 978-91-7089-542-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
… lov och pris tillkommer gud, världarnas herre, den nåderike, den barmhärtige, som allsmäktig råder över domens dag!

Om boken:
2500 euro kräver människosmugglarna för den nattliga färden på några få kilometer över Gibraltar sund, som skiljer Marocko och Spanien, Afrika och Europa, från varandra.

Det är en tvåårsinkomst för Rashid, som kämpar i Tangers fattigkvarter för sin dagliga överlevnad som daglönare och skräddarhjälp. Men Europa lockar, trots att europeerna gör allt de kan för att stoppa illegala invandrare. ”Om man skyddar något så väl måste det vara värdefullt, eller hur?”

För att försörja sin familj ger Rashid sig av på den farofyllda resan in i EU. För drömmen om ett bättre liv pantsätter han sin framtid, och som modern ”skuldslav” tvingas han arbeta av kostnaden för sin resa på drivhusplantagerna i Spanien.

Undan för undan öppnar sig för Rashid hela den fasansfulla situationen för de afrikanska flyktingar som lyckas överleva överfarten till Europa.

Den finske författaren och illustratören Ville Tietäväinen har gjort grundlig research i Marocko och Spanien och intervjuat flyktingar, svartarbetare, gränspoliser och människosmugglare. Arbetet med denna serieroman tog honom fem år.

Min åsikt:
Stark, gripande, intressant & viktig!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan av Anna Winberg

Vaknätter och verklighetskaos i VasastanNummer: 6248
Titel: Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan
Författare: Anna Winberg
Förlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7579-121-0
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Pocketförlaget!

Bokens första mening:
Emma öppnar garderoben.

Om boken:
Välkommen till Vasastan och en roman om vaknätter, verklighetskaos och välling!

Det är vinter i Vasastan när Emma drar sin smutsgula barnvagn genom snömodden på väg mot det första mötet med föräldragruppen. Strumpbyxorna är på väg ner över rumpan, hennes son är fyra månader men hon kan fortfarande inte bestämma sig för vad han ska heta och dessutom har hon tappat sin ena vante. Ingenting är som hon hade tänkt sig.

Shirin har en bebis som sover hela dagarna och hela nätterna, men en bästis som aldrig hör av sig, och en kille som har dragit, kanske är han på valsafari i Nordnorge, men sanningen är att hon inte vet. Till råga på allt är pengarna på väg att ta slut. Och hon borde verkligen inte ta fler sms-lån…

I BVC:s föräldragrupp träffar Emma och Shirin den självlysande Dolly, som tror på astrologi, bakar sina egna majskrokar och alltid verkar klä sig och sitt barn i färgglada kreationer. Till en början är de tre övertygade om att de inte har något gemensamt, men snart spirar en vänskap som spänner över lögner, kallnat kaffe och iskalla promenader…

Min åsikt:
Underhållande & underbar, en bok att älska!!!

Vald till månadens bok i mars 2016.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Före festen av Sasa Stanisic

Före festenNummer: 6247
Titel: Före festen
Originalets titel: Vor dem Fest
Författare: Sasa Stanisic
Översättare: Christine Bredenkamp
Förlag: Weyler
Utgivningsår: 2014/2016
ISBN: 978-91-87347-81-8
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Vi är ledsna.

Om boken:
Det är natten före den årliga Annafesten i Fürsten felde, ett litet samhälle i norra Tyskland. Alla sover. Utom fru Kranz, den nattblinda målarinnan som vill porträttera samhället i mörker. Och herr Schramm, en f d officer i DDR:s Folkarmé, som har fler argument mot att leva än att sluta röka. Ja, och så rävhonan.
Ingen har sett inbrottet i Hembygdsgården. Men byarkivet står öppet. Fast det är inte det som har blivit stulet som upprör, utan de gamla historier, sägner och sagor som nu släpps lösa.

Samtidigt har den unga fotografen och dokumentärfilmaren Gunvor på SVT skickats ut till ett nerbrunnet romskt läger. Polisen agerar påfallande senfärdigt och oengagerat, och Gunvor beslutar sig för att gräva i händelsen. Med ödesdigra följder för två av de överlevande tonårspojkarna.

Min åsikt:
Stark, underhållande & fängslande med fantastiskt språk!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sophie av Mikaela Strömberg

SophieNummer: 6246
Titel: Sophie
Författare: Mikaela Strömberg
Förlag: Schildts & Söderströms
Utgivningsår: 2015
ISBN: 978-951-52-3467-4
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det hettar i huvudet.

Om boken:
Livet är lika bekymmerslöst som i gamla romaner. Det är 1840-tal i det pulserande Petersburg och Sophie är äldsta dottern i en livlig, tysk prästfamilj.
Men sedan börjar det hända saker. Första förälskelsen dyker upp (liebe, liebe, liebe), en inbjudan till tsarens hov dyker upp ( tout n’est pas possible de comprende), en andra förälskelse (da, da, pravda) och det tas ett snedsteg. Mein Gott, ja aber natürlich.
Sophie sammanförs med en holländsk köpman, en äventyrare med vidlyftiga planer. Det ljuva ungflickslivet i Petersburg byts ut mot äktenskap och finländsk landsbygd. Sophie fostrar sin växande barnaskara och håller hjulen rullande när mannen inte förmå föra det. Men också hon har sina gränser, och hon gör sina val, hur tunga och okonventionella de än är.

Min åsikt:
Stark, fängslande & välskriven!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Adlibris.

De Två Vulkanernas Dal av Susanne MacFie

De Två Vulkanernas DalNummer: 6245
Titel: De Två Vulkanernas Dal
Författare: Susanne MacFie
Förlag: Memo
Utgivningsår: 2015
ISBN: 978-91-87217-29-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag, Embla Simona Karstén, är på väg för att träffa min tvillingbror Samuel.

Om boken:
Plötsligt börjar det dyka upp underliga och mystiska meddelanden. Det viskas också om ett märkvärdigt spel … Välkommen att inträda i spelet om De Fyra Elementen!

Nu gäller det! Kommer Embla, Noel eller någon av de andra spelarna lyckas ta sig till mål i det spännande spelet om De Fyra Elementen? Ett riskfyllt spel fullt av utmaningar, där det gäller att ta sig genom fyra sfärer Sammetsbergen, Vattendeltat, Himlavalvet och Eldsklyftan.

Embla och Noel har kommit fram till De Två Vulkanernas Dal. Här råkar de ut för mängder av farligheter; giftiga eldskorpioner, svavelosande vulkaner, dramatiska luftfärder och riskabla experiment. Dessutom måste de handskas med sin fiende Umber, vars vilda framfart hotar de fyra sfärernas existens och hela spelets fortsatta framtid.

Detta är den fjärde delen i serien Legenden om De Fyra Elementen.

Min åsikt:
Spännande, fängslande & rolig!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

In i evigheten av Hanna Lans

In i evighetenNummer: 6244
Titel: In i evigheten
Författare: Hanna Lans
Utgivningsår: 2015
ISBN: 978-91-979165-9-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Kajaken som obevekligt tog sig framåt klöv vågorna långsamt och bestämt.

Om boken:
En kylig novemberdag bestämmer sig den 96-åriga Nora för att ta sitt liv. Hon är den sista överlevande i en familj om sex personer. Familjen har varit starkt styrande i ortens församling och ruvar på en grym hemlighet. Det är denna hemlighet som Nora nu valt att ta med sig in i döden.

In i Noras hus flyttar snart därpå den levnadsglada Victoria. Hon vill ändra förutsättningarna för sitt liv och tar sig an det fallfärdiga huset och trädgården med stor lust.

Snart står det klart att huset varit centrum för ohyggliga handlingar. Människor ur det förflutna försöker skrämma bort henne samtidigt som grannarna motvilligt delar med sig av sin vetskap om verksamheten i huset.
Långsamt börjar Victoria nysta upp mysteriet med hjälp av sin bäste vän David, sin hund Nisse samt Nora som trotsar tid och rum för att få stopp på sin familj som även i evigheten har makt över människorna i församlingen, och framförallt dem som kommer över tröskeln till deras hus. En tröskel som Victoria både stigit över och utmanat.

Min åsikt:
Spännande, läskig & fängslande!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Adlibris.

De Tre Stjärnornas Skog av Susanne MacFie

De Tre Stjärnornas SkogNummer: 6243
Titel: De Tre Stjärnornas Skog
Författare: Susanne MacFie
Förlag: Memo
Utgivningsår: 2015
ISBN: 978-91-87217-28-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag är på väg för att träffa min tvillingbror Samuel.

Om boken:
Plötsligt börjar det dyka upp underliga och mystiska meddelanden. Det viskas också om ett märkvärdigt spel … Välkommen att inträda i spelet om De Fyra Elementen!

Nu är det dags för den tredje sfären i det spännande spelet om De Fyra Elementen. Ett riskfyllt spel fullt av utmaningar, där det gäller att ta sig genom fyra sfärer Sammetsbergen, Vattendeltat, Himlavalvet och Eldsklyftan.

Embla och Noel har lyckats passera De Sju Topparnas Rike
och De Fem Flodernas Stad och är nu framme i De Tre Stjärnornas Skog. Här måste de tävla i den stora fågeluppvisningen. Vinner de får de den magiska
amuletten, som behövs för att gå vidare till sista nivån i spelet.

Embla och Noel kastas in i ett gastkramande äventyr med livsfarliga hängbroar, giftiga eldsalamandrar och hämndlystna huvudjägare. Samtidigt gör deras fiende Umber allt för att stoppa dem från att ta sig vidare i spelet.

Detta är den tredje delen i serien Legenden om De Fyra Elementen.

Min åsikt:
Spännande, fängslande & rolig!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Svart som ebenholts av Salla Simukka

Svart som ebenholtsNummer: 6242
Titel: Svart som ebenholts
Originalets titel: Musta kuin eebenpuu
Författare: Salla Simukka
Översättare: Mattias Huss
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2015
ISBN: 978-91-29-69081-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag har tittat på dig.

Om boken:
Eleverna på teaterhögskolan är mitt uppe i repetitionerna av en modern version av Snövit och Lumikki Andersson har fått huvudrollen. Lumikki och skådelspelaren som spelar jägaren verkar ha en alldeles särskild kemi – är Lumikki på väg att bli kär för första gången? Premiären närmar sig och rätt som det är börjar Lumikki få meddelanden från en hemlig beundrare, men den spännande flirten utvecklas snart till en farlig besatthet. Beundraren hotar med att förvandla premiären till ett blodbad om inte Lumikki lyder honom. Lumikki gör allt för att avslöja stalkerns identitet och under sökandet hamnar hon öga mot öga med hemligheter från sitt förflutna. Hemligheter svarta som ebenholts.

Detta är tredje delen i en thrillertrilogi om Lumikki Andersson.

Min åsikt:
Bra & spännande.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Snökimonon av Mark Henshaw

SnökimononNummer: 6241
Titel: Snökimonon
Originalets titel: The Snow Kimono
Författare: Mark Henshaw
Översättare: Ing-Britt Björklund
Förlag: Massolit
Utgivningsår: 2014/2016
ISBN: 978-91-76790-02-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det finns tillfällen i ens liv då det händer saker som gör att man aldrig blir densamma igen.

Om boken:
Auguste Jovert har just gått i pension som polisinspektör i Paris när han får ett brev från en kvinna som säger sig vara hans dotter. Kort efter att han fått hennes brev, som han slänger, möter Auguste sin nya granne, Tadashi Omura, juridikprofessor från Japan. Herr Omura ställer kryptiska frågor om fäder och döttrar. De två äldre grannarna börjar träffas regelbundet och berättar om sina liv för varandra. Två väsensskilda liv som med tiden tycks vara mer lika än Auguste först anar. Men efter en tid upplever han samtalen som både olustiga och skrämmande. Historien han viras in i blir allt mer obehaglig.

Min åsikt:
Fantastisk, stark & fängslande!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

De Fem Flodernas Stad av Susanne MacFie

De Fem Flodernas StadNummer: 6240
Titel: De Fem Flodernas Stad
Författare: Susanne MacFie
Förlag: Memo
Utgivningsår: 2015
ISBN: 978-91-87217-27-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag vaknade tidigt denna morgon av en underlig men lustig dröm och jag slog upp ögonen med en stark lyckokänsla inombords.

Om boken:
Plötsligt börjar det dyka upp underliga och mystiska meddelanden. Det viskas också om ett märkvärdigt spel …
Välkommen att inträda i spelet om De Fyra Elementen!

Det spännande spelet om De Fyra Elementen går vidare. Ett riskfyllt spel fullt av utmaningar, där det gäller att ta sig genom fyra sfärer Sammetsbergen, Vattendeltat, Himlavalvet och Eldsklyftan.

Embla och Noel har lyckats passera De Sju Topparnas Rike. Nu befinner de sig i De Fem Flodernas Stad och letar efter den sällsynta pärla som behövs för att gå vidare till nästa sfär.

Det blir en äventyrlig jakt och Embla och Noel råkar ut för många svårigheter. De möter giftiga eldflugor, blodtörstande träskpaddor, brinnande gondoler och lömska förrädare. Och än en gång blir det tydligt att Embla och Noel har en fiende, som gör allt för att de inte ska lyckas ta sig vidare i spelet.

Detta är den andra delen i serien Legenden om De Fyra Elementen.

Min åsikt:
Spännande, fängslande & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.