Sargad av Flynn Berry

Nummer: 8632
Titel: Sargad
Originalets titel: Under the Harrow
Författare: Flynn Berry
Översättare: Rebecca Alsberg
Förlag: LB
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-8844-729-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
En kvinna har anmälts saknad i East Riding.

Om boken:
Nora tar tåget från London till sin syster på den engelska landsbygden. Men den mysiga helgen som hon förväntat sig förvandlas till en mardröm när hon hittar Rachel brutalt knivmördad i sitt hus. Polisens frågor väcker minnen av den okände man som attackerade Rachel för femton år sedan. Är han tillbaka?

Nora tror att hon vet allt om sin syster, men när hon börjar göra egna efterforskningar visar det sig att Rachel har många hemligheter. Sargad (Under the harrow) är en fängslande psykologisk thriller om systerskapets starka band och om hur det förflutna aldrig släpper taget om oss.

Min åsikt:
Läskig, gripande & spännande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Onda sagor av Pär Lagerkvist

Nummer: 8631
Titel: Onda sagor
Författare: Pär Lagerkvist
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 1924/2017
ISBN: 978-91-7337-846-8
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
När jag var bortåt tio år gammal, minns jag, tog far mig i handen en söndagseftermiddag och vi skulle ut i skogen och höra på fågelsången.

Om boken:
Onda sagor är en samling om elva noveller där bland andra novellerna Far och jag och Hissen som gick ner till helvete har blivit klassiska. Som titeln antyder är detta berättelser med mörk underton.

Min åsikt:
Starka, fängslande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Tre starka kvinnor av Marie Ndiaye

Nummer: 8630
Titel: Tre starka kvinnor
Originalets titel: Trois femmes puissantes
Författare: Marie Ndiaye
Översättare: Ragna Essén
Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2009/2011
ISBN: 978-91-7503-027-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Och han som tog emot henne eller som bara råkade dyka upp på trappan till sitt stora hus av betong i ett intensivt sken som plötsligt blev så starkt att hans kropp i sina ljusa kläder själv tycktes alstra och sprida det, den man som stod där, liten och tyngd, och utstrålade ett vitt ljus som ett lysrör, han som trädde fram på trappan till sitt enorma hus hade ingenting kvar, tänkte Norah genast, ingenting av sitt högmod, sin stolthet, sin ungdom, som förr var så gåtfullt oföränderlig att den verkade odödlig.

Om boken:
Juristen Norah reser från sitt hem i Paris för att återförenas med sin egocentriske och maktfullkomlige far i Senegal men möts av en nedbruten man som desperat behöver hennes hjälp. Fanta lämnar Dakar och sitt jobb som lärare och flyttar med sin son och man till Frankrike efter att maken blivit avstängd från sitt arbete. Den unga änkan Khady har efter sin mans död helt slutit sig inom sig själv, och då familjen avvisar henne påbörjar hon en lång och plågsam resa över havet för att ta sig till Europa.

På olika sätt kämpar de tre kvinnorna för att behålla sin värdighet och tillsammans utgör deras öden en berättelse om maktförhållandena mellan individ och samhälle, man och kvinna, Europa och Afrika som får läsaren att fundera över sin egen plats i världen och tillvaron.

Min åsikt:
Gripande & stark med fantastiskt språk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Patrioterna av Pascal Engman

Nummer: 8629
Titel: Patrioterna
Författare: Pascal Engman
Förlag: Piratförlaget
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-642-0521-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Hannah Löwenström satt vid skrivbordet i sin lägenhet i Hägerstensåsen och läste reaktionerna på den artikel hon skrivit i landets största morgontidning Sveriges Allehanda.

Om boken:
Oron sprider sig på Stockholms nyhetsredaktioner efter mordet på en kvinnlig journalist. Medarbetare som vant sig vid att dagligen få ta emot hot fruktar nu för sina liv.
Den unga Madeleine Winther på Nyhetsbladet har dock siktet inställt på något helt annat. Hon vet precis hur hon ska ta sig framåt i karriären och nu är hon på väg att göra ett rejält scoop.

Carl Cederhielm har lovat dyrt och heligt att skydda landet mot fiender. Han och hans båda medsvurna har satt samman en lista med tio namn. De ska hämnas dem som inte själva kan hämnas.

I ett land långt bort längtar en man hem till Sverige. Invånarna i den lilla staden är rädda för honom, han som arbetar som livvakt åt den vapen- och narkotikasmugglande ryssen.

Snart kommer deras liv att vävas samman och Sverige vakna upp till en ny, skoningslös verklighet. För Carl Cederhielm är dock uppdraget långt ifrån slutfört. Det är dags att eliminera nästa person på listan.

Min åsikt:
Spännande, fartfylld & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Binas historia av Maja Lunde

Nummer: 8628
Titel: Binas historia
Originalets titel: Bienes historie
Författare: Maja Lunde
Översättare: Lotta Eklund
Förlag: Natur & kultur
Utgivningsår: 2015/2016
ISBN: 978-91-27-14981-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Som förvuxna fåglar balanserade vi på var sin gren med en plastbehållare i ena handen och en fjäderpensel i den andra.

Om boken:
Binas historia är en roman om en av de slumrande katastrofer som alltmer kommer i blickfånget: bidöden. Krisen med bisamhällen som slås ut världen över kan se ut som en perifer detalj i det ekologiska systemet. Men utan bin, ingen pollinering. Utan pollinering, inga växter. Och vad är förutsättningarna för liv utan växter?

William är en melankolisk biolog och fröhandlare i England 1852, som bygger en helt ny sorts bikupor för att ge ära och berömmelse åt sig själv och familjen.

George är biodlare i USA 2007 och kämpar för sin överlevnad men hoppas att sonen kan rädda gården. Men något håller på att hända med hans bin.

Tao arbetar med handpollinering i ett framtida Kina där bina har försvunnit. Hennes högsta önskan är att sonen ska få ett bättre liv.

Från de första trevande försöken att odla bin över det industriella lantbruket till en framtid utan bin.

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Kärleksdans i obalans av Anna Jansson

Nummer: 8627
Titel: Kärleksdans i obalans
Författare: Anna Jansson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-1-307905-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det var ingen som tänkte att gammelmormor Amalia kunde dö.

Om boken:
Jag ser på mannen jag älskar. Vi står på randen till en katastrof. Jag tycker nästan att han ler i sömnen och plötsligt får jag lust att dräpa honom med kudden, tänker Angelika Lagermark, hårfrisörska på salong d’ Amour i Visby.

En annons i tidningen blir startskottet för en serie oväntade händelser. Den stuga vid havet där Angelikas gammelmormor Amalia bodde hela sitt 94-åriga liv är till salu. Amalia var en klok gumma och många var de som kom för att få råd och hjälp i livets svåra skeden. Men huset ruvar på en fasansfull hemlighet.

Samtidigt fortsätter relationsarbetet på frisersalongen med att hjälpa kunderna att hitta kärleken. Det är det enkla. Den svåra är att behålla kärleken när motgångarna kommer. Det är något Angelika själv får erfara när Magnus blir förälskad i hela världen och gör det otänkbara.

Kärleksdans i obalans är tredje boken om Ödesgudinnan.

Min åsikt:
Härlig, rolig & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Kalla mig Amanda av Josefine Sandblom

Nummer: 8626
Titel: Kalla mig Amanda
Författare: Josefine Sandblom
Förlag: Sol
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-88611-03-1
Betyg: 5 av 5

Recensionsexemplar från Josefine Sandblom!

Bokens första mening:
Naken, men högst besmyckad.

Om boken:
”Om någon av oss får ragg ikväll, och det visar sig vara ännu ett rötägg, då kör vi!”

En skämtsam vadslagning tre kvinnor emellan mynnar ut i en blogg, vars syfte är att sätta dit otrogna män. En kaskad av förolämpande inlägg och foton över vilka som lurat dem tar plats på nätet. Förhoppningen är att upplysa männens respektive om deras förehavanden, men också för att varna andra för samma bottennapp. För att undgå att bli avslöjade gömmer sig kvinnorna bakom en gemensam pseudonym, med leklandsarbetande Lilly som skribent till inläggen.

Tvåbarnsmamman Viktoria har på kort tid blivit både ensamstående och arbetslös. Hennes vänner propsar på att hon ska ge sig in i dejtingdjungeln på nytt, och för att få slut på deras påfrestande tjat bestämmer hon sig till slut för att gå till närstrid med männen som Motala har att erbjuda.

När kvinnornas vägar korsas går det mesta åt helvete.

Min åsikt:
Dråplig, sexig & underbar!

Vald till månadens bok i september 2017.

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

#seriöstdeträckernu av Marie-Chantal Long

Nummer: 8625
Titel: #seriöstdeträckernu
Författare: Marie-Chantal Long
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-7299-924-4
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Opal!

Bokens första mening:
Egentligen om jag tänker efter, så var det inte då Malou bestämde sig.

Om boken:
Malou, Fina och Ayaan går i nian, och alla tre har fått dick pics. Malou bestämmer sig för att göra något. Hon tänker ut en plan för att komma åt den eller de skyldiga och få dem att sluta. Meningen är förstås att tjejerna inte ska avslöja sin identitet när de genomför planen, men det är ju sällan som en plan fungerar helt som det är tänkt…

Min åsikt:
Fängslande & underhållande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Snö som föll i fjol av Oscar von Seth

Nummer: 8624
Titel: Snö som föll i fjol
Författare: Oscar von Seth
Förlag: Calidris
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-98366-20-4
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Oscar von Seth!

Bokens första mening:
I den nordligaste delen av Thailand finns en plats som kallas Den Gyllene Triangeln.

Om boken:
På ett yogaretreat på Koh Phangan lär Linus känna Stella, en ogenerad nykter alkoholist. De dras genast till varandra, intellektuellt och känslomässigt.

När den charmige Amir dyker upp fördjupas känslorna. De tre ger sig ut på en resa tillsammans, en resa genom Thailand och sig själva.

Snö som föll i fjol handlar om vänskap och åtrå, och att genom yoga och gemenskap våga ge sig hän åt något nytt.

Min åsikt:
Vacker, gripande & lysande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Jakobs stege av Ljudmila Ulitskaja

Nummer: 8623
Titel: Jakobs stege
Författare: Ljudmila Ulitskaja
Översättare: Hans Björkegren
Förlag: Ersatz
Utgivningsår: 2015/2017
ISBN: 978-91-87891-53-3
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Redan i sin första stund på jorden var det ett mycket sött barn – med markerad grop i hakan och ett välformat litet huvud som om det nyss hade lämnat en skicklig frisörs händer: håret var kortklippt som mammans, men ljusare.

Om boken:
Jakobs stege är en rysk familjekrönika som spänner över hundra år. I centrum står Jakov Osetskij, en intellektuell konstälskare född i en judisk Kievfamilj i slutet av 1800-talet, och hans barnbarn Nora, en egensinnig scenograf som tidigt väljer att gå sin egen väg genom livet. De möts bara en gång, på 1950-talet, när Jakov besöker sonen efter en lägervistelse. Det sanna mötet sker först när Nora ärver en korg med hans brev och får läsa KGBs hemliga akter. Samtidigt är det en filosofisk bok om de stora frågorna. Till grund för romanen ligger författarens eget familjearkiv.

Min åsikt:
Stark & gripande men svårläst!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.