Ingen vill vara med Elin av Elin Bisander & Karin Severed Gerlach

Nummer: 10367
Titel: Ingen vill vara med Elin
Författare: Elin Bisander
Illustratör: Karin Severed Gerlach
Förlag: Visto
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7885-021-1
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Visto förlag.

Bokens första mening:
Det är måndag morgon och dags att gå till skolan.

Om boken:
Det är måndag morgon och dags att gå till skolan. Elin har en stor, ond klump i magen. För i skolan är hon ensam. Ingen vill vara med henne. Fast hon försöker. Varken mamma eller de andra vuxna vet eller förstår hur det är och Elin skäms.
På kvällen efter skolan händer något som kan liknas vid ett mirakel. Lilla Elin dyker upp och nästa dag är allt förändrat. Elin vågar till och med säga ifrån när Max Wallgren retas. Alla tycker att hon är modig och Elin växer både i sina egna och andras ögon.

Bokens handling utspelar sig i författarens uppväxtort Bromma, Norra Ängby och handlar om henne själv. Den är skriven med en förhoppning om att kunna inspirera barn utsatta för mobbning att sätta ned foten och prata med någon om vad de går igenom.

Boken Ingen vill vara med Elin är såväl en bok att läsa hemma, som en bok att använda som diskussionsunderlag i lågstadiet.

Ålder 6-9 år.

Min åsikt:
Stark, gripande & skickligt illustrerad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

HAN av Johnny Apell & Tanja Christensson

Nummer: 10366
Titel: HAN
Författare: Johnny Apell & Tanja Christensson
Förlag: Visto
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-88769-93-0
Betyg: 3 av 5

Recensionsexemplar från Visto förlag.

Bokens första mening:
Slutet kom inte som de flesta hade förväntat sig, inga massförstörelsevapen eller ens utomjordingar krävdes för att få bukt med överbefolkningen.

Om boken:
Slutet kom inte som de flesta hade förväntat sig, inga massförstörelsevapen eller ens utomjordingar krävdes för att få bukt med jordens överbefolkning. I en värld av kollaps tog de uråldriga krafterna form och kampen mellan ondska och godhet blev tydlig.
Den otroligt varma sommaren var som hämtat ur en resebroschyr och allt var till en början underbart. Men när vintern lös med sin frånvaro, när tornados och hagelströmmar blev vardag började det som till en början upplevdes fantastiskt kännas extremt hotfullt.
Osannolika grupperingar av människor sammanstrålade inför ett okänt syfte i en värld där kaos och faror hela tiden lurade runt hörnet. Kim som innan kaoset levt ett till synes odramatiskt småstadsliv träffar kärleken Brad. Tillsammans tog de sig an flickebarnet Ebba som vid en tornado förlorade sin mor. Kim blev efter en våldsam händelse mirakulöst räddad av den mystiske karaktären X och hans nyvunna flickvän, den tidigare advokaten Sanna. Simon som var rådgivare åt energimyndigheten hade bråda dagar med säkerheten i rikets kärnkraftverk. Simon blev varse att kärnkraftens säkerhet och politiska motiv inte gick hand i hand när han näst intill mister livet i en påstådd olycka.
Denna brokiga grupp som under normala förhållanden troligen inte ens skulle prata med varandra samlar gemensamt olika färdigheter och kunskaper. Inför vad som ser ut som slutet på vår värld blev det viktigare än någonsin att skilja på ond och god. Vem var egentligen god, vem var ond och framförallt, vem var HAN?

Min åsikt:
Spännande, underhållande & läskig!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Jag äger min story av Henrietta Lysén

Nummer: 10365
Titel: Jag äger min story
Författare: Henrietta Lysén
Förlag: Visto
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-88769-78-7
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Visto förlag.

Bokens första mening:
Hej, det här är jag, Henrietta, pojkflickan som kallas för Henny.

Om boken:
I mitt arbete som Barnombudsman i Uppsala kommun mötte jag ett stort antal barn och ungdomar som, kanske för ­första gången, vågade prata om sin stora familjehemlighet; att ­familjen inte var så lyckad som andra trodde.

Hemligheten att pappa eller mamma missbrukade, att man bråkade ­hemma, att det förekom våld ja allt det som inget barn ska ­behöva vara med om.

Henrietta Lysén lyfter fram detta, inkännande och trovärdigt eftersom det bygger på egna upplevelser. Hon belyser tydligt, utan skygglappar, hur det är att leva i en dysfunktionell familj, hur det är att leva med att hålla skenet uppe, att låtsas att allt är bra. Och; att tvingas bära på ansvaret och skulden för att familjen inte fungerar.

Att hålla allt detta inom sig är mycket plågsamt. Jag samtalade med unga flickor som var experter på att lura omvärlden genom att vara den duktiga, glada flickan. Men, som bar på en inre sorg som ingen såg men man önskade ändå att någon skulle fråga: Hur har du det?

Min åsikt:
Viktig, tänkvärd & stark!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Au pair av Cecilia Hansson

Nummer: 10364
Titel: Au pair
Författare: Cecilia Hansson
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-27-15937-2
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
När jag åker till Erstagatan för att vara otrogen är det vår och jag är 31 år.

Om boken:
En kvinnlig poet mitt i livet skriver en bok om att som nittonåring arbeta som au pair i Wien och bli förälskad i sin tysklärare. En ungdomlig pinsamhet, ett ingenting i livets flöde? Eller?

Samma kvinna återvänder genom åren gång på gång till Wien – hon läser filosofi, blir översättare, skriver poesi och reportageböcker, gifter sig och får barn, men uppehåller sig hela tiden i tanken kring en plats, den plats i Wien där allting skedde – eller inte skedde. Vad är det som gör att vissa händelser påverkar oss på djupet, blir nycklar till vår förståelse av oss själva och omvärlden?

Min åsikt:
Fantastisk, gripande & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Försvunnen av Tina Frennstedt

Nummer: 10363
Titel: Försvunnen
Författare: Tina Frennstedt
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-37-152-01-1
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Orkanen Rut dundrade in mot den skånska kusten.

Om boken:
En 19-årig kvinna försvinner en sommarnatt på Österlen. Fallet blir aldrig uppklarat. Sexton år senare härjar en dansk serievåldtäktsman i Malmö. Till en början famlar polisen i mörkret, men ett DNA-spår gör att man kan dra kopplingar till det gamla försvinnandet.
Tess Hjalmarsson, kriminalinspektör och chef för Skånes cold case-grupp, tar sig an fallet. Hon brinner för att utreda gamla fall och att slutligen kunna ge anhöriga svar på vad som egentligen hände. Parallellt kämpar Tess med sitt ganska misslyckade privatliv och en barnlängtan som ser ut att gå i kras efter att flickvännen har lämnat henne.

Försvunnen är första boken serien Cold Case.

Min åsikt:
Spännande, fängslande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Det vackra mysteriet av Louise Penny

Nummer: 10362
Titel: Det vackra mysteriet
Originalets titel: The Beautiful Mystery
Författare: Louise Penny
Översättare: Carla Wiberg
Förlag: Modernista
Utgivningsår: 2012/2019
ISBN: 978-91-7781-606-5
Betyg: 4 av 5

Recensionsexemplar från Modernista.

Bokens första mening:
I början av artonhundratalet insåg katolska kyrkan att den hade ett problem.

Om boken:
Inga utomstående ges någonsin tillträde till klostret Saint-Gilbert-entre-les-loups, djupt inbäddat i den vilda naturen utanför Québec, där ett tjugotal munkar lever i frid och bön. De odlar grönsaker, föder upp kycklingar och producerar choklad – och de sjunger.
Ironiskt nog för ett sällskap som har avgett tysthetslöfte har munkarna blivit världsberömda för sina underbara röster, så effektfulla när de höjs i uråldriga mässor att de blivit kända som »det vackra mysteriet«.
Men när den beundrade körledaren en dag hittas mördad öppnas låset på klostrets massiva träport för kriminalkom- missarie Armand Gamache och Jean-Guy Beauvoir från Québec-polisen. Där upptäcker de dissonans i den skenbara harmonin. En av bröderna har, mitt i tillvaron av bön och kontemplation, haft mord i tankarna.

Det vackra mysteriet är åttonde boken om kommissarie Gamache.

Min åsikt:
Stark, spännande & välskriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Där rinner en älv genom Saivomuotka by av Pia Mariana Raattamaa Visén

Nummer: 10361
Titel: Där rinner en älv genom Saivomuotka by
Författare: Pia Mariana Raattamaa Visén
Förlag: Albert Bonniers
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-0-017853-6
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
Det här är ett slags berättelse om en plats.

Om boken:
En släktkrönika om en familj, men också om betydelsen av en plats och om ett Sverige i förändring. Från att det 1895 föds en lill-unge till att klara och älska, Maija, och att Israel Raattamaa får ta över ett pörte vid Muonioälven, fram till 2010-talet när släkten är utspridd. Genom berättelsen flyter älven, konstant och rörlig på samma gång, precis som de generationer av människor som lever utmed vattnet eller flyttar och kommer tillbaka.

Min åsikt:
Lysande, fängslande & vackert skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Majken Majken av Lisa Hayder & Louise Winblad

Nummer: 10360
Titel: Majken Majken
Författare: Lisa Hayder
Illustratör: Louise Winblad
Förlag: Opal
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-7299-949-7
Betyg: 4 av 5

Bokens första mening:
– Hade du en bra dag i skolan? frågar pappa och öppnar ännu en flyttkartong.

Om boken:
Majken och hennes pappa och lillebror flyttar till en ny lägenhet. Majken har inga kompisar på den nya gården, och pappa har fullt upp med lillebror. Så hon upptäcker sitt nya område själv. En dag råkar hon titta in genom fönstret till en lägenhet på bottenvåningen, och tror knappt sina ögon. Därinne sitter en tant med ansiktet fullt av gräddtårta! Pappa förklarar att tanter ibland kan bli förvirrade och börja bete sig lite annorlunda när de blir gamla. Kanske är tanten ensam. De bestämmer sig till slut för att hälsa på.

Ålder 6-9 år.

Min åsikt:
Rolig, charmig & fint illustrerad!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

Flykten till livet av Annahita Parsan med Craig Borlase

Nummer: 10359
Titel: Flykten till livet
Originalets titel: Stranger No More
Författare: Annahita Parsan med Craig Borlase
Översättare: Tomas Dixon
Förlag: Sjöbergs
Utgivningsår: 2018
ISBN: 978-91-88247-89-6
Betyg: 3 av 5

Bokens första mening:
Asad försökte inte ens dölja sin ilska.

Om boken:
Soldaten studerade oss en stund och vände sedan blicken mot väskan, tog ner geväret från axeln och började stöta bajonetten mot väskan. Jag skrek åt honom att sluta och slängde mig över mitt barns döda kropp. När jag försiktigt öppnade dragkedjan för att visa soldaten liket möttes jag av två ögon, som stirrade på mig.

Annahita Parsan föddes in i en muslimsk familj i Iran och växte upp utan några större förhoppningar på livet än att hitta en kärleksfull man, få barn och utföra något gott i världen.
Innan hon ens fyllt arton var hon gift och hade fått barn. Men så blev hon plötsligt änka och fastnade i ett mardrömslikt, andra äktenskap.

Flykten till livet är Annahitas oerhört omskakande berättelse om vägen från förtryck till frihet. Hon flydde det krigshärjade Iran över de snöklädda bergen in i Turkiet med sin nyfödda dotter i en väska och tillbringade månader i det fruktansvärda A rÿ-fängelset i Turkiet innan hon blev mirakulöst frisläppt och kunde fly vidare till Norden. Där blev hon senare kristen och präst.
Annahita har överlevt grövsta misshandel, självmordsförsök, en fruktansvärd tid i fångläger och ett hemligt liv i skyddat boende.

Min åsikt:
Omskakande & gripande!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.

I döden för dig av Mian Lodalen & Maria Ahlsdotter

Nummer: 10358
Titel: I döden för dig
Författare: Mian Lodalen & Maria Ahlsdotter
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2019
ISBN: 978-91-7803-167-2
Betyg: 5 av 5

Bokens första mening:
Jag är sex år och ska lära mig simma.

Om boken:
Det är mycket som inte står rätt rätt till i Smultronkullen, men de flesta barn sover åtminstone inomhus. Det gör inte Nina. Hon sover på balkongen. Inne i lägenheten bryter nämligen Ninas styvpappa långsamt ner familjen. Om Nina ska ha en chans att överleva vintern måste han försvinna.
På balkongen bredvid Ninas finns Onni. Genom ett litet hål i betongen spirar en hemlig kontakt som snabbt utvecklas till en nära vänskap. Onni visar sig vara den Nina behöver för att nå sitt mål. Men han är också beroende av henne för det han själv måste avsluta.
När Onni och Nina oväntat får sällskap av skolans gränslösa tvillingpar så inser de att allt snart kommer att bli på dödligt allvar.
Frågan är bara vem som måste dö?

Min åsikt:
Lysande, stark & skickligt skriven!

Köp boken:
Boken finns bland annat här Bokus, Adlibris & Cdon.