Himlen måste sakna en ängel av Linn Maria Wågberg

Nummer: 9250
Titel: Himlen måste sakna en ängel
Författare: Linn Maria Wågberg
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-1-308149-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Jag stoppar fötterna i mina träskor och öppnar altandörren.

Om boken:
Det är sommaren 2015. Hon befinner sig på en idrottsplats när telefonsamtalet kommer: ”Sitter du ner?”

Hon får veta att hennes son Leo har varit med om en fruktansvärd kanotolycka på ett konfirmationsläger i Åre. Ingen kan svara på hennes upprepade fråga: ”Lever han?” Leo har hamnat i iskallt vatten och därefter drabbats av hjärtstillestånd. Först efter att ha legat död under ytan i flera timmar hittas han. Död. 14,5 grader i kroppstemperatur. Men efter sex timmar lyckas räddningspersonalen på ett mirakulöst sätt få hans hjärta att börja slå igen.

Ändå kan ingen svara på om han kommer att överleva olyckan. Läkarna flackar med blicken och mumlar att även om han mot alla odds skulle vakna så är chansen liten att han någonsin reser sig ur sängen igen. Men mitt i den värsta förtvivlan lutar sig en sjuksköterska fram och säger: ”Linn, jag känner att han finns därinne. Jag kan inte förklara det men när jag tar i honom så känner jag att han finns där.”

Det är de vackraste orden hon någonsin hört. Och där börjar den långa resan tillbaka till livet.

Himlen måste sakna en ängel är en hjärtslitande berättelse om en familj, om en fruktansvärd olycka och om de inblandades ”liv efter döden”. Men lika mycket är det en berättelse om sorg, kris, ilska, hopp, hjältar och hur man lever vidare när livet inte blir som det var tänkt.

Min åsikt:
Gripande, stark & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Mitt lyckliga liv av Rose Lagercrantz & Eva Eriksson

Nummer: 9249
Titel: Mitt lyckliga liv
Författare: Rose Lagercrantz
Illustratör: Eva Eriksson
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2010
ISBN: 978-91-638-6630-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det är sent men Dunne kan inte somna.

Om boken:
Dunne har längtat efter att börja skolan i hela sitt liv. Men när det äntligen är dags blir hon knäsvag – tänk om hon inte får nån kompis! Att gå i skolan utan att ha kompisar är ju värsta mardrömmen, mycket värre än att inte kunna lära sig det där med att läsa och skriva. Vilken tur att Dunne och Ella Frida hittar varandra på skolgården redan nästa dag. De börjar gunga ihop och det fortsätter de med hela höstterminen.
Dunne är lycklig, och när hon och pappa firar jul hos mormor och morfar kan hon inte låta bli att längta efter att skolan ska börja – för då får hon träffa sin bästis igen. Men något har hänt under lovet. Ella Frida klarar inte av att berätta vad, fröken får göra det. Och Dunne förstår inte hur hon någonsin ska kunna bli lycklig igen…

Detta är den första boken om Dunne.

Ålder 6-9 år.

Min åsikt:
Underbar, rolig & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Önskebrunnen av Peo Bengtsson & Felicia Welander

Nummer: 9248
Titel: Önskebrunnen
Författare: Peo Bengtsson & Felicia Welander
Uppläsare: Ingela Olsson
Förlag: Storytel
Utgivningsår: 2017
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Den sövda patienten rullades in i operationssalen till Margareta.

Om boken:
Det är en stekhet sommar på Danderyds sjukhus i Stockholm, Margareta har erbjudit sig att hoppa in och jobba hela sommaren. Luftkonditioneringen på sjukhuset är trasig och trots att hela stan är på semester måste personalen ta hand om patienterna som vanligt. Efter en sen natt framför datorn och några glas chablis för mycket får hon en kommentar om sina darrande händer av sin kollega Anders och Margareta blir rasande. På kvällen kollar hon upp Darknet, efter ett tips från någon i fikarummet, hon hittar en hemsida som verkar vara som gjord för henne och en ny värld öppnas. Önskebrunnen utlovar en fredad zon där hon kan få ventilera det förbjudna hon dagtid hela tiden måste hålla i schack. Det är som om någon läst hennes tankar…

Min åsikt:
Laddad, spännande & fängslande!

Köp boken:
Boken finns här Storytel.

De gömda av Gin Phillips

Nummer: 9247
Titel: De gömda
Originalets titel: Fierce Kingdom
Författare: Gin Phillips
Översättare: Örjan Sjögren
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2017/2018
ISBN: 978-91-1-307899-1
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Joan har suttit med böjda knän, kjolkanten snuddande vid marken, och lyckats balansera barfota på tårna ett bra tag.

Om boken:
Ett par gärningsmän med vapen tar sig in i en djurpark, blockerar utgångarna och börjar skjuta folk, för att sedan metodiskt ta sig igenom hela djurparken i jakt på att döda de som fortfarande lever.

Joan är på väg mot utgången med sin fyraårige son Lincoln när hon ser kroppar på marken. En man står med ryggen mot dem, med ett vapen i sin hand. Innan han hinner vända sig om tar Joan upp sin son i famnen och springer för sitt liv. Under de följande timmarna gör hon allt som står i hennes makt för att överleva och hålla sig och Lincoln gömda. Joans kunskap om parkens uppbyggnad, de undangömda stigarna och vilka utställningar som är under ombyggnad är det enda som håller dem ett steg undan upptäckt. Men gärningsmännen kommer allt närmare.

Min åsikt:
Läskig & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Flickan som kunde lura döden av Rose Lagercrantz

Nummer: 9246
Titel: Flickan som kunde lura döden – sagor ur verkligheten
Författare: Rose Lagercrantz
Förlag: Eriksson & Lindgren
Utgivningsår: 2003
ISBN: 978-91-87803-89-5
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Detta är historien om världens största kvinna.

Om boken:
En antologi med flera av Rose Lagercrantz mest älskade sagor och nästan sanna berättelser. Gemensamt för dem alla är att de är glada, sorgliga, vemodiga och lyckliga berättelser för uppläsning eller självläsning.

Ålder 6-9 år.

Min åsikt:
Gripande, roliga & starka!

Kvinnan på bänken av Anna Jansson

Nummer: 9245
Titel: Kvinnan på bänken
Författare: Anna Jansson
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-1-308165-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Dimman stiger ur marken som rök ur en kokande häxkittel.

Om boken:Kriminalinspektör Jesper Ek har blivit blixtförälskad. Men hans nya kärlek Julia är en gåta. Vad är det hon inte vill berätta? När hennes förflutna hinner ikapp har fällan slagit igen om Ek, som hamnar i en fruktansvärd knipa och inte ens kan ta hjälp av sina kollegor.

Maria Wern kallas till prästgården i Lärbro, och inser att den bär på många hemligheter. Enligt sägnen blev en präst dräpt i kyrkan på 1200-talet, och det sägs att dråparen går igen. Den unga prästen Alva har blivit hotad, och diakonen Ragnar är djupt oroad över att hon inte tar hoten på allvar. När Maria hittar klippböcker om Alva som diakonen gjort väcks nya frågor.

Kvinnan på bänken är nittonde boken om Maria Wern.

Min åsikt:
Spännande, stark & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

TigerLily, tidig vårblomning av Iren Rinmad

Nummer: 9244
Titel: TigerLily, tidig vårblomning
Författare: Iren Rinmad
Förlag: Visto
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-88769-02-2
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Visto förlag!

Bokens första mening:
En tidig vår och en sen kväll uppe på trettonde våningen, i hörnet av Central Park West och W 72 St… det var där det började.

Om boken:
Möt TigerLily och låt dig inspireras av en energifylld tid i New York. Staden som sätter den unga kvinnans kropp i kontakt med hennes gamla själ. Staden som aldrig sover börjar väcka henne från dröm till vakenhet, från arrogans till medveten närvaro. Detta blir början på slutet av allt hon trott var sant. En yttre dynamisk historia som ofta pekar dig inåt. Bjuder dig in bakom kulissen, bortom historien till essensen inuti där den tagit form.

Min åsikt:
Inspirerande, rolig & härlig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Mandelsten av Ingela Netz

Nummer: 9243
Titel: Mandelsten
Författare: Ingela Netz
Förlag: Visto
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-87523-99-1
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Visto förlag!

Bokens första mening:
Hon vaknade med ett ryck.

Om boken:
Sofia Sandberg, ung ambitiös lärare, tillbringar några sommardagar på Gotska Sandön för att vandra, vila och ladda batterierna. I sanden på en öde strand hittar hon något som förvandlar det tänkta sommarlovet till något helt annat.

Hennes fynd är troligtvis en arkeologisk sensation, men hanteras med en kompakt och irriterande tystnad från alla inblandade. Driven av nyfikenhet men också av en märklig oro i kroppen tar Sofia hjälp av sina närmaste för att få svar på sina frågor, och för att få arkeologerna att bryta sin tystnad.

Det blir fler resor till Gotska Sandön, och en kunskapsresa genom historiens myter och legender om kungar och deras döttrar. Men det blir också en mental resa där en blixtrande förälskelse och den gnagande oron tvingar Sofia att fatta avgörande beslut.

När sommaren är slut är ingen riktigt säker på vad som faktiskt hänt och vad som kanske bara varit en fantasi. Och hela tiden finns hon där i bakgrunden, hon som en gång gömde stenarna i sanden.

Min åsikt:
Spännande, fängslande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Osynlig närvaro av Susanne Schemper

Nummer: 9242
Titel: Osynlig närvaro
Författare: Susanne Schemper
Förlag: SOL
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-88611-13-0
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från bokförlaget SOL!

Bokens första mening:
Martina Sahlman samlade ihop sina kläder och smög på tå in i det främmande badrummet.

Om boken:
Petrus är en udda enstöring som lever ett ensamt och förutsägbart liv, men vardagen förändras i takt med att han blir mer och mer besatt av arbetskamraten Martina. När Petrus kommer till insikt om att han är osynlig för henne sätts hans känslor i spinn på ett sätt han aldrig tidigare upplevt. I förödmjukelsen och besvikelsen växer tankar på hämnd och han närmar sig Martina på ett sätt som påverkar henne mer än han inser.

Martina är snygg, säker och framgångsrik, men inte särskilt omtyckt. Hon ser främst till sina egna behov och bryr sig inte om arbetskamraterna om inte hon kan ha nytta av dem. Men sakta börjar allt förändras. En incident på jobbet får henne ur balans och hon börjar misstänka att någon bevakar henne, gör intrång i hennes liv. Först tror hon att hon inbillar sig, men känslan blir mer och mer verklig. Hon har ingen aning om vem det är och när hon låter rädslan ta över förändras hennes tillvaro snabbt.

Vad händer med en människa som aldrig blir sedd? Hur mycket krävs det för att man ska gå över gränsen?

Min åsikt:
Mörk, stark & fängslande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

München av Robert Harris

Nummer: 9241
Titel: München
Originalets titel: Munich
Författare: Robert Harris
Översättare: Svante Skoglund
Förlag: Bookmark
Utgivningsår: 2017/2018
ISBN: 978-91-88545-52-7
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Bookmark!

Bokens första mening:
Strax före klockan ett på eftermiddagen tisdagen den 27 september 1938 visades Hugh Legat, tjänsteman i hans majestäts utrikesförvaltning, till ett bord nära ett av de höga fönstren i hotellet Ritz matsal i London.

Om boken:
September 1938: Hitler är fast besluten att starta krig i Europa. Chamberlain vill desperat bevara freden. Europas framtid beslutas i en stad som kommer att bli berömd för det möte som äger rum där.

Samtidigt som Chamberlains plan flyger över Engelska kanalen och Führerns tåg åker söderut genom Tyskland, reser två unga män med sina egna hemligheter mot München. Hugh Legat är en av Chamberlains privata sekreterare, Paul Hartmann är en tysk diplomat och medlem av anti-Hitler-rörelsen. De nära vännerna har inte setts på sex år. Nu kommer deras vägar att korsas igen. Vem är du villig att förråda? Dina vänner, din familj, ditt land eller ditt samvete?

Min åsikt:
Fascinerande, spännande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.