Ester Karlsson med K av Olséni & Hansen

Nummer: 8773
Titel: Ester Karlsson med K
Författare: Olséni & Hansen
Förlag: Bokfabriken
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-76295-94-6
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Bokfabriken!

Bokens första mening:
Ester Karlsson hade levt hela sitt sjuttioåttaåriga liv i frihet och det fanns ingen som helst anledning att ändra på den saken.

Om boken:
Ester Karlsson, 78 år och änka, bor tillsammans med kakaduan Roland i den välmående bostadsrättsföreningen Lärkan. Livet går sin gilla gång med dispyter om tvättstugan och den trasiga gallerhissen som de mest spännande inslagen i vardagen fram till dagen då Lärkans vaktmästare hittas död i sitt vindsförråd.

Polisen konstaterar snabbt att det rör sig om mord och Ester, som behöver fylla sina dagar, beslutar sig för att starta en egen utredning. Med kafferep och vaniljdrömmar nästlar sig Ester in hos både poliser och grannar, i hopp om att finna ledtrådar. När det kort därpå inträffar ytterligare ett dödsfall i fastigheten så går ingen av Lärkans invånare fri från misstankar – allra minst Ester själv.

Min åsikt:
Härlig, rolig & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Inferenser 2.0 av Isabelle Holmgren

Nummer: 8772
Titel: Inferenser 2.0
Författare: Isabelle Holmgren
Förlag: Ordtala
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-639-4594-6
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Ordtala förlag!

Bokens första mening:
Jag är sprungen ur något som inte var gott för den som skulle älska mig mest.

Om boken:
Inferens – det som uttalas men inte sägs, att läsa mellan raderna. I Inferenser 2.0 har Isabelle Holmgren samlat korta kärnfulla betraktelser där hon bjuder in läsaren till att göra sin egna tolkning av vad det egentligen står.

Min åsikt:
Tänkvärda, starka & vackra!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus & Ordtala förlag!

Verarnas drottning av Joseph A. Davis

Nummer: 8771
Titel: Verarnas drottning
Författare: Joseph A. Davis
Förlag: Pärlan
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-87411-49-6
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Joseph A. Davis!

Bokens första mening:
Ilasa kände främlingens lukt innan hon såg honom.

Om boken:
Visserligen utropade kung Josua den unga kvinnan Diomeda till arvtagare av tronen i Valarien, men istället har hon drivits i exil. Albrak är på flykt undan Greve Stronius Pärlehand, som har makten i riket och smider ränker som kan betyda undergång för Valarien. Verflickan Ilasa räddas till livet av Albrak när monster anfaller dem och nu följer hon honom som hans personliga tjänare. Denna oförutsedda trio söker tillsammans upp kréernas matriark som vill prata om Valariens framtid. Resan för dem genom den brännande öknen till Sirana, en glittrande stad av glas.
Nu står mycket på spel för Valarien. Vem ska regera? Kan Diomeda finna sin väg? Vilka planer har den gåtfulla och mörka ökengudinnan Sirana för Albrak? Och vilken roll spelar Markus av Trolyrien i allt detta?

Verarnas drottning är andra boken om Markus av Trolyrien.
Del 1 är Markus av Trolyrien.

Min åsikt:
Spännande, fartfylld & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Blodsleken av Roberto Saviano

Nummer: 8770
Titel: Blodsleken
Originalets titel: La paranza dei bambini
Författare: Roberto Saviano
Översättare: Ida Andersen
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-7337-902-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Namnet trålare kommer från havet.

Om boken:
Genom Neapels gränder far en grupp tonåringar fram på sina skotrar. I händerna har de pistoler och AK-47:or. De räds varken fängelse eller döden. De tillhör Paranza-gänget, en liten klan av unga pojkar kopplade till Camorran. Namnet Paranza kommer från ett slags fiskebåt som med ljuslyktor lockar upp fisk ur havsdjupen. På samma sätt ger sig pojkarna ut på jakt. De är beredda till ofattbart våld för att skaffa sig pengar, makt och status. Och de är villiga att offra familjen och till och med varandra för att få det de vill.

Blodsleken är första fristående delen i serien Camorrans barn.

Min åsikt:
Spännande & skrämmande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Spegelstaden av Justin Cronin

Nummer: 8769
Titel: Spegelstaden
Originalets titel: The City of Mirrors
Författare: Justin Cronin
Översättare: Jimmy Hofsö
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-1-307506-8
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Ur den förste nedtecknarens anteckningar (”De tolvs bok”) presenterat vid Tredje världsmötet om karantänperioden i Nordamerika.

Om boken:
En spillra av mänskligheten har överlevt den stora epidemin och klarat sig undan viralernas intåg (viraler är människor som blivit smittade av ett dödligt virus och påminner om vampyrer). De få överlevande människorna har nu bott på en skyddad plats i Texas i tjugo års tid och hunnit föröka sig och blivit några tusen.

Efter att De första tolvs skräckvälde har störtats och de viraler som tillhörde dem tillintetgjorts (seriens andra del) lever människorna i tron att viralerna utrotats och de börjar så småningom flytta från sitt säkra muromgärdade område och breda ut sig över landet. Men det finns viraler kvar som håller sig gömda och bidar sin tid. Och fadern till De första tolv, Fanning, Noll kallad, har också överlevt. Hans raseri kan endast kväsas den dag då han kan förgöra Amy, Flickan från ingenstans, i ett sista slag mot mänskligheten.

Amy har även hon smittats men vet att hon utsetts till att möta Noll i slaget mellan människorna och viralerna och hon förbereder sig nu på att utmana honom.

Spegelstaden är tredje boken i Passagentrilogin.

Min åsikt:
Spännande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Törnspökets hemlighet av Tone Almhjell

Nummer: 8768
Titel: Törnspökets hemlighet
Originalets titel: Thornghost
Författare: Tone Almhjell
Översättare: Nina Östlund
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-638-9348-3
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
När Niklas var fyra år sa han till sin mamma: Jag vet något hemskt.

Om boken:
Det händer märkliga saker i skogen kring Niklas Sommarkulles hem. Mystiska fotspår och lemlästade djur hittas, och Niklas mardrömmar blir bara värre och värre för varje natt. När det visar sig att det är trollen från Niklas lekar som har kommit till liv i skogen inser han att den ende som kan stoppa dem är han själv. Med hjälp av lodjuret Tyst, hittar han källan till ondskan – en portal som leder in till en annan värld! I den andra världen är invånarna plågade av Sparvkungen och Niklas måste hitta ett sätt att rädda båda världarna, men först måste han ta reda på sanningen bakom hans mors sista ord: ”Jag är ett Törnspöke …”

Törnspökets hemlighet är en fristående fortsättning på Törnrosens nyckel.

Min åsikt:
Spännande, magisk & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Asparna av Hanna Nordenhök

Nummer: 8767
Titel: Asparna
Författare: Hanna Nordenhök
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-1-307772-7
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Det var Endre, B:s vän, som till sist fick mig att komma tillbaka till staden och Ramels väg.

Om boken:
Två syskonpar, två skilda tidsepoker, och en baron med ett tvingande begär efter att tämja det vilda. I Hanna Nordenhöks nya roman närmar sig varandra till synes avlägsna händelseförlopp runt ett magnetiskt epicentrum: Råby ungdomsvårdsanstalt, Sveriges äldsta räddningshus för förvildade barn . Här finns pojken från fattigkvarteret Jerusalem i 1840-talets Malmö, och en varg som illavarslande hålls som bandhund på ett skånskt lantgods. Här finns de såriga minnena av en liten bror i Kittyryggsäck. Här finns också hans syster, som under en het och gråaktig sommar i stadens utkant tagit till sin uppgift att skriva deras historia.

Min åsikt:
Fantastisk & gripande med vackert språk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Vi mot er av Fredrik Backman

Nummer: 8766
Titel: Vi mot er
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-37-15092-5
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Har du sett en stad falla?

Om boken:
Det är så enkelt att få människor att hata varandra att det är obegripligt att vi någonsin gör något annat.

Efter de fruktansvärda händelser som skakade Björnstad i första boken berättar Vi mot er historien om månaderna efteråt. De bästa vännerna Maya och Ana lever ut sommaren på en gömd ö och försöker lämna omvärlden bakom sig, men ingenting blir som de hoppas. Rivaliteten mellan Björnstad och grannstaden Hed växer till en ursinnig kamp om pengar, makt och överlevnad som exploderar när städernas hockeylag möts. Samtidigt avslöjas en ung spelares innersta hemlighet och ett helt samhälle tvingas visa vad det egentligen vill stå för. Det kommer sägas att våldet kom till Björnstad det här året, men det är en lögn. Våldet fanns redan här.

Vi mot er är den fristående uppföljaren till Björnstad.

Min åsikt:
Briljant, gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Krokas av Elin Olofsson

Nummer: 8765
Titel: Krokas
Författare: Elin Olofsson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-46-23402-9
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Perrongen var kall under fötterna.

Om boken:
I september 1949 kommer den unga tyska kvinnan Uli Hartmann till Krokoms tågstation. På sig har hon en kappa som hon stulit av sin tidigare arbetsgivare Fru Cederstam och med sig har hon en bunt brev. Alla breven är skrivna av en Elsa Pettersson, som enligt adressen ska finnas någonstans i Krokom. Uli tänker leta reda på Elsa för att få veta vad som egentligen hände mellan henne och Ulis älskare Hansi, som deserterade och dog i Norge under kriget.

Samtidigt står Elsa Pettersson i lanthandeln där hon arbetar och packar varor åt kunderna. Hon grubblar över hur hon ska göra sig av med den stora hemlighet som hotar hela hennes tillvaro.

När de två kvinnorna möts förändras livet för alltid.

Min åsikt:
Vacker, gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sidonie & Nathalie av Sigrid Combüchen

Nummer: 8764
Titel: Sidonie & Nathalie
Författare: Sigrid Combüchen
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-1-307896-0
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Nät vargen kommer ropar man inte.

Om boken:
Mars 1944. Sidonie och Nathalie är på flykt genom ett krigshärjat Tyskland. De känner inte varandra och de förblir främlingar för varandra – av nödvändighet. Nathalie är välutbildad och fint gift men har förlorat sin familj. Sidonie ljuger om vem hon är men hennes papper säger att hon arbetat som kallskänka och suttit i fängelse för misshandel.

Med sina sista tillgångar tar de sig över Öresund. I Sverige får rena kläder, döps om till Siv och Nanna och får arbeta för mat och husrum. Men flykten är på intet sätt över.
Långt senare firar Nathalie motvilligt sin nittioårsdag. Hon fick ett andra liv i Nordnorge, har en dotter och fyra barnbarn som oroar sig för henne. Men hon hugger ännu sin egen ved och tillbringar sömnlösa sommarnätter vid ett fönster och minns, medan hon ser kajakerna paddla under Lofotväggen.

Min åsikt:
Mörk, stark & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.