Orbiting Jupiter av Gary D. Schmidt

Orbiting JupiterNummer: 6509
Titel: Orbiting Jupiter
Författare: Gary D. Schmidt
Förlag: Andersen press
Utgivningsår: 2015/2016
ISBN: 971-1-78344-394-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
’Before you agree to have Joseph come live with you,’ Mrs Stroud said, ’there are one or two things ypu ought to understand.’

Om boken:
I’m going to find her. I’m not going to stay alone.
You’re not alone, I said. You got me.
He laughed, but not a happy laugh.
Jack, I’m a whole lifetime ahead of you.

When Jack meets his new foster brother, he already knows three things about him.
– Joseph almost killed a teather.
– He was incarcerated at a place called stone mountain.
– He has a daughter, her name is Jupiter, and he has never seen her.

What Jack doesn’t know, at first, is how desperate Joseph is to find his baby girl, or how urgently he, Jack, will want to help. But the past can’t be shaken off. Evan as new bonds form, old wounds reopen. The search for Jupiter demands more from Jack than he can imagine.

Min åsikt:
Stark, gripande & vacker!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

En syster i mitt hus av Linda Olsson

En syster i mitt husNummer: 6508
Titel: En syster i mitt hus
Författare: Linda Olsson
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2016
ISBN: 971-91-7337-726-3
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag kan inte förklara varför jag gjorde det.

Om boken:
I ett stort hus på Costa Brava i norra Spanien, Pyrenéernas sista utpost innan de försvinner ner i Medelhavet, väntar Maria med bävan på sin syster Emma. Sist de sågs var på mammans begravning för två år sedan. Sedan dess har Maria levt en ensam tillvaro.
Det är oktober och turisterna har precis lämnat den lilla staden. De båda systrarna promenerar, simmar i det ännu ljumma havet och tillbringar långa kvällar på husets takterass. Deras samvaro är stel och konversationerna tafatta. Emmas närvaro inkräktar alltmer på Marias liv.
Men successivt kommer deras barndomsminnen ifatt dem och till slut måste de närma sig det som inte går att samtala om. Om den förlorade systern, hon som dog. Den älskade. I bakgrunden finns hela tiden deras mamma. Alltings början och alltings slut.

Min åsikt:
Gripande & fängslande!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Gränsland av Jimmy Lindgren & Peter Lindmark

GränslandNummer: 6507
Titel: Gränsland
Författare: Jimmy Lindgren & Peter Lindmark
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2016
ISBN: 971-91-7461-500-5
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Smärtan i nacken malde och var nästan förlamande.

Om boken:
En journalist och hennes familj avrättas brutalt i hemmet söder om Stockholm. Strax innan har hon i en artikel anklagat ett amerikanskt företag för att ha förfalskat viktiga forskningsresultat. Avslöjandet slog ner som en bomb och har skapat stora problem för de pågående förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA.
Enligt en svensk EU-parlamentariker är informationen i artikeln bara toppen av ett isberg. Men efter mordet på journalisten är parlamentarikern spårlöst försvunnen. Det känsliga ärendet hamnar hos Säpo, och Diana Lilja kopplar in Nicholas Warg för att lokalisera den försvunna mannen innan även han röjs ur vägen.
Vem ligger bakom mordet på journalisten? Och vad kan den svenske EU-parlamentarikern egentligen avslöja?
Tillsammans med Expressens Londonkorrespondent Fatima Al Majed, en nära vän till den döda journalisten, påbörjar Nicholas Warg jakten på sanningen. Mycket står på spel. Mäktiga krafter visar sig vara beredda att ta till alla medel för att uppnå sina syften. Allt och alla måste tystas till varje pris.

Gränsland är en fristående fortsättning på Förrädare, den första delen om Nicholas Warg och Diana Lilja.

Min åsikt:
Bra & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

179 år av ensamhet av Jenny Lantz & Linda Portnoff (red.)

179 år av ensamhetNummer: 6506
Titel: 179 år av ensamhet
Författare: Jenny Lantz & Linda Portnoff (red.) med Karin Svedberg Helgesson, Sara Rosengren, Anna Wahl, Emma Stenström, Pia Höök, Pernilla Petrelius Karlberg, Charlotte Holgersson & Lin Lerpold
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2016
ISBN: 971-91-0-015645-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Om du går in genom den tunga ekporten på Sveavägen 65, fortsätter upp för stentrapporna och ut på innergården, eller Atriet som den också kallas, har du nått fram till skådeplatsen för Handelshögskolans årliga middag till forskningens ära.

Om boken:
Hur agerar kvinnor på arbetsplatser med mansdominans och vilka konsekvenser får deras handlande?

”En vintermorgon låg Handels uppdaterade jämställdhetsplan ute på intranätet och upplyste att ”målet att ha tjugo procent kvinnor som professorer år 2020 kvarstår”. Vad tar man sig till när till och med målen är så blygsamma? Vi tyckte att det vore spännande att höra hur våra kvinnliga kollegor tänkte när möjligheterna till karriär är så små och det var så vi fick idén till den här boken.”

I antologin 179 år av ensamhet avslöjar tio kvinnor från den manliga bastionen Handelshögskolan sina tankar och strategier. Författarna är forskare och lärare och har fått förhålla sig till en ojämställdhet som saknar motstycke i universitetsvärlden. Öppenhjärtigt beskriver de situationer de ställts inför och val de gjort. Det rör sig om karriärförhoppningar som sällan infrias, om motdrag, om önskan att bli sedd som kompetent, om revanschlusta, om strävan efter att vara en i gänget och om att skapa ett eget gäng. Berättelserna blottlägger de skilda villkor, ålderstigna värderingar och oskrivna regler som präglar ojämställda arbetsplatser och skapar frustration och isolering men visar också på strategier för att bryta mönster och rymmer ett stort mått av ironisk distans, medvetenhet, finurlighet och energi.

Mansdominansen på Handelshögskolan är en sekellång tradition som får konsekvenser för den forskning och undervisning som bedrivs, och i förlängningen för närings- och samhällsliv i Sverige. Kvinnorna på Handelshögskolan står inför samma situation som många kvinnor i näringslivet och på andra håll.

Min åsikt:
Mycket intressant, viktig & tänkvärd!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

En sång för Issy Bradley av Carys Bray

En sång för Issy BradleyNummer: 6505
Titel: En sång för Issy Bradley
Originalets titel: A Song for Issy Bradley
Författare: Carys Bray
Översättare: Åsa Brolin
Förlag: Printz publishing
Utgivningsår: 2014/2016
ISBN: 971-91-88261-00-7
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Claire drömmer att hon går längs en strand med Herren.

Om boken:
Familjen Bradley ser på världen som en plats där mirakel kan hända, och där inget är viktigare än familjen. Det här är deras berättelse.

På många sätt är de en alldeles vanlig familj: Zippy är sexton och kär för första gången, Al är tretton och drömmer om att spela för Liverpool. Och på vissa sätt är de en aning annorlunda: sjuårige Jacob tror på mirakel. Det gör även hans pappa, som är mormonpastor.

Men deras mamma tror inte på någonting längre, inte ens på att kliva ur sängen. Hur ska livet kunna fortsätta, nu när Issy är borta?

Min åsikt:
Fantastiskt fin, gripande & stark!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Åsneprinsen av Caroline Hainer

ÅsneprinsenNummer: 6504
Titel: Åsneprinsen
Författare: Caroline Hainer
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2016
ISBN: 971-91-27-14579-5
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Där de stod bakom draperierna på det kalla scengolvet var det svårt att avgöra om aulan var fullsatt eller inte.

Om boken:
Jim växer upp i arbetarklassens Hagsätra under sent 70-tal. Han är en blyg pojke vars roll bestäms av slumpen: under ett julspel i lågstadiet ger han upp ett åsneskri och blir från den dagen märkt som åsna. Talangen ger honom en plats i skolgårdshierarkin, men han inser också tidigt att den är det enda som är unikt med honom. Mats ska bli journalist och förändra världen, Erik ska bli rockstjärna men vad Jim ska göra av sitt liv är mer oklart. Med åren lär han sig gömma sina egna känslor och begär och istället flyta med i tillvaron som en boj bakom en båt.
Men någon gång måste man bli en person också. Eller? Kan man bryta upp och börja om, eller är vi för alltid fast i rollen som en gång gavs? Många år senare återvänder Jim till barndomens förort. I bagaget har han en känsla av någonting ofärdigt. En kärleksrelation, en vänskap, bandet till föräldrarna. Hur blev det egentligen som det blev?

Min åsikt:
Rolig, sorgsen & underbart fin!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Apollyon av Hanna Ricksten

ApollyonNummer: 6503
Titel: Apollyon
Författare: Hanna Ricksten
Förlag: Styxx fantasy
Utgivningsår: 2016
ISBN: 971-91-7659-037-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Midvinternattens köld är hård.

Om boken:
Den tillbakadragne Markus är kantor i den stora katedralen på Götaplatsen. Som belöning för sitt arbete får han ängeln Rakel i gåva från Biskop Saul. Han blir överväldigad men av vad? Sakta växer en relation fram som lika mycket plågar som lindrar.

I bakgrunden finns Saul som Markus mentor och vän, men vad driver honom egentligen? När Markus av misstag skadar Rakel, flyr han i panik till stadens nerlagda konstmuseum och lämnar henne döende.

Kan man döda en ängel? Om inte, vem är då Rakel?

Min åsikt:
Väldigt fängslande, spännande & intressant!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Den som gapar efter mycket av Kristofer von Beetzen

Den som gapar efter mycketNummer: 6502
Titel: Den som gapar efter mycket
Författare: Kristofer von Beetzen
Förlag: Lava
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-87941-52-8
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Lava förlag!

Bokens första mening:
William Berner rättade till ringen på sitt vänstra ringfinger.

Om boken:
William Berner var en fånge långt innan han hamnade i fängelse. Den krävande karriärklättringen som hans far stakat ut, hustruns drömmar om det extravaganta livet och hans egen rädsla för att gå sin egen väg styr honom långt från sina drömmar. Att han också är fånge i sin chefs personliga förmögenhetsbygge som ofrivillig målvakt i insideraffärer gör att snaran sakta dras åt.

När han hamnar på Täbyanstalen har han förlorat allt. Det enda han har kvar är drivkraften att bevisa sin oskuld, insikten att girighet förblindar och massor av tid att tänka. När man inte har något att förlora är oddsen att lyckas oändligt bra, är Williams filosofi när han börjar skissa på det perfekta brottet för att sätta den stora hämnden i verket.

Min åsikt:
Underhållande, spännande & välskriven!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Brummas bok av Pernilla Stalfelt

Brummas bokNummer: 6501
Titel: Brummas bok
Författare: Pernilla Stalfelt
Förlag: Lava
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-879415-9-7
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Lava förlag!

Bokens första mening:
Äntligen är det sommar och jag, Brumma, som är innekatt får åka till landet.

Om boken:
I böckerna om Brumma och Bambi berättar Pernillas katter om sina liv: vad de gillar, om möten med andra djur, om hur de ser på lill-matte och stor-matte.

Titlarna ingår i Unga Lavas nya serie LÄS LEK LÄR böcker för barn som håller på, eller just lärt sig läsa.

Min åsikt:
Bra, rolig & lärorik!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Bambis bok av Pernilla Stalfelt

Bambis bokNummer: 6500
Titel: Bambis bok
Författare: Pernilla Stalfelt
Förlag: Lava
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-879415-8-0
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Lava förlag!

Bokens första mening:
Bambi heter jag och jag är katt.

Om boken:
I böckerna om Brumma och Bambi berättar Pernillas katter om sina liv: vad de gillar, om möten med andra djur, om hur de ser på lill-matte och stor-matte.

Titlarna ingår i Unga Lavas nya serie LÄS LEK LÄR böcker för barn som håller på, eller just lärt sig läsa.

Min åsikt:
Bra, rolig & lärorik!!!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.