Min bror monstret av Mårten Sandén

Min bror monstretNummer: 7770
Titel: Min bror monstret
Författare: Mårten Sandén
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-29-69952-4
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Det var en mild kväll i april, en av de där första då man kan ana doften av jord i vindbyarna.

Om boken:
I ett höghus bland många i ett område där belysning och hissar går sönder snabbare än någon hinner laga dem bor Benjamin och hans bror högst upp i en kall, grå lägenhet. Med en död mamma och en försvunnen pappa är de utlämnade åt sitt öde och dem som säger sig vilja väl. Benjamins brorsa, Monstret som han kallas, är nästintill omänskligt stark, men med förstånd som en tvååring. Nu är det upp till Benjamin att se till att de överlever.

När Monstret blir livvakt åt ställets värsta smågangster öppnas nya möjligheter. Helt plötsligt finns det pengar i hemmet, men insatserna ökar för varje dag. Hur mycket kan man offra för en dröm? Sin egen bror?

Min åsikt:
Stark, gripande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan

Jul i det lilla bageriet på strandpromenadenNummer: 7769
Titel: Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden
Originalets titel: Christmas at Little Beach Street Bakery
Författare: Jenny Colgan
Översättare: Birgitta Karlström
Förlag: Massolit
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-7679-248-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Den här berättelsen handlar om en speciell jul, men börjar egentligen med någonting Mycket Dåligt som hände på våren samma år.

Om boken:
Det är snart jul i Mount Polbearne, det lilla ö-samhället strax utanför Cornwalls kust.
När Polly inte är upptagen med att skapa läckerheter i det lilla bageriet på strandpromenaden myser hon med sin underbara pojkvän, Huckle. Hans honungsaffärer går dock inte så bra som de hoppats, kanske borde de lägga sina bröllopsplanerna på is ett tag? Ingen problem för Polly, men Huckles barnlängtan blir inte lika lätt för henne att hantera. Det visar sig också att Pollys vän Kerensa undanhåller något. Något som riskerar att splittra vännerna.

Men nu nalkas julen, en tid för familj, vänner och inte minst tid för julmarknaden, årets höjdpunkt! Men mitt i förberedelserna får Polly ett telefonsamtal som vänder upp och ner på allt. Hur ska hon ens kunna tänka på julen när hennes eget liv är ett enda stort kaos?

Min åsikt:
Charmig, ljuvlig & underbar!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Kärlekens fyra årstider av Grégoire Delacourt

Kärlekens fyra årstiderNummer: 7768
Titel: Kärlekens fyra årstider
Originalets titel: Les quatre saisons de l’été
Författare: Grégoire Delacourt
Översättare: Sofia Strängberg
Förlag: Sekwa
Utgivningsår: 2015/2016
ISBN: 978-91-87648-67-0
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det var sommaren då Cabrel sjöng ”Hors Saison” och alla sjöng Cabrel.

Om boken:
Det var ingen kärlek vid första ögonkastet, inga stjärnor eller hjärtan som rusade, inga vackra repliker ur böcker, bara en blick, men en genomträngande blick, ett rep att klamra sig fast vid.

Längs stränderna i Le Touquet leker barnen, tonåringar tar klivet in i vuxenlivet, mammor slumrar i solen och kärlekshistorier slår ut i blom. Femtonårige Louis väntar på att Victoire, flickan med gyllenblont hår och smaragdögon, ska börja se honom som mer än en vän. Isabelle, 35 år, har blivit lämnad av sin man och stöter av en slump på sin första kärlek Jérôme. 55-åriga Monique flyr ett dött äktenskap och återupptäcker livsglädje och passion tillsammans med Robert. Rose och Pierre har kommit till Le Touquet för att uppfylla ett gammalt löfte de givit varandra. Trots över femtio år tillsammans verkar de fortfarande nyförälskade.

Min åsikt:
Stark, vacker & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

En säck full av Gud av Paola Gemma Francesca Russo

En säck full av GudNummer: 7767
Titel: En säck full av Gud
Författare: Paola Gemma Francesca Russo
Förlag: Mormor
Utgivningsår: 2009
ISBN: 978-91-85841-30-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Tisdagen den 9 maj 1978 dumpade Röda Brigaderna den kristdemokratiske politikern Aldo Moros döda kropp i bakluckan på en röd Renault 4, parkerade bilen på en bakgata i centrala Rom och informerade pressen.

Om boken:
Varför böjs människor när de blir gamla tror du?
Min kusin Ivan tittade på den gamles kamp mot kyrktrappan och tillbaka på mig. Generationers olevda drömmar. Som en säck på ryggen. Någonstans där, i min åttaåriga värld, föddes tanken. Den gamle och kyrkan, säcken och Gud.
Detta är en berättelse om min italienska släkt. Om människor som funnits, andats, drömt och letat efter meningar, men som jag aldrig lärt känna. Om Tiden. Som separerat mig från dem.
Om Rummet, som aldrig glömt.

Jag har hört berättelserna sedan alltid, silade genom politiska ståndpunkter, religiösa övertygelser och skavande släktband.
Detta är en familjesaga. Min saga. Om ett tidlöst rum.
Mitt namn är Paola, det är bara mitt. Gemma efter farmor och Francesca efter farfar. Som var en man. Francesco. Namnen ligger också där i säcken, längst ner på botten. Bland min gammelfarmor Camillas blodiga köksknivar och min gammelfarfar Giuseppes anarkistdrömmar.
Min mamma var svenska. Kombinationen ganska lyckad om jag får säga det själv. Och det får jag. Orden är mina, språket. Jag har ett modersmål, svenska. Jag tror inte på fler, det räcker. Det finns de som påstår att svenskan saknar italienskans skönhet, dess melodi. Rentav att svenskan skulle vara ett fattigt språk. Det är inte sant. Men svenskan har blivit neutraliserad, medan italienskan ännu skär genom lager av lögner.
Pasolini. Saviano. De vet och de skriver. Det har sitt pris, fortfarande. Min bok är en morakniv, rakt in i Italien. En berättelse, inte bara en lek med språk. Språket som redskap, inte som universum.
Paola Gemma Francesca Russo

Min åsikt:
Gripande, stark & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Morden på Mangle Street av M.R.G. Kasasian

Morden på Mangle StreetNummer: 7766
Titel: Morden på Mangle Street
Originalets titel: The Mangle Street Murders
Författare: M.R.G. Kasasian
Översättare: Fredrika Spindler
Förlag: Lind & co
Utgivningsår: 2013/2016
ISBN: 978-91-7461-610-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Eliza Shepherd hade mördats.

Om boken:
Året är 1882 och den unga, föräldralösa March Middleton har precis rest till London för att bosätta sig hos sin förmyndare Sidney Grice efter sin fars död. Sidney är landets mest berömde privatdetektiv och March har knappt hunnit anlända förrän han får ett nytt fall på halsen. En ung kvinna har blivit brutalt mördad och allt pekar på att hennes make är den skyldige. Offrets mor är dock övertygad om motsatsen och March erbjuder sig att göra ett försök att rentvå honom.
Spåren tar dem på en resa från East Ends mörkaste gränder till de ståtliga viktorianska villorna i Bloomsbury. Varje ny ledtråd gör Sidney övertygad om klientens skuld, men snart blir det även uppenbart att fallet riskerar att krossa hans goda rykte som privatdetektiv.

Morden på Mangle Street är första boken i en serie om det omaka deckarparet Sidney Grice och March Middleton.

Min åsikt:
Spännande, fängslande & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Guldgossar av Sonya Hartnett

GuldgossarNummer: 7765
Titel: Guldgossar
Originalets titel: Golden Boys
Författare: Sonya Hartnett
Översättare: Helena Ridelberg
Förlag: Atrium
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-86095-65-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
När det gäller deras pappa finns det alltid en hake – den sanningen räcker för att Colt ska backa ett steg.

Om boken:
Familjen Jenson är nyinflyttad i en arbetarklassförort. För barnen i grannskapet är familjen som tagen ur en film. Fadern Rex överöser sina söner med gåvor – leksaker, cyklar, allt det som blänker starkast – men för äldsta sonen Colt är han outhärdlig, kvävande. Har Colt kanske sett något hos fadern som hotar deras sköra nya liv?

Min åsikt:
Stark, gripande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Två systrar av Åsne Seierstad

Två systrarNummer: 7764
Titel: Två systrar
Originalets titel: To søstre
Författare: Åsne Seierstad
Översättare: Jan Stolpe
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2016
ISBN: 978-91-0016759-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Våningssängen stod mitt i rummet.

Om boken:
En oktoberdag 2013 försvinner plötsligt två välartade tonårsflickor från sitt hem i Norge. Deras föräldrar pendlar mellan panik och förtvivlan. Vad kan ha hänt dem? Så kommer chockbeskedet: de har gått över gränsen till Syrien. Men deras far är inte typen som ger upp. Orädd ger han sig in i det krigshärjade landet på jakt efter sina döttrar.
Vilka är systrarna Ayan och Leila? Vad förde dem från en trygg tillvaro i ett litet norskt samhälle till kalifatet i Raqqa?

Min åsikt:
Stark, gripande & viktig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Rebellerna av Julie Kagawa

RebellernaNummer: 7763
Titel: Rebellerna
Originalets titel: Rougue
Författare: Julie Kagawa
Översättare: Thea Fält
Förlag: Harper Collins Nordic
Utgivningsår: 2015/2016
ISBN: 978-91-509-1960-8
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag stod framför ett bord där sex par ögon iakttog mig under tystnad.

Om boken:
Draken Ember Hill, som infiltrerat människornas värld för drakorganisationen Talon, har bytt sida och anslutit sig till rebellerna. Men hon kan inte sluta tänka på Garret Xavier Sebastian, soldaten i drakdödarorden Sankt Göran, som nu är dömd till döden efter att ha svikit sitt uppdrag och räddat Embers liv.

Ember bestämmer sig för att hjälpa honom. Tillsammans med rebelledaren Cobalt lyckas hon stoppa avrättningen och befria Garret, därmed får rebellerna en oväntad och värdefull lierad i Garret. Men samtidigt tätnar konflikten mellan Talon och Sankt Göran, på samma gång som drakorganisationen försöker trycka ner de allt starkare rebellerna. Ett storskaligt krig verkar oundvikligt och Ember måste bestämma sig: Ska hon fortsätta fly eller möta sina fiender öga mot öga?

Rebellerna är andra delen i Sagan om Talon.

Min åsikt:
Spännande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Minnespusslet av Agnete Friis

MinnespussletNummer: 7762
Titel: Minnespusslet
Originalets titel: Blitz
Författare: Agnete Friis
Översättare: Ninni Holmqvist
Förlag: Massolit
Utgivningsår: 2015/2016
ISBN: 978-91-7679-043-4
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Kan du inte få honom att hålla tyst om nätterna?

Om boken:
När sanningen du jagat är det sista du behöver
Ella är ett så kallat hopplöst fall. Efter en barndom i olika fosterhem och efter elva år som ensamstående mamma har hon vid tjugoåtta års ålder blivit en cynisk och hårdhudad vuxen som aldrig ser tillbaka. Utom när hon är full, då sköljer allt över henne, bilderna av hennes mamma och av barndomen före den fruktansvärda händelsen som förstörde allt.

När myndigheterna hotar att omhänderta hennes son bestämmer sig Ella för att försvinna med honom. Hon flyr till den enda säkra plats hon kan komma på: farmoderns övergivna hus i barndomsbyn nära havet.

Men den gamla miljön innebär nya faror. Återföreningen med barndomslandskapet väcker minnen. Den sanning hon baserat sitt liv på visar sig vara förvrängd. Hon måste konfrontera sitt förflutna, hon kan inte längre fly, och det hon får veta kommer att förändra allt.

Min åsikt:
Spännande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Stigen där spindlarna bygger bon av Italo Calvino

Stigen där spindlarna bygger bonNummer: 7761
Titel: Stigen där spindlarna bygger bon
Originalets titel: Il sentiero dei nidi di ragno
Författare: Italo Calvino
Översättare: Johanna Hedenberg
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2002/2016
ISBN: 978-91-27-14780-5
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
För att tränga längst in i gränden måste solstrålarna falla rakt ner och stryka längs de kalla väggarna under valven som korsar strimman av intensiv blå himmel.

Om boken:
Tioårige Pin bor tillsammans med sin prostituerade syster i en liten italiensk kuststad under andra världskriget. Han tillbringar så mycket tid han kan på den lokala baren där han roar besökarna med sånger och historier. Ovetandes om att de alla är partisaner berättar han om en av systerns kunder, en tysk soldat, vars pistol de ber honom stjäla. Detta blir början på pojkens resa in i en obegriplig och våldsam vuxenvärld.

Min åsikt:
Gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.