Månad: november 2017 (Sida 1 av 8)

De mörka vattnen stiger av Margaret Drabble

Nummer: 8844
Titel: De mörka vattnen stiger
Originalets titel: The Dark Flood Rises
Författare: Margaret Drabble
Översättare: Alva Dahl
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-7701-792-9
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Hon har ofta tänkt att hennes sista ord till sig själv och på denna jord lär bli något i stil med ”din sablans fårskalle” eller kanske, beroende på dagsformen eller nattens timme, ”jävla idiot”.

Om boken:
Fran må vara till åren kommen, men tänker inte ge sig utan en fajt. Hon njuter av vin, gillar att köra bil i hög fart och bor kvar i huset som alla tjatar om är hälsovådligt. Hennes ex Claude, en före detta läkare som skriver ut läkemedel till sig själv och är besatt av Maria Callas, hennes gamla bästa vän Jo, den flamboyante sonen Christopher och den allvarsamma dottern Poppet – alla hennes nära och kära söker lyckan, var och en på sitt sätt. Men vad kommer att bli deras hälsning till världen? Vem kommer att vinka, vem kommer att drunkna, när slutet är nära?

Min åsikt:
Lysande, gripande & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Jag har inte råd: sorrow nr 5 av Marcus Stenberg

Nummer: 8843
Titel: Jag har inte råd: sorrow nr 5
Författare: Marcus Stenberg
Förlag: Constant reader / Lava
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-88529-38-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Är det töntigt att ha en blogg om shopstop?

Om boken:
KÖPSTOPP!

Klockan 18:50 på nyårsafton 2015 bestämmer sig Marcus Stenberg: 2016 blir ett köpfritt år. Allt ska sägas upp: Netflix, Storytel, Spotify, HBO Förbjudet är att köpa smink, kläder, hårfärg, accessoarer, inredningsprylar, elektronik, möbler, skivor ja egentligen ALLT som kostar pengar.

Marcus Stenberg hade en deltidsanställning i en bokhandel och var i snabb takt på väg till kronofogden eftersom han inte kunde sluta leva över sina tillgångar. Som mest kunde han kortnumret till fyra olika kreditkort utantill och flyttade runt skulder mellan sms-lån och kreditkort samtidigt som han fortsatte köpa saker.

Jag tänkte söka till Lyxfällan och bara ta ett enda sista sms-lån till kläder för att se bra ut i tv. Någonstans där insåg jag att jag måste sluta shoppa, börja sälja av de onödiga saker jag köpt genom åren och försöka inse att jag faktiskt inte har råd. Jag började skriva om mitt köpfria år och det allra skämmigaste jag kunde tänka mig: min privatekonomi. För att kunna sluta konsumera behövde jag förstå varför vi tjänar mer för varje år men samtidigt skuldsätter oss mer. Och varför jag gillar att shoppa så mycket.

I Jag har inte råd följer vi Marcus hårda kamp, dag för dag under ett års tid, skildrat i bloggen Sorrownumberfive.se. Det är en välskriven och intressant bok som tvingar oss läsare att reflektera över ett samhälle där ett av unga människors glädjeämnen är att shoppa sig till ruinens brant Vad händer på lite sikt med alla dessa unga skuldsatta?

Min åsikt:
Tänkvärd, intressant & snyggt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Höstdåd av Anders de la Motte

Nummer: 8842
Titel: Höstdåd
Författare: Anders de la Motte
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-37-15083-3
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Vattnet började sin resa i mörkret någonstans djupt nere i åsen.

Om boken:
En sensommarkväll 1990 tältar fem barndomsvänner vid sitt hemliga badställe, ett nedlagt stenbrott på en skånsk ås. Nyss har de tagit studenten och vuxenlivet väntar runt hörnet. Stämningen är därför upprymd, men också vemodig eftersom vännerna inser att den här kvällen innebär ett farväl både till ungdomstiden och till varandra. På mer än ett sätt ska det visa sig för när morgonen gryr och det första höstregnet fallit flyter det en kropp i stenbrottets mörka vatten. En tragisk olycka fastslår polisutredningen, men alla är inte övertygade.

I tjugosju år förblir händelsen ett sår i bygden, en konflikt som stilla bidar sin tid. Och när den gamle polischefen ersätts av Anna Vesper, en nyinflyttad mordutredare från Stockholm, börjar dunkla krafter sättas rörelse. Snart har Anna inget val. Hon måste ignorera alla varningar och öppna ärendet från hösten 1990. Hösten få säger sig minnas men som ändå aldrig blivit glömd.

Min åsikt:
Stark, spännande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Konstnär i den flytande världen av Kazuo Ishiguro

Nummer: 8841
Titel: Konstnär i den flytande världen
Originalets titel: An Artist of the Floating World
Författare: Kazuo Ishiguro
Översättare: Ann Henning
Förlag: Viva
Utgivningsår: 1986/1987
ISBN: 91-614-0159-5
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Om ni en solig dag klättrar uppför den branta stigen i riktning från den lilla bro, som här i trakten ännu bär namnet ”Tvekans bro”, dröjer det inte länge, förrän ni skymtar taket på mitt hus mellan topparna av två gingko-träd.

Om boken:
Andra världskriget är över och Japan börjar återuppbygga sina förstörda städer. Masuki Ono, en åldrande konstnär, ser tillbaka på sitt liv och på en karriär som sammanföll med den japanska militarismens uppgång.
Hans målningar som en gång var högt uppskattade, tycks nu vara fläckade av propaganda. Hans förflutnas största triumfer har vänts till hans ålderdoms skam och vanära.

Min åsikt:
Gripande & vackert skriven!

Vi som överlevde av Michael Bornstein och Debbie Bornstein Holinstat

Nummer: 8840
Titel: Vi som överlevde
Originalets titel: Survivors Club
Författare: Michael Bornstein och Debbie Bornstein Holinstat
Översättare: Carina Jansson
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-32-16893-2
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
”Sophie, ställ dig vid fönstret med Samuel och håll utkik”, ropade pappa till mamishu, min mamma.

Om boken:
Det finns en berömd bild som är tagen av sovjetiska soldater, den 27 januari 1945. På bilden syns judiska barn som alla håller fram sina armar för att visa upp siffrorna som är tatuerade där. I mitten står en fyraårig pojke – Michael – den här boken är hans berättelse.

Michael föds 1940, rakt in i en värld av terror, svält och rädsla. Sina första år tillbringar han i ett ghetto i en liten polsk stad, tillsammans med sin mamma, pappa och storebror. När order ges om att alla polska ghetton ska tömmas sätts familjen Bornstein på ett tåg som tar dem till Auschwitz. Nu, nästan sjuttio år senare, berättar Michael för första gången om sin uppväxt och de ödets nycker som gjorde att han överlevde Förintelsen.

Min åsikt:
Gripande & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Bödelskyssen av Mons Kallentoft

Nummer: 8839
Titel: Bödelskyssen
Författare: Mons Kallentoft
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-37-14617-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Jag tog vid där han slutade.

Om boken:
I Bödelskyssen är Malin tillbaka i Linköping efter en uppslitande tid som sambandsofficer i metropolen Bangkok. Hon har lyckats hålla sig nykter, men är rastlös och behöver ett komplicerat fall för att hålla begäret efter alkohol stången.

Så kapas ett plan på Linköpings flygplats och Malin och hennes kollegor kastas in i det största gisslandramat i Sveriges historia. Över fyrtio män, kvinnor och barn hotas till livet av kaparen som har tagit sig rätten att bestämma över andras liv och död. Men kan några få liv offras för att rädda många?

Kapningen blir en tragisk händelse som får efterverkningar under lång tid framöver. När sommaren når sin kulmen exploderar Linköping i ett grymmare våld än staden någonsin skådat. Malin måste försöka stoppa en mördare som hela tiden hotar att slå till igen, och som ständigt ligger steget före.

Min åsikt:
Spännande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Jag är inte din mamma av Marianne Dubuc

Nummer: 8838
Titel: Jag är inte din mamma
Originalets titel: Je ne suis pas ta maman
Författare: Marianne Dubuc
Översättare: Gunilla Halkjaer Olofsson
Förlag: Lilla Piratförlaget
Utgivningsår: 2016/2017
ISBN: 978-91-88279-72-9
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Den vita bussen kör allt längre in bland granarna.I den gamla skogen står ett träd som är större än alla de andra träden.

Om boken:
En vacker morgon när ekorren går ut hittar han en märklig, taggig boll utanför dörren. Ekorren skuttar vidare och struntar i bollen, men när han kommer tillbaka har bollen öppnats och en liten hårig filur tittar ut! Filuren misstar ekorren för sin mamma. Ekorren låter filuren stanna över natten och lovar att han ska leta efter den riktiga mamman så snart det blir morgon igen.

Min åsikt:
Vacker, rolig & helt fantastisk!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Dumma teckning! av Johanna Thydell & Emma AdBåge

Nummer: 8837
Titel: Dumma teckning!
Författare: Johanna Thydell
Illustratör: Emma AdBåge
Förlag: Alfabeta
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-501-1932-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Mint vet inte vad hon ska rita.

Om boken:
Storebror är så bra på att rita. Mint vill vara lika bra, fast helst bättre. Det är bara det att hon inte ens vet vad hon ska rita. Till slut kommer hon på det: snö får det bli. Det är ju en jättebra idé – tills allt går fel. Helt fel.

Ålder 3-6 år.

Min åsikt:
Fin, rolig & vackert illustrerad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Karta för förälskade & andra vilsna av Johanna Lindbäck

Nummer: 8836
Titel: Karta för förälskade & andra vilsna
Författare: Johanna Lindbäck
Förlag: Gilla böcker
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-88279-20-0
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Hon messade Isak när de körde upp mot Skurubron.

Om boken:
Julia är på väg till familjens lantställe. Vännerna Karin och Astrid, däremot, sitter inte i en stuga. De dricker smoothies på Mallorca. Är de ens hennes vänner längre? Nu när Julia råkade bli ihop med Isak som Karin hade span på först. Sommaren i stugan gör inte livet mer okomplicerat eftersom Rasmus dyker upp. Rasmus som tecknar och läser samma böcker som Julia. Kort sagt, en helt annan typ än Isak. Mötet mellan Julia och Rasmus blir början på en sommar där de båda tvingas fatta livsavgörande beslut om vem de vill vara och vad de vill bli.

Min åsikt:
Härlig, gripande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Höstväsen – skräckberättelser av Kerstin Lundberg Hahn, Anders Fager, Magnus Nordin, Madeleine Bäck, Alex Haridi, Lena Ollmark & Niklas Krog

Nummer: 8835
Titel: Höstväsen – skräckberättelser
Författare: Kerstin Lundberg Hahn, Anders Fager, Magnus Nordin, Madeleine Bäck, Alex Haridi, Lena Ollmark & Niklas Krog
Förlag: B Wahlströms
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-32-18139-9
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
En dag när jag lämnade lägenheten upptäckte jag ett skrapmärke på dörrens utsida.

Om boken:
Hösten är tiden då skuggorna breder ut sig över både stad och land. Är du ensam där i mörkret – eller finns det något som rör sig vid din sida? Något som vakar och följer dig på avstånd? Hösten är deras tid, det är skördetid. Det är då otäcka väsen vågar sig fram. De vill ha upprättelse, ta plats eller bara mätta sin hunger. I sju skrämmande noveller möter vi höstens vänner och varelser, en samling kusliga berättelser från gränslandet mellan vår verklighet och en dunklare värld.

Min åsikt:
Läskiga, spännande & välskrivna!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Sida 1 av 8

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén